Як швидше стати в чергу на вакцинацію від ковіду? Ми перевірили різні способи (ІНСТРУКЦІЯ)

Як швидше стати в чергу на вакцинацію від ковіду? Ми перевірили різні способи (ІНСТРУКЦІЯ)

Усі охочі можуть записатися на безкоштовне щеплення від коронавірусу. Є кілька способів для цього. Ми перевірили, як це зробити. Читайте покрокову інструкцію!

У області за чотири дні вже щепили 310 медпрацівників. Як розповіла заступниця генерального директора КНП «Тернопільський обласний центр громадського здоров’я» Марія Павельєва – все йде по плану. Щеплюють таку кількість медпрацівників, щоб не залишалось невикористаної вакцини, оскільки в одному флаконі –  10 доз. Придатна вона всього 6 годин після відкриття. У місті ще не було випадків, щоб вакцину утилізовували.

Лікарі, які щепились у Тернополі, переносять вакцину добре, каже Марія Павелєва. Щоправда, у кількох медиків все ж були побічні реакції на щеплення.

– У нас наразі 7 зареєстрованих випадків, коли у вакцинованих проявлялись побічні ефекти, – каже Марія Павелєва. – З лікарями все добре. Це було підвищення температури. Нічого страшного немає. Звичайна реакція на щеплення.

Відео дня

Запис на щеплення проводять і серед пересічних українців. Ми спробували стати в чергу на щеплення кількома способами та перевірили, чи справді це можна зробити за кілька секунд.

Додаток «Дія»

Усі користувачі електронної платформи можуть записатись у чергу за допомого додатку. Це найпростіший та найшвидший метод. Навіть якщо ви не зареєстровані – можна за кілька хвилин завантажити та встановити додаток.

Журналіст «20 хвилин» сам записався на вакцинацію.

Отже, спершу варто встановити додаток «Дія». Завантажити його можна через Play Маркет або App Store. Можна ввести відповідний запит у пошуку або ж відсканувати QR-код:

Після встановлення треба відкрити додаток та авторизуватися. Тиснемо «Увійти».

Для авторизації можна скористатися мобільним банком. Приват24, MonoBank чи систему bank id.

Обираємо зручний спосіб авторизації. Відкривається мобільний додаток вашого банку. Потрібно увійти в систему – ввести Пін-код чи пароль (залежить від вашого банку).

Далі просто тиснемо «Підтвердити» вхід до «Дії».

Після підтвердження знову відкривається застосунок «Дія». Там треба придумати код з 4 цифр для входу у застосунок.

Після цього вносити копії ваших документів не потрібно. Їх автоматично «підтягне» додаток з банківської системи.

Тепер можна записатися на щеплення. Відповідний розділ вже працює. Знаходимо на нижній панелі розділ «Послуги». Там бачимо пункт «Запис до листа очікування вакцинації від COVID-19». Тиснемо на нього.

Далі можна почитати корисну інформацію про щеплення. Щоб зареєструватись у списку, тиснемо кнопку «Записатися».

Потрібно обрати рід вашої діяльності. Окремими пунктами вказано медичні працівники, військовослужбовці, працівники МВФ, сфери освіти, тощо. Якщо ви не входите до цих сфер діяльності – ви не втрачаєте права стати в чергу на безкоштовне щеплення. Треба обрати пункт «нічого з вищезазначеного». Він останній в переліку і натиснути «Далі». Варто розуміти, що якщо ви не належите до групи ризику – ви не будете в першій черзі на вакцинацію.

Тепер обираємо місце, де ви бажаєте щепитися. Спершу – область з випадаючого списку. Після цього – населений пункт. Тиснемо «Далі».

Бачимо повідомлення «Дякуємо! Ви записані до листа очікування». Коли вакцина буде доступна – повинно надійти сповіщення, і вже тоді можна буде вибрати зручний час, дату та пункт щеплення.

До слова, якщо ви працівник медичного закладу, університету, військовослужбовець тощо – може з'явитись сповіщення під час запису на вакцинацію, що вам ставати в чергу через додаток не потрібно – за вас це зробить керівник організації.

Реєстрація через додаток разом з завантаженням "Дії", авторизаації загалом зайняла 3-4 хвилини. 

Чи можна скасувати запис?

Якщо ви передумали або хочете змінити населений пункт, у якому проходитимете вакцинацію – скасувати запит можна в будь-яку мить за кілька секунд.

Для цього заходимо в додаток, у розділ «Послуги» – «Запис до листа очікування вакцинації від COVID-19».

