Партнер рубрики Події

"Рухаємо Тернопіль": спорт виховує і дисциплінує, кажуть Леся та Світлана Наконечні


"Рухаємо Тернопіль": спорт виховує і дисциплінує, кажуть Леся та Світлана Наконечні

28 травня у Тернополі уже вдруге відбудеться міське спортивне свято "Рухаємо Тернопіль" від Медіа Корпорації RIA та Тернопільського міського центру фізичного здоров’я населення. До цього дня ми тричі на тиждень публікуватимемо на сайті "20 хвилин" цікаві історії спортсменів та тернополян, які займаються спортом для себе. 

У попередній публікації ми розповідали історію тернополянки, мами двох дітей Лілії Ліхновської, яка роботу у банку змінила на пол-денс. 

В історії, яку ми розкажемо сьогодні, себе може впізнати чимало людей, які спробували різні види спорту, перш ніж знайшли свій. Такий шлях був і у двох сестер - Лесі та Світлани Наконечних. 

- У школі ми взагалі спортом не займались, ми були далекі від спорту, - розповідають Леся та Світлана. - У нас була мрія стати професійними акторами і сім років тому ми вступили на перший курс педагогічного. Актори повинні гарно виглядати, тому для нас дуже важливим був наш зовнішній вигляд. Ще й викладачі почали про це говорити.

Відео дня

Тоді дівчата зрозуміли, що акторам дуже важливо володіти своїм тілом. У них в університеті були пари зі сценічного бою, пластики, танців. 

- Ми зрозуміли, що нам просто необхідно мати мʼязи, здорове тіло і вміти володіти ним, - каже Леся. - І ще тут у нас був дуже навантажений графік, в школі такого не було. У нас щодня були репетиції з третьої дня до восьмої вечора. І ми мали працювати над собою.

Щоб виховати в собі дисципліну, сестри вирішили зайнятись спортом.

- Того навантаження, яке ми отримували на навчанні, нам було замало, - каже Світлана. - Ми хотіли займатись спортом професійно і розвиватись.  І якось через спільних знайомих я потрапила на фрі-файт в “Характерник”. 

Дівчину цей вид спорту дуже зацікавив. А найбільше їй хотілось навчитись бити ногами.

- У мене завдяки тренуванням зʼявилась шалена розтяжка, - продовжує Світлана. - У спортклубі свій колектив, атмосфера, і мене все це страшно захопило. На тренування з “Дружби” майже щодня їздила на “БАМ” після пар. Мені було байдуже, яка погода. 

Поки Світлана відпрацьовувала прийоми, Леся почала ходити у тренажерний зал. 

- Я сказала, що бойові мистецтва — це не для дівчинки, - каже Леся. - Я качала біцуху і мені це подобалось. Але у залі, де займалась сестра, була дуже душевна атмосфера, і вона перетягнула мене на фрі-файт.

У залі було мало дівчат і, як каже Світлана, їх з сестрою страшно дратувало, що вони мають ставати в спаринг одна з одною.

- Нам завжди казали, що разом ставати у спаринг складно тому, що ми сестри і нам шкода бити одна одну, - розповідають сестри. - Ні, не шкода. Ні краплі не шкода. Нам хотілось навчитись професійності, а як ми одна немічніша за іншу, то про яку професійність може йти мова. Але було класно. Дуже класно. Нас Валерій Чоботар заставляв медитувати в шпагаті. 

Після таких тренувань дівчата побачили результати. На заняттях в університеті сестри почали показувати найкращі результати з розтяжки, пластики.

- І ми навчились дисципліни, - каже Леся і Світлана. - І таким способом можна викидати свою енергію, яка в тобі накопичилась. Проходили на фрі-файт ми два роки. А потім почали їздити додому, в Бережани, сесія почалась і якось цей звʼязок обірвався. Але ми досі в хороших стосунках з усіма з залу.

Потім дівчата повернулись на навчання і почали шукати тренування ближче до квартири, де вони жили.  

- Я почала ходити на панкратіон до Тараса Аркуші, - каже Світлана. - То ще гірше, ніж фрі-файт. А Леся ходила в економічний університет до Віталія Гнатишина на джиу-джитсу. І водночас ми ще працювали тренерами з фіт-бо. 

З часом у Лесі та Світлани прокинулись амбіції і сестри захотіли брати участь у змаганнях з бойових мистецтв.

- Мене почало дратувати те, що я довго займаюсь спортом і немає досягнення, - каже Світлана. - Якого милого я тоді займаюсь, якщо я не маю конкретних результатів. І якраз тоді вирішили спробувати свої сили на змаганнях з греплінгу. Але ми тоді за  очками обоє програли. 

