«Ні трудовому рабству!»: чому біля ОДА пікетували профспілки

«Ні трудовому рабству!»: чому біля ОДА пікетували профспілки
  • Близько 30 людей пікетували «Білий дім» у вівторок, 30 червня. Це – представники профспілок Тернопільщини. У них одна вимога – недопустити до розгляду законопроєкт №2681, який обмежує права профспілок та найманих працівників.
  • Що не задовільнило людей в новому законі та як він може вплинути на звичайних робітників – читайте у матеріалі.  

Попереджувальна акція відбулась не лише у Тернополі. Пікетували обласні адміністрації і в інших містах України. У Києві ж пройшла піша хода проти нового трудового законодавства.

«Ми проти трудового рабства»

- Ми категорично виступаємо проти тих способів здійснення трудової реформи, яку здійснює Кабінет Міністрів України, - розповідає голова обласної ради профспілок Андрій Присяжний. – Ми виступаємо проти законопроєкту №2681, ініціатором якого є комітет ВР з питань праці, який очолює пані Третякова. У всіх обласних центрах країни представники профспілкових організацій вийшли до стін обласних адміністрацій.

Головна вимоги профспілок – недопустити розгляд законопроєкту.

Відео дня

- Проти цього законопроєкту виступають не лише профспілки, - каже Андрій Присяжний. – Він отримав негативні висновки з боку Міністерства юстиції та головного науково-експертного правління ВР. Самі вони проти законопроєкту, але пані Третякова його протягує.

Однак профспілки не виступають проти будь-яких змін до трудового кодексу, навпаки наголошують – реформа потрібна, однак новий законопроєкт має враховувати вимоги робітників, роботодавців та держави. Законопроєкт №2681 не обговорювався з представниками профспілок. Він, за словами протестувальників, обмежує права найманих робітників та профспілок, які їх захищають.

Що не подобається в законі?

- Зараз права робітників хочуть обмежити і ускладнити можливість створювати профспілки, - пояснює Авндрій Присяжний. – Кодекс законів «Про працю» вказує, що якщо роботодавець порушує трудове законодавство або не виконує трудового договору – профспілкова організація має право вимагати його звільнення. У новому законі цю можливість хочуть забрати. Ми можемо контролювати питання оплати праці та соціального страхування робітників. Люди часто звертаються у профспілку з цими питаннями. У новому законопроєкті і це право хочуть забрати.

Окрім того, профспілки не зможуть перевіряти, чи є фінанси на виплату заробітної плати робітникам, якщо керівник повідомляє, що грошей немає. Також створити профспілку буде важче – пояснює Андрій Присяжний. Наразі для того щоб створити профспілку – потрібно щонайменше  троє людей. Після змін до закону потрібно буде вже 10 людей.

Саме тому законопроєкт хочуть не допустити до розгляду, доки не знайдуть компроміс між трьома сторонами, які зацікавлені в змінах до трудового законодавства – робітник, роботодавець та держава.

«Якщо нас не почують – підемо на жорсткі міри!»

Пікет біля Тернопільської ОДА тривав менше години. До людей вийшов голова обласної ради Віктор Овчарук. Йому передали звернення з вимогами профспілок. Звернення передадуть до вищого керівництва держави.

Однак якщо до людей не прислухаються – робітники підуть на більш жорсткі міри, однак змін до законодавства без діалогу не допустять. Коли саме розглядатимуть законопроєкт у Верховній Раді – наразі невідомо. Точної дати розгляду ще немає, однак це має статися вже найближчим часом.

Як пояснив Андрій Присяжний, біля ОДА зібралось всього 30 людей, оскільки такі були карантинні рекомендації. Однак проти змін до трудового законодавства виступає велика кількість людей.

Пікетувальники по всій країні, окрім недопущення розгляду законопроєкта, вимагають діалогу для розробки нового законопроєкту та відставки Галини Третякової. Журналісти «20 хвилин» продовжать стежити за ситуацією.

А як вважаєте ви, чи потрібні зміни до трудового законодавства та профспілки загалом? 

Стежте за новинами Тернополя у: Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Natasha Petrova

    має бути вщаємо повага і вигода!!!
  • ВолодяУкраїна!!!

    Третякову звільнити з посади!!!
  • ВолодяУкраїна!!!

    Третякову звільнити з посади!!!
  • ВолодяУкраїна!!!

    Третякову звільнити з посади!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up