Партнер рубрики Події

Ми перевірили, як шахраї в інтернеті продають «відповіді» на ЗНО

Ми перевірили, як шахраї в інтернеті продають «відповіді» на ЗНО

В Україні триває Зовнішнє незалежне оцінювання – одна з найважливіших подій для школяра для майбутнього всупу до вищого навчального закладу. Однак з’явилось чимало людей, які пропонують купити відповіді на тести. Що вигадують шахраї та чому не варто вестись на подібні авантюри зі списуванням?

Наразі триває здача ЗНО. Вже позаду іспити з хімії, іспанської, німецької, французької, англійської мови, математики та української мови і літератури. Попереду залишаються іспити з історії України, фізики, біології та географії.

Чим вищий бал набере абітурієнт, тим кращі в нього шанси потрапити на бюджетне навчання. Однак є чимало випускників шкіл та майбутніх студентів магістрів, які хочуть змахлювати. Спроба списати, пронести шпаргалу чи телефон може закінчитись дуже сумно.

– Минулого року я здавав ЗНО з іноземної мови для вступу на магістра, – розповідає студент Олег. – Здавав все сам, набрав необхідну кількість балів і зміг потрапити на бюджет. Але мій знайомий з іншого університету вирішив чи то схитрувати, чи  може просто забув правила і не витягнув телефон з кишені. Його роботу анулювали і він фактично втратив рік часу, бо без результату тесту вступити неможна. Ще коли писали ЗНО в школі, то нас вчителі попереджали – не знаєш, краще спробуй вгадати. Шпаргалки, телефони не допоможуть. Це не контрольна, де щось можна списати. Спостерігачі, якщо побачать – анулюють роботу, бо вони за порушення відповідають.

Відео дня

Як каже Олег – на відповіді, які продають в інтернеті, теж розраховувати не варто.

– На це взагалі не треба дивитись. Це класичне шахрайство. Ви не лише гроші втратите, а просто не складете тест, навіть якщо щось знали, бо відповіді будуть не правильні.

За скільки продають

Ми спробували знайти відповіді до найближчого ЗНО з історії України. Воно проходитиме 4 червня. На сайтах безкоштовних оголошень ми знайшли різні пропозиції. Всі гарантують правильність відповідей, на словах обіцяють точність та навіть повернення коштів, якщо відповіді не співпадуть.

Ціни є різні – від 350 гривень за предмет. Є ті, хто продають по 800 гривень. А дехто пропонує купити відповіді на всі предмети по знижці.

Ми спробували написати кільком продавцям. Свої телефони вони, звичайно, не залишають. Сторінки у більшості продавців створені нещодавно. Ми запитували, які є гарантії, як з оплатою та що саме продають – питання з відповідями чи лише самі тестові відповіді.

У відповідь на наші питання один продавець розповів, що сам складає ЗНО, має знайомих у міністерстві, звідти і відповіді.  

– Добрий день. Я продавав математику та українську, відповіді співпали на 100%. В мене є тільки відповіді, без питань. Оплата на карту. Тільки бажано це робити раніше, бо деякі писали за декілька хвилин до ЗНО, – пише продавець.

Запитуємо – звідки у вас відповіді. Сергій запевняє – має зв’язки у міністерстві.

– Ну маю деякі зв’язки в міністерстві. Це правда, не хвилюйтеся. Я сам пишу по цим відповідям. Я пишу відповіді на листочку, кладу в туалеті, щоб ніхто не знайшов. Потім виходжу (прим. авт. під час ЗНО). Головне добре їх завчити до початку. Потім повторити і все.

І байдуже, що складанням тестів займається не міністерство, а Центр оцінювання якості освіти від самого початку до перевірки і оголошення результатів.

Ще один продавець, але вже не зі «зв’язками», а буцімто сам з міністерства. В оголошенні пише, що працює в департаменті освіти в Києві та має доступ до завдань та відповідей.  

– 100 процентне повернення, у випадку, якщо неправильні відповіді. Також можу надати всі відгуки. Відповіді і завдання йдуть в форматі PDF. При оплаті надаю свої дані, щоб ви не переживали. – запевняє черговий продавець.

