Новий штам коронавірусу вже в Тернополі? Що кажуть медики та чим небезпечний мутований COVID

Новий штам коронавірусу вже в Тернополі? Що кажуть медики та чим небезпечний мутований COVID
  • Коронавірус мутує. У світі вже з’явились кілька різних штамів інфекції. Так, новий «британський» офіційно підтвердили в Івано-Франківську. 
  • Медики кажуть, що ця мутація робить вірус більш заразним. Він легше інфікує людей. Ймовірно, саме тому зростає кількість хворих і в нас, припускають лікарі. Які небезпеки у новому штамі, читайте в матеріалі. 

Перші випадки захворювання на коронавірусну інфекцію в Україні почали з’являтися рік тому. За цей час змінювалися не лише протоколи лікування хвороби. Змінювався і сам вірус.

Новий штам в Івано-Франківську, а що в нас?

Стало відомо, що в Івано–Франківську, де останні тижні спостерігається стрімкий ріст захворюваності, виявили новий штам коронавірусу. «Британський». Про це повідомила провідна лікарка–інфекціоністка Ольга Голубовська.

– Секвеновані зразки матеріалу від двох хворих (Івано-Франківськ) виявили мутацію в S-білку в положенні 501 - N501Y, – повідомила на своїй сторінці у фейсбук Ольга Голубковська. – Ця мутація виявляється у «британського», «бразильського» і «південно-африканського» штамів. Є думка, що вона сприяє посиленню заразності через більшого спорідненості вірусу до рецепторів АПФ. Даних за те, що вона викликає збільшення смертності, немає. Однак зараз за короткий проміжок часу нас накрила чергова хвиля захворюваності з великою часткою важких хворих, відділення інтенсивної терапії переповнені, і, боюся, цей період для нас буде найважчим з часу появи перших хворих. До речі, сьогодні рівно рік з того моменту.

Відео дня

Чи можуть виявляти новий штам у Тернополі

А що у Тернополі та області? Чи має лабораторний центр можливість визначати штам ковіду? Ми поспілкувались про це з епідеміологом, заступником директора ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України» Володимиром Паничевим. Він пояснює, що, на жаль, ні тернопільський лабораторний центр, ні будь–який інший в Україні не має такої можливості досліджувати вірус та визначати його штам.

– Мутації, відмінності на рівні геному можна з’ясувати тільки шляхом дослідження, яке називається секвенування, – розповідає Володимир Паничев. – Це дослідження певних частин генома, які відповідають за певні функції. На превеликий жаль, лабораторний центр нашої області, як і всі лабораторні центри, не мають можливості секвенувати геном. Секвенування здійснюється в медичному закладі Шаріте (Німеччина). Те, що зараз оприлюднено, зокрема професоркою Голубовською, виявлено мутацію S-білку вірусу в певному положенні. Ця мутація характерна для «британського», «бразильського» та «південно–африканського» штамів.

Мутація впливає на заразність хвороби. Володимир Паничев каже – зростання захворюваності на коронавірус у Тернополі та області, які останніми днями спостерігають, може бути пов’язано саме з цим.

Як це вплине на нас

Наразі медики та лікарі не мають даних про вплив цієї мутації на протікання хвороби та смертність. У науковій спільноті є лише думка, що ця мутація робить вірус більш заразним. Він легше інфікує людей.  

– Цілком зрозуміло, що поява нового штаму потягне за собою ускладнення епідеміологічної ситуації, – каже Володимир Паничев. – У Івано-Франківській та Чернівецькій областях спостерігається ріст захворюваності. В останні дні у нас теж є ріст. Кількість хворих та госпіталізованих збільшується. Чи це пов’язано з новим штамом? Ми не можемо виключати і заперечувати цього. Я схиляюсь до тієї думки, що саме це і викликало загострення епідситуації останнім часом.

Академік НАМН України, професор-інфекціоніст Михайло Андрейчин продовжує: вірус постійно мутував, і це природній процес. Але як його переноситимуть люди тепер – невідомо. Вірус ще не є добре вивченим. Потрібен час для досліджень, щоб сказати це.

– Не лише збудник COVID-19, а й інші захворювання постійно мутують, – пояснює професор. – Коронавірус безперервно мутує. Вже є нові антигенні варіанти вірусу – британський, бразильський, південноафриканський, яких раніше не виявляли. За деякими даними, виникли такі варіанти, які призводять до частішого захворювання оточуючих осіб. Тобто якщо є хворий, який заражений новим різновидом коронавірусу, то може відбуватися легше зараження оточуючих. Ще немає відповіді, чи дають нові антигенні варіанти вірусу тяжчий або легший перебіг хвороби.

