Партнер рубрики Події

Що потрібно першокурснику при поселенні в гуртожиток та скільки це коштує

Що потрібно першокурснику при поселенні в гуртожиток та скільки це коштує
  • Перед початком нового навчального року майбутні першокурсники, які мають потребу в гуртожитку, та їх батьки починають збирати речі.
  • Що потрібно першокурснику в гуртожитку та скільки грошей на це потрібно – дізнавався журналіст «20 хвилин».

У Тернополі студентські гуртожитки є як у вищих навчальних закладів, так і в професійно-технічних училищах та коледжах. Правила прийому та проживання у гуртожитку кожного навчального закладу різні. Необхідно зібрати перелік відповідних довідок, сплатити кошти за проживання і в зазначений термін поселитися у гуртожиток.

Як поселитися в гуртожиток 

Для поселення в гуртожиток Тернопільського національного технічного університету ім. І. Пулюя спершу потрібно отримати ордер на поселення. Для цього необхідно заповнити заяву, принести угода на проживання в гуртожитку у двох примірниках, надати ксерокопію квитанції про оплату за проживання та документи, що підтверджують пільги (якщо є). Після отримання ордера можна поселитися в гуртожиток, але потрібно додати 3 фотокартки 3х4, довідку від дерматолога та довідку про проходження флюорографічного обстеження.

Для поселення в гуртожиток Тернопільського національного педагогічного університету ім. В. Гнатюка спершу необхідно звернутися у профком або дистанційно заповнити спеціальний бланк на сайті університету.  При поселенні в гуртожитки потрібно обов’язково мати: талон про пройдену флюорографію та квитанцію про оплату за 5 місяців.

Відео дня

Щоб отримати місце в гуртожитку Тернопільського національного економічного університету, необхідно мати дві фотокартки 3х4, медичну довідку зі студентської поліклініки, квитанцію про оплату за проживання (4350 грн. за 10 місяців). Студенти, які навчаються в університеті, поселяються на підставі наказу про поселення свого факультету.

Для поселення в гуртожиток Тернопільського національного медичного університету ім. І. Горбачевського потрібно мати ордер на поселення, який можна отримати на підставі ксерокопії паспорту та квитанції про оплату. Також, необхідно мати медичну довідку.

Кожен гуртожиток може мати свої правила поселення та проживання студентів. Зазвичай студенти, які мають потребу в гуртожитку, заповнюють заяви при вступі до ВНЗ.

Що потрібно студенту для життя в гуртожитку?

Зазвичай усі гуртожитки забезпечують своїх студентів необхідним набором меблів, матрацом, подушкою, ковдрами тощо. Але не завжди матрац чи подушка в може бути в хорошому стані, тому часто студенти купують необхідні речі самостійно.

- Я при поселенні на першому курсі був дуже наляканий і збентежений, – каже студент ТНТУ Денис. – Умови у нас не погані, але треба звикнути, освоїтись. Матрац, подушку, постіль і ковдру я купував в магазині. Можна безкоштовно брати у гуртожитку але не всі наважуються. Дехто бере один матрац в гуртожитку, а поверх кладе свій новий.

Ватні матраци коштують не дорого – в середньому 400 гривень. Ще стільки ж ковдра. Постіль коштує близько 250 гривень, а синтетична подушка – 200 гривень.

- Я б не радив студентам купувати пір’яні подушки, бо в них заводяться пилові кліщі, випрати їх важко, – каже студент Денис. – Навіть з дому краще пір’яну подушку не везти. Синтетичні значно кращі і не збирають в собі «гостей».

Побутова техніка, зокрема холодильники, чайники, мікрохвильовки, тощо, в деяких гуртожитках не дозволяються, або ж є певне обмеження – якщо в кімнаті є холодильник і чайник, то іншу техніку використовувати не можна.

- У нас в кімнаті є холодильник, мікрохвильовка, електричний чайник, муультиварка, праска та обігрівач, – розповідає студент ТНЕУ Андрій. – Звичайно, ми все це одразу не використовуємо, але по правилах у нас цього всього добра бути не може. Я знаю, що коменданти багатьох гуртожитків все ж закривають очі на техніку в кімнатах, бо розуміють, що жити без тієї ж мікрохвильовки неможливо, а зимою без обігрівача в деяких кімнатах дуже холодно.

