Партнер рубрики Події

Перебої зі світлом: мешканці, ЖЕК, образи і мало не шарпанина

Перебої зі світлом: мешканці, ЖЕК, образи і мало не шарпанина
  • В редакцію "20 хвилин" звернулась мешканка багатоповерхівки на вул. 15 Квітня, 7 із скаргою на роботу ЖЕКу та електрика. 
  • Жінка розповіла, що від перепадів напруги миготіло світло, нестабільно працював двигун холодильника, декілька разів вимикався комп’ютер. 
  • А електрик кричав образливі слова і накинувся в приміщенні ЖЕКу на її чоловіка, подряпавши його та вибивши телефон з рук.

 

«Неодноразово чула нарікання знайомих на роботу ЖЕКів, розуміючи, що перші хочуть якості, другі, в силу певних обставин, не завжди все можуть забезпечити. На початку вересня довелося зазнати на собі їхню роботу, а, точніше, бездіяльність та грубість», -  розповіла мешканка багатоповерхівки, що на вул. 15 Квітня, 7 Катерина Марчак (ім’я змінене на прохання заявниці. Справжні дані є в редакції – прим. авт.).

- У понеділок, 2 вересня, почалися проблеми з електропостачанням, - пояснила жінка. - Від перепадів напруги миготіло світло, нестабільно працював двигун холодильника, декілька разів вимикався комп"ютер. Звернутися в ЖЕК не було можливості, оскільки це вже було після 19 год. Зателефонували на гарячу лінію міськради, нам дали номер стаціонарного телефону електрика.

Щоправда, прийшов через годинку-дві, робити нічого не став, бо напруга на той час стабілізувалася, і проблеми як би й не було, пригадує жінка. Сказав, що у них старий пакетник, тому можуть виникати проблеми. Чоловік, коли йшов, видав, мовляв, викликали, бо хотіли поговорити. Про подальші плани та дії з усунення проблеми люди від нього не почули.

Відео дня

Електрик накинувся на чоловіка

- У вівторок, 3 вересня, близько 22.47 години знову почалися проблеми, - пригадує пані Катерина. - Світло зникало, миготіло, знову зникало і так декілька разів. Чоловік зняв відео. Вийшли в коридор не одні ми, а й сусіди поверхом нижче. У них відбувалося те ж саме. Пробували дотелефонуватися електрику, але гроші на мобільному швидко закінчилися. І пояснити все, як є, ми не встигли. В таку пору йти до сусідів, у яких є стаціонарний телефон, ми не наважилися, тому зателефонували на ту ж "гарячу" лінію у міськраду.

Як виявилося, там нам нічим допомогти не змогли, порадили все вимкнути і чекати до ранку. Та пообіцяли подати заявку до ЖЕКу... Через деякий час все знову стабілізувалося, пригадують мешканці «Сонячного».

- У середу, 4 вересня, чоловік залишився вдома, електрик прийшов близько 12.00 год., сказав, що йде по ключ, - розповіла Катерина Марчак. – А коли чоловік через годину вирішив поцікавитися, чи вдалося ліквідувати несправність, електрик вже йшов на обід, так нічого й не почавши робити. Це вже обурило, тому мій чоловік почав робити відеозйомку розмови. Врешті-решт, замість пообіцяти зробити конкретні дії, електрик кричав образливі слова і накинувся в приміщенні ЖЕКу на мого чоловіка, подряпавши його та  вибивши телефон з рук.

Виконувати свої обов’язки, а не футболити людей

Почувши крики і сварку, вийшли й інші працівники. При всіх чоловік пообіцяв поширити відео в потрібних інстанціях, якщо будуть далі ігнорувати проблему.

- Уже 5 вересня, після такого інциденту, проблема зі значним перепадом напруги або не повторювалася, або ми не помічали, або ж, сподіваємося, її ліквідовано, - каже пані Катерина. – Тоді, чому ж я піднімаю питання у пресі? Тому, що прагну нормального відношення до нас від працівників ЖЕКу. Все можна вирішити, домовитися, порозумітися без вживання образливих слів.

Якщо у ЖЕКу є електрик, то він повинен виконувати свої обов’язки вчасно, а не футболити людину в іншу інстанцію, звідки її знову направлять в ЖЕК. Не казати: "У вас світло є? - Є. То які проблеми?", каже жінка.

- Як довести, що виникали проблеми? Не всі могли її помітити, адже хтось вдень був на роботі, хтось ввечері вже спав, та й, зрештою, це відбувалося не у всіх, - каже пані Катерина. - Як відшкодувати завдані матеріальні збитки, якщо такі матимуть місце? До того ж, сьогодні багато мешканців стаціонарних телефонів не має, на мобільних рахунках залишається небагато коштів, оскільки переважна більшість на абонплаті. Як у таких випадках звертатися до працівника чи в службу на міський номер?

«Йди щось роби, йди зроби мені світло!»

У робочий час за будинкові електомережі відповідає обслуговуюче підприємство (у даному будинку – ПП «Сонячне»), а у позаробочий час та у вихідні аварійна служба з ремонту електромереж, з якою у ПП укладена угода. Саме її представник, Василь Стешин, і прибув на виклик до заявника ввечері другого вересня. На той момент неполадок ним не було виявлено, що підтвердив і сам заявник. Світло не блимало, діагностика показала, що жодних проблем немає.

Фахівець, наголошують комунальники, пояснив мешканцю, що перепади напруги можуть бути зумовлені тим, що потужність будинкових мереж при здачі будинку в експлуатацію була значно меншою, ніж та, у якій є потреба зараз. Адже зараз у кожній квартирі є стільки побутової техніки, скільки не було ще навіть двадцять років тому, не кажучи про давніший період. Мешканець дав ще ряд особистих питань, зокрема – про принципи роботи холодильника. Майстер в міру можливості відповів, але, маючи інші виклики, не міг затриматися надовго.

