Про блуд, зради і церковний шлюб. Отець Олексій Філюк відповідає на гострі питання про сім'ю

Про блуд, зради і церковний шлюб. Отець Олексій Філюк відповідає на гострі питання про сім'ю
  • Що поєднав Бог на небі, нехай не роз'єднає на землі людина... Так каже Святе письмо.
  • Але у подружньому житті на людей чекає чимало перепон та складнощів. І багато людей за порадами в таких випадках звертаються до Церкви та священників. 
  • Ми зібрали найцікавіші питання від читачів "20 хвилин", які стосуються Таїнства шлюбу та священного інституту сім'ї. Їх передали священнику Олексію Філюку.

Питання о. Олексію ми просили залишати на нашому сайті. Крім того, чимало читачів писали нам у приватні повідомлення та просили зберегти анонімність. Обрали найцікавіше із того. Якщо ви маєте, що запитати, пишіть на адресу редакції або у коментарях у Фейсбуці на сторінці Новини Тернополя на 20 хвилин 

— Отче, розкажіть про Таїнство шлюбу. Коли можна його приймати і що воно означає для людей? 

— Найперше, що варто сказати: таїнство Шлюбу має бути добре обдумане. Це виважене рішення двох осіб, які бажають пов'язати свої долі. І коли вони звертаються за Таїнством до Церкви, до священника, то є часи, коли можна брати шлюб, а коли не можна.

Відео дня

Отож, Таїнство шлюбу, згідно з практикою Православної Церкви не вділяється у Великий піст, в Успенський піст, у Петрівку та в час Різдвяного посту. Раніше і суботній день був винятком. Хоча зараз і тоді можна вінчатись.

Дві особи звертаються до Церкви за Таїнством шлюбу. І найголовніше, що я рекомендую людям під час цього Таїнства  у Вашому домі на столі має бути Біблія. Якщо вона буде там — у сім'ї буде мир і спокій. Також наголошую батькам: не даруйте дітям на весілля дорогі подарунки: квартири, машини. Даруйте Біблію, даруйте їм Слово Боже, і в сім'ї не буде великих проблем.

—  Чи потрібно перед шлюбом проходити науку? Як готуватись до подружнього життя? 

—  Церква приділяє велику увагу питанню підготовки людей до подружнього життя. Пара, яка має намір взяти шлюб, має пройти науку, під час якої пояснюється, що Таїнство шлюбу — це не просто формальність, а й велика відповідальність перед Богом, перед іншою людиною та собою. Молоді люди проходять таку науку в храмі. Якщо ви самі маєте якісь питання чи то перед шлюбом, чи то в інший час, таке щось, що вас турбує — не бійтесь йти до свого священника і просити про розмову. Священник вам ніколи не відмовить. 

Читайте також: Скасувати, розірвати чи визнати неважним: що робити з церковним шлюбом, якщо дороги подружжя розійшлись

— Питання від читачки Аліни: Слава Ісусу Христу. У мене були стосунки з одруженим чоловіком... Він був одружений двічі, має троє діток. Казав, що думав про розлучення з  дружиною вже давно, і я не була причиною їхнього розриву. Зараз ми розійшлись і взагалі не спілкуємося, я дуже шкодую про ті стосунки. Але в проповіді одного священника почула, що гріх блуду є смертним і після його скоєння не можна причащатися 15 років... На даний момент особисте життя не клеїться. Чи справді мені тепер не можна причащатись і чи прощається такий гріх?

—  Так, блуд є гріхом важким, але наголошував десятки раз і повторюю: Бог є добрим до всіх. Церква може заборонити приймати Причастя людям, які згрішили гріхом блуду, але Бог довготерпливий і многомилостивий. Він прощає усіх, хто кається, без виключення. У такому випадку в кожному селі чи місті є духівник, священник. Людина підходить, сповідається, отримує покуту. У практиці Православної церкви немає практики позбавлення від Святих Таїн, адже це відділяє її від Господа. Кожну ситуацію священник розглядає по-своєму. І має брати приклад з Ісуса, до якого приходили блудниці, грішники, і Він всім прощав. Так само Церква, яку він залишив людям. є Церквою добра і милосердя. 

— Питання від читачки Оксани: Отче, порадьте. Я кохаю одруженого чоловіка. Не знаю, як маю позбутись цього стану, оскільки ми дуже часто зустрічаємось з питань роботи. Дуже важко, розумію, що в нього є сім'я і що не можна втручатись, картаю себе, ненавиджу себе, знаю, що так не може бути, але навіть не уявляю, як все має скластися далі. Дуже прошу поради, допомоги, роз'яснення. Наперед дякую!

— Життя людини — це боротьба: з гріхом, зі спокусами, із самим собою. І у Вашому випадку також потрібно боротись. Боротись проти гріха блуду. Там є своя сім'я, ми не маємо права туди лізти. Мабуть, у цьому випадку треба себе пересилити і боротись. Люблячи, відпускати... Іншого не дано. 

—  Питання від читачки Ірини: Чи має право дружина відмовляти чоловікові у близькості? Якщо вони у церковному шлюбі. Адже Церква каже, що дружина у всьому має "коритись" чоловікові.

— Святе Письмо говорить так: "Дружини, коріться своїм чоловікам, як Господеві, бо чоловік голова дружини, як і Христос Голова Церкви, Сам Спаситель тіла!  І як кориться Церква Христові, так і дружини своїм чоловікам у всьому.  Чоловіки, любіть своїх дружин, як і Христос полюбив Церкву, і віддав за неї Себе" До Ефесян 5:22-25 То є настанови, які ми маємо виконувати. Є, звісно, вольові жінки. Є чоловіки, які не можуть керувати. Знову ж таки, треба усе робити розумно, щоб не порушувати Заповіді Господа. Є три слова, які хочу зараз сказати: "Живи, згідно з Євангелієм". Більше не додам нічого.

