Соцслужби на Тернопільщині «виховували» батьків, де діти стали свідками конфліктів дорослих

Соцслужби на Тернопільщині «виховували» батьків, де діти стали свідками конфліктів дорослих
  • Діти з сімей, у яких практикується насильство, відчувають постійний психологічний дискомфорт, відчуття страху — для них це справжня трагедія. Цей страх може проявлятися різним чином: від занурення в себе та пасивності до насильницької поведінки.
  • Як же захистити дитину? Це можуть і повинні зробити матір та батько! А якщо рідні батьки неспроможні зупинити домашнє насильство, тоді цю функцію виконують відповідні структури: поліція, служба у справах дітей, соціальні працівники.

 

Знову надходять повідомлення про вчинення насилля в сім’ях у присутності дітей — і це за відносно невеликий період часу. Повідомили про насилля в службу у справах дітей Підгаєцької міської ради.

Сварки і скандали «б'ють» по дітям

— 24 травня 2023 року в рамках державно-громадської операції «Літо-2023» за участю працівників служби у справах дітей, КУ «Центр надання соціальних послуг», старостів старостинських округів проведено профілактичні рейди в с.Мужилів та в с.Голгоча, — повідомили у Службі у справах дітей Підгаєцької міської ради. — Під час рейдів проведено відповідну роботу в двох сім’ях, де діти стали свідками домашніх конфліктів дорослих. Шановні батьки, бабусі та дідусі! Просимо вас менш емоційно з’ясовувати стосунки між собою та не в присутності своїх дітей та внуків.

Відео дня

Постійні чвари та скандали мають негативні наслідки для ваших дітей, нагадують у соцслужбі. Діти з сімей, у яких практикується насильство, відчувають постійний психологічний дискомфорт, для них це справжня трагедія. Діти з сімей, де практикується насильство, переживають відчуття страху. Цей страх може проявлятися різним чином: від занурення в себе та пасивності до насильницької поведінки.

— Мала дитина не може знати, коли відбудеться наступний спалах насильства, де та наскільки сильним він буде, — пояснили у соцслужбі. — В результаті, вразливість та відсутність контролю над ситуацією призводять до проявів впертості у поведінці, відмови розмовляти та агресивних вчинків. Спостерігаючи за практикою насильства в сім'ї, діти доходять висновку, що насильство — це спосіб, яким дорослі вирішують свої конфлікти та наболілі проблеми. Оскільки ніхто не показав цим дітям, як слід говорити про їхні почуття, думки, вони часто не знають, що переживають або відчувають, і як можна виразити свої емоції та почуття у вербальній формі.

У жертв насильства з'являються розлади

Жорстоке поводження з дітьми, нехтування їхніми інтересами не лише завдає непоправної шкоди їх фізичному здоров'ю, але й тягне за собою важкі психічні та соціальні наслідки. У більшості дітей-жертв насильства з'являються серйозні відхилення в психічному, фізичному розвитку, в емоційній сфері.

Жорстоке поводження з дітьми в подальшому формує з них соціально-дезадаптованих людей, нездатних створювати повноцінну сім'ю, бути гарними батьками, а також є поштовхом до відтворення жорстокості по відношенню до власних дітей.

Як же захистити дитину? Що можна зробити, щоб запобігти жорстокому поводженню з дітьми та насильству в сім'ї? Хто повинен зупинити цикл знущань?

—Це можуть і повинні зробити матір та батько! — пояснили у Службі у справах дітей Підгаєцької міської ради. — Якщо кривдником є батько, то лише жінка може захистити своїх дітей і себе саму. Якщо кривдником є жінка, то батько може перервати насильницькі стосунки і захистити дітей. Якщо рідні батьки неспроможні зупинити домашнє насильство, тоді цю функцію виконують відповідні структури: поліція, служба у справах дітей, соціальні працівники.

«20 хвилин» повідомляла нещодавно, як Наталя серед зими, загорнувши сина у свою куртку, намагалась винести на руках хлопчика із хати колишніх свекрів. За кілька метрів її наздогнав екс-чоловік і товк, не розбираючи куди. А жінка весь цей час міцно притискала малого до себе.

Детальніше читайте 4-річний хлопчик – заручник у батьківській війні? Понад рік жінці не віддають сина, хоча є всі документи

Близько 90% жертв домашнього насилля —  жінки, кажуть правоохоронці. Часто вони викликають поліцію, коли вже існує загроза їхньому життю. У решті випадків —  мовчать, лиш би не було розголосу. У насильстві винні обидві сторони, вважають спеціалісти. І жертви часто є скритими провокаторами насильства.

Насилля в сім’ї спеціалісти поділяють на чотири види. Це економічне, фізичне, сексуальне та психологічне. Левову частку, а це близько 75%, складають випадки психологічного насилля. Тобто, —  сварки, приниження, образи. Ще 20% —  фізичне, коли потерпілі отримують тілесні ушкодження. Жертви сексуального насилля практично ніколи не скаржаться до органів.

 

Читайте також:

Сімейний конфлікт закінчився проламаною головою. Як покарали кривдника?

Пік праскою, а потім задушив. Як покарали чоловіка, який жорстоко вбив дружину?

Нещасні діти з такими батьками. Хто з них виросте

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up