Повторні випадки хвороби також можливі, і вони стаються. Однак медики ще не знають, як саме переноситимуть пацієнти новий штам інфекції при повторному захворюванні. Зазвичай людина переносить хворобу легше. Але COVID-19 лишається непередбачуваним. Ускладнюють все супутні хвороби.   

– Дійсно, повторні випадки хвороби трапляються, але не так часто, – продовжує Михайло Андрейчин. – Вони виникають тому, що йде повторне зараження, коли в організмі людини при першому випадку захворювання не виробляється достатнього імунітету. Після перенесеної хвороби антитіла в крові зберігаються від 1 до 6 місяців. Тому якщо імунітет не виробився або він надто слабкий, тоді можливе повторне захворювання. Але у тих, хто хворіє повторно, частковий імунітет зберігається. Імунна система швидше реагує виробленням імунного захисту, тому частіше повторні захворювання перебігають легше. Але може бути й інакше. Адже коронавірусна інфекція може виникати на тлі супутніх захворювань. Такі хвороби, як цукровий діабет, тяжкі захворювання серцево-судинної системи, легень, нирок тощо. За відсутності достатнього імунітету хвороба навіть при повторному зараженні може перебігати важко. 

Перебіг важчий, хворих більше

Ми звернулися до керівників медичних закладів міста, де лікують хворих на коронавірус. У лікарні швидкої допомоги найбільше хворих. Як розповів директор закладу, останні 3-5 днів ситуація загострилась.

– Кількість хворих за останні кілька днів різко збільшилась – каже Ярослав Чайківський. – Це дійсно правда. Збільшилась кількість хворих середнього віку, тоді як раніше було більше хворих старшого. Форми перебігу захворювання – важкі або середньо-важкі. Це те, що ми наразі помічаємо. Однозначно можемо сказати, що перебіг захворювання протікає важче, ніж це було раніше. Як буде складатися ситуація надалі - покаже час. 

 

На Закарпатті наприкінці лютого медики помітили нові симптоми коронавірусної інфекції, які раніше не проявлялись. Зокрема – діарея, рвота та навіть глухота. Про це під час брифінгу повідомив директор Департаменту охорони здоров'я Закарпатської ОДА Анатолій Пшеничний.

– Медики, котрі працюють з хворими на COVID-19, говорять про мутацію вірусу, зокрема, називають нехарактерні симптоми — це блювота, діарея та глухота, – Заявив Анатолій Пшеничний. – Якщо раніше, ще пів року тому, йшлося про втрату нюху та смаку, то зараз COVID-19 проявляється по-іншому. Якщо раніше в одиниць фіксувалися такі прояви, як блювота, діарея — зараз це стало відбуватися частіше. Також медики говорять про порушення слуху, глухуватість. Тобто симптоми інші, не класичні, як ми бачили пів року тому.

Також медики на Закарпатті розповіли, що мутований вірус адаптується до лікування.

Натомість у тернопільській лікарні швидкої допомоги вище озвучених симптомів наразі не виявляли, розповів Ярослав Чайківський.

– Нових симптомів, які характерні для мутованого ковіду ми не помічали, – каже лікар. – Як і в попередніх хворих симптоми такі ж. Гастроентерелогічні форми перебігу коронавірусу ми мали і раніше. Але фактів, коли пацієнти втрачали слух, у нас ще не було.

У міській дитячій лікарні ситуація ліпша, але кількість нових хворих збільшилась майже вдвічі за останніх два дні, розповів директор лікарні Андрій Артимович.

– Поки що ми не бачили, що хвороба серед дітей протікає важче. На стаціонарі хворих не багато. Але загалом на амбулаторному лікуванні вдвічі більше пацієнтів. Цей скачок відбувся за останні два дні. В будь-якому випадку наші медики готові надавати допомогу хворим. Дитяче населення переносить хвороби зазвичай значно легше, ніж дорослі. Медзаклад забезпечений усім необхідним - засобами захисту для медиків, ліками, необхідним обладнанням. Станом на 4 березняя в інфекційному відділенні є троє пацієнтів з COVID-19. У важкому стані немає жодного пацієнта. Одна дитина потребує тимчасової кисневої підтримки.

Наразі медики очікують збільшення кількості хворих. Лікарні забезпечені усім необхідним. Панікувати не варто, але і розслаблятися не час. Ситуація напружена.

Як захиститися?

Медики закликають тернополян дотримуватися карантину, адже ситуація непередбачувана. Варто дотримуватися норм карантину. Краще утриматися від відвідування громадських місць, уникати скупчень людей, частіше мити руки з милом та користуватися антисептиками.

Найефективніший спосіб захисту – маска та соціальна дистанція.

