Свічка з масла, українська мушля та теляча щока з кістковим мозком. Чим дивував учасник проекту "13 шефів"

Свічка з масла, українська мушля та теляча щока з кістковим мозком. Чим дивував учасник проекту "13 шефів"
  • П'ята вечеря гастрономічного проекту "13 шефів" у Тернополі відбулась 23 жовтня у "Тернопільській Кнайпі 1540". 
  • Шеф-кухар закладу Антон Михайлюк у своїх стравах використав 142 інгредієнти. 

Нагадаємо, проект "13 шефів" у Тернополі стартував 30 квітня. Участь у ньому беруть сім тернопільських закладів, шеф-кухарі, яких готують особливі вечері. Другу вечерю та атмосферний вечір готував шеф-кухар крафт-пабу Le Rock. Друга вечеря проходила у ресторані “Водограй”.  Третя вечеря була в ресторані “Йозеф Штрудель”. Четверта вечеря була у пивоварній ресторації "Ковчег".

Ідея організувати такий проект, як розповідає його засновник Андрій Валовий, виникла у жовтні 2015 року. Він з колегами хотіли створити проект, який об’єднуватиме шеф-кухарів. І після першої вечері учасники почали більше спілкуватись між собою, ділитись досвідом, співпрацювати.

Для п'ятої зустрічі, яка відбулась у "Тернопільській Кнайпі 1540", вечерю готував шеф-кухар з 18-річним стажем Антон Михайлюк. У спеціальному меню для вечері було шість страв, яких немає у традиційному меню закладу. 

Відео дня

 

 

Для приготування вечері Антон використав 142 локальні інгредієнти і один не локальний. Гості вечері мали відгадати що це за продукт. Як в кінці вечора зізнався шеф, це була трюфельна паста, яку він використав у баклажанному топінгу для другої страви. До кожної страви подавали авторські коктейлі, які теж готували спеціально для вечері. 

Розпочали вечерю з фірмового паштету з курячої печінки у гарбузовій глазурі з топленим маслом у вигляді свічки, яка горіла. 

- До паштету ми приготували чіабату, - каже шеф-кухар. - Паштет у гарбузовій глазурі. Я кісточкою промальовував її, щоб на вигляд було, як гарбуз. Масло виварене, з нього я зробив свічку. Її можна їсти.

Наступною стравою шеф подав сезонний салат з печеним буряком та фермерським козячим сиром. 

- Салат заправлений, але на дні тарілки є баклажанний топінг, з яким потрібно перемішати салат, - каже шеф-кухар. - В конвертах з вареного буряка козячий сир. 

Третя страва - українська мушля запечена  під локальним сиром. До неї шеф подав кукурудзяною паляницею. 

- Мушлю вирощували в Чорному морі, а сир для нас зварили в Мукачево, - каже шеф-кухар. 

Після мушлі гості смакували часниковий суп з яворівським пирогом на печеному часнику та чорному хлібі. Суп подавали у гарбузах. 

- Цей суп підкорив багато жіночих сердець. Готовив я його і в лісі, і під землею, в різних умовах, - каже Антон Михайлюк. - Хочу, щоб його скуштували всі. Суп приготовлений на бульйоні з яловичини. А пиріг - він місцевий, я вперше його готував. 

Телячу щоку з кістковим мозком подавали п'ятою стравою. До м'яса шеф-кухар подав тартар з овочів та гратен з картоплі, моркви і кореню селери. 

- Кістковий мозок потрібно виколупати, розмастити по телячій щоці, нарізати та з'їсти, - порадив гостям шеф-кухар. 

На десерт шеф-кухар разом зі своєю командою приготували "Соломію Крушельницьку". Це десерт із збитих вершків з ягодами у безе. 

- Можливо, комусь цей десерт нагадає "Анну Павлову", але ні, він інший, - каже шеф-кухар. 

Меню за три дні

Шеф-кухар Антон Михайлюк був лише на одній з вечерь проекту. Як розповів чоловік, йому не дуже сподобалось, що концепція спеціального меню не дуже стосувалась самого закладу. Тому своє меню він робив під "Кнайпу".

- У цьому закладі ви можете спробувати паштет, скоро буде щока, - каже шеф-кухар. - Меню ми зробили за три дні. Ідеї для меню брав з досвіду. Усі ці страви я вже готував

Сподобалась атмосфера 

Шеф-кухар Віталій Гуралевич , який готував попередню вечерю, каже, що атмосфера вечора була дуже затишною, сімейною. Враження у нього позитивні.

- Щодо смаків, то я завжди кажу, що мені щось або подобається, або ні, - каже Віталій. - В принципі мені було смачно. А це головне. Шеф показав свою креативність. Що він хотів передати, можливо, я зрозумів лиш частково, але його креативність побачив. Якби так смачно було в усіх закладах Тернополя і вони працювали хоча б на такому рівні, як ці вечері, то рівень закладів зріс би. І, якби ресторатори прислухались до думки шефів, а не лише до своєї.

Про атмосферу вечору говорили чи не усі гості. Усі почували себе досить комфортно, ніби вдома. Відзначали смак страв та спеціально приготовлені коктейлі. 

- Атмосферно, особливо в нас за столиком, - каже шеф-кухар, учасник проекту Іван Валовий. - Смачно. Хочу відмітити бар, гарна подача напоїв. Як і кожна вечеря, ця відрізняється від попередніх. Помітно, що шеф-кухар не переживає, що в нього є великий досвід. Загалом, все досить гарно. 

Як каже гостя вечері, режисер телеканалу ІНТБ Надія Ящищак, з кожною вечерею шеф-кухарі готують все цікавіші страви. 

- Кожна вечеря оригінальна по-своєму, шеф-кухар готує щось нове, - каже Надія. - На першій вечері здавалось, що ті страви нереальні. На цій вечері мені все дуже смакує, єдине - не люблю козячого сиру, тому салат не доїла. Здивували мене, та й гостей, ікрою зі смаком аперолю. 

Приїхала на тернопільську вечерю і учасниця проекту з Івано-Франківська шеф-кухар Наталія Курус. Свою вечерю в українському стилі. пані Наталія готувала 23 липня.

- Якщо порівнювати тернопільський проект та івано-франківський, то у вас більш домашня атмосфера, - каже пані Наталія. - У нас ці вечері більш офіційно проходять. Але у вас мені сподобалось, страви розкішні, шеф-кухар - чудовий. 

Під час гала-вечері проекту "13 шефів", яка відбудеться наприкінці року у Львові, нагородять шість закладів у тій номінації, в якій вони себе показали найкраще. Як кажуть організатори, після гала-вечері проект не завершиться, адже він покликаний об’єднати шеф-кухарів. Проект розвиватиметься і з часом стане якісною відзнакою для закладів та шеф-кухарів.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Цьввєк

    Бідне тилєтко.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up