Партнер рубрики Події

Що відомо про Горбатюка, якому присудили довічне ув'язнення та чи будуть адвокати оскаржувати вирок

Що відомо про Горбатюка, якому присудили довічне ув'язнення та чи будуть адвокати оскаржувати вирок
  • Резонансна судова справа у справі вбивства тернопільської тату майстрині завершилась вироком на довічне ув'язнення для 27-річного Андрія Горбатюка. 
  • Адвокати обвинуваченого ще мають право оскаржити вирок.
  • Що відомо про бодімодифікатора Горбатюка та коли ще людей в Тернополі засуджували на довічне ув'язнення - читайте у матеріалі.

Репортаж із судової зали з засідання, коли Горбатюку обирали міру покарання, читайте тут.

Довічне покарання стало резонансом у Тернополі, адже його призначили вперше за тривалий час. Розглядали справу у Тернопільському міськрайонному суді колегія суддів: головуючий суддя Петро Гуменний, судді Віктор Братасюк, Володимир Ромазан.

У своєму вироку судді опирались на те, що Андрій Горбатюк не визнав своєї вини в ході судового процесу, а злочин був вчинений з особливою жорстокістю по відношенню до завідомо слабшої стосовно себе особи - молодої жінки, єдиної дочки у матері та належить до найбільш суспільно-небезпечних злочинів в Україні.

Відео дня

- В ході проведення судово-медичної експертизи трупа встановлені численні травматичні зміни, загалом 99 ран, 11 саден та 4 тріщини слизової,  - йдеться у вироку суду. - У ході спричинення численних поранень шиї та тулуба, потерпіла активно захищалась, що підтверджується наявністю характерних для самозахисту ушкоджень, у вигляді численних ран передпліч та кистей. Це вказує, що у цей момент подій, тобто в процесі нанесення ушкоджень, потерпіла захищалась. При цьому вона могла пересуватись по помешканню, на що вказує наявність слідів крові у різних приміщеннях.

Вирок прокоментувала мама вбитої Тетяни Підвашецької Світлана Храпко.

- Він отримав по справедливості... моєї дитини немає. У нас в Україні відмінена смертна кара... але смерть - то є легко тут відбути на Землі... а муки такі, як він робив моїй дитині, то повинен сам відчути, але морально, будучи в закритті... Бог йому суддя, - сказала жінка. 

"Вживав наркотики, йому було некомфортно серед людей" 

Окрім того, суд зазначив, що при вироку брав до уваги дані про особу винного, які найбільш детально описані у мотивувальній частині висновку судово-психіатричного експерта.

У висновку вказано, що підсудний міг усвідомлювати свої дії на період їх вчинення. А психіатр його характеризує так: 

- Має брата по маминій лінії, батько помер, коли йому було 13 років, і в цьому ж віці помер його вітчим. До школи пішов вчасно, часто пропускав заняття в школі, каже, що йому було незручно серед людей, відчував дискомфорт, тривогу. Через це сварився з дітьми, не міг з ними дружити, не знаходив з ними спільної мови, не хотів з ними спілкуватись, тому поміняв чотири школи, - йдеться у вироку. - Каже, що в школі навчався тільки в молодших класах, а в подальшому школу пропускав, мама ходила домовлятися за нього. Після школи навчався в Тернопільському Національному економічному університеті на юридичному факультеті, там також часто пропускав заняття, закінчив два курси, а з третього так, як не відвідував заняття, його виключили.

З 20 років став вживати амфетамін, було, що вживав щоденно шість місяців день в день, крім того вживав екстезі, ЛСД, гриби, ембоми (марки), метадон вводив в/в приблизно 0.2 гр., також вживав субітекс, кетамін, але були і перерви до 9 місяців, коли його закривали в реабілітаційний центр, також була перерва 6 місяців.

