Партнер рубрики Події

Що можна і не можна ставити у труну померлим та що може допомогти їх душам: відповідає о. Олексій Філюк

Що можна і не можна ставити у труну померлим та що може допомогти їх душам: відповідає о. Олексій Філюк
  • Коли помирають дорогі люди, рідні хочуть провести їх у Вічність з дотриманням усіх традицій та звичаїв. Але є і обряди, які можуть нашкодити і їх душам, і навіть тим, хто залишається тут. 
  • Питання від читачів про смерть, похорони та цвинтар ми передали відомому на Тернопільщині священнику Олексію Філюку. Він роз'яснює усе. 

Питання о. Олексію ми просили залишати на нашому сайті. Крім того, чимало читачів писали нам у приватні повідомлення та просили зберегти анонімність. Обрали найцікавіше із того. Якщо ви маєте, що запитати, пишіть на адресу редакції або у коментарях у Фейсбуці на сторінці Новини Тернополя на 20 хвилин 

Отець Олексій вже розповідав про те, що робити, якщо часто сниться померлий родич. Детальніше читайте у матеріалі: Чому сняться померлі і чи потрібно вдягати чорне у траур: о. Олексій Філюк відповідає на питання про смерть

Про чорний одяг та музику в траур

— Питання від читачки Оксани: У мене помер батько. Ще немає 40 днів, а сестра запросила бути дружкою на весіллі. Чи можна йти на це весілля: адже сум за батьком у серці є, але хіба його душа буде радіти, якщо ми тут сумуємо? А з іншого боку, і сестра може образитись, якщо я відмовлю їй. 

Відео дня

— Найперше, маємо звертатись до Слова Божого. Апостол Павло каже: "Не сумуйте за померлими, бо прийде час і при голосі Архангела в небі воскреснуть". Він закликає не сумувати за померлими. Але є люди, які беруть на себе жалобу, або як ми називаємо "траур". Хтось до 9-ти днів, хтось до 40-ка, а хтось ціле життя. Тут бачимо переплетення народних звичаїв та християнських канонів. Гріха в тому, щоб йти на весілля до родичів, якщо ще не минуло чи то 40 днів, чи рік, чи навіть 9 днів не має. Можливо, варто утриматись від надмірних веселощів.

— Чи варто утримуватись від слухання музики хоча б на 9 чи 40 днів після смерті когось з рідних?

— Напевно, це залежить ще й від того, яку музику ви слухаєте. Є духовна музика, є класична музика, яка заспокоює, а є і інші види, рок-музика з нецензурщиною абощо. Будьте уважні до того, що ви слухаєте. Але загалом, гріха у музиці немає. Слово Боже каже: "Хваліть Бога на струнах, органах у піснеспівах". Тож буває, що піснеспіви на благо. Це індивідуальна справа кожного. Якщо хтось відчуває, що музика його заспокоює, робить людину врівноваженішою то будь ласка. Кожен визначає я себе. Приписів церкви щодо цього немає. Церква не каже: "Ізолюйся від світу, якщо помер хтось з рідних".

— Питання від читачки Ольги: Слава Ісусу Христу! У мене близько місяця тому помер чоловік, а син панічно боїться торкатись речей, меблів в його кімнаті. Що робити? Чи можна спати на ліжку, на якому спав чоловік, хоча помер в лікарні і труни вдома не було. Чи потрібно робити ремонт у квартирі? Ну і з іншого боку, деякі люди кажуть, що до року після смерті рідної людини не чіпють її речі, не роблять вдома ремонт, аби зберегти усе, як було за його життя? Що робити з речами?

— Перше: речі померлого ніякої небезпеки для живих не несуть. Якщо в дитини є панічний страх тоді треба говорити з дитиною. Можна також освятити будинок. Церква це рекомендує для того, аби не було Духу страху. Якщо людину лякають меблі, які залишились від померлого їх можна комусь подарувати або віддати. Скажу ще раз: самі меблі ніякої небезпеки не несуть. Колись завжди на одному ліжку помирали цілі покоління, і ніхто не боявся, бо меблів не було і ніхто їх не викидав. Зараз люди надають речам померлих магічного значення, і це є неправильно. 

