Партнер рубрики Події

Справу Бадмус, яка випила щурячу отруту, закрили. Як розслідували смерті інших іноземних студентів?

Справу Бадмус, яка випила щурячу отруту, закрили. Як розслідували смерті інших іноземних студентів?
  • Всі обставини вказували на те, що студентка-шестикурсниця добровільно пішла з життя, кажуть у поліції
  • Своєї провини винуватець смертельної аварії, в якій загинула першокурсниця медуніверситету з Польщі, так і не визнав. Водія засудили до 5 років ув’язнення.

Вбивство 24-річного студента ТНЕУ Ерітьє, на жаль, не перша смерть іноземного студента на Тернопільщині за останні роки.

Окремої статистики, скільки студентів з інших країн загинули в області, правоохоронці не ведуть. Загалом у Тернополі їх навчається понад 2,5 тисячі.

"20 хвилин" пригадала ті трагічні й резонансні випадки, про які писали наші журналісти. Та намагались дізнатись результати розслідувань і чи когось покарали за смерті іноземних студентів.  

Відео дня

П'ять років тюрми дав Тернопільський міськрайонний суд водію, що скоїв у березні 2016 року аварію на вул. Замковій. Чоловік на швидкості в'їхав у авто, що пропускало на пішохідному переході студентку медуніверситету з Польщі. Як результат — він вдарив перше авто, а те — дівчину. Невдовзі першокурсниця померла у лікарні. 

Студентці із Сьєрра-Леоне, яка померла 21 січня 2019 р., було 26. Її звали Джаллох Еджату.

Дівчина навчалася на 4-ому курсі Навчально-наукового інституту міжнародних економічних відносин ім. Б.Д. Гаврилишина ТНЕУ. Хотіла стати магістром. Дівчину швидка забрала 20 січня із тернопільського залізничного вокзалу. Вона померла у лікарні швидкої допомоги. Згодом з’ясувалось, що у студентки було чимало серйозних хвороб, які й забрали її життя. «Криміналу» в її смерті не знайшли.

Темношкіру студентку з Нігерії збив вантажний потяг неподалік "Білого замку" у четвер, 8 травня 2014 р. близько 12.50. Дівчина була мамою. У неї залишилась 4-річна дитина.

Студентка, яка навчалася у місцевому медичному університеті, йшла близько до колії, як її зачепив вантажний потяг. На місце інциденту прибули медики. Вони госпіталізували дівчину. Утім, як повідомили тоді у швидкій, потерпіла померла дорогою до лікарні.

Водночас тодішній начальник лінійного відділу на станції "Тернопіль" Ярослав Матвійчук зазначив, що загибла ішла попри колію у навушниках. Мовляв, це могло б стати одною з причин трагедії.


Донечку загиблої нігерійки, яка у травні 2014 року загинула під колесами потяга, забрала на виховання її подруга

Студентка-шестикурсниця медуніверситету втретє не склала іспиту і, ймовірно, через це наклала на себе руки, випивши щурячу отруту. Трагедія сталась у січні 2020 року. Дівчина залишила записку. Бадмус Ололаде Рафіат була студенткою 6-го курсу медуніверситету. Вона – з Гани. Народилась 6 квітня 1995 року. Дата смерті – 16 січня 2020.
Тоді справа набула неабиякого резонансу. Студенти-іноземці влаштовували пікети та вимагали покарати вбивць і пом’якшити умови навчання. Зокрема, - збільшити кількість спроб перездачі іспитів. У ЗМІ з’явились фото передсмертної записки, яку залишила дівчина. Родичі, які приїхали на Тернопільщину, зустрічались з очільником поліції Олександром Богомолом. Та стверджували, що їхня донька не могла накласти на себе руки. Нібито перед смертю до неї телефонував якийсь чоловік.

  • Кримінальне провадження щодо смерті іноземної студентки закрили на початку квітня у зв’язку з відсутністю складу злочину – експертиза показала, що померла дівчина від отрути, всі обставини свідчили про те, що отруту вона вжила сама, написавши при цьому передсмертну записку, - повідомив начальник відділу комунікації головного управління Нацполіції в області Сергій Крета. - Всі обставини і докази у справі вказували на те, що вона добровільно пішла з життя.

На 24 році життя відійшов у вічність Люсамба Ерітьє Кайембе, студент 2-го курсу Навчально-наукового інституту міжнародних економічних відносин ім. Б.Д. Гаврилишина, спеціальність «Комп’ютерні науки». Хлопця убили цими вихідними – його тіло зі слідами насильницької смерті виявили в помешканні, яке він винаймав. У смерті студента підозрюють 17-річну Соломію. Дівчині вже обрали міру запобіжного заходу – вона протягом двох місяців перебуватиме під вартою з правом внесення застави.

Довідка

За даними управління Міграційної служби в області, наразі у Тернополі навчаються понад 2, 5 тисячі іноземних студентів.  

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Ігор Андрощук

    Це та що не тягнула навчання, а потім ще протести були щоб їм програму навчання пом'якшили бо вони бач не здатні.
  • Віталій

    Що за єресь з авторизацією? Походу забагато підписників маєте.
  • Оксана

    Неповнолітня з якихось (певно матеріальних) причин дружила з небідним хлопцем. Тут кримінал з обох боків.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up