"Займався бодібілдингом"

- Деякий період займався бодібілдингом, при цьому, щоб наростити м`язову масу, колов стероїди. За все життя працював тільки приблизно три місяці «комп`ютерщиком» у дядька, при цьому у нього був якийсь стрес, виникли напади страху без причини, каже, що тоді забивався в кут, плакав, кричав тиждень, мама відправила його в монастир на два тижні, проте страх не пройшов, але він намагався на людях його стримувати. Після того більше ніде не працював, - читаємо у висновку експерта. 

Каже, що мав черепно-мозкову травму, в 22 роки його вдарили по голові, втрачав свідомість, проте не лікувався. А в 24 роки послизнувся та вдарився об лід, його забрала швидка допомога, проте в лікарні не лікувався.

Коли залив очі фарбою, то знімався в передачі «Говорить Україна». Каже, що до всього ставився з фанатизмом, сидів на дієтах, аж «виключався», по 8 разів ходив в спортивний зал, аж кров з носа йшла, постійно був в якомусь стресі, не міг спати, можливо через те, що став приймати метадон, з його слів.

«Мій син стає демоном»: розповіли про чоловіка, якого розшукують за вбивство

П`ять разів, з його слів, був в реабілітаційних центрах в Харкові, Івано-Франківську, під Харковом, у Полтаві, Києві. Після 9 місяців в реабілітаційному центрі шість місяців наркотиків не вживав, але в подальшому знову почав вживати. Останній раз вживав амфетамін та солі за добу до закриття.

Вказує, що коли його закривали в реабілітаційні центри, то приїжджало по декілька "мужиків", його скручували і везли в реабілітаційний центр. Вказує, що так, як йому було скучно, він хотів заробити грошей, а також у нього були комплекси, що він не такий як всі, він не подобався собі, тому став змінювати своє тіло: розрізав язик, змінив форму вух, вставляв магніти для тримання на лобі рогів, очі залив чорною фарбою.

Чи буде апеляція?

За інформацією Тернопільського Апеляційного суду, станом на 20 листопада до них жодних заяв щодо цієї справи не надходило.

Проте, журналісти поспілкувались із адвокатом Андрія Горбатюка Петром Гродою. І він зазначив: апеляції бути!

- Мова йде про те, що особа не визнає вину. Мова йде про те, що під час слідства залишились нез'ясованими ті чи інші обставини, -  сказав Петро Грода. - В тому числі і період з 22.30 до 2 години ночі. Хоча вбивство, можливо, сталось саме в цей період. Питання полягає і в тому "Чи міг бути хтось інший в квартирі в цей час", адже там і було знайдено 17 відбитків пальців невстановлених слідством осіб. Ніхто цього не досліджував.

Нагадаємо, свою позицію адвокат висловлював і раніше. Деталі в матеріалі тут

Адвокати Горбатюка припускають, що вказаний в вироку розвиток подій - лише один із можливих. І в справі є докази, які здобуті в невстановленому законом порядку. 

- Ми вважаємо, що вирок не відповідає принципу, який був встановлений поза розумним сумнівом, - каже пан Грода. - Ми не вважаємо, що слідство дало достатньо підстав вважати, що це був єдиний розвиток подій, а не інший. Є всі підстави з точки зору закону вважати, що вирок не відповідає вимогам кримінально-процесуального законодавства. Не варто сугубо професійний підхід начиняти емоційними, моральними бог-зна-якими начинками. Адже кожна особа хоче, щоб її вину було доведено у встановленому законом порядку. Ми готуємо апеляцію на позов і подамо її у зазначені законом терміни. 

Жінку вбили у квітні минулого року

В квартирі на "Алясці" знайшли мертвою власницю тату-салону

Нагадаємо, 27-річну тату-майстриню Тетяну Підвашецьку вбили у квартирі на вулиці Курбаса,9 16 квітня. Того ж дня підозрювати у вбивстві почали 25-річного Андрія Горбатюка. Чоловіка затримали у Львові. Міру запобіжного заходу Андрію Горбатюку обирали в міськрайонному суді 18 квітня. Мами підозрюваного в суді не було. Прийшов дідусь, колишній чоловік та подруга загиблої Тетяни. Підозрюваний після засідання сказав, що шкодує про те, що трапилося. Відео із засідання тут. 