—  Питання від читача Олега: Отче, порадьте, як мені бути. Я згрішив. Я зрадив дружині. Ми прожили в шлюбі дев'ять років, маємо донечку. Але я повівся на спокусницю. Що робити? Як жити далі? Чи є мені прощення? Як зберегти сім'ю?

—  Звичайно, що прощення є. Бог добрий, і ми також маємо бути добрими один до одного і вміти прощати когось та себе. У житті бувають випадки, коли людина оступається. Кажуть: біс попутав. Перебороли плотські бажання. Але в такому випадку —  ідіть в храм, сповідайтесь, кайтесь, просіть прощення в дружини. Ми маємо очистити душу і не ставати на цю непевну дорогу гріха. 

— Питання від читачки Світлани: Я з чоловіком — у громадянському шлюбі, бо церковний у нього вже був. Ще до одруження він говорив, що візьме церковний розвід. Тепер, коли я його про це питаю, у відповідь  агресія, каже, що це його справа, він все сам вирішить, але нічого для цього не робить. У нас за місяць вже народиться дитинка, і я дуже хвилююсь, як її похрестити і як взагалі вона буде народжена не в шлюбі. Що я можу зробити для того, щоб пришвидшити цей процес?

— Звісно, дітородження має бути у шлюбі. Але кожна людина має свою волю. Ми не можемо пересилити свого чоловіка, який не хоче законно повінчатись і жити у шлюбі. Але ми можемо молитись за нього. Це нам і залишається. Дитинку, звісно, охрестять. Якщо Бог управить і перемінить його серце, то все буде добре. Ми не можемо когось примусити брати Таїнство шлюбу...

 — Питання від читачки Ольги: Ми з чоловіком одружені два роки, брали шлюб. Перед тим, як вийти за нього заміж, я вже розуміла, що у нього непростий характер, але я мала надію, що справлюсь, що він зміниться. Найбільша проблема в тому, що він не хоче ходити до Церкви. Щодня він вживає алкоголь, зневажливо ставиться до моїх батьків і навіть до своїх рідних. Зовсім не допомагає мені у роботі, у нас немає душевного спілкування, стосунки розладились... Я мріяла, що ми одружимось та будемо планувати дітей і все зміниться, а стає тільки гірше. Складається враження, що він взагалі їх не хоче. Мені 30 років, йому 33. Скільки маю чекати, поки він доросте до батьківства? Чи можна уневажнити шлюб в моїй ситуації, особливо, якщо він не захоче дітей?

— У цьому випадку є одна порада: молитись. Молитись за ту людину. Є люди, які хочуть жити по-божому і живуть. Є люди, які одружились і через певні меркантильні, корисливі обставини. Кожна людина є різна. Коли жінка таке переживає таке, у неї є два виходи: або жити і молитись за нього, а другий випадок — розлучення. І в другому випадку ні до чого доброго це теж не приведе, бо розлучення — це розірвання обіцянки, яку дає людина перед Богом. Коректну відповідь тут важко дати. Єдине, що можу порадити: моліться... Щиро моліться. 

Хто такий о. Олексій Філюк? 

Отця Олексія Філюка знають у всій Україні. Він об'єднав десятки тисяч користувачів соцмереж у своєму блозі, де розповідає про себе, молиться та готує різні смаколики.

Зображення може містити: 3 людини, люди стоять

Історію священника з Лановеччини ми розповідали у матеріалі "Любіть людей і сипте цукор до кави": отець Олексій Філюк про церкву, кухню і прийомного сина". Тоді матеріал зібрав сотні позитивних коментарів, а історія чоловіка, який взяв під опіку хлопчика зворушила читачів. Зараз він батько двох прийомних синів та найулюбленіший священослужитель багатьох тернополян.

Кількість  онлайн-парафіян у священника десятки тисяч, а сам він охоче ділиться щирістю та Словом Божим з людьми через соцмережі.  

Людина з відкритим серцем

Отець Олексію Філюк  — людина з відкритим серцем, безмежною вірою та сотнями друзів у рідному селі, всій Україні та в соцмережах.

Парафіяни у церквах сіл Білозірка та Шушківці, що у Лановецькому районі, священика бачать не лише на службах у церкві. Олексій Філюк приходить до них часто, щоб  просто поспілкуватись, поспівати та допомогти у буденних справах.

Зараз священик є ще й соціальним менеджером села від одного із підприємств, що обслуговують пайовиків, та адміністратором спільноти у соцмережі Facebook “Моя Лановеччина”, яку щоденно переглядають майже 100 тисяч людей.

Залишайте своє питання у коментарях. МИ на власний розсуд оберемо найцікавіші питання та передамо священнику. Отець Олексій вже погодився на них відповісти. І навіть більше відтепер ми спілкуватимемось з ним щотижня. Стежте за публікаціями на нашому сайті.

 

Читайте також: 

Запитай священника: о. Олексій Філюк відповість на питання, яке ви залишите в коментарях

Чому сняться померлі і чи потрібно вдягати чорне у траур: о. Олексій Філюк відповідає на питання про смерть

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Максим Коломийчук

    ніякої конкретики у відповідях -  ідіть в храм, сповідайтесь, кайтесь. якщо це така "допомога" від отця, то...
  • Галина Новаковська

    Св. Олексій вигагна і розумна людина бережи вас Боженька і вашу родину

keyboard_arrow_up