Цей продавець вже просить більше – 800 гривень. І пропонує відповіді на будь–які предмети.

Чи можуть витікти відповіді?

Однак в Українському центрі оцінювання освіти попереджають абітурієнтів – вірити, що вам продадуть відповіді на ЗНО не варто. Це звичайні шахраї. А коли ви це зрозумієте – наврядчи ви підете до поліції скаржитись, що вас обманули, коли ви хотіли списати тест.

– Спритники за певну плату пропонують випускникам та їхнім батькам придбати зошити сертифікаційних робіт ЗНО-2021 із відповідями до них, запевняючи в надійності й достовірності джерела інформації, щораз вигадуючи нові схеми, – застерігають в центрі якості оцінювання освіти. Наприклад, для «переконливості» надсилають лист із буцімто офіційної скриньки Українського центру оцінювання якості освіти. Безумовно, купити можна що завгодно, але стовідсотково це не буде тест ЗНО. В Українському центрі оцінювання якості освіти створено потужну систему захисту інформації  на всіх етапах підготовки та проведення ЗНО. Укладають тести і друкують сертифікаційні роботи в умовах суворої конфіденційності.

Витікання результатів тестів ЗНО неможливе – стверджує директор центру оцінювання якості освіти Вадим Керандій.

– Ні, це сьогодні неможливо. Я поясню схему роботи з укладання тестів. Є багато експертів, які розробляють запитання для ЗНО, – повідомляє Вадим Керандій. – Із них формується банк тестових завдань. Далі укладачі комплектують кілька варіантів тестів. Ці люди усвідомлюють специфіку своєї роботи, знають, що вони працюють із інформацією з грифом ДСК (для службового користування) і що у разі розголошення змісту тестів їм загрожує кримінальна відповідальність. Укладачі тестів ставлять свій підпис під кожним із варіантів тесту, у відповідних картках фіксується, що ці варіанти зробили вони. Тобто якщо виникає проблема витікання інформації, перший, до кого прийдуть правоохоронні органи, щоб розібратися в зазначеній ситуації, будуть саме ці особи. Вони підставлять себе, якщо допустять витікання даних.

Як працюють шахраї?

Не радить батькам та вступникам довіряти таким пропозиціям тернопільський поліцейский психолог та юрист Михайло Козюк. Він пояснює, шахрай – це високоінтелектуальна освідчена людина будь-якої статі. Шахрай має високий рівень комунікативності, вміє проявляти емпатію та підтримку, входити в довіру.

Саме на проблемах, які можуть виникати у людей, і будують свої схеми шахраї.

шахраї це неабиякі психологи, часом вони просто «гуру» комунікації та різного роду психологічних технік впливу на людину. В природі кожного закладена ДОВІРЛИВІТЬ до оточуючого середовище генетично людина соціальна без цього вона гине. ЦЕ ПРИРОДНЄ явище. За необхідності вижити – довіряєш кожному.

Такі шахраї маніпулюють безвихідністю, адже якщо абітурієнт не підготувався – він не зможе вступити до університету. Це тягне за собою ряд не дуже приємних наслідків, як для дитини, так і батьків. Цим і користуються шахраї, пропонуючи легке рішення.

При спілкуванні в інтернеті, якщо ви щось купуєте, потрібно пам’ятати ряд правил, щоб не натрапити на шахрая.

–Не поспішайте, перевіряйте, проявляйте «підозрілість» до угод, взаємин, незнайомих осіб, уникайте «домовленостей на відстані» – і буде Вам і здоровий сон і кошти у кишені, – каже Михайло Козюк. – Радьтесь і довіряйте компетентним, просіть підтримки та допомоги у рідних. Перевіряйте документи «кантор» та осіб, які вам нав’язують послуги. Звертайтесь за підтримкою до різного роду телефонних гарячих ліній. Спілкуйтесь про ризики шахрайства з різними та близькими. Проявіть певний рівень критичного мислення до того що вам розповідають.

Намагайтеся не вступати в діалог із незнайомими людьми, недовіряйте нікому персональних даних (паспорт, ІД код, доступна інформація у соціальних мережах, номери банківських рахунків та коди карток).

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up