Після цих змагань дівчата зрозуміли, що вони не спортсменки в повсякденному житті. Адже у професійному спорті свій режим, правила і потрібно йти на ризик та жертви. Згодом сестри ще пробували себе у ролі суддів на спортивних змаганнях. Але і це дівчатам не підійшло.

- Якийсь період ми з бойовими мистецтвами завʼязали, пішли на роботу і згідно з графіком нам було незручно ходити на конкретну годину в групі, - кажуть сестри. - Але в тренажерному залі ми періодично займались і коли ще на бойові ходили, і потім. Ми тоді ще говорили про правильне харчування з Віктором Мацикуром. 

Як пригадує Світлана, Віктор запитав у дівчат, що і як вони їдять. Сестри відповіли, що намагаються протягом дня нічого не їсти, а ввечері можуть випити чай з солодощами.

- У нього був шок, може десь і хотів нас стукнути, - сміються сестри. - Він тоді малював коло гармонії. І саме він привчив нас до правильного харчування. 

Окрім тренажерного залу, дівчата ще бігали вранці і робили різні вправи.

- А зараз мені знову захотілось змінити вид навантажень і я почала займатись боксом, - каже Леся. - Мене тренує мій товариш Євгеній Шамрай. Це кайф - в 8 ранку побити грушу. Мене це бадьорить. 

Колосального результату може поки і немає, але як каже Леся, почуває вона себе дуже добре.

- А поки Леся бігає вранці і бʼє лапи чи грушу, то Світланка ще спить, - сміється Світлана. - Але ввечері, коли Леся готується до сну, я йду пахати в тренажерний зал. 

Спорт має бути не просто заняттями з фізкультури, а ідеологією, кажуть дівчата. Він має бути в людині. 

- Неважливо яким спортом ви займаєтесь, головне, щоб вам це подобалось, - продовжує Світлана. - От ми з сестрою мали спробувати те все, щоб визначити для себе, що нам найбільше підходить. Ми навіть пробували ходити на пол-денс, але це не наш спорт. Коли ти грамотно підходиш до свого організму та тіла, значить ти грамотно підходиш до життя. Я вважаю, що спортом займатись потрібно не менше трьох разів на тиждень. 

І обов’язково зберігати режим харчування, додає дівчина. Але не обмежувати себе абсолютно у всьому, якщо ти непрофесійний спортсмен.

- Можна їсти все, але по чуть-чуть, - каже Світлана. - Пити воду і за дві години до сну не їсти. Це мої золоті правила. 

А Леся каже, що не можна дівчатам себе гнобити, якщо вони зірвались і наніч зʼїли кусок торта. Просто наступного дня краще попрацювати в залі чи більше побігати. 

- І взагалі найголовніше у спорті - це костюм, - сміється Світлана. - Жартома кажу, що все, що ми говорили перед цим неважливе, якщо у тебе немає гарного спортивного одягу, в якому тобі комфортно. Ти маєш подобатись собі у ньому. Це додає стимулу і впевненості. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (10)
  • David Starr

    Дівчата - молодці! А їсти можна все, по чуть-чуть і багато разів ) Головне потім тратити ті калорії.
  • Білий Женя

    Гарні дівчата
  • Петро Білецький

    Для чого ті баби так тренуються ??  Шоб потім вибивати з хлопа зарплату коли він прийде пяний з роботи ??

    Кактус reply Петро Білецький

    то проблема не жінок, а чоловіків, які жиром запливають

    Marianna Dokhvat reply Петро Білецький

    Та ні, не для того. Просто комусь подобається малювати, комусь співати, комусь байдики бити), а комусь спортом займатись. Спорт це і психолог, і заспокійливе, і гарна фігура, і хороший настрій. До того ж, він реально дисциплінує.

    Коля reply Петро Білецький

    По-перше, не баби. А по-друге - Леся і Свєта дуже чуйні, милі, жіночні та добрі дівчата. І заняття бойовими мистецтвами аж ніяк не перетворили їх на мужиків. Жінка йдуть у спорт, бо їм це подобається.
    І якщо вже на те пішло, Петре, то може б "хлопи" перестали п*яні з роботи приходити? І взагалі слідкували за своїм виглядом.
    Я чоловік і ніколи не дозволю собі бути мужланом, як більшість.

    Петро Білецький reply Коля

    Та чоловік то і є мужлан по природі !!! А ви з них слухняних педиків хочете зробити.

    David Starr reply Петро Білецький

    Між мужланом і педиком є ще просто нормальні чоловіки.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up