Смачна рибка та юшка: фестиваль на Набережній. Учасники готові полювати і в спеку, і в дощ (ФОТО)

Смачна рибка та юшка: фестиваль на Набережній. Учасники готові полювати і в спеку, і в дощ (ФОТО)
  • Десятки рибалок зі снастями та гарним настроєм зібрались на Набережній Тернопільського ставу на фестиваль "Рибальські посиденьки-2021" зранку 26 червня. 
  • Цьогоріч подія присвячена  пам'яті одного із засновників Ігорю Цепенюку. Учасники кажуть, що готові ловити рибу і в спеку, і в дощ. 

Як розповідають організатори, усі вже встигли скучити за таким фестивалем, адже минулого року свято не вдалось провести через карантин. Тож уже вдосвіта 26 червня чимало людей зібралися на Набережній. 

Реєстрація учасників розпочалась о 8.00 у парку Т.Г.  Шевченка біля містка на "Острів закоханих". 

Під час фестивалю нагороджуватимуть наймолодшого та найстаршого рибалок, буде приз за найбільшу та найменшу рибину, за перший улов. Крім того, буде конкурс на знання Тернополя. А ще обирамуть найкращу жінку серед рибалок. 

Відео дня

Переможцям рибальських конкурсів обіцяють призи від партнерів клубу. Спортивно-розважальне свято "Рибальські посиденьки" організовує "Ротарі Клуб міста Тернополя". 

Свято присвятили пам'яті одного із засновників

— На святі зареєструвалися 27 учасників, із них четверо діти. Настрій у всіх хороший. Чекаємо на результати та призи. Сподіваємось, що погода і весь день будуть хоршими. Всю ніч ми стежили за прогнозами пооди, розганяли хмари, —  посміхається співзасновник фестивалю Богдан Шонь. 

Чоловік каже, що фестиваль цьогоріч радісний та сумний одночасно, адже це вперше за багато років його проведуть без друга та співорганізатора Ігоря Цепенюка, який відійшов у вічність минулого року. 

—  Це була надзвичайна людина. Він багато років поспіль допомагав в організації фестивалю. Постійно робив фото учасникам і до нагородження вже встигав проявити ці знімки, аби кожному подарувати фото. Ми дуже сумуємо за ним, —  каже чоловік. 

Співорганізатор фестивалю член "Ротарі-клубу" Едуард Ковалишин розповідає, що цього року заснували кубок імені Ігоря Цепенюка і можливо він стане традиційним для цього свята. 

—  Ігор Цепенюк був добрим другом та дуже вмілим рибалкою. З 2001-го року він постійний учасник "Рибальських посиденьок". Це була хороша людина. Різкий словом, але справедливий. Усе це про нього. І ми хочемо продовжувати справу, яку він любив, —  каже пан Ковалишин. —  Цей фестиваль ми проводимо для того, аби люди могли відпочити, займатися улюбленою справою. Деяким чином, він є і соціальним, бо участь у ньому безкоштовна. 

Найменшому рибалці шість років 

Є на фестивалі і зовсім юні рибалки. На святі зареєструвати четверо дітей. 

—  Ми прийшли з татом. Завжди просимо його брати нас з собою на рибалку, Перший раз я пішов на рибалку, коли мені було 4 роки, —  каже 6-річний Арсен. 

Хлопчик на свято прийшов з батьком, братиком 7-річним Святославом та другом 9-річним Тадеєм. Тато хлопчика Тарас Савків розповів, що і сам рибалить ще з того віку, в якому зараз його син.

—  Це гарний відпочинок для душі, захоплення, яким живу. На фестивалі я вже третій раз. З дітьми звісно потрібна витримка, але я намагаюсь передати усе, що знаю, а діти з захопленням слухають та самі просять, щоб я їх брав з собою, —  каже чоловік. 

Зареєструвалась на святі також єдина жінка-рибалка. Пані Ольга каже, що заняттям захоплюється вже близько восьми років. 

—  Мій син захоплювався рибалкою, і завжди просив мене іти з ним, з часом це заняття і мене захопило. Тому вже багато років ми рибалимо разом, —  каже жінка. — Інколи люди дивуються, коли бачать жінку із вудкою, але багато хто вже знає, що я захоплена цим заняттям. Це спокій, відпочинок і добра нагода побути вдвох з сином. 

Привертають увагу до екології ставу 

— "Рибальські посиденьки" стали вже традицією для Тернополя, — каже Богдан Шонь. — На жаль, минулого року фестиваль не вдалось провести через карантинні обмеження. Але ми надолужимо. За час існування фестивалю багато чого змінилося, але люди приходять, їм це подобається, тому ми маємо мотивацію продовжувати цю роботу. 

Пан Шонь каже, що найбільше йому запам'ятався фестиваль у 2012 році. Тоді розпочався він у похмуру погоду, тому організатори вважали, що людей буде мало, але вже через годину після того, як зійшлись люди, на вулиці потепліло, і це додало ще більшого азарту до рибалки. 

Цього року, за словами організаторів, фестиваль відбудеться теж за будь-якої погоди.

— Проведенням такого свята ми також хочемо привернути увагу людей до екологічних проблем Теропільського ставу. Це наша місія вже впродовж багатьх років. І вже від початку фестивалю нам вдалось звернути увагу влади та екологів на проблему забруднення ставу. Сподіваємось, що і самі люди зрозуміють, що за чистотою потрібно стежити, адже це все впливає на наше здоров'я, —  каже пан Шонь. 

Після зважування трофеїв близько 15 години рибалки обіцяють пригостити гостей фестивалю смачною юшкою. 

Рибалка із 60-річним стажем

Сам засновник фестивалю Богдан Шонь розповідає, що рибалить стільки, скільки себе пам'ятає. 

— Перша вудочка у мене була з нитки та очерету. Замість поплавка було пір'я, — згадує чоловік. — Я, звісно, нею нічого не зловив, але ще змалку стояв біля батька і пробував. Першою рибою став так званий "коблик", тоді їх було багато... Колись річка була інша. У дитинстві я ловив набагато більшу рибу, ніж зараз.

Сам чоловік родом із Пронятина. Усе життя рибалить на Тернопільському ставі. Серед найбільших рибин 7-ми кілограмова щука, яку він спіймав, ще коли був школярем. Приблизно 10-ть років тому ловив у Залозцях щуку, яка важила понад 10 кг.

 

 Читайте також: 

"Для мене це, як медитація": тернопільські рибалки розповіли про "професійне" свято і найбільший улов 

“Це спілкування з природою”: інтерв’ю з рибалкою, який ловить рибу понад 60 років 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up