Партнер рубрики Події

Тут дім, а їх продають! У скільки оцінили тварин із "Зоокуточка" і на що витратять гроші

Тут дім, а їх продають! У скільки оцінили тварин із "Зоокуточка" і на що витратять гроші
  • Навколо тернопільського «Зоокуточка» розгортаються нові дискусії. Адже там вирішили продати «зайвих» тварин – двох поні та ламу.
  • Ми дізналися, у скільки оцінюють мешканців звіринця, кому планують продати і що про це думають місцеві зоозахисники.

За те, щоб надати дозвіл продати трьох тварин із тернопільського «Зоокуточка» депутати голосували на сесії міської ради 23 квітня.   

Поки говоритимемо – тварини будуть мертві

Звернення від КП «Об’єднання парків культури та відпочинку» розглянули на п’ятій сесії міської ради. Комунальне підприємство звернулося до депутатів, щоб взяти дозвіл на продаж двох поні та лами з «Зоокуточка».

Як пояснив заступник начальника управління житлово–комунального господарства міськради Андрій Дроздовський під час  засідання сесії, це рішення є необхідним. Мовляв, поні народилися у звіринці, зараз вони є зайві. А ламу хочуть продати, щоб купити натомість самку, бо мають два самці, які не уживаються між собою.  

Відео дня

– Поні народилися тут, вони є непотрібні, і за ці кошти плануємо закупити птицю. Лам є двоє, це самці. Хочемо купити самку, – пояснив Андрій Дроздовський.

У деяких депутатів це викликало питання та обговорення. Дехто почав запитувати – чи радились із зоозахисниками, на що міський голова відповів: поки будемо радитись, тварини будуть мертві.

– Самці-лами один одного загризуть, – сказав міський голова. – Тому одного треба продати і купити самку. Ті тварини не зможуть жити разом. Поки ви поспілкуєтесь з зоозахисниками, наступного місяця хтось буде мертвий з них.

5 депутатів проголосували проти такого рішення. 35 – «за».

Повбивають чи покусаються?

Але чи дійсно життю лам загрожує смертельна небезпека? Журналіст «20 хвилин» побував у звіринці, поспілкувався з директором КП «Об’єднання парків культури та відпочинку» та завідуючим «Зоокуточком».

Як ми з'ясували, дві лами живуть у «Зоокуточку» вже три роки. Оскільки це самці, вони кусають один–одного. Але їх життю нічого не загрожує – вони живуть у різних загонах, пояснив завідувач звіринця.

– Дійсно, лами можуть кусатися, бо це два самці, – каже завідувач «Зокуточку». – Добре, щоб була самка. Їй теж має бути приблизно три роки, як і самцю. Самець і самка уживеться добре. Але кого саме продаватимемо – не вирішили.

А от щодо поні, яких хочуть продати, вже визначились.  

– У нас є три кобилки та огир (кобель), – каже доглядач. – Одна кобилка вагітна, їй три роки. У жовтні має розродитися. Інша, яку хочемо продати, молода, їй рік. Їх утримання не безкоштовне і розводити їх ми не можемо, бо не буде чим прогодувати. Це вперше така ситуація, що треба продати зайвих тварин. Раніше такого не було.

Чому? Двох самців лам три роки тому купили помилково. Хотіли самця та самку – приїхали два самці, пояснює директор КП «Об’єднання парків культури та відпочинку» Микола Лесів.

– У нас не ферма, достатньо по парі тварин – самця та самку. Через це ми і подали звернення, щоб нам дали дозвіл на продаж, оскільки самостійно такі рішення ми приймати не можемо, – каже пан Лесів.

Коли у комунальному підприємстві отримають рішення сесії – почнуть шукати покупів для тварин. Будуть проводити тендер.

Придбають птахів

Водоплаваючих птахів у «Зоокуточку» не лишилось після того, як там виявили пташиний грип. Загони пустують. Отже, на кошти з продажу поні хочуть купити птахів. Але цього разу вони вже, кажуть, будуть захищені.

– Щоб такої ситуації не повторилось, ми плануємо відгородити загін для птахів, щоб туди не змогли потрапити перелітні, – розповіли у «Зоокуточку». – Перекриємо згори все сіткою, тоді таких ситуацій з пташиним грипом вдасться уникнути в подальшому.

Скільки нових птахів придбають – ще невідомо. Обов’язкова умова для птахів – наявність санітарних паспортів.

– Ми хочемо на виручені кошти купити лебедів, качок, казарок, – каже Микола Лесів. – Оголосимо тендер. Обов’язкова умова – наявність санітарних паспортів. Яка вартість буде – поки не можу сказати. Наразі ведемо перемовини з фермами. Нам треба хоча б 4–6 лебедів, 4 гуски та хоча б 2 казарки.

