Партнер рубрики Події

Тернополяни хочуть ВРЯТУВАТИ літак

Тернополяни хочуть ВРЯТУВАТИ літак
Підписи на захист моделі літака МІГ-15, який кілька десятиліть стоїть на постаменті на просп. С.Бандери, планують збирати громадські організації та активісти Тернополя. Проти демонтажу пам’ятника льотчикам виступило чимало читачів "RIA плюс". Майже чотири тисячі переглядів і близько 200 коментарів на сайті 20minut.ua спричинило повідомлення про те, що депутати міськради віддають літак киянам. Відвідувачі сайту критикують владу та наполягають на збереженні пам'ятника. Проти демонтажу - й громадські організації міста.

  Постамент із моделлю МІГа-15, що біля входу в парк Національного відродження, поки що — на звичному місці. Однак після рішення, яке прийняли міські депутати 5 лютого, його мають передати до Державного музею авіації у Київ.
  Перед тим, як приймати рішення про передачу моделі у музей, у Тернополі мали провести громадські слухання, вважають представники двох громадських організацій, які також виступили за збереження пам