Свічка з масла, українська мушля та теляча щока з кістковим мозком. Чим дивував учасник проекту "13 шефів"

Свічка з масла, українська мушля та теляча щока з кістковим мозком. Чим дивував учасник проекту "13 шефів"
  • П'ята вечеря гастрономічного проекту "13 шефів" у Тернополі відбулась 23 жовтня у "Тернопільській Кнайпі 1540". 
  • Шеф-кухар закладу Антон Михайлюк у своїх стравах використав 142 інгредієнти. 

Нагадаємо, проект "13 шефів" у Тернополі стартував 30 квітня. Участь у ньому беруть сім тернопільських закладів, шеф-кухарі, яких готують особливі вечері. Другу вечерю та атмосферний вечір готував шеф-кухар крафт-пабу Le Rock. Друга вечеря проходила у ресторані “Водограй”.  Третя вечеря була в ресторані “Йозеф Штрудель”. Четверта вечеря була у пивоварній ресторації "Ковчег".

Ідея організувати такий проект, як розповідає його засновник Андрій Валовий, виникла у жовтні 2015 року. Він з колегами хотіли створити проект, який об’єднуватиме шеф-кухарів. І після першої вечері учасники почали більше спілкуватись між собою, ділитись досвідом, співпрацювати.

Для п'ятої зустрічі, яка відбулась у "Тернопільській Кнайпі 1540", вечерю готував шеф-кухар з 18-річним стажем Антон Михайлюк. У спеціальному меню для вечері було шість страв, яких немає у традиційному меню закладу. 

Відео дня

 

 

Для приготування вечері Антон використав 142 локальні інгредієнти і один не локальний. Гості вечері мали відгадати що це за продукт. Як в кінці вечора зізнався шеф, це була трюфельна паста, яку він використав у баклажанному топінгу для другої страви. До кожної страви подавали авторські коктейлі, які теж готували спеціально для вечері. 

Розпочали вечерю з фірмового паштету з курячої печінки у гарбузовій глазурі з топленим маслом у вигляді свічки, яка горіла. 

- До паштету ми приготували чіабату, - каже шеф-кухар. - Паштет у гарбузовій глазурі. Я кісточкою промальовував її, щоб на вигляд було, як гарбуз. Масло виварене, з нього я зробив свічку. Її можна їсти.

Наступною стравою шеф подав сезонний салат з печеним буряком та фермерським козячим сиром. 

- Салат заправлений, але на дні тарілки є баклажанний топінг, з яким потрібно перемішати салат, - каже шеф-кухар. - В конвертах з вареного буряка козячий сир. 

Третя страва - українська мушля запечена  під локальним сиром. До неї шеф подав кукурудзяною паляницею. 

- Мушлю вирощували в Чорному морі, а сир для нас зварили в Мукачево, - каже шеф-кухар. 

Після мушлі гості смакували часниковий суп з яворівським пирогом на печеному часнику та чорному хлібі. Суп подавали у гарбузах. 

- Цей суп підкорив багато жіночих сердець. Готовив я його і в лісі, і під землею, в різних умовах, - каже Антон Михайлюк. - Хочу, щоб його скуштували всі. Суп приготовлений на бульйоні з яловичини. А пиріг - він місцевий, я вперше його готував. 

Телячу щоку з кістковим мозком подавали п'ятою стравою. До м'яса шеф-кухар подав тартар з овочів та гратен з картоплі, моркви і кореню селери. 

- Кістковий мозок потрібно виколупати, розмастити по телячій щоці, нарізати та з'їсти, - порадив гостям шеф-кухар. 

На десерт шеф-кухар разом зі своєю командою приготували "Соломію Крушельницьку". Це десерт із збитих вершків з ягодами у безе. 

- Можливо, комусь цей десерт нагадає "Анну Павлову", але ні, він інший, - каже шеф-кухар. 

Меню за три дні

Шеф-кухар Антон Михайлюк був лише на одній з вечерь проекту. Як розповів чоловік, йому не дуже сподобалось, що концепція спеціального меню не дуже стосувалась самого закладу. Тому своє меню він робив під "Кнайпу".

- У цьому закладі ви можете спробувати паштет, скоро буде щока, - каже шеф-кухар. - Меню ми зробили за три дні. Ідеї для меню брав з досвіду. Усі ці страви я вже готував

Сподобалась атмосфера 

Шеф-кухар Віталій Гуралевич , який готував попередню вечерю, каже, що атмосфера вечора була дуже затишною, сімейною. Враження у нього позитивні.

