Партнер рубрики Події

Хлопчики, яких покинула мати, уже в інтернаті. Старші братик і сестричка чекають зустрічі, що буде з дітьми

Хлопчики, яких покинула мати, уже в інтернаті. Старші братик і сестричка чекають зустрічі, що буде з дітьми
  • Чи мають право діток «розділити» і чи можуть їх взяти під опіку родичі жінки?
  • Молодших синів, яких вилучили у матері та госпіталізували, вже перевели до інтернату у Тернополі. Це тимчасово, пояснюють в ОДА.

Двох молодших діток Світлани П., яких вилучили з сім’ї у Бережанах 12 лютого, вже виписали з лікарні, де малюків рятували від холоду і голоду. Стан дітей задовільний і їх  перевели до КНП «Тернопільський обласний спеціалізований будинок дитини» облради. У народі цей заклад називають «Малятко». Дітки там перебуватимуть тимчасово, доки суд не ухвалить рішення про позбавлення матері батьківських прав. Документи на позбавлення вже передали до суду.  

У «малятку» нагадаємо, останні півтора року перебували у 4-річний син Ігорчик та 5-річна донька Оля. Троє старших дітей жінки – 10-річний син та дві донечки, що у 2 та 3 класах, проживають та навчаються у Бережанському ліцеї.

Нагадаємо, 12 лютого двох малюків вилучили з родини. Діток холодними і голодними доправили до лікарні. Все сталось у Бережанах.

Відео дня

Горе-матір, котра залишила одно та дворічного хлопчиків на бабусю та співжителя, правоохоронці розшукали, проте жінці виявилося байдуже до долі власних синів, повідомив начальник відділу комунікації головного управління Нацполіції в області Сергій Крета. До наряду поліцейських, що несли службу на одній з вулиць міста Бережани, підійшов чоловік і попросив допомоги. З його слів, співжителька залишила на нього й свою матір, котра випиває, двох маленьких дітей, а сама вже майже тиждень не з’являється вдома. 

Детальніше про це читайте Були синіми від холоду, а перше, що попросили у лікарні, — «ам». Історія двох братиків, яких покинула мама

У жінки семеро дітей. Усіх сімох вилучили

-Разом з працівниками соціальних служб поліцейські навідалися до помешкання, де проживали діти. Холодних та голодних малюків вилучили та відвезли до медичного закладу, — розповів начальник відділу ювенальної превенції УПД ГУНП в Тернопільській області Петро Тихович. 

Жінці, котра є матір’ю хлопчиків, поліцейським вдалося дозвонитися. Новиною про вилучення дітей вона не була вражена, навпаки, запевнила, що їй байдуже до долі малюків.

Наразі вирішується питання про відібрання малечі, і, ймовірно, позбавлення матері батьківських прав.

Наразі у поліції вирішують питання про притягнення матері до відповідальності, каже Петро Тихович. Чи це буде «адмінка» і горе-мати відбудеться штрафом, чи «кримінал» - все залежатиме від того, наскільки серйозну шкоду здоров’ю дітей вона заподіяла.

Як з’ясували журналісти «20 хвилин», у 25-річної Світлани П. семеро дітей За інформацією місцевих мешканців зараз вона вагітна восьмою дитиною. Прав на сімох її можуть позбавити з дня на день. П’ятьох у неї вилучили в попередні роки. Першу свою дитину вона народила у 15. Перебувала у статусі матері одиначки – у жодного з дітлахів ніколи офіційно не було батька.

Детальніше про Світлану читайте У 25 має семеро дітей та чимало впливових родичів. Що відомо про матір, яка на 5 днів покинула малих синів
— Дана сім’я перебуває у нас на обліку від 2016 р., у 2018-му у матері вилучено п’ятеро дітей, — повідомила Оксана Максимчак, начальниця служби у справах дітей Бережанської міськради. — Двох наймолодших, про яких зараз дізналось суспільство, тоді у неї не було. В перші роки ми допомагали мамі влаштувати побут, життя, знайти роботу і прагнули, аби вона змінилась. Допомагали матеріально, одягом, продуктами та підтримували. Все марно.  