Там ми бачимо статус «Ви вже в листі очікування». Щоб скасувати – треба натиснути «Видалити мій запис» та підтвердити дію.

Записатися знову можна одразу за тією ж процедурою.

Як зареєструватись через портал?

Якщо ви не бажаєте встановлювати додаток на телефон – це можна зробити через комп'ютер онлайн. Переходимо на портал «Дія».

Процедура запису схожа. Тиснемо кнопку «Записатися».

Після цього обираємо авторизацію через id gov ua.

Там обираємо систему bank id. З’явиться перелік банківських систем, через які ви зможете увійти в систему. Обираємо свій банк зі списку. Виконуємо підтвердження.

Далі така ж процедура, як і в мобільному додатку. Обираємо рід діяльності, регіон та місто.  

Стати в чергу через портал можна також швидко. Єдина затримка, яка сталась у нас - проблема з авторизацією через мобільний банкінг. Але все одно це зайняло не більше 5 хвилин. 

Як записатися по телефону?

Записатися можна також, зателефонувавши на гарячу лінію Міністерства охорони здоров’я. Безкоштовно за номером 080–060–20–19.

Оператору треба буде продиктувати ваш номер платника податків, серію та номер паспорта. Також треба вказати місце, де ви хочете вакцинуватися.

Ми спробували зателефонувати на лінію, однак вона була зайнята. Кілька хвилин ми чекали на з’єднання. Щоб зв’язатися з оператором, таки доведеться чекати. Тут – як кому пощастить. 

Можна звернутися до свого сімейного лікаря, який вам допоможе стати в чергу.

Журналіст зателефонував своєму лікарю. Це зайняло всього 1-2 хвилини. Оскільки сімейний лікар має і паспортні дані і номер платника податків, їх знову диктувати не потрібно. Ніяких папірців до лікарні нести не потрібно. Записали наш телефон та прізвище. Нам розповіли – що як тільки вакцина з’явиться – нас повідомлять про це по телефону. 

Скільки тернополян вже виявили бажання щепитися та звернулися до свого сімейного лікаря – наразі невідомо. Як розповіла заступниця генерального директора КНП «Тернопільський обласний центр громадського здоров’я» Марія Павельєва, до них ще не надходила ця інформація від сімейних лікарів, оскільки цей процес лише почався, і списки ще формують.

– Щоб записатись на щеплення – можна зробити це через «Дію» чи гарячу лінію міністерства, – каже Марія Павелєва. – Списки людей, які отримають щеплення в першу чергу ще формуюються, вони постійно змінюються. Попередньо ми плануємо щепити в області близько 2 тис. медпрацівників. Також є працівники інших сфер, які отримають щеплення в першу чергу.

Скільки людей виявили бажання щепитися в окремих регіонах ще невідомо. Однак Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров оприлюднив статистику запису через «Дію» до листа очікування вакцинації проти COVID-19. Станом на 2 березня вже записались 45 тис. українців. 63% українців, які записалися через Дію, — віком від 21 до 39 років, 17,5% — від 40 до 49 років, 9,2% — від 50 до 59 років, 4,2% — від 60 до 69 років.

 

Читайте також:

Чим нас щеплюватимуть? Ми порівняли ефективність різних вакцин (ГРАФІКА)

Що насправді ми повинні знати про вакцинацію від COVID-19? Коментує професор-інфекціоніст з Тернополя

Простими словами про те, як подати показники лічильників через додатки, сайти, банки чи месенджери.

Простими словами про те, як замовити квитки на автобус чи потяг швидко і без переплат

Простими словами про те, як записатись до свого сімейного лікаря онлайн.
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Ігор Ігор

    Шмурдяк вже є? Чи просто стати в чергу?

    Ігор Ігор reply Ігор Ігор

    Pa Vel ти вже вколовся!?)) Вітаю! Наслідки незабарились,...

    Pavel Orestovich reply Ігор Ігор

    Ігор Ігор Шмурдяк в тебе в голові замість мізків, примат🤦
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera 11:47 На проспекті Бандери зіткнулися два автомобілі: один водій втік 11:25 МОЗ оновило рекомендації щодо проведення щеплень вакциною проти COVID-19 для первинної вакцинації 11:00 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ та грип 09:15 У Церквах східної традиції розпочався Великий піст 08:46 18 березня у Тернополі відключили світло за однією адресою 08:05 У Підволочиську чоловік продавав перероблений пістолет play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up