А що ви думаєте про продаж тварин? Проголосуйте!

Опитування

Чи варто продавати тварин з "Зоокуточку"

У скільки оцінюють тварин

Суми, скільки коштуватимуть тварини, поки не називають. Через тендер виберуть того, хто більше заплатить.

– Наразі тварин оцінили в 9 та 10 тисяч гривень (за поні) та 30 тисяч (за ламу), – каже Микола Лесів. – Така є надлишкова балансова вартість тварин, яку нам назвали у бухгалтерії. Наразі ми мамо отримати рішення сесії і будемо займатись організацією тендера. Одразу заспокою всіх, що тварин «на ковбасу» ніхто продавати не буде. Є зоокутки в різних містах, які б хотіли придбати їх. Тому з ними все буде добре.

Журналісти «20 хвилин» продовжать стежити за ситуацією. Ми дізнаємось, за скільки та кому продадуть тварин з «Топільче».

На сайтах з продажу тварин ми знайшли різні пропозиції по продажу поні. Їх вартість залежить від породи та віку. Можна знайти поні за 10 тис. а є породисті тварини за 50 та навть 90 тис. Є і оголошення, де поні терміново продають за 5 тис. гривень.

Ціни на лам також відрізняються. Ми знайшли оголошення з продажу лам. Найдешевше оголошення – самець лами за 18 тис. гривень. Також є пропозиції за 25, 33 та 40 тисяч.

Що кажуть зоозахисники

Ми запитали думки у тернопільських зоозахисників. Вони кажуть – варто залишити тварин у звіринці, а не розпродувати їх, як непотрібні речі.

– Я вважаю, що тварини – це не речі і ставлення до них має бути відповідне, – каже зоозахисник, активіст акції «Куб прави» Зоравар Маврат. – Це не майно купи–продай. Я хотів би, щоб тварин залишили. Можна зробити додатковий вольєр, щоб розділити самців, і вони не будуть гризтися. Треба зважати на добробут звірів, а не розглядати їх як майно. Це найбільша проблема, що тварина має статус майна. Моя думка – ті тварини, які є, мають лишитися. Це вже їх дім. І не можна розглядати їх як річ, яку можна міняти на щось. А головне – не допустити того, щоб їх життя закінчилось на бійні. Їм треба дати можливість нормально жити.

Активісти кажуть – в цих діях немає турботи про тварин.

– Ми із UAnimals надсилали листи до усіх депутатів міської ради і звертались публічно з проханням голосувати проти такого рішення, доки не буде відомо офіційно підтвердженої причини продажу та розуміння, куди їх будуть продавати, – каже зоозахисниця, активістка зоозахисної спільноти UAnimals Людмила Чеховська. – Незважаючи на те, що юридично поки що тварини все ж є власністю, насправді це не стільці з приймальні, які можна просто продати і не зважати, що із ними буде далі. Крім того, ми наполягали на піднятті питання про дофінансування зоокутка, аби забезпечити усіх уже наявних тварин необхідними умовами проживання.

Як каже Людмила Чеховська, продаж тварин на аукціоні не гарантує їм те, що вони матимуть хороші умови для проживання.

– Ми переконані, що під озвученими причинами продажу приховується банальне бажання вигоди, адже продаж тварини на аукціоні абсолютно не гарантує їхнього благополуччя, таких тварин часто перекупляють такі ж зоокутки, приватні звіринці або ресторанні комплекси, де взагалі жодних належних умов утримання, – каже активіста. – Чи хтось вірить, що їх куплять у чудові умови національні парки чи заповідники, і вони заживуть, як у казці?

А що ви думаєте про продаж тварин зі звіринця? Чи варто це робити? Пишіть свої думки у коментарях!

Читайте також:

За і проти: чи потрібно було умертвляти лебедів у парку «Топільче» та куди поділи їх тіла

Лань, буйволи, олені, кози та інші: як живуть тварини в зоокутку «Топільче». Репортаж "20 хвилин"
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Yura Dmitrovsky

    Тому і придумали пташиним грипом.Насправді лебеді не хворіли і остальних птиць вони також незнищили.Їх відали або продали.Тому вони і придумали історію про пташиний грип.
  • Pavel Orestovich

    Економлять на всьому, окрім себе)) Нагадаю в мера зп ~75000грн в місяць. Може краще почати з себе🙄
  • Pavel Orestovich

    Може краще на шашлик?🙄 Свята на носі)))
  • Татьянка Смерека

    Може продадуть тварин і кошти появляться в бюджеті, а то наш мер навіть не має за що виплатити одноразову допомогу на лікування, каже що кошти до кінця року вже розподіленні, цікаво на що????!!!!!!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up