Секс і літо: як гормони пробуджують "апетит"

Секс і літо: як гормони пробуджують "апетит"

На початку літа в природі відбувається безліч змін, які позначаються і на організмі людини. Недаремно побутує думка, що починають «грати» гормони.

На думку метапсихологів, змінюється гормональний біоритм. А він визначає сексуальну активність і реакції людини. Відтак існує залежність сексуальної та загальної активності організму від сезонних ритмів. Надмірна енергійність максимально проявляється навесні та на початку літа.

Весна навіть взимку

Жінки, як і чоловіки, зізнаються, що весною більше хочеться і романтики, і нових відчуттів. Тернополянка Оксана розповідає, що з пробудженням весни відчуває якийсь емоційний спалах.

Відео дня

- У середині душі ніби щось вибухає, хочеться пригод, подорожей, нових відкриттів, а головне – з коханою людиною. – Певно, той запах весняного цвіту десь позначається і на нашому настрої. Коли довкола все зеленіє, рясніє квітом, то і в амурних справах все починає мінятися.

Оксана зізнається, що гормони грають роль у взаємовідносинах чоловіка та жінки, але не всю. 

- Основне те, як люди сприймають один одного, на скільки вони готові постійно працювати над стосунками, що вони здатні робити задля того, аби їхня кохана людина почувалася бажаною, особливою та єдиною на світі, - запевняє вона. – Я впевнена, якщо у моральному плані жінка задоволена, якщо вона відчуває підтримку, любов, турботу, увагу від свого чоловіка, то і у фізичному плані між партнерами не повинно бути ніяких проблем.

Тернополянка додає, що є люди, які звикли все перекладати на погоду, сезони чи звинувачувати у стосунках один одного. Насправді ж весна може жити в душі цілий рік, а гормони битися ключем навіть у найлютіші морози. Звісно, що для цього потрібно постійно піклуватися про стосунки, як чоловікові, так і жінці.

Весною більше хочеться

У чоловіків думка трохи інакша. Так, Олег розповідає, що весною сексуальний потяг збільшується.

- Коли ще був студентом, то дуже це відчував, весною хотілось знайомитись з дівчатами, ходити на побачення, - каже він. – Мабуть, гормони все ж таки щось значать. Навіть відчуття якісь інші були. А головне, що бажання фізичної та емоційної близькості не вщухало (посміхається – прим. авт).

Тепер, зізнається Олег, дещо змінилося. Коли вже є стабільні серйозні стосунки, то такі відчуття можна підтримувати постійно.

Пояснення збільшення фізичної та емоційної енергії знаходять і психологи. Весна має свою магію. І це правда, переконує психолог, арт-терапевт, голова «Школи психології танцю», психолог-консультант у руслі позитивної психотерапії Олена Галай. Гормони, вітамін Д, чи аромотерапія. Що саме так позитивно впливає на атмосферу закоханості у весняний період?

Хочеться любові і відчуттів

- Звичайно, ми залежимо від нашої фізіології і нестача вітамінів у осінньо-зимовий період впливає на наш психоемоційний стан, - розповідає вона. -  Узимку ми значно менше перебуваємо на сонці, і тим самим збільшуємо вірогідність появи депресивних настроїв та поганого настрою в цілому. З такими почуттями нам не до романтики, є потреба зануритись у власний внутрішній світ і стати трішки більше егоїстом. З настанням весни у нас навпаки виникає потреба контактувати з іншими, спілкуватися, хочеться більше гуляти на свіжому повітрі, бути у піднесеному настрої, а головне, щоб була поруч людина, з котрою можна розділити хвилини щастя.

Наша природа дуже мудра. Якщо зима підказує нам, що час до самозаглиблення, то весна – це час для дій, вважає психолог. Час наважитись впустити у власне життя щось квітуче і надихаюче. А що може бути ресурсніше за любов? Лише це почуття допомагає нам літати без крил, завойовувати без зброї, зцілювати без медикаментів.

- Згадаймо трішки міфологію. Весна період коли Персефона повертається до Деметри. І це дуже символічно. В наше життя, в буденність повертається щось дитяче, грайливе, кокетливе. І прекрасна стать не може цього не помітити. Кожна жінка надихається з приходом весни, це помітно по її гардеробі, свіжому рум’янцю і якоюсь іскринкою в очах. Натомість чоловіки в захваті від весняних дівчат, від теплоти їх сердець. А після холодної пори так хочеться зігрітися і відчути потребу у комусь іншому, - наголошує Олена Галай.

Як би гормони не плескали, а весну у серці треба берегти, додає наприкінці Олена Галай. Не важливо, яка пора року, кожний ранок, як маленька весна, - це час сказати своїм близьким слова, які зігріють їхні серця і надихатимуть на щоденні подвиги.

«Апетит» швидше пробуджується

Досить просто весняну романтизацію пояснює сексопатолог Ігор Федорко. Кількість сонячного світла збільшується, а це впливає на сітківку ока, змінює рівні гормонів серотоніну та мелатоніну. Під дією високих концентрацій цього гормону людина відчуває приплив сил, радість, душевне піднесення.

- Через  зростання рівня цих гормонів підвищується лібідо, продовжує лікар. – Це – сексуальна енергія людини, кількість якої пов’язана зі стадією статевого розвитку. Люди звикли думати, що лібідо швидше наростає у чоловіків. Однак не все так. Коли сильна стать бачить  вродливу, сексуальну жінку, то лише в 30 відсотків з них лібідо здатне підвищитись. У трохи більше як 50% чоловіків реакція на протилежну стать буде слабкою, а майже 20% взагалі ніяк на неї не відреагують.

Весною збільшується кількість статевих гормонів. У жінок – естрогени, у чоловіків - тестостерон. Завдяки цьому відбувається так звана «загальна романтизація» нашого організму, який ніби штовхає людей до нових знайомств і сексуальних контактів. У чоловіків частіше безпричинно з’являється хороший настрій, вони починають більше жартувати, підвищується їхня продуктивність. А в жінок вирують емоції. Тим паче, коли люди скидають із себе пуховики, та курки, то розгледіти всі принади партнера стає легше. А отже, і «апетит» пробуджується значно швидше.

 

Коментар експерта

Оксана ШВЕЦЬ (38 р.), лікар акушер-гінеколог:

- Звісно, весною в організмі відбувається гормональний сплеск. Пробуджується природа, і пробуджуємось ми. Збільшується емоційна та сексуальна активність. Інтимні стосунки зазвичай покращуються. Сонячна енергія позитивно впливає на жіночий організм. Представниці чарівної статі починають більше стежити за собою, дбають про зміну образу, прагнуть бути привабливими. І чоловіки не можуть цього не помічати. Гормональний фон міняється. Позитивні емоції сприяють зміцненню фізичної близькості між партнерами.

Весна та літо дуже сприятливі для зачаття дитини. Адже в цей час наш організм отримує свіжу порцію вітамінів. Хоча практика показує, що жінки більше вагітній у період літніх відпусток та після свят – Новий рік, 8 Березня, День Валентина і так далі.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up