— Часто після того, як помирає близька людина, дехто одягає чорне в знак трауру. Хтось до 9-ти днів, хтось до 40-а, а хтось і на кілька років. Чи каже Церква щось про це, або це просто звичай в народі? 

— Хочу сказати, що сам чин похорону має відправлятись священником у білому облаченні, у білих ризах. І перші християни на похорон теж приходили у білому. І навіть це можна побачити на фото з 1920-их років. Там усі жінки в білих хустинках. Але в Радянський час церкви були закриті, домовини почали робити чорними, люди почали одягатись у чорне на похорони. Це прийшло до нас в ХХ-му столітті. Зазвичай істинні християни не мали б носити скорботу, бо, нагадую, Бог є Богом живих а не мертвих.

Думаю, люди роблять це просто, щоб уникнути осуду. Хтось носить 9 днів, хтось 40, а хтось до кінця життя, бо похоронив рідного чоловіка чи навіть дитину. Це справа кожного. Я, як священник, не можу перев'язати жінку з чорної в білу хустину під час похорону.   

— Питання від читачки Ірини: Отче, у мене померла похресниця, які було лише кілька днів від народження. Її встигли охрестити і одразу вона відійшла у вічність. Деякі священники кажуть, що маленькі дітки не потребують молитви, бо одразу стають Ангелами. Чи потрібно записувати її ім'я на поминальну службу? 

— Так, справді діти, що помирають — це Ангели. Якщо дитинка похрещена та мє ім'я — її можна записати "За спокій душі", якщо дитина навіть не хрещена — вона помирає ангелятком і потреби в поминальних боослуженнях немає. 

Що можна і не можна ставити у труну

— Що ставити у труну людини, яка відійшла у Вічність? Знаю, дехто ставить гроші, хтось залишає окуляри, палиці або гребінці? Де межа, аби не перетворювати поховання рідних у поховання єгипетськиха фараонів, яким ставили їжу та предмети побуту? 

—  Найперше, коли ми хоронимо людину —  її душа переселяється в інший світ, де людина перебуває як ангел і ні гроші, ні предмети, якими за життя користувались, не потрібні. Але деякі люди надають чину похорону деякого магічного значення. Це є неправильно. Звісно, одягнути в гарний одяг, але приписів щодо цього теж немає. Те, що потрібно ставити ті, або інші речі — це вже народні традиції. Воно нічого не додає і не забирає. Головне, не зробити з похорону виставу. 

— А як щодо обручок? Треба її давати покійному? 

— Так, можна обручку положити в труну, але якщо в сім'ї є потреба в грошах, то обручку можна і продати або переплавити і від того нічого не змінюється. 

— Часто біля голови покійника ставлять сухе зілля? Чи може це бути зілля із священних, до прикладу "спасівських" букетів? 

— Пояснюю: це суто народна традиція, яка прийшла до нас ще з XV століття, коли покійного ложили на кусок полотна, а квітами просто прикрашали узголів`я. В цьому немає нічого доброго і нічого поганого. Колись робили для краси, а зараз роблять, бо так заведено. 

Чому речі не можна виносити з цвинтаря?

— Питання від читачки Анни Мельник: П'ять місяців тому в мне померла донечка. За цей час могилка осіла, але кажуть, що до року чіпати могили не можна. Чи можна мені довезти землі на могилу і загалом, чому кажуть, що до 40-а днів не можна чіпати могилу?

—  Це все є забобони. Звичайно, могилку можна підправити і в цьому немає нічого поганого. Навіть потрібно це зробити, щоб був нормальний вигляд. 

— Розкажіть, буть ласка, чи можна на могилах рідних запалювати електронні свічки замість воскових? 

—  Є таке і це просто так звана дань моді. Колись ставили газові лампи, зараз електричні. Іде модернізація і в тому немає, знову ж таки, нічого доброго та нічого поганого. Вона світить, привертає увагу і хтось побачить, помолиться за душу покійного.

—  Кажуть, що із цвинтаря нічого не можна виносити, забирати. Чому? Чи справді не можна піднімати гроші, які там знайшли? І що робити із свічками, які догоріли? 

—  Так, справді, кажуть, що з Некрополя, з місця померлих нічого додому не несуть. На будь-якому цвинтарі або поряд має бути смітник. Усе там і залишайте. 

—  Якщо на могилі рідної людини вирішили змінити пам'ятник — то що робити із старим хрестом? Куди його подіти?