Скільки потрібно витратити?

Холодильники зазвичай студенти купують ті, які вже були в користуванні. Але з ними можуть бути проблеми. Так в гуртожиток не можна пронести холодильник без довідки, що він працює справно і пройшов технічний огляд спеціаліста-електрика. Так студенти купують холодильники у попередників, в комісійних магазинах або по різних оголошеннях в інтернеті.

Ремонт в кімнаті також часто доводиться робити власними силами. Це не є обов’язковою умовою проживання в гуртожитку і ви можете робити його лише при власному бажанні. Зазвичай у кімнатах достатньо пофарбувати стіни водоемульсійною фарбою. Для однієї кімнати може знадобитися 5 – 7 літрів такої фарби. Це коштуватиме в середньому 250 гривень. Так для звичайного оновлення стін знадобиться:

Водоемульсійна фарба (7 кг) – 250 грн;

Барвник – 40 грн;

Валик – 100 грн;

Лотки для валика – 60 грн;

Грунтовка (1 л) – 90 грн;  

Так вам потрібно витратити близько 540 гривень лише на фарбування стін.

Все необхідне для сну обійдеться студенту дорожче, хоча не завжди доводиться купувати все нове. Щось можна взяти з дому, а щось – в гуртожитку.

Ватний матрац – 400 грн;

Ковдра – 400 грн;

Постільна білизна (2 комплекти) – 500 грн;

Подушка – 200 грн;

Покривало  на ліжко – 250 грн;

Рушники (2 шт) – 200 грн.

Так для того щоб спати з комфортом потрібно скупитися на 1750 гривень.

Техніка буде коштувати найбільше. Однак, вартість речей загального користування можна розділити на усіх студентів в кімнаті.

Холодильник – 2000 грн;

Мікрохвильова піч – 900 грн;

Електричний чайник – 300 грн;

Праска – 200 грн;

Обігрівач – 200 грн.

Так на техніку доведеться витратити близько 3600 гривень.

- Без витрат обійтися ніяк не можна, тим паче першокурснику, – каже студент Денис. – Хочеш, не хочеш, а жити якось треба. Це ще не так дорого як знімати квартиру чи кімнату. До того ж, можна купувати б/в техніку, щось можна привезти з дому. Так значно менше витрачається коштів.

Загалом, при поселенні в гуртожиток потрібно буде витратити близько 6000 гривень, не враховуючи вартість самого проживання в гуртожитку та страхових зборів.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Татьяна Захарова

    в Бахмутському коледжу транспортної інфраструктури Донецької області
  • Татьяна Захарова

    ми теж в шоці.. світло вимикають з 23:00 до 06:00  взагалі повністю!!!! близько 100 студентів на поверсі! хтось буде вночі ходити з ліхтарями ??.. це жах.. Електроплити тільки по часах - дві години у вечорі та 1-1,5 вранці та обід і все. Душ один на всі поверхи !!!!!! про кімнату взагалі мовчу.
  • Іраїда Гаврилюк-Мацюк

    Вчора отримала шок , коли побувала у гуртожитку пед. університету... В коридорах ремонт, а кімнати його не бачили ніколи!!! Меблі старі і поламані, ліжка 2-х ярусні!!! (це ж вже дорослі люди!!!) з вирваними пружинами...дитина плаче, я теж...

    кобра reply Іраїда Гаврилюк-Мацюк

    То вам не пяти зірковий готель

    Тася reply кобра

    Тупе кобра  тупа неграмотна  , яка ти кобра , ти ж просто тупа
    неграмотна  макака , вчи грамоту , Fuck off
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним 09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити 09:00 У лікарні помер 21-річний воїн Денис Каразія з Кременецької громади 08:01 Безоплатне житло, виплати та субсидія: як переселенцям отримати допомогу на Тернопільщині 22:00 На Тернопільщині цього тижня дощитиме 21:00 Тютюн, алкоголь, нездорове харчування і гіподинамія: Ляшко назвав загрози для розвитку хвороб 20:00 Жителька Хмельниччини намагалася відкупитися від поліції за п'яну їзду
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up