- Отримавши заявку від служби 15-80, наступного дня у будинок навідався електрик підприємства «Сонячне», - каже директор ПП «Сонячне» Мирослава Ленчишин.- Провівши необхідні обстеження як в квартирі заявника, так і в електрощитовій та не виявивши проблем, він повернувся на підприємство.

«Однак мешканець, у якого не було жодних проблем із електропостачанням, почав його ображати та переслідував електрика від свого будинку і аж до підприємства. Електрик терпляче йшов під прицілом камери і жодних дій не чинив, хоч мешканець викрикував образливі слова та всю дорогу кричав: «Йди щось роби, йди зроби мені світло!», - розповідає Мирослава Ленчишин.

Є проблеми – йдіть до директора

– Про це я дізналася щойно, вже після звернення журналістів, наш електрик і словом не обмовився про це, крім того – він від сьогоднішнього дня у відпустці, тому не турбуватиму його із розпитуваннями, - пояснила Мирослава Ленчишин. - Таким чином мешканець переслідував електрика аж до приміщення підприємства, і тут вже, можливо, щось сталося. Але це була обідня перерва, тому свідків інциденту не було.

Мирослава Ленчишин просить тернополян: якщо є зауваження до роботи працівників підприємства, то варто звертатися до директора. Мешканець міг прийти особисто, міг показати відео, розповсюдженням якого погрожує, і під час розмови обов’язково дійшли б згоди.

Ми також адресували питання читачки щодо поламаної техніки до юристів. Вони погодились пояснити, як відшкодувати кошти за техніку, що вийшла з ладу через перепади напруги. Куди звертатись і про які докази подбати. Миготить світло і вийшла з ладу електрика – відсудити компенсацію можна, - юрист
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Анонім

    Ось зі мною  така ситуація  не пройшла оскільки я б заставив цього електрика провірити всі з"єднання починаючи від стояків і закінчуючи щитовою . Всі ці ЖЕКовські електрики таких з себе професорів строять ,і так не люблять як їм показують на їхню ж халтуру і порушення правил влаштування електропроводки ,що це п......ц всьому . Народ тримайте в хаті елементарний прилад пірометр який дистанційно показує температуру,а значить може визначити поганий контакт . Якщо б люди мали цей прилад то всіх цих електриків можна було б взути . Ситуація скоріш за все в тому , що алюмінієві провода постійно треба дотягувати на з"єднанях , що ЖЕК і має робити раз в рік ,але цього вони не роблять тому то такі ситуації . Щодо навантаження тут з електриком можна погодитися , що мережі не розраховані на сучасні прилади , але є нюанс ,що згідно нормативних документів ,а саме про правила надання житлово-комунальних послуг проводка має мінятися через 15 років , а її не міняли ще за часів як будинок здавався в експлуатацію .Така ж ситуаці з пакетниками ,вимикачами,світильниками де кожен прилад має свій ресурс. Знаєте якщо б пожежні робили постійні перевірки поверхових щитів, щитових ,перевіряли евакуаційне освітлення то ЖЕКи свою роботу б виконували або платили б вічні штрафи , а при пожежі так взагалі космічні штрафи ось тоді був би порядок. Ще є та проблема ,що ЖЕКи понабирали будинків на обслуговування ,а персоналу 2 чоловіка ось і така фігня ,що роблять тільки тоді, коли вже стається аварійна ситуація . Для чого бігати за електриком для цього є акт - претензія де викликають представника ЖЕКу ,складають цей акт в термін передбаченим законом,і ви чекаєте відповідь ,якщо відповідь відсутня ,або відсутні виконання робіт які були зазначені в акті значить подається в суд .
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:05 Тернополяни бігтимуть задля підтримки військових 20:02 П’яний водій, який збив жінку і втік з місця ДТП, у суді відбувся штрафом 19:01 Де дивитись Євробачення-2024 та як голосувати у півфіналі play_circle_filled 18:15 Три роки умовно для водійки, яка під наркотою в’їхала в Катедру Від читача 16:53 Майже 600 переселенців шукають роботу на Тернопільщині 17:55 На яких вулицях 8 травня чекати відключень світла 17:05 Чоловік з Тернопільщини за 9 тисяч переправляв військовозобов'язаного через кордон 16:23 Зупинили кровотечу до приїзду швидкої: у Зборові патрульні врятували чоловіка 15:40 Як отримати лікарняний дистанційно: покрокова інструкція 15:02 Ні відстрочки, ні бронювання не маю: як журналістка «20 хвилин» ходила на пару до Володимира Труша 14:25 У Збаражі затримали чоловіка за розпивання алкоголю на зупинці, він мав при собі рюкзак з боєприпасами 13:43 Тернополян просять утриматись від відвідування парків 12:55 Двоє людей за добу втопились у річках Тернопільщини 12:09 Яку їжу за знижками продають у супермаркетах Тернополя photo_camera 11:35 Заплатив 9 тисяч доларів, взяв надувний човен і — на Дністер: прикордонники про мешканця Тернопільщини play_circle_filled 10:55 У Тернополі «на щиті» проводжають трьох загиблих героїв play_circle_filled photo_camera 10:15 На мальовничому озерці в Ланівцях оселився лебідь (ФОТО ДНЯ) photo_camera 09:40 Вимагав хабар у 300 тисяч доларів за землю: судитимуть ексдепутата райради з Тернопільщини 09:03 Тернополянок запрошують на благодійний марафон 08:00 7 травня на Тернопільщині оголосили штормове попередження — прогнозують грози
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up