— Бажано хрести залишати на цвинтарі. Нікуди його не вивозити та не забирати. Як я казав, усе з міста мертвих нехай і залишається там. Хрести, які вже не потрібні можна або закопати десь, або поставити на тих могилах рідних чи знайомих, де хрести вже понищені часом. А ще їх ставлять в основу нових пам'ятників.

— Які молитви потрібні душам померлих? Як щиро молитись, щоб допомогти душам рідних? 

—  Справді, дуже важливі молитви на 9-ий а 40-ий дні та річниця. Це дні особливого поминання новопредставлених. На 9-ий деньбажано, що вся родина прийшли у церкву, пожертвували Святе Причастя за душу усобшого та поминули людину молитвою. Якщо поминальний день, наприклад, припадає на Неділю, то службу можна відслужити у Суботу. 

— Слава Ісусу Христу. Отче, у мене недавно померла мама. Вона була залежна від алкоголю, але була дуже доброю людиною. Вона працювала в лікарні і допомагала багатьом людям. В Святому Письмі сказано, що "П'яниці не зможуть увійти в Царство Небесне". Як мені бути, щоб допомогти її душі? Які молитви молитись? 

— Лише один Бог може дати оцінку життя людини. І все мжливо.  Можливо, людина в останній момент розкаялась за своє життя і Бог її простив. Ми не можемо судити і знати про це. Наша справа щиро молитись за спокій їх душ. 

Хто такий о. Олексій Філюк? 

Отця Олексія Філюка знають у всій Україні. Він об'єднав десятки тисяч користувачів соцмереж у своєму блозі, де розповідає про себе, молиться та готує різні смаколики.

Зображення може містити: 3 людини, люди стоять

Історію священника з Лановеччини ми розповідали у матеріалі "Любіть людей і сипте цукор до кави": отець Олексій Філюк про церкву, кухню і прийомного сина". Тоді матеріал зібрав сотні позитивних коментарів, а історія чоловіка, який взяв під опіку хлопчика зворушила читачів. Зараз він батько двох прийомних синів та найулюбленіший священослужитель багатьох тернополян.

Кількість  онлайн-парафіян у священника десятки тисяч, а сам він охоче ділиться щирістю та Словом Божим з людьми через соцмережі.  

Людина з відкритим серцем

Отець Олексію Філюк  — людина з відкритим серцем, безмежною вірою та сотнями друзів у рідному селі, всій Україні та в соцмережах.

Парафіяни у церквах сіл Білозірка та Шушківці, що у Лановецькому районі, священника бачать не лише на службах у церкві. Олексій Філюк приходить до них часто, щоб  просто поспілкуватись, поспівати та допомогти у буденних справах.

Зараз священик є ще й соціальним менеджером села від одного із підприємств, що обслуговують пайовиків, та адміністратором спільноти у соцмережі Facebook “Моя Лановеччина”, яку щоденно переглядають майже 100 тисяч людей.

Залишайте своє питання у коментарях. Ми на власний розсуд оберемо найцікавіші питання та передамо священнику. Отець Олексій вже погодився на них відповісти. І навіть більше відтепер ми спілкуватимемось з ним щотижня. Стежте за публікаціями на нашому сайті.

 

Читайте також: 

Запитай священника: о. Олексій Філюк відповість на питання, яке ви залишите в коментарях

Про блуд, зради і церковний шлюб. Отець Олексій Філюк відповідає на гострі питання про сім'ю
 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (38)
  • Галина Польова

    Дай Вам  о.Олексій здоров'я, за  вашу працю,і Божого благословіння.
  • Александра Головата

    Бережи Вас Господь. Якщо мій 29-річний синок пішов у кращій світ (від хвороби) нехрещеним. То як на 40 днів і всі 40 днів вести себе? Кожного дня вдома слухаю та інколи читаю молитви,  і особо "За єдиномпомерлого". Чи можна 40-кауст замовити? Адже він  - дитя Боже  все одно.
  • Виктория Басюк

    Доброго дня скажіть будь ласка,чи можна рідній дочці померлої знімати платок з клітки і забрати до хати коли померлу винесли з хати?
  • Lesya Lukasevych

    Дай Вам Бог здоровя за вашу працю о.Олексію

keyboard_arrow_up