Партнер рубрики Події

Удова активіста Наталка Ващенко повернулась із Берліну. Як купила квиток на спецрейс та проходить обсервацію

Удова активіста Наталка Ващенко повернулась із Берліну. Як купила квиток на спецрейс та проходить обсервацію
  • І вдова убитого активіста, і її неповнолітній син з дому не виходять, навіть продукти друзі залишають під дверима.
  • «Можливо, той вірус Господь допустив, щоб ми пройшли тест на людяність… Отих, хто пише гидоту про українців, що повертаються з-за кордону, я прирівнюю до тих, хто лізе в літак без маски…» - каже Наталка Ващенко.

Вдова убитого активіста Віталія Ващенка Наталія, яка надовго «застрягла» у Німеччині, нарешті повернулась додому, на Кременеччину.

Нагадаємо, Наталя Ващенко не могла виїхати з Берліна, хоча вдома дитина і життєво необхідні ліки.

Вночі 26 березня Наталія таки дісталась України – близько першої ночі літак приземлився у Борисполі. Та погодилась розповісти, яким чином отримала квиток додому, чи діяльні анонсовані Президентом програми повернення додому українців, які опинились за кордоном і як зустріла рідна Кременеччина, налякана коронавірусом.  

Відео дня

Анонсовані програми не допомогли. Консульство мовчало…

  • Квиток на літак взяла чудом, так би мовити вскочила в останній вагон, – зізналась Наталія Ващенко. – Не знаю, як кому, але мені анонсовані Президентом кампанії з повернення українців з-за кордону, видались абсолютно недієвими. Я написала десятки листів до консульства, залишала заявки… Спочатку вони хоч взялись повідомляти про зміни та корисну інформацію, потім і вона припинила надходити.

Жінка дізналась про два рейси, які летітимуть в Україну – 21 і 26 березня. На першу дату квиток було взяти неможливо. Потім і на 26-те зникла інформація навіть про те, які авіалінії її здійснюватимуть.

  • До мене задзвонила близька подруга, що її племінник зараз перебуває за 30 км від Берліна, в нього закінчилась страховка і вийшов термін дії документів, а в Німеччині з такими нікого не триматимуть, - розповіла пані Наталія. – І консульство не допоможе. Подруга скинула номер телефону племінника, мовляв, він саме зараз намагається взяти квиток.

«І не вір, що є Божа сила», - Наталка Ващенко на мить зупинила розмову. Далі все, пригадує жінка, відбувалось дуже швидко: вона набрала хлопчину, пояснила, хто вона, хоча до цього знайомими не були. Перерахувала гроші зі своєї картки. Той узяв два квитки. Далі зідзвонились, домовлялись, як діставатимуться аеропорту. Жінка цікавилась, чи є в хлопчини маска і рукавички. Виявилось – немає, тому запасла все необхідне і для нього.

«Розійдіться на 3 м один від одного, інакше скасують рейс»

  • Що сказати за аеропорт… Сотні людей в закритому просторі – то серйозне випробування. Дуже небезпечно, - пригадує Наталія Ващенко. - Найбільше боялась летіти саме тому, щоб не заразитись. В мене була достатня кількість масок, рукавичок, антисептиків.

Німці дуже законослухняні. Сказали дотримуватись дистанції 2 м і нікуди не ходити – вони сидять вдома. Тому, припускає Наталія, інфікованих коронавірусом в Німеччині, згідно зі статистикою, багато, а помирають одиниці. І немає паніки. Дуже багато часу вони проводять на свіжому повітрі, але без тісного контакту.

  • Коли ми приїхали до аеропорту, ніхто не давав гарантії, що ми полетимо, - пригадує Наталія Ващенко. - Не хочу ображати наших людей, але цей натовп… Їм працівники аеропорту намагались пояснити і англійською, і на ламаній російській, аби розійшлись і тримали дистанцію. Марне… Доки цей хлопчина, з яким ми летіли, голосно не переклав усім англійською, а потім українською: розійдіться на 3 м один від одного, інакше нам скасують рейс. Послухали…

Більша частина тих, хто чекав на рейс, були в масках, але не всі. Були такі, які підсміховувались з тих, хто в масці – мовляв, перелякані.

  • Пройшли паспортний контроль і довго чекали на посадку, - пригадала Наталія Ващенко. – Потім побачила, коли під’їхав наш літак. Екіпаж в масках, окулярах, в захисних костюмах зайшов в середину. Коли заходили пасажири без масок, стюардеси питали, чому їх не одягли. Але на борту зайвих не було. Коли держава сказала, що це будуть спецрейси – чому не видати екіпажам кілька десятків? В державних масштабах - це крапля в морі.

Квиток на спецрейс – вшестеро дорожче

Квиток на спецрейс обійшовся вшестеро дорожче, ніж той, на зворотну дорогу, який жінка придбала ще в Україні. Знайомі з Англії платили на такий по 24 тис грн.

  • Чомусь довго не злітали. Нам оголосити, що нас не приймає Бориспіль. Що пережили у ці хвилини – можете уявити… Ще хвилин за 40 ми таки злетіли, - розповіла Наталія Ващенко.