Згодом у ГУ Нацполіції повідомляли, що підозрюваний перебуває у психоневрологічній лікарні у Скаржинцях Хмельницької області, йому у закритому відділені проводять стаціонарну психіатрично-психологічну експертизу для осіб, які перебувають під вартою.

На початку жовтня 2019 року повідомили, що чоловік осудний, матеріали передали у суд.  Головуючий суддя: Петро Гуменний, суддя-учасник колегії: Віктор Братасюк, суддя-учасник колегії: Володимир Ромазан.  . На початку засідання суддя озвучив, що відбувається розгляд справи за 115 ст. Кримінального кодексу - "Умисне вбивство". 

Мама вбитої Тетяни Підвашецької зараз за кордоном. Раніше свою позицію вона розповіла нашим журналістам. Деталі у матеріалі "Вона вмирала, а він смажив яйця. За що таке зробив?": мама вбитої тату-майстрині каже, що підсудний бреше"

Сам Андрій Горбатюк впродовж засідань говорив мало. Лише на передостанньому засіданні сказав, що не винен. Деталі тут ""Я не робив того, у чому мене звинувачують": Андрій Горбатюк тепер каже, що не вбивав тату-майстриню"

Хто ще отримував довічне ув'язнення?

Як повідомили у пресслужбі Тернопільського міськрайонного суду, впродовж останніх 15-ти років, довічних ув'язнень не давали нікому. 

- Коли було присуджено останнє довічне ув'язнення, сказати не можу. Впродовж останніх 15-ти років такого вироку не отримував ніхто, до цього часу особливо тяжкі злочини, в яких можливе було довічне ув'язнення, міг виносите лише Тернопільський Апеляційний суд, - каже суддя-спікер Анна Мостецька. 

У судовому реєстрі ми знайшли лише один вирок, де чоловікові дали пожиттєве відбування покарання. Він датується 2009-м роком.

До довічного ув'язнення тоді засудили раніше засудженого чоловіка, який, разом зі знайомим вчинив розбійний напад з метою заволодіння чужим майном.

Дває чоловіків тоді напали на стареньку, яка жила сама. Жорстоко побили її, зґвалували та вкрали заощадження у сумі... 510 гривень. 

 

Згадаємо також і резонансну справу Баби Вовчихи, яка стала єдиною жінкою з Тернопільщини, яка була засуджена до довічного ув'язнення. 

Нагадаємо, трагедія сталась 17 червня 2003 року. Марія Вовк зарубала чоловіка та трьох онуків, а потім втекла до посадки, перерізала собі вени та випила щурячої отрути. Вбивцю лікарі врятували. Син Василь та невістка Марійка злощасної Вовчихи, поховавши батька та трьох своїх дітей, знову пережили страшне горе. Через десять років після страшної трагедії у них нарешті народилась донечка. Однак дівчинка мала ваду серця. Батьки возили її по лікарях, але, проживши близько двох місяців, донечка померла. 

З’ясувалося, баба Вовчиха померла ще восени 2016-го – у Качанівській колонії. Там її і поховали. На похорони ніхто з рідних не поїхав…
 

Ще два місяці Андрій Горбатюк пробуде в Чортківському СІЗО. Згодом, якщо вирок не буде оскаржено - його переведуть в інше місце відбування покарання.

Одразу, як тільки ми отримаємо інформацію про перше засідання в апеляційному суді - інформацію опублікуємо.  

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога Від читача 14:22 Маленьким тернопільчанам про реалії сучасності: 4 нові дитячі книжки 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up