– Ті люди, які кажуть, що маска нічим не допоможе, безумовно це питання не досліджували, – розповів професор Андрейчин. – Дехто носить маску лише на роті чи підборідді. Через це носіння маски не дає захисту. Адже вона повинна повністю закривати ніс і рот, тісно прилягати до контурів обличчя.  Але загальновідомо, що збудники респіраторних вірусних інфекцій, до яких належить і коронавірус, найбільш інтенсивно виділяються під час посиленого експіраторного акту, тобто видиху, при кашлі, чханні, голосній розмові.

Один з улюблених аргументів деяких «експертів» в інтернеті, що маска нічим не допоможе через те, що розмір вірусу значно менший, ніж відстань між волокнами маски. Це повна нісенітниця, адже вірус сам по собі не виділяється – пояснюють медики. Вірус виділяється і передається з частинками крапель та мокроти. Саме їх і затримує маска.

– Саме з мікрочастинок слизу та слини утворюється аерозоль, який поширюється на відстань 1,5-2 метри. Більші частинки слизу та слини осідають ближче від хворої людини. Дрібніші, мікроскопічні частинки поширюються на більшу відстань. Довкола хворої людини в радіусі 1,5-2 метри виникає зона епідемічної небезпеки. Якщо увійти в цю зону і перебувати в ній 10-15 хвилин чи довше, то буде велика імовірність того, що людина без маски заразиться, бо отримає достатню дозу вірусу. Дослідження показали, що маска не пропускає цей аерозоль, якщо ми її правильно одягнули. Він осідає на масці, а не потрапляє в дихальні шляхи. Це дуже примітивний метод захисту, але він надзвичайно ефективний. Якщо правильно носити маску та регулярно її змінювати – можна захистити дихальні шляхи від аерозолю на 80-90%. Якщо ви і ваш співрозмовник в масках – на 95%. Звичайно, це неповний захист, але все ж великий. Тому маску потрібно носити обов’язково. Відмовлятися від маски та казати, що вона шкодить – це невігластво.

Масова вакцинація наразі спричинити «переломний момент» для пандемії не зможе, адже це тільки почалося. Отримати імунітет мають щонайменше 70–75% населення, щоб виробився колективний імунітет. А для цього потрібно чимало часу.

Тому медики радять не забувати про карантинні вимоги, адже новий штам вірусу може спричинити нову хвилю пандемії.

 

Читайте також:

Ситуація у Тернополі погіршується! Чи вистачає місць та кисню на усіх хворих, які мають COVID

Як швидше стати в чергу на вакцинацію від ковіду? Ми перевірили різні способи (ІНСТРУКЦІЯ)

Чим нас щеплюватимуть? Ми порівняли ефективність різних вакцин

Хворих на коронавірус можна лікувати антитілами тих, хто одужав. Чи роблять це у Тернополі, що кажуть медики?

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (21)
  • Галина Древніцька

    Реклама вакцинації ( отрути).
  • Anna Schkola

    Це новини 20 хв самий гірший вони почують щось десь іпочинають писати а щоб писати треба дабре взнати правильно це чи ні це було з нашою сім'єю написали не так як було
  • Helen Ferrum

    Задовбали  зі своїми  вірусами !
    Стрибайте  в окріп !
    Півгодини - і ви  СТЕРИЛЬНІ !
    😂😂😂😂😂😂😂

    Helen Ferrum reply Helen Ferrum

    Игорь Каленский Ул. Луценко  далеко  от тебя ?

    Игорь Каленский reply Helen Ferrum

    Helen Ferrum Спасибо! 😁

    Helen Ferrum reply Helen Ferrum

    Игорь Каленский С ДНЕМ  РОЖДЕНИЯ  !!!!!💖

    Игорь Каленский reply Helen Ferrum

    Helen Ferrum Яка ж ти хитра! Закликаєш до змови і зміни державного устрою?  ( http://www.planetaskazok.ru/drstihiotech/konekgorbunoksth?start=7 ). Та ще й мовою ворога...  🤔

  • Олександра Вода

    Ой які це хринові новини .А ще які версії цього вірусу будуть ви оголосіть весь список .Чи може він скоро як андроїд буде обновлятися версія 4 потім 5

    Oleksandr Cherpak reply Олександра Вода

    Iryna Krotevych тут навіть і не дивно, це ж Україна😆

    Iryna Krotevych reply Олександра Вода

    Oleksandr Cherpak. Так ви забуваєте , який карантин був у китайців і який в Украіні. Всі по кабаках і святкуваннях, бо вірус не справжній. А народ то хворіє і відходить потихеньку від наслідків

    Oleksandr Cherpak reply Олександра Вода

    Serge Ptychyn можливо, всяке буває

    Serge Ptychyn reply Олександра Вода

    Oleksandr Cherpak ти дуже помиляєшся....

    Oleksandr Cherpak reply Олександра Вода

    Олександра Вода саме смішно що китаяйці більш як півроку не мають ні одного хворого і сидять угарають з Європи😆
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up