У 2018 році у матері вилучили п’ятьох діток. Їхній вік тоді був від 2 до 7 рочків, повідомляють у службі дітей. Вже за інформацією «20 хвилин», яку ми отримали від власного джерела, найстарший син 2010 р. н, далі йшло троє дівчаток - — 2012, 2014 і 2015 р. Наступним народився син – у 2016 р.

Однорічний Ростик та дворічний Вадим зараз вже у притулку. Діти здорові та охоче йдуть на контакт. З 4-річним братиком Ігорем та 5-річною Олею ще не бачились, бо перебувають на карантині. За нашою інформацією, найбільше братиків хоче побачити Оля. Вона принаймні пам’ятає про існування старшого – Вадима. Старші діти вже бачили фото наймолодших братів і дуже хочуть познайомитись особисто.

Що буде з дітками і чи можуть їх усиновити?

Якою буде подальша доля усіх дітлахів, якщо матір таки позбавлять батьківських прав? Чи мають право усіх сімох розлучити? І хто може в подальшому опікуватись малюками Світлани П, пояснив начальник Служби у справах дітей облдержадміністрації Ростислав Дрозд.

Про п'ятьох діток Світлани детальніше читайте Знайди маму, але хорошу... Історія діток жінки з Бережан, яка залишила синів у холодній хаті
— Діти з цієї родини, якщо суд позбавить матір батьківських прав, можуть бути влаштовані у сімейні форми виховання, це головне завдання, яке ставить держава до органів опіки і піклування, — каже Ростислав Дрозд. — Це прийомні сім’ї,  дитбудинки сімейного типу.

Ще може бути малий груповий будинок – це щось на зразок дитбудинку сімейного типу, в якому виховується до 10 дітей, але там є директор закладу і вихователь. Основна задача таких закладів — створення умов, наближених до сімейних.

Законодавство також передбачає наставництво – дозволяє не усиновлювати дитину, але опікуватись нею. Щось на зразок хрещених батьків. Доросла людина бере на себе обов’язок опікуватись з дитиною – допомагає порадами, спілкується, на вихідні чи канікули може запросити до себе, ділиться досвідом. Наставництво може тривати не менше ніж рік.

Чи можуть розлучити братиків і сестричок з родини П, теж пояснив Ростислав Дрозд.

  • Законодавство передбачає крайні випадки, коли рідних братиків і сестричок можуть розлучити, це коли частина дітей може бути усиновлена, а хтось хворіє, — каже Ростислав Дрозд.

Прийомна сім’я може взяти до п’яти дітей. Якщо врахувати, що всі діти Світлани здорові, розділяти їх не можуть і кількість дітей з цього родини більша п’яти, єдиний варіант для них дитячий будинок сімейного типу.

  • Зараз таких в області діє 13, але влаштувати у подібний немає змоги, адже вони всі заповнені, — каже Ростислав Дрозд. — У будинку сімейного типу має бути не менше 5 дітей-сиріт, але не більше 10, включаючи власних, які вже є у родини.

Якби раптом чисельна родина Світлани хотіла взяти опіку над малюками, це питання розглядатимуть на комісії захисту прав дитини. Головне, щоб малюки мали можливість між собою спілкуватись, аби не руйнувати родинні зв’язки.

Офіційно подальша доля дітей Світлани з Бережан вирішуватиметься після рішення суду.

«20 хвилин» й надалі стежитиме за ситуацію дітей родини П. та повідомлятиме про все читачів.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним 09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити 09:00 У лікарні помер 21-річний воїн Денис Каразія з Кременецької громади 08:01 Безоплатне житло, виплати та субсидія: як переселенцям отримати допомогу на Тернопільщині 22:00 На Тернопільщині цього тижня дощитиме 21:00 Тютюн, алкоголь, нездорове харчування і гіподинамія: Ляшко назвав загрози для розвитку хвороб 20:00 Жителька Хмельниччини намагалася відкупитися від поліції за п'яну їзду 19:03 Скільки коштує зібрати великодній кошик: як змінилися ціни за рік у Тернополі photo_camera 18:30 Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку - Сергій Надал ( пресслужба Тернопільської міської ради) 18:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ, особливо серед дітей 17:15 Мріяв обійняти доньку, яку не бачив понад рік: історія відновлення тернопільського захисника 16:35 Чоловіку, який у Тернополі вивіз тіло померлої матері у валізі в парк, загрожує до трьох років тюрми
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up