Партнер рубрики Події

Історії до сліз: де зараз дівчатка, яких покинули батьки у "Вікні життя" чи хотіли лишити на вулиці

Історії до сліз: де зараз дівчатка, яких покинули батьки у "Вікні життя" чи хотіли лишити на вулиці
  • Лише за останні два роки батьки відмовились від трьох новонароджених немовлят: двох дівчаток залишили у "Вікні життя", ще одну дитину мама народила на вулиці, а потім залишила в пологовому.
  • У День усиновлення, який відзначають сьогодні, 30 вересня, наші журналісти розповідають про долі дівчаток. 

Марія та Оксанка Бандери. Так назвали немовляток, яких знайшли у "Вікні життя", що знаходиться на території Тернопільської міської лікарні №2. 

Чому дівчаток назвали саме так, читайте у матеріалі: "Хто ж вибирає імена діткам, яких покинули батьки"

Ще одну дівчинку мама народила посеред мікрорайону "Бам" 18 липня 2020 року та одразу написала відмову від неї. Дитину за рішенням виконкому назвали Марта Картавенко. 

Відео дня

Марію та Оксанку залишили у "Вікні життя"

Уперше за вісім років в "Вікні життя" дзвінок пролунав у травні 2019-го року. Тоді історія покинутої дівчинки сколихнула Тернопіль. Дитині допомагали сотні незнайомих людей. Ще десятки готові були стати батьками для крихітки. І врешті - сім'я знайшлась.

Детальніше читайте у матеріалі:  "Ми полюбили крихітку всім серцем": хто зможе удочерити дівчинку, яку мама залишила у вікні пологового".

Оскільки ні ім'я батька, ні ім'я мами невідомо, назвали дитину - Марія Бандера. Бо народилась вона в рік Степана Бандери. Деталі за посиланням тут. 

У лютому 2020-го в "Вікно життя" підкинули ще одне немовля - і знову дівчинку. Ми писали її історію в матеріалі: "Дуже гарна і спокійна дівчинка": у "Вікні життя" в Тернополі знайшли дитину, якій лише день"

Назвали дитину Оксанкою, тому, що народилась напередодні Дня Ангела Оксани, а прізвище знову дали Бандера, мовляв, одну дівчинку вдочерили з таким прізвищем, то і другу заберуть в сім'ю. І передбачення спрацювало. Оксанку вдочерили на початку липня цього року.

Деталі за посиланням тут. 

"Дуже гарна і спокійна дівчинка": у "Вікні життя" в Тернополі знайшли дитину, якій лише день

У липні в Тернополі покинули ще одну дівчинку

Цю історію на офіційному сайті розповіли тернопільські поліцейські. Їх разом з медиками викликали небайдужі у мікрорайон БАМ, коли почули плач дитини на дачах, що на вулиці Київській.

До пологового відділення Тернопільської міської лікарні №2  немовля привезли з мамою. Жінка одразу написала відмову від дитини. Медики швидкої розповіли, що жінка народжувала дитину посеред вулиці. І це вже третє немовля, від якого відмовилась 31-річна тернополянка.

Спочатку маленька Мартуся жила у пологовому. За кілька тижнів її перевели у дитяче відділення обласної дитячої лікарні, зараз вона у дитячому будинку. І вже є люди, які готові забрати її в сім'ю.

Усі троє мають шанс на майбутнє у сім'ях

- Двоє діток, яких покинули у "Вікні життя" вже удочерили. Вони живуть у Тернополі, усиновлені з місцевого обліку, - розповідає головний спеціаліст відділу з питань опіки та піклування служби у справах дітей Тернопільської міської ради Галина Вовк. 

Імена Оксанці та Марічці Бандері змінили, кажуть в службі. Батьки при усиновленні мають право змінювати навіть дату народження. 

Щодо третьої дитинки, яку покинули у пологовому, то зараз вона у дитячому будинку, після двох місяців мама так і не повернулась, щоб її забрати. Але вже є сім'я, яка готова вдочерити дівчинку.

- Ця сім'я була першою у черзі на всиновлення дитини.  І зараз відбувається процес встановлення контакту між потенційними батьками та дівчинкою. Щоправда, процес ускладнюється через карантин, - каже спеціаліст.

Пані Вовк каже, що усі сім'ї проходять довгу підготову до усиновлення,  постійно спілкуються із службами. Тому вона переконує: усі три сім'ї хороші.

Усі прийомні сім'ї знаходяться під наглядом служб аж до моменту, коли діткам виповниться 18 років. Зараз на контролі служб 81 така сім'я, де знаходяться усиновлені діти до 18 років. 

Куди звертатись, якщо ви вирішили всиновити дитину

Якщо ви вирішили усиновити малюка - зверніться у місцеву службу в справах дітей. Там вам підкажуть які документи потрібні для того, щоб це зробити. Щоправда, переди тим, як ви зможете забрати дитину - доведеться пройти чимало інстанцій та процесів. Серед них - курси батьків-усиновлювачів. Далі ж вас поставлять на чергу, допоки не з'явиться дитина, яку можна буде всиновити.

Зараз у черзі на усиновлювачів в Тернополі - 13 сімей.

Адреса управління у справах сім'ї, молодіжної політики та дітей: Бульвар Шевченка, 1, 1 поверх, тел. 52-56-95

Довідка

«Вікно життя» облаштоване у приймальній пологового відділення міської лікарні №2 з 2010 року . Працює пункт цілодобово. За цей час матері, які опинилися у складних життєвих умовах, залишили там трьох дітей, двоє з яких вже знайшли нових люблячих батьків. Ще одна дитина - чекає на сім’ю.

«Вікно життя» працює наступним чином: матір відчиняє знадвору спеціальне пластикове вікно і кладе дитину на стіл-нішу, далі автоматично спрацьовує сигналізація, яка повідомляє про це медперсонал.

Після чого, працівники закладу одразу забирають немовля. Матір ніхто при цьому побачити не може. Біля вікна встановлений спеціальний пристрій для підтримки стабільної температури та вентиляція. Впродовж одного тижня, дитина перебуватиме у пологовому відділені, потім її направлять в обласну дитячу лікарню у відділ паталогії для новонароджених

. Згідно із чинним законодавством, матір, що залишила новонародженого, може забрати своє дитя впродовж двох місяців. Якщо цього не відбудеться, немовля передають у будинок маляти. Там оформлять усі документи та нададуть дитині ім’я та прізвище. З будинку маляти дитину можуть віддати на всиновлення.
 

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (11)
  • Tetiana Levytska

    а серце є у тих батьків????¿
  • Соломія Дашко

    Як добре що двох маляток встановили, ще б третє забрали, бажаю щоб дітки були щасливі❤️🎂і ніколи не поступали як їхні рідні батьки😀
  • Ilona Laba

    Чому ці жінки, які не хочуть народжувати просто не перев'язують собі труби... Для чого мордувати тих дітей...

    Ольга Андрієвська reply Ilona Laba

    Ilona Laba таких треба відловлювати прямо на вулиці, як сучок , і примусово стерелізувати
  • Мария Венгрина

    ....як гірко цим дітям потім взнати,що тебе безпомічного покинула та,що б мала любити  і ростити. Найважче  становище  і самотність  малятка-коли  дитинку нема кому забрати  з пологового будинку.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up