У кріслі поруч з Наталією сиділа жінка, в якої не було інших рукавиць. А єдині, що були на руках – щонайменше на розмір менші, ніж треба. Латекс впивався в шкіру. Однак, жінка терпіла понад три години…

 - Ще в літаку нам роздали анкети в двох екземплярах – на добровільну згоду на самоізоляцію. Та пам’ятку для ізольованих, - поділилась Наталія Ващенко. – Стюардеси допомагали їх заповнювати тим, хто не міг самотужки впоратись. В літак зайшли прикордонники в масках, халатах, рукавичках. Провели термометрію. Ні в кого не було підвищеної температури. Тоді нас почали випускати.

Перед паспортним контролем пасажирів зустріли люди в захисних костюмах та попередили: у кого є хоч мінімальні катаральні чи інші симптоми – підходити до п’яти медиків у захисних костюмах, які сиділи неподалік – на відстані один від одного. Кілька людей з рейсу таки підійшли.

  • Єдине, що наші люди ніяк не второпають – що потрібно тримати дистанцію, - нарікає жінка. - Соромно. Тут вже на українській медик з рупором кричав: «Люди, розійдіться». Послухали… На паспортному контролі питали, звідки прилетіли і чи не були перед тим ще десь. Взяли 1 екземпляр анкети, другий залишили нам. Вийшли з аеропорту – на нас вже чекав водій.

І водій тепер сидітиме два тижні на карантині

«Ну що, туристи, тепер через вас і я сидітиму 2 тижні на карантині, поїхали додому, на Кременець», - пригадує Наталія Ващенко, як жартував водій автомобіля, яким їх зустрічали. Це був батько хлопчини, з яким разом летіли додому.

 - Вдома зустрів син. Речі продезінфікувала, все пішло в прання, валіза лежала годин 12, розпаковувала потім, - пригадує перші хвилини вдома пані Наталія. -  Відіспалась, зателефонувала до сімейного лікаря, що я приїхала, з іронією привітав з поверненням. Та порадив дотримуватись рекомендацій з пам’ятки і весь час міряти температуру. Так і роблю, я людина слова. Побажали один одному здоров’я.  

Два тижні і Наталія, і її син ні з ким не контактуватимуть і на вулицю не виходитимуть. Продукти привезли знайомі, пакети залишили під дверима. Список необхідного Наталія скинула їм у вайбер, гроші перерахувала на картку. І раніше, каже, коли приносила товар із магазину, перемивала все – навіть тетрапак. Тепер це робить ще ретельніше.

  • Я в одній кімнаті, син – в іншій, єдиний порушник – це кіт. Двері відкрити вміє, а закрити за собою – ні, - жартує пані Наталія. - Коли дозволяє погода – постійно тримаємо відкритими вікна. Так щодень закреслюю хрестиком, - слава Богу, без симптомів. Найбільше переживаю, щоб не створити проблем своїм близьким людям. Є що робити вдома. Відпочину. Бо звикла весь час бігати…

Найбільше, що зараз непокоїть – реакція українців на тих, хто прилетів з-за кордону. Хто їх засуджує та погрожує. Ніхто не знає, чому вони опинились за кордоном. Ось жінка, з якою летіли назад, приміром, онкохвора. Саме перед карантином летіла до Берліна оперуватись. Натомість у свій бік почула, що «вона тупа корова й дурна коза». Примусило життя на тих 10 днів поїхати до Німеччини і Наталію Ващенко. Вона не їздила розважати і подивитись світ.

  • Коли була в Німеччині, по місцевому ТВ побачила чергу на німецько-польському кордоні – 60 км! Ще перепитала у людей, в яких жила, чи не помилилась у цифрі. Ні, все добре зрозуміла, - пригадує Наталія. - Настільки там все організовано! Людям підвозили воду, сухпайки, а всі, хто стояв у черзі, дотримувались дистанції, поваги. Зранку включили новини – черга просунулась на 15 км. А потім я побачила наш кордон з Польщею…

Від брата медика почула: я не можу не йти...

«Можливо, той вірус Господь допустив, щоб ми пройшли тест на людяність… Отих, хто пише гидоту про українців, що повертаються з-за кордону, я прирівнюю до тих, хто лізе в літак без маски…», - міркує Наталія Ващенко.

  • Життя може зіграти злий жарт зі всіма, і майже кожен другий українець їздить за кордон - на лікування, роботу, навчання, - каже Наталія Ващенко. - Осуджувати за це… Я он більше переживаю за свого брата, він медик в Португалії. Сьогодні йому на зміну знову привезли пацієнтку з коронавірусом. Він весь час в контакті. Раніше дуже просила його не йди, бо і в нього були проблеми зі здоров’ям. Від нього почула, мовляв, я не можу не йти.  

За кордоном до своїх є співчуття і розуміння. У нас готові розірвати лише за те, що ти повернувся, каже жінка. Навіть тих, хто два тижні сидітиме в повній ізоляції…  

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Володимир Грабовенко

    Жінка на Буковині , яка приїхала і заразила 3 села.  З
    Кременецького району. У неї підтвердили COVID-19. Стан дитини – важкий-стабільний, підтверджена пневмонія. Ймовірне джерело інфікування – родич, який повернувся з Польщі
  • Володимир Грабовенко

    Осуджують тих , хто приїхав і не сидить дома на карантині . В соцмережах є з десяток ботів , які нагнітають ситуацію.
  • Ігор Ігорович

    Слухайте людей які затримались по поважних причинах одиниці.Всі решта просто були на роботі і заробляли кеш або на відпочинку.
  • Ненза

    А звідки гроші у проклятих злодіїв-активістів???
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up