Хворих на коронавірус можна лікувати антитілами тих, хто одужав. Чи роблять це у Тернополі, що кажуть медики?

Хворих на коронавірус можна лікувати антитілами тих, хто одужав. Чи роблять це у Тернополі, що кажуть медики?

Ще коли в Ухані починалась пандемія – медики повідомляли, що в плазмі крові тих, хто одужали, є антитіла до коронавірусу. А отже, їх можна вводити пацієнтам, щоб зупиняти розвиток хвороби. Що кажуть тернопільські медики про такий спосіб лікування і як зараз надають допомогу у закладах?

Чому ми не чуємо повідомлень, що потрібні донори плазми крові людей, які одужали від коронавірусу, щоб вводити її хворим? Хоча, здавалось би, можна врятувати сотні життів. Як виявилось, все не так просто, як може здатися на перший погляд.

Препарати роблять з плазми

Імуноглобуліни, які виготовляють з плазми крові людей, уже використовують при лікуванні хворих на коронавірус. Препарат «Біовен» виготовляє українська фармацевтична компанія «Біофарма». Ліки пройшли випробування, і їх вже можуть придбати українські лікарні. Дослідження препарату розпочались ще у травні 2020-го року, закінчились – у жовтні. Тестували лікарський засіб на базі дев'яти лікарень на 66 пацієнтах з тяжкою коронавірусною пневмонією.

Під час дослідження препарат показав дуже оптимістичний результат. При комплексній терапії з препаратом «Біовен» смертність знизилась у чотири рази. Час до настання покращення знизився до 5 днів, тоді як група пацієнтів, які «Біовен» не отримувала – 9 днів. Скоротився і час потреби в госпіталізації в умовах стаціонару на 3-5 днів. Ці дані публікує компанія.

Відео дня

Журналісти «20 хвилин» звернулись до фірми, яка виготовляє імуноглобулін. Як нам пояснили, сам препарат виготовляють на основі плазми крові донорів. Він не може здолати збудник коронавірусної інфекції, але імуноглобулін допомагає запобігти цитокіновій бурі.

– При виготовленні препарату, який використовують при комплексному лікуванні коронавірусу, плазма різних донорів змішується, – розповідає голова департаменту комунікації фармацевтичної компанії Biopharma Олексій Денисенко. – Він містить антитіла до різних хвороб, які поширені в Україні. Цей імуноглобулін ефективний при комплексному лікуваннні коронавірусної інфекції, тому що ускладнення у пацієнта виникають в наслідок цитокінового шторму. Якщо говорити просто, то цитокіновий шторм – це процес, коли організм не може виробити достатню кількість антитіл проти збудника. Організм бачить, що є збудник хвороби. Тоді починається активне вироблення антитіл до різних збудників, які є в імунологічній пам'яті. А наш організм пам'ятає хвороби, на які ми хворіли приблизно останні 15 років. Починається активне вироблення цих всіх антитіл. Але вони не спрацьовують проти коронавірусу. Починається безконтрольна реплікація антитіл. Виникає збій усіх систем органів.

Коли організм концентрується на одному збуднику – всі інші процеси в організмі перестають бути контрольованими. Тому людина помирає від ускладнень. Зупинити цитокіновий шторм не завжди вдається. Для цього медики використовують спеціальні препарати. Серед них – Актемра, курс якої для одного пацієнта може сягати десятків тисяч гривень, але повної гарантії, що цитокіновий шторм буде подоланий, і людина піде на одужання, немає.    

Читайте також:

Ліки відчаю чи шанс на одужання? Чому тернополяни змушені платити десятки тисяч за препарати від ковіду

– Імуноглобулін, який використовують при комплексному лікуванні, містить концентровані антитіла до різних хвороб, – продовжує Олексій Денисенко. – Коли ми їх вводимо, організм бачить, що антитіл достатньо, їх не потрібно більше виробляти. Цитокіновий шторм припиняється. Таким чином можна впоратись з ускладненнями, які викликає коронавірус. Вчасне застосування імуноглобуліну, коли симптоми тільки наростають, дозволяє зупинити  тяжкий перебіг захворювання.

Чи використовують у тернопільських закладах

Купувати імуноглобулін для лікування пацієнтів у МОЗ дозволили ще у листопаді 2020-го року. Тоді внесли відповідні зміни до протоколу лікування COVID-19.

– Результати дослідження показують зниження рівня летальних випадків, – розповів у коментарі «Радіо Свобода» в.о. генерального директора «Центру громадського здоров’я» МОЗ України Ігор Кузін. – Не можна стверджувати, що цей препарат лікує, але він полегшує перебіг захворювання і здатний знизити потенційний рівень смертності серед важких пацієнтів. Добре, що у нас з’явився вітчизняний імуноглобулін, відтак не будемо закуповувати в інших державах.

