Партнер рубрики Події

«Найкраща книжка про Каміно»: як пройшла презентація Максима Беспалова у Тернополі?

«Найкраща книжка про Каміно»: як пройшла презентація Максима Беспалова у Тернополі?
  • «А ви готові кинути всі обов’язки та піти у пішу мандрівку довжиною в кілька сотень кілометрів?». Як це зробити – добре знає український письменник і журналіст Максим Беспалов.
  • У Тернополі він презентував свою нову книгу «Найкраща книжка про Каміно», в якій розповів, як подолав відомий Шлях святого Якова.

В креативному кластері «Na Пошті» у п’ятницю, 26 січня, відбулася презентація книги українського письменника та журналіста Максима Беспалова під назвою «Найкраща книжка про Каміно».

На зустріч з автором прийшли понад два десятки містян, а модерувала презентацію тернопільська журналістка та письменниця Зоряна Биндас. Впродовж годинної розмови розмовляли про усе на світі – що лягло в основу книги, чому її назва невипадкова, що таке Каміно, невже в Іспанії «немає» кліщів (?) та чому з собою у подорож варто брати зручні кросівки й поменше одягу.

Відео дня

Журналістка «20 хвилин» також відвідала презентацію. Про найцікавіші моменти з неї – розповідаємо у цьому матеріалі!

Пройшов Шлях понад 10 разів

Приїхати до Тернополя і розказати про свою книгу Максим Беспалов запланував ще у липні-серпні минулого року. А захід мав відбутися у листопаді, однак не склалося. Тим не менш, письменник завітав сюди 26 січня і зізнається – не очікував побачити на своїй презентації стільки глядачів.

Більшість людей, за словами автора, не знають, що таке Каміно, коли вперше чують це слово.

– Каміно (в перекладі з іспанської «Шлях» – прим. авт.), або ж Шлях святого Якова – це паломницький маршрут, який з’явився наприкінці першого тисячоліття на півночі Іспанії. Він веде в місто Сантьяго-де-Компостела, де за легендою знаходяться мощі апостола Якова. Впродовж багатьох років туди здійснюють релігійні паломництва. Також це найпопулярніша у Європі пішохідна туристична стежка. І багато людей ходять туди як з релігійною метою, так і з туристичною, – пояснює Максим Беспалов.

Вперше чоловік почув про Каміно у 2011 році, після перегляду фільму «Шлях», який оповідає про це. Тоді ж, зізнається, виникло непереборне бажання самому його подолати й колись написати книгу з власними враженнями. Перше проходження Шляхом святого Якова Максим Беспалов здійснив ще у 2012 році. Потім були подорожі в 2013, 2014, 2015, а у 2016 році на світ з’явилась його перша книга, присвячена Каміно, – «Шлях на край світу». Це художній репортаж, написаний на основі подорожніх записок. А всього від 2012-го Максим Беспалов пройшов Каміно більше 10 разів. 

– Я до певних країн і місць у світі ставлюся як до друзів. Є люди, з якими ти зустрівся, і міг би й не зустрічатися, бо нічого би не втратив. Є люди і місця, про які думаєш – краще б я до них (чи сюди) не приїжджав. Є люди і місця, яких ти зустрів і думаєш: «Класно було б час від часу зустрічатися!». А є люди й місця, які стали твоїми найкращими товаришами, «соулмейтами». Так у мене з Каміно. Я хочу бачитися і бачитися з ним. Кожна наша зустріч по-справжньому особлива. У мене таких зустрічей більше десяти. Я не шкодую за всі ті рази, під час яких відвідав Шлях, – говорить він.

«Буен каміно» або «Гарного шляху!».

У 2020 році письменник зрозумів, що хоче ще раз самотужки – без друзів і туристичних груп, пройти Каміно. А також відчув в собі натхнення написати ту саму книгу про Шлях, про яку мріяв так давно. Однак, через пандемію коронавірусу кордони до Європи закрили і виїхати з України чоловік не зміг.