- Щодо смаків, то я завжди кажу, що мені щось або подобається, або ні, - каже Віталій. - В принципі мені було смачно. А це головне. Шеф показав свою креативність. Що він хотів передати, можливо, я зрозумів лиш частково, але його креативність побачив. Якби так смачно було в усіх закладах Тернополя і вони працювали хоча б на такому рівні, як ці вечері, то рівень закладів зріс би. І, якби ресторатори прислухались до думки шефів, а не лише до своєї.

Про атмосферу вечору говорили чи не усі гості. Усі почували себе досить комфортно, ніби вдома. Відзначали смак страв та спеціально приготовлені коктейлі. 

- Атмосферно, особливо в нас за столиком, - каже шеф-кухар, учасник проекту Іван Валовий. - Смачно. Хочу відмітити бар, гарна подача напоїв. Як і кожна вечеря, ця відрізняється від попередніх. Помітно, що шеф-кухар не переживає, що в нього є великий досвід. Загалом, все досить гарно. 

Як каже гостя вечері, режисер телеканалу ІНТБ Надія Ящищак, з кожною вечерею шеф-кухарі готують все цікавіші страви. 

- Кожна вечеря оригінальна по-своєму, шеф-кухар готує щось нове, - каже Надія. - На першій вечері здавалось, що ті страви нереальні. На цій вечері мені все дуже смакує, єдине - не люблю козячого сиру, тому салат не доїла. Здивували мене, та й гостей, ікрою зі смаком аперолю. 

Приїхала на тернопільську вечерю і учасниця проекту з Івано-Франківська шеф-кухар Наталія Курус. Свою вечерю в українському стилі. пані Наталія готувала 23 липня.

- Якщо порівнювати тернопільський проект та івано-франківський, то у вас більш домашня атмосфера, - каже пані Наталія. - У нас ці вечері більш офіційно проходять. Але у вас мені сподобалось, страви розкішні, шеф-кухар - чудовий. 

Під час гала-вечері проекту "13 шефів", яка відбудеться наприкінці року у Львові, нагородять шість закладів у тій номінації, в якій вони себе показали найкраще. Як кажуть організатори, після гала-вечері проект не завершиться, адже він покликаний об’єднати шеф-кухарів. Проект розвиватиметься і з часом стане якісною відзнакою для закладів та шеф-кухарів.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Цьввєк
    Бідне тилєтко.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:03 Під Кременцем «Урал» зіткнувся із Peugeot: є постраждалі 12:50 Тисяча дітей у новому сезоні «Розумного городу» висіє на свої ділянки 4 мільйони насінин (новини компаній) 12:35 Яка школа отримала перше місце у грі гра «Джура- Сокіл» 11:56 Посадовця університету в Тернополі затримали за підозрою у схемі з призовниками Від читача 17:32 Підтримка безробітних від служби зайнятості Тернопільщини 11:51 Чи закриють гімназію в Курівцях через недостатню кількість учнів 11:20 Деякі школи Тернопільщини завершать навчання у червні. Чи будуть гучні святкування випускних? 10:50 За крадіжку добри із сівалки чоловік з Підгаєччини може отримати до восьми років 10:21 Померла лікарка з Борщева Ганна Породько-Байдюк, яка понад 50 років віддала порятунку життів 09:40 Школярка з Тернополя Софія Бліщ привезла срібло із Всеукраїнської ІТ-олімпіади 09:10 Поблизу Тернополя 29 квітня буде чутно вибухи 09:00 У Тернополі відкрили меморіальну таблицю загиблому воїну Валерію Данилюку photo_camera 08:01 У «Резерв+» в травні з'являться нові типи відстрочок 22:00 Вшануйте пам'ять тернополянина, батька чотирьох дітей та Героя Юрія Бачинського, підписавши петицію 21:00 Скільки коштує орендувати електросамокат у Тернополі: порівняли ціни та умови photo_camera 20:00 Довгобуд на Бандери, 60. Чому офісна будівля досі не працює 19:20 Помер настоятель храму Казанської ікони Божої матері протоієрей Степан Степанюк 19:00 Чи наближається Україна до миру? Трамп, Зеленський і Путін зробили нові заяви 18:00 120 тисяч гривень вкрали у тернополянки, яка збиралась купити авто для ЗСУ 17:40 Тернопіль передав 47-мій бригаді Маґура сучасні дрони: Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up