Партнер рубрики Події

Скасувати локдаун, компенсувати збитки та виплатити по 30 тисяч: що ще вимагають тернопільські підприємці

Скасувати локдаун, компенсувати збитки та виплатити по 30 тисяч: що ще вимагають тернопільські підприємці
  • Місцеві підприємці зустрілися з представниками ОДА у вівторок, 12 січня. Вони передали очільнику області та Кабінету міністрів звернення про скасування локдауну та компенсації для підприємців.
  • Що саме просили у Кабміну – читайте у матеріалі.

Посилення карантину на період з 8 по 24 січня багатьох людей обурило. Це звичайні місцеві, яким заборонили відвідувати місця відпочинку, ресторани та навіть купувати непобутові товари в магазинах. Це і батьки, які виступили проти дистанційного навчання в школах. Це і самі підприємці, які знову мають нести збитки через нові обмеження.

Збирались на мітинг

Своє невдоволення тернополяни показали під стінами ОДА у понеділок, 11 січня. Тоді місцеві підприємці та батьки висловили протест проти нових обмежень.

Відео дня

Діалог з заступником голови ОДА з мітингувальниками не вдався. Спершу до приміщення запрошували кількох представників від мітингувальників, однак люди вимагали, щоб заступник вийшов до всіх людей. Коли заступник все ж вийшов – його почали перебивати. Дехто почав вигукувати образи. Тому представники влади запропонували сформувати контактну групу та продовжити діалог в спокійній обстановці в кабінеті.

Підприємцям запропонували сформувати свої вимоги та надати їх у вівторок, 12 січня.

Більше про це читайте за посиланням:

Підприємці закликають тернополян працювати попри локдаун. Біля ОДА "гаряче": чи домовились із владою?
 

Що просять підприємці?

Представники контактної групи передали своє звернення до голови ОДА та Кабінету міністрів. Головна вимога – скасувати посилення протиепідеміологічних заходів, передбачених пунктом 3 Постанови КМУ №1236 від 9 грудня 2020 року.

Звернули увагу підприємці і на зростання тарифів на комунальні послуги, адже навіть якщо заклад йде на карантин, не завжди можна відключити холодильники та інше устаткування, яке споживає велику кількість електроенергії.

Як пояснила голова громадської організації «Підприємці Галичини» Ольга Шахін, пункти звернення до керівництва держави підприємці обговорювали спільно. Допомога у 8000 гривень підприємцям – не допомога, адже представники малого та середнього бізнесу понесли значно більші втрати.

Якщо Уряд наполягає на посиленні протиепідеміологічних заходів, підприємці просять компенсувати збитки та виконати наступні вимоги:

1. Заморозити кредити та відсотки по кредитах.

2. Компенсувати суму рахунків по комунальних платежах, оскільки залишаються витрати на обслуговування приміщень та обладнання, яке не можливо відключити на час карантину (опалення, холодильні установки та ін.).

3. Відмінити податки, збори, платежі.

4. Відмінити податки на землю, оплати, згідно договорів за оренду землі, ліцензії та акцизи.

5. Відмінити орендну плату з компенсацією орендодавцям.

6. Виплатити матеріальну компенсацію найманим працівникам на час карантину.

7. Компенсувати вартість товарів, які стали непридатними для реалізації у зв'язку з введенням карантину (наприклад квіти, які замовляють за кілька місяців наперед та інші продукти та товари).

8. Враховуючи усі вище перераховані затрати, які несуть підприємці незалежно від того, чи здійснюють вони господарську діяльність чи перебувають на карантині, вимагаємо компенсувати матеріальні витрати підприємцям за кожен місяць вимушеного карантину у сумі 30 000 грн.

Робоча група ОДА вирішила, що деякі пункти потрібно допрацювати. Цим займатимуться представники обласної адміністрації спільно з підприємцями та юристами. Також свої вимоги підприємці вже відправили до Кабміну. Наразі очікують розгляду та офіційної відповіді на їх звернення. 

Однак чи виконає Уряд бодай якісь пункти з вимог підприємців? Чи буде підтримка малого та середнього бізнесу окрім карантинних 8 тис. гривень, які можна було отримати до 31 грудня? Наразі це питання лишається відкритим.

Журналісти «20 хвилин» продовжать стежити за ситуацією. Більше – читайте згодом.

А як ви ставитесь до вимог підприємців? Чи підтримуєте їх? Пишіть у коментарях!

Читайте також:  

«Ми здорові і працюємо далі»: позитивні підсумки року від тернопільських підприємців 

Чи реально купити «заборонені» товари у тернопільських супермаркетах? Ми перевірили (ЕКСПЕРИМЕНТ)
"Ми вчимося": як в Тернополі діти будуть ходити до школи під час локдауну?
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (21)
  • Євгеній Іванців

    Щодо компенсацій то тут влада не дуже поспішає, навіть у випадках з медиками які постраждали від коронавірусу. https://www.facebook.com/radutskyy/posts/247820046867261

  • Halina Lutsenko

    на роботу влаштовуйтесь по трудовій і не буде дурина в голову лізти одробиш місяць чесно 7 тисяч отрииаєш іпроживеш а не30000 з чого знашого подоходного налогу хоч працювать кесовий апарат в зуби і працюй
  • Ярина Вознесенська

    Хто хто, а "тернопільські піздесмени"- особливі...😁
  • Наталя Крисько

    Може вам по 50 нехай, виплатять.

    Igor Xot reply Наталя Крисько

    Наталя Крисько мене не потрібно, я нічого не випрошую, а працюю при любих умовах та заробляю сам, та нінакого не надіюсь щоб хтось щось виплатив
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up