За словами Максима Беспалова, він почав «атакувати» всі можливі інстанції, які могли б йому видати дозвіл. Нагода вирушити до Іспанії випала лише у червні 2021-го – для тих, хто мав дві дози вакцини від «ковіду». Максиму пощастило, і хоч перед поїздкою довелося пережити ще й операцію, він таки вирушив на Шлях святого Якова. Пригадує, як був єдиним українцем, який тоді його долав.

Тернополянам, які прийшли на презентацію книги, автор розповів про труднощі, які довелося пережити під час пішого походу в кількасот кілометрів, побут та звички мандрівників, яких називають «пілігримами» – де вони їдять, ночують, чому люди залишають особисті речі на Шляху святого Якова й як ця дорога дозволяє знайти справжніх друзів.

За словами Максима Беспалова, найчастіше під час паломницької подорожі людям доводиться чути фразу «Буен каміно!», яка означає «Гарного шляху!».

– Чому така назва нової книги? Не хочу спойлерити. Але це не я дав назву книзі, хоча воював за неї з видавцем. Двічі ця назва в книзі згадується і не від мого імені. Тому в мене не було вибору називати її по іншому. Але мені подобається, що книга вийшла друком понад рік тому, її прочитали кілька тисяч людей, і я досі отримую дуже багато позитивних відгуків. Читачі пишуть, що книг про Каміно багато, вони написані різними мовами, але це найкраща з тих, які вони читали, – заінтригував письменник.

«Навколо лише Іспанія, мальовнича природа, маленькі міста з тисячолітньою історією, компанія випадкових людей з усього світу, вино, їжа та час, щоби нарешті розібратися в своїх думках… «Найкраща книжка про Каміно» – це книга про пошук в декораціях стародавнього християнського паломництва, яке в наш час перетворилося на найпопулярніший в світі пішохідний туристичний маршрут. Люди виходять на нього з різних причин: хтось, аби загоїти рани від втрат, хтось, аби знайти поштовх і натхнення для нового життя, хтось шукає Бога, а хтось – самого себе. Це дорога чудес, і кожна людина на ній є чарівником», – так описують сюжет цієї книги книжкові магазини.

Наприкінці презентації всі охочі могли поставити автору свої запитання, придбати книгу з автографом Максима Беспалова і неформально з ним поспілкуватися. Письменник завершує, мовляв, йому приємно, що можливо зміг когось надихнути своєю «Найкращою книжкою про Каміно» – вирушити у подорож з рюкзаком і в запилюжених кросівках, відкривати для себе нові горизонти…

Довідка

Максим Беспалов – український письменник, мандрівник, журналіст, член Українського ПЕН. Є автором шести книг, які вийшли друком у видавництвах «Темпора» та «Віхола». Це роман «Східний вал», репортажні книги «Усе, що ви знаєте про Ірландію, – правда, але…», «Український Шпіцберген. Ведмеді, вугілля, комунізм», «Шлях на край світу» тощо. Відвідав понад 70 країн на різних континентах.

Шлях святого Якова, або «Каміно-де-Сантьяго» – паломницька дорога до могили апостола Якова в іспанському місті Сантьяго-де-Компостела, головна частина якої пролягає Північною Іспанією. Відомий з IX століття. Цей шлях входить до числа пам’яток всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. З початку 1980-х популярність маршруту безперервно зростає. Щороку Каміно долають понад 100 тисяч людей.

 

Читайте також:

Тернопільський письменник Олександр Вільчинський презентував книгу казкових повістей для дітей

Як казки готують дітей до дорослого життя? «20 хвилин» поспілкувалися з тернопільською письменницею

У Тернополі представили книгу про стратегію відбудови української економіки

Жити і писати з любов’ю: про що книга героя Олександра Осадка? Ми побували на презентації

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Yago Gallego

    Кому цікаві ці ноунейми ?
  • Pavl Rebrov

    ...от нема більше ніц користного вчудити

keyboard_arrow_up