Ситуація в Заліщиках: родину отця, який захворів на коронавірус, уже обстежили

Ситуація в Заліщиках: родину отця, який захворів на коронавірус, уже обстежили
  • Очільник району звертається до всіх з проханням не виходити без нагальної потреби з дому. Якщо потреба є – на двір йти лише в рукавичках і масках. Заліщики забезпечені продуктами і медикаментами. Інфекційне відділення готове.
  • На трьох в’їздах до міста чергують правоохоронці. Кого виявили з температурою – рекомендуватимуть звернутись до медиків . У разі відмови повідомлятимуть дані хворої людини на 103.
  • Заліщики живуть, магазини працюють, люди майже не виходять, а якщо де-не-де і є хто на вулицях – усі в масках. Людей на дворі дуже мало. Паніки немає. За потреби, в місто можна заїхати, - коротко розповів телефоном мешканець Заліщиків Василь (чоловік просив не називати публічно його прізвища. Редакції воно відоме – прим. авт.)

Обстановка психологічно не критична. Щоправда, проблема з виїздом за місто. Особливо тяжко дістатись у села, де проживають старенькі батьки. Принаймні, чіткої вказівки - пускають-не пускають, - жителі не мають. Через це певні незручності.

  • У районі засідає штаб, по обіді мають приїхати обласні фахівці, може, стане щось зрозумілішим, - розповів пан Василь. – Обіцяли перевіряти тих, хто працює. Дадуть знати, для яких підприємств буде зелене світло. Принаймні, з тих, що забезпечують життєдіяльність міста.

Щодо священника, у якого виявили коронавірус, люди між собою говорять, що його стан покращився.

Відео дня
  • Звичайно, переживають, бо були у нього на службі, о. Олег взагалі дуже комунікабельний, прихожан у церкві дуже багато, - розповів пан Василь. – У нього діти і внучата є. Жінка працює в соціальній службі. Я особисто з ним спілкувався місяців два тому. Досі не вірю, що і до нас це дійшло…

Не стільки нарікають на хворого отця, скільки говорять за заробітчан, яких останнім часом чимало приїхало в район. Люди хвилюються, бо не знають, хто, звідки і що привіз. І хто з якої саме країни приїхав. Зазвичай в родинах це тримали у секреті. І навряд чи хтось після повернення з-за кордону, йшов на самоізоляцію. Не виключають люди, що саме таким чином підхопив вірус і священник.

Роман Краснюк, в.о. голови Заліщицької РДА, телефоном запевнив: одразу після нічного повідомлення про хворобу священника медики виїхали на місце та взяли для аналізу біологічні взірці у всіх членів родини, хто з отцем найбільше контактував. Проводили аналізи лабораторно. Результати вже є: коронавірусу у них не виявили.

  • У районі все нормально, є продукти, їх підвозять, поліція обмежує рух, але, оскільки Заліщики не мають об’їзду, транзитний рух через місто все ж відбувається, - каже Роман Краснюк.- Запровадили карантин. Дотримуємось всіх заходів, що відповідають введенню надзвичайної ситуації.

Працює також і районні лікарні. Готовий до прийому пацієнтів і інфекційний блок.

  • Є захисні костюми для медиків, а також набір необхідних ліків. Принаймні,на перших порах, - запевнив Роман Краснюк. – Я звертаюсь до всіх жителів району: сидіть вдома! Якщо є нагальна потреба вийти у магазин чи аптеку – виходьте в масках і рукавичках. Зараз це дуже важливо!

На сайті міськради Заліщиків є повідомлення від 20 березня про масове проведення дезінфекції.

  • Працівниками Заліщицького міського комунального підприємства впродовж останнього тижня з метою запобігання поширення коронавірусу регулярно проводиться дизінфекція автобусних зупинок, дитячих та спортивних майданчиків, лавочок в парках та скверах міста, - йдеться на сайті Заліщицької міськради.

На виїздах із Заліщиків облаштували три карантинні пости. Там чергують правоохоронці, які змінюються через певний час. Медиків сюди не долучають, правоохоронці, кажуть, впораються самотужки. Адже в лікарів зараз і без того багато роботи, повідомив начальник відділу комунікації головного управління Нацполіції в області Сергій Крета.  

  • Чергуватимуть пости цілодобово, - каже Сергій Крета. - Міряють температуру безконтактними термометрами всім без винятку, хто виїжджає із Заліщиків та в’їжджає у місто. Машин дуже мало.

Пости розташовані на трьох в’їздах до Заліщиків – з боку Чернівців, від Тернополя та Борщева.

- Їхня задача перевіряти всі авто, як провозять, скажімо, продукти, - міряють температуру людям і пропускають, - каже Сергій Крета. – Іншим рекомендують об’їжджати Заліщики. Якщо виявлять температуру – рекомендуватимуть викликати швидку чи повідомити сімейного лікаря. Як відмовлятимуться, - повідомлятимуть на 103, вказуючи дані людини та адресу, куди вона їде. До такої застосують карантинні заходи.

Ще о 13.00 людей з температурою на постах не виявляли.

Коментар

Володимир ГЕВКО, народний депутат:

 - Зараз всі залучені в цей процес, постійно на зв’язку з мерами, головними лікарями. Я наразі перебуваю в ОДА, займаємося розв'язання нагальних питань. В т.ч. і щодо захисту медиків, які обстежуватимуть хворих, поліцейських, рятувальників, - тих, хто забезпечуватиме карантин на належному рівні. Моніторимо ситуацію, аби максимально швидко були забезпечені райони всім необхідним, бо це питання буде актуальним для всіх. Тому ми зараз всі синхронізуємось, ніхто не проводить самостійних рухів, бо треба злагоджена робота.

Експрес-тести на визначення коронавірусу мають надійти до Тернополя найближчими днями. Вони вже в Україні. Далі їх розподілятимуть за потреби. Наразі за необхідності всіх перевіряють лабораторно.

Хочу звернутись до всіх: кожен може долучитись до боротьби з коронавірусом тим, що буде залишатись вдома. Це відповідальність кожного!  І кожен має усвідомити, що самоізоляція є надто важливою!

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (253)
  • Yuriy Yanschuk

    Ви хоть навчіться логічно заголовок писати!
  • Оксана Новосад

    А може, ніякого коронавірусу у батюшки нема, це просто застуда, бо наскільки розумію, поки , Слава Богу, ніхто не захворів більше, а все зроблено, щоб люди боялися ходити в церкву

    oleg reply Оксана Новосад

    щоб помолитися не обов'язково в Церкву йти
  • Наталя Могильська

    Бог вирішив встряхнути весь світ, не тільки Італію ,а люди "бідні " ,шукають завжди винного і на жаль такий початок біди ,поки не зпам'ятається людство ,🙏,настане Боже змилування🙏🙏🙏
  • Татьяна Круглик

    Хай Бог помагає. Потрібно берегтися. Настане час разом помолитись.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up