Однак чи багато лікувальних закладів почали купувати препарати? У місті найбільше хворих на коронавірус у інфекційному відділенні лікарні швидкої допомоги. Як розповів директор закладу Ярослав Чайківський, імуноглобулін вони наразі не закуповують. Чому? Відповіді на це питання він чітко не дає. 

– Ми наразі не використовуємо імуноглобуліни для лікування, – каже директор. – Чи будемо ми їх купувати – не можу сказати. Протоколи постійно змінюються.

От це і все пояснення від керівника медичного закладу. 

Натомість імуноглобуліни купували у Чортківській центральній комунальній районній лікарні. Ми звернулись до керівництва закладу, щоб дізнатися, чи показав препарат свою ефективність при лікуванні важкохворих на практиці.

– Ми закупили 830 ампул імуноглобуліну на суму 87 474 гривні, – розповіла заступниця головного лікаря з медичної частини Чортківської районної лікарні Людмила Добощук. – Ми спостерігаємо позитивний ефект від препарату. Наразі в нас є достатня кількість. Для лікування одного пацієнта потрібна різна кількість. Його застосовують у перші дні хвороби. Скільки потрібно препарату для хворого – залежить від стану, його ваги. До 10 ампул може знадобитися на одного хворого.

Чи допомагає хворим

Головний експерт за напрямком «Інфекційні хвороби» управління охорони здоров’я ТОДА, лікар-інфекціоніст КНП «Тернопільський фтизіопульмонологічний медичний центр» Тернопільської обласної ради Олена Герасименко розповіла, як та коли використовують імуноглобулін, та чи показує він результат безпосередньо в лікуванні хворих.

– Препарат «Біовен» містить імуноглобуіни G та А, – каже Олена Герасименко. – Він випускається у флаконах та застосовується при комплексному лікуванні пацієнтів з пневмонією, що викликана коронавірусною інфекцією. Терапія направлена на пригнічення вірусу. Він має показання до застосування замісної та імуномодулюючої терапії.

 

 

Використовують його не у всіх випадках, а при наявності конкретних симптомів.

– Його застосовують коли є гарячка, підозра на респіраторну інфекцію, коли є низька сатурація (насичення крові киснем) та дихальна недостатність, – продовжує Олена Герасименко. – Показанням може бути наявність вогнищ запалень легень, коли є сепсис чи септичний шок.

Як каже медик, якщо почати вчасно використовувати імуноглобулін – стан хворого поліпшується, а головне – знижується ризик летального випадку.

– Застосування препарату призводить до зростання показників сатурації, зменшується частота дихання, – каже інфекціоністка. – Протягом доби нормалізується температура. Цей препарат має доведену ефективність. Головне його досягнення – зменшення летальності.  

Однак специфічного імуноглобуліну саме проти збудника коронавірусної інфекції ще немає. У теорії, він зможе атакувати вірус і зупиняти хворобу. Його розробки тривають. Над цими ліками працює «Біофарма», яка увійшла у міжнародний альянс з 10 найпотужніших світових виробників препаратів із плазми. Цей препарат спершу має пройти цілий ряд перевірок, клінічних досліджень та сертифікацій. Лише після цього його можна буде використовувати в лікуванні.

Наразі український препарат ще виготовляють. Його відправлять до Французької лабораторії, разом з препаратами зарубіжних країн. Якщо дослідження пройдуть успішно – за кілька місяців його почнуть використовувати при лікуванні. Але для виготовлення специфічного імуноглобуліну потрібні донори плазми крові, які одужали від коронавірусу.

Чи можна здати плазму у Тернополі

Тернополянка Марина розповідає, що її двоюрідна сестра перехворіла на коронавірус. Після одужання стала донором плазми крові.

– Моя сестра живе в Черкасах. Вона перехворіла на коронавірус і після одужання здала плазму крові, – каже Марина. – За це їй навіть заплатили. Вийшло понад 1000 гривень. Але там є вимоги до донора. Будь-хто це зробити не зможе. Навіть не знаю, чи є таке у Тернополі.

Як ми з'ясували, у нашому місті такої можливості немає. Плазму можна здати лише у спеціальних лабораторіях. Вони є у Києві, Черкасах, Дніпрі, Сумах, Харкові, Конотопі та місті Шостка.

Загалом донорами плазми крові з наявними до ковід антитілами уже стали понад 8 тис. людей. Але, як повідомили у фармацевтичній компанії – не у всіх, хто перехворіли, є достатня кількість антитіл. Є і випадки, що людина хворіла без симптомів у легкій формі, але титр антитіл (концентрація) висока.

