За і проти: чи потрібно було умертвляти лебедів у парку «Топільче» та куди поділи їх тіла

За і проти: чи потрібно було умертвляти лебедів у парку «Топільче» та куди поділи їх тіла
  • Через спалах пташиного грипу в зоокутку в гідропарку «Топільче» умертвили 20 птахів. Половина з них – лебеді.
  • Ми спробували розібратися, чи були причини для того, щоб позбавляти життя птахів та куди поділи їх тіла.
Нагадаємо, спалах пташиного грипу на  території зоокутка в гідропарку «Топільче» виявили на початку березня. Він став причиною гибелі п’ятьох птахів. Ще 20 голів птиці умертвили, аби не допустити розповсюдженню грипу.

Як зазначають на сайті головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області, у керівництва КП «Об’єднання парків культури та відпочинку в місті Тернопіль» виникали сумніви – чи там дійсно мав місце грип і чи була потреба знищувати птахів, бо ті, які вижили, були на вигляд клінічно здоровими.

Однак потім з'ясували, що у більшості водоплавних птахів грип може протікати безсимптомно.

Спеціалісти управління дійшли висновку, що причиною спалаху послугували дикі перелітні птахи, які фактично заполонили територію зоокутка. Вони ж і слугували резервуаром для збудника пташиного грипу, який і передали лебедям.

Відео дня

Зараз тут запровадили карантин, про це свідчить напис біля входу для. Птахів тепер не побачити, окрім декількох диких качок.

Птахів вбили, бо так було простіше

Та чи можна було обійтися без таких кардинальних кроків? Зоозахисниця Людмила Чеховська впевнена, що можна.

– Як на мене, тут коректніше вживати термін вбивство птиць, а не загибель, тому що у повідомленні Держпродспоживслужби вказують про загибель п’яти птахів внаслідок хвороби, а в результаті знищили усіх лебедів, гусей, качок, цесарок, а це понад 20 особин, не помістивши їх на карантин. Інкубаційний період пташиного грипу один-сім днів. За даними тієї ж Держпродспоживслужби, 15 березня засідала комісія з надзвичайної протиепізоотичної комісії при виконкомі Тернопільської міської ради, а ввечері у четвер, 18 березня, до нас (Всеукраїнський гуманістичний рух UAnimals) надійшло анонімне повідомлення про те, що птахів у тернопільському зоокутку хочуть умертвити через нібито спалах чуми, хоча серед них є здорові птахи, – розповіла зоозахисниця.

Того ж вечора Людмила Чеховська написала лист на електронну адресу КП «Об'єднання парків культури і відпочинку Тернополя», наступного ранку вона телефонувала у приймальню. У відповіді, яку вона отримала, йшлось про те, що ніякого спалаху чуми у них немає.

– Втім, про спалах пташиного грипу очевидно свідомо не згадали, як і не згадали про те, коли останнього разу проводили вакцинацію птахів і тварин зоокутка, про що я також запитувала у своєму листі, – продовжує пані Чеховська.

Директор КП «Об’єднання парків культури та відпочинку в місті Тернопіль» Микола Лесів коментувати ситуацію відмовився, посилаючись на те, що відповідний коментар зможуть надати лише в міськраді. Журналісти «20 хвилин» звернулися в міськраду з офіційним запитом. Відповідь очікуємо.

Іншого виходу не було?

Начальник відділу організації протиепізоотичної роботи управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області Володимир Марків пояснив, що іншого виходу, як умертвити птахів, не було. Та розповів про весь перебіг подій від моменту виявлення пташиного грипу в зоокутку.

– З 5 по 8 березня у зоокутку парку «Топільче» загинуло три лебеді-шипуни, одна казарка і одна мускусна качка. Спеціаліст ветеринарної медицини зоокутка направив матеріали в лабораторію,  – каже пан Марків. – 9 березня я особисто прибув до зоокутка. Ми відібрали кров у птахів, а також провели власне розслідування та з’ясували, що перелітні птахи: качки, крижні заполонили територію парку «Топільче». Вони перебували у контакті з птахами зоокутка. 

Результати досліджень виявили спалах пташиного грипу у птиці.

Також Володимир Марків розповів, що багато птахів дійсно виглядали здоровими, але водоплавні птахи, навіть не хворіючи, можуть бути носієм вірусу пташиного грипу. Тому довелося 20 умертвити. 

Куди поділи тіла

Всі тіла птахів спалили.

– Такий порядок. Тіла птахів склали в одну купу та спалили у відведеному місці за межами Тернополя, – додав Володимир Марків. – На це є відповідні документи.

У зоокутку ще залишаються деякі види птахів: павичі, фазани, страуси, карликові та звичайні кури. Їх ізолювали, але в них відібрали біоматеріали на дослідження. Якщо виявиться, що у них також є пташиний грип, їх також доведеться умертвити.

Тернопільщина стала четвертою областю, де за останніх кілька місяців виявили пташиний грип. 

– Пташиний грип може передаватися до людини через м’ясо птиці чи аерогенним шляхом. Тут мова йде про різновид грипу, що є менш небезпечним для нас. Та все ж він є небезпечним, перш за все, для всіх видів птахів. До інших тварин він не передається, – підсумував пан Марків.

А як вважаєте ви, що потрібно було робити із птахами? Діліться в коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (18)
  • Читач45

    Лебедів знищили,краса наша! Качки ходять?Брехня!
  • Илья Шилов

    Можливо у цьому випадку знову винен Путін?
  • Viktor Ukraina

    Та їм насрати на всьо людей вбивають конченою вакциною виблюдки
  • Yura Dmitrovsky

    Це в голові в них мозговий грип.Дивний цей пташиний грип.Лебедів знищує,а курей та качок не знищує .
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up