Тернополяни допомагали рятувальникам евакуювати обморожених і загиблих туристів з гори Піп Іван

Тернополяни допомагали рятувальникам евакуювати обморожених і загиблих туристів з гори Піп Іван
Фото: Володимир Горон

Досвідчені тернопільські туристи та гіди Володимир Горон, Олександр Рибаков і Сергій Сапіга брали участь у евакуації обморожених і загиблих туристів з гори Піп Іван  у Карпатах 23-24 лютого.

Нагадаємо, на горі Піп Іван загинули двоє туристів. Вони всього кількасот метрів  не дійшли до рятувального посту. Ще кілька потрапили до лікарні із сильними обмороженнями.

22 лютого о 20:30 до рятувального посту прийшли 4 туристів та повідомили, що їхній групі з восьми чоловік, котра рухалась в напрямку  гори Піп Іван Чорногірський, необхідна термінова допомога. Як з’ясувалося, група попередньо не зареєструвалася в жодному із пошуково-рятувальних відділень та знехтувала застереженнями про ускладнення погодних умов, повідомляє прес-служба управління ДСНС в Івано-Франківській області.

Усіх туристів, і живих, і покійних підняли на вершину - в рятувальний пост, де вони заночували. Наступного дня погода погіршилася. Температура впала до -22, була нульова видимість. Але рятувальники вирішили доправити до лікарні двох туристів, що найбільш постраждали. Їх транспортували на спеціальних ношах до підніжжя гори і забрали до лікарні у стані середньої важкості. У них серйозні обмороження. Рятувальна операція стосовно інших чотирьох туристів, які провели вже другу ніч на горі Піп Іван, розпочалася 24 лютого зранку. В обід усі спустилися з гори. Туристи були у важкому моральному та психологічному стані, їх передали медикам. З обмороженнями рук та обличчя до лікарні звернулися троє рятувальників.

Відео дня

Серед загиблих - 60-річний Павло Вінтоняк - досвідчений турист, керівник станції юних техніків у Коломиї. А також 24-річний Роман Беркещук - один з найкращих його вихованців.

Тернополяни, які брали участь у евакуації потерпілих, - досвідчені туристи та гіди. Вони водять в гори туристів і добровільно допомагають рятувальникам у їхній службі в горах. 23-24 лютого не залишилися осторонь біди.

- 23 лютого знесли двох туристів з важкими обмороженнями, - каже Володимир Горон. -   24 лютого звели туристів з легшими обмороженнями і знесли два тіла.

Що ж сталося та з якими труднощами зіштовхнулися туристи на горі Піп Іван, знають лише вони самі, каже пан Горон. Проте він назвав декілька помилок, які на його думку, могли стати причиною трагедії в горах:

1. Погода

Основна причина, яка від людей не залежить - це різке погіршення погодніх умов. В прогнозах це не завжди відображено, не завжди вони точні.

2. Нічний підйом у гори

Туристи пізно були в горах - близько 20.00. Хоча з іншого боку там  маркована стежка і можна вночі йти, але все ж вже було темно і це ускладнило похід.   

3. Легкий одяг, поспіх

- Керівник групи, старший чоловік, був просто в кофті, - каже Володимир Горон. - Думаю, вони йшли легко одягнуті, бо спершу була нормальна погода. Потім різко похолодало і вони почали швидко рухатись, не одягнули теплі речі. Тобто вони були дуже добре екіпіровані, - у них було спорядження і одяг, але все у наплічниках. Для економії часу вони вирішили не зупинятися, щоб це все витягнути.

4. Втома і виснаження

Зважаючи на те, що було пізно, туристи трохи поспішали і можливо, робили замало привалів,  не вживали достатньо води, їжі, припускає пан Горон. У них могло бути енергетичне виснаження, впав рівень цукру у крові, -  і все це наклалося з переохолодженням, потребою пришвидшити рух, а вони вже не мали сил, щоб це зробити. І відповідно для когось це стало фатальним…

- Якби туристи йшли на вершину, то за таких погодніх умов припинили б сходження і вернулися б назад, - каже Володимир Горон. - А тут вони знали, що на горі Піп Іван є обсерваторія, і дуже хотіли дотягнути  до того місця, знехтувавши можливістю добре одягнутися, взяти ліхтарики. Вирішили, як то кажуть, добігти. І це зіграло з ними злий жарт. Не всі встигли добратися, і в результаті двоє замерзли. Це все сталося за 300 метрів до обсерваторії, вже майже на рівній ділянці, тому там не були особливої потреби чекати один на одного. Я думаю, між ними не було особливої комунікації, вони просто рухалися вперед у суворих погодніх умовах. І ті, що були сильніші, дійшли, а хто був більш виснажений - ні. Можливо, молодший допомагав старшому і затримався…

Туристам, які збираються у зимовий похід в гори, Володимир Горон радить уникати помилок, які він назвав вище. 

До слова, ще один досвідчений тернопільський турист Роман Задорожний в обід 22 лютого, напередодні трагедії у горах, попереджав усіх мандрівників про погіршення погоди. Про це він написав у соцмережі "Фейсбук":

"Погода в Карпатах 22-24.02. Зверніть увагу всіх, хто планує мандрівки цих вихідних - різко погіршується погода і відео з Попа Івана це підтверджує. В принципі, в прогнозах це було, тому нічого дивного немає, але рекомендації зайвими не будуть:

▶️ критично оцінюйте власні сили та готовність групи
▶️ правильно обирайте одяг та спорядження
▶️ не ризикуйте без причин

Крутий турист - живий турист і з цим ніхто не сперечається.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:23 Бучацькі поліцейські 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вона вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up