А ви б здали плазму крові, якби у Тернополі була така можливість? Проголосуйте та пишіть у коментарях!

Опитування

Чи здали б ви плазму крові, якби перехворіли на COVID-19?

Чи можна напряму переливати плазму

Але чому не можна піти простішим шляхом і просто переливати плазму крові від здорової людини до хворої?

– Є велика різниця між переливанням плазми і введенням специфічного імуноглобуліну, – пояснює голова департаменту комунікації фармацевтичної компанії Biopharma Олексій Денисенко. – Коли говоримо про специфічний імуноглобулін, ми знаємо, що це концентрований розчин антитіл. У промислових умовах можна виробити препарат з потрібною концентрацію. Але якщо переливати просто плазму, то ми не знаємо титр антитіл того, хто одужав. У двох людей, які перехворіли з однаковим перебігом, концентрація може бути різною.

До того ж, для досягнення бажаного результату потрібно вливати в організм велику кількість плазми, що фізично неможливо зробити. Потрібен саме імуноглобулін.

– Якщо переливати плазму, є ризики передачі хвороб від донора до реципієнта, – продовжує Олексій Денисенко. – Виготовлення імуноглобуліну це дуже тривалий процес, з постійним контролем та перевірками, але воно дасть потрібний ефект. Звичайне переливання плазми не дасть потрібного результату. Принаймні, я про такий спосіб лікування в Україні не чув.

Препарат зможе зупинити розвиток хвороби

Якщо випробування специфічного імуноглобуліну пройде успішно і його почнуть використовувати при лікуванні, важливо буде вводити його саме на початку хвороби – пояснює академік НАМН України, професор-інфекціоніст Михайло Андрейчин. Якщо трохи затягнути – він не допоможе в лікуванні.

– Дослідження плазми людей і імуноглобулінів вже проводять, але ще триває процес апробації (випробування), – пояснює професор. – Китай перший почав це робити. І плазма, і імуноглобулін роблять перебіг хвороби легшим. Коли їх використовують при лікуванні – рідше виникають ускладнення. У науковій літературі мені траплялись описані лише поодинокі випадки, що значного поліпшення не було. Деякі фармацевтичні фірми проводять випробування імуноглобуліну з крові людей, які одужали. Уже вимальовується дуже цікава закономірність, що імуноглобуліни ефективні лише в перші дні від початку захворювання. Все через те, що вірус циркулює в крові лише в перші дні після інфікування. Патогенез захворювання запускається, можуть початись ускладнення. Тоді сенсу вводити імуноглобулін немає, бо і вірусу в крові вже немає. Потрібно боротись з іншими процесами та ускладненнями. А хворі часто звертаються до лікаря не одразу. Багато людей затягують з цим.

Простіше кажучи – імуноглобулін допомагає здолати інфекцію в зародку та не допустити розвитку ускладнень. Якщо вже почались ускладнення – імуноглобулін не допоможе. Треба застосовувати вже зовсім інші методи лікування.

– Імуноглобулін проти коронавірусу може бути цінний для екстреної профілактики, – продовжує Михайло Андрейчин. – До прикладу, людина дізналась, що контактувала з хворим і могла заразитись. Тоді можна ввести цей препарат і запобігти захворюванню. Коли людина має поріз чи рану і є ризики підхопити правець – тоді вводять протиправцеву сиворотку чи імуноглобулін. Тому імуноглобулін проти коронавірусу може мати і профілактичну дію. Але дослідження ще тривають. 

На цей препарат медики покладають великі надії. Якщо щеплення дозволить сформувати колективний імунітет і стримати поширення коронавірусу, то імуноглобулін дозволить запобігати розвитку хвороби у інфікованих.

 

Читайте також:

В області уже чекають на вакцину від COVID-19. Як підготувались медики та коли почнуть щеплювати?

Що насправді ми повинні знати про вакцинацію від COVID-19? Коментує професор-інфекціоніст з Тернополя

КТ легенів чи ПЛР-тест? Що кажуть медики про діагностику COVID-19 і чому може бути хибний результат
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Антоніна Гнатенко

    Ви  що, своєю авторизацією добиваєтесь щоб вас ніхто не читав? Спочатку підписалась на новини, а зараз жалкую
  • Igor Step

    Дійсно, дістали вже з авторизацією
  • Ирина Окунь

    Iдiть лiсом зi своėю авторизацiėю.🙈👿

    Наталия Бурлаку reply Ирина Окунь

    А в чому проблема у Вас?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up