Партнер рубрики Події

"Співчуваємо, але не готові": чим закінчилась сесія облради через можливий приїзд евакуйованих з Китаю

"Співчуваємо, але не готові": чим закінчилась сесія облради через можливий приїзд евакуйованих з Китаю
  • У Тернополі відбулася позачергова сесія обласної ради, на якій обговорили напружену ситуацію, що складається в області через інформацію про намір розмістити в санаторії «Медобори» Теребовлянського району близько 100 осіб, евакуйованих із Китаю.
  • На зустріч приїхали і кілька сотень жителів області, щоб донести до вищого керівництва держави, що санаторій не має відповідного обладнання для розміщення людей.
  • На чому зійшлися депутати та жителі області – читайте у матеріалі.

Нагадаємо, інформація про те, що у санаторій «Медобори» можуть розмістити близько сотні людей, які мають повернутися в Україну 20 лютого з карантинної зони, почала ширитися 17 лютого. 

На сесії облдради 19 лютого прийшли 34 депутати із 64. 

Депутати, представники органів охорони здоров’я, працівники санаторію «Медобори» та звичайні жителі області зійшлись на думці, що санаторій – не найкраще місце для розміщення евакуйованих. Однак люди та депутати наголошують, що вони не виступають проти людей, які мають повернутися в Україну, а навпаки – вважають, що їм потрібно надати професіональну допомогу в лікувальних закладах, які повністю обладнані для запобігання розповсюдженню імовірного вірусу.

Відео дня

- Два місяці ця біда ходить по світу, усі країни готуються, а в нас людей відправляють в непристосоване приміщення санаторію «Медобори», - каже перший заступник голови ОДА Василь Деревляний. - Нехай всі ці люди будуть здорові, але це все повинні були робити не так. За два місяці можна було знайти приміщення у лікарнях, які відповідають усім вимогам.

«Не панікувати!»

У той же час жителів області закликали не панікувати. Заспокоював людей і представник Міністерства охорони здоров’я. Людям пояснили, що рішення про розміщення евакуйованих в санаторій «Медобори» - не остаточне. Санаторій розглядали лише як один з закладів, який міг би стати тимчасовим притулком для евакуйованих. До того ж, люди пройдуть повне обстеження перед відльотом. За їх здоров’ям будуть постійно стежити лікарі і при найменшій підозрі на захворювання вони не зможуть прибути в Україну. Тому ризики приїзду хворої людини є мінімальним.

- Ми бачимо ситуацію, яка складається в Україні і я хочу сказати, що управління охорони здоров’я, обласна адміністрація максимально підтримує позицію людей, - розповідає начальник управління охорони здоров’я Тернопільської обласної державної адміністрації Володимир Богайчук. -  У нас є чітка позиція, що ми не можемо прийняти у Тернопільську область людей, які зараз знаходяться в Китаї. Ми не маємо можливості забезпечити відповідні умови для людей, яких мають повернути в Україну. Щодо надання медичної допомоги, звичайно, можуть виникнути різні ситуації. Ми чітко визначили, скільки коштів потрібно для того, щоб закупити все необхідне обладнання. Цю інформацію ми надали міністру охорони здоров’я та його заступникам.

Також Володимир Богайчук закликав людей не панікувати та з розумінням ставитися до тих, хто потрапив у біду.

- Ніхто не хотів би опинитися на місці цих людей. Я не знаю, що їм сказати. Ми повинні порядно поставитися до цієї ситуації.

Віктор Овчарук закликав максимально об’єктивно оцінювати ситуацію та не піддаватися емоціям, адже від цього залежить життя людей.

Про те, що, зважаючи на супротив громадськості та непідготовленість санаторію до розміщення евакуйованих людей, санаторій не зможе і не буде приймати евакуйованих, – запевнив директор санаторію «Медобори» Василь Мартинюк.

Обговорили з громадськістю

У сесійній залі обласної ради зібралося більше сотні людей, які занепокоєні ситуацією. Вони мали змогу задати питання вищому керівництву області та представникам охорони здоров’я.

Бентежило людей те, чи справді евакуйованих можуть привезти в санаторій. Представник з Міністерства охорони здоров’я України пояснив людям деякі аспекти доставки людей та навіщо їх розміщати в окремому закладі. Це потрібно для того, щоб точно переконатися, чи не захворіли евакуйовані.

Людей закликають не піддаватися на провокації та не вірити у різні чутки. Так керівник головного управління Національної поліції Тернопільщини Олександр Богомол спростував інформацію, що буцімто на період обсервації у Тернопіль прибуде близько 300 нацгвардійців та жартома назвав їх  «спартанцями».

- У мене інформації про таку кількість нацгвардійців немає, - каже Олександр Богомол. – За нашими розрахунками, якби ми брали об’єкт під охорону та забезпечували громадський порядок, потрібно було б близько 35 людей – 15 нацгвардійців та 20 поліцейських.

Звернулися до президента

Про необхідність звернення до вищого керівництва держави та неготовність області до «гостей з Китаю» заявили депутати обласної ради та керівник області.

- Ми не можемо допустити ситуації, яка ставить під загрозу здоров'я та життя населення області, каже голова Тернопільської обласної ради Віктор Овчарук. - Ми вимагаємо від вищих посадових осіб держави вжити невідкладних заходів про недопустимість розміщення на території Тернопільської області в селі Конопківка Теребовлянського району в санаторії «Медобори» близько 100 осіб, евакуйованих з Китаю. Рішення депутатів обласної ради направляємо до президента та прем'єр-міністра України.

Усі 38 депутатів обласної ради одноголосно підтримали звернення до вищого керівництва держави про те, що Тернопільська область не може прийняти евакуйованих людей, оскільки для цього немає належних умов.

Загалом засідання тривало близько трьох годин. Жителі області залишились задоволені підтримкою депутатів обласної ради та місцевого керівництва, однак все ж переймаються, щоб їх почуло вище керівництво держави.

Людей закликають не піддаватися паніці, добре перевіряти інформацію, яку розповсюджують в інтернеті та залишатися спокійними.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Вова

    В верховнураду їх
  • Роман

    Микулинці! Не ганьбіть на всю Україну Тернопільську область!

    роман к reply Роман

    роман в тебе з мозгами все гараз.Піди по аптеках Тернополя і взнай чи є засоби індивідуального захисту ,а тоді вчи інших
  • Pavl Rebrov

    то нехай їх в скафандрах везуть! Для чого потім все дезінфікувати?...
  • ВолодяУкраїна!!!

    як не готові люди то не готові  і таке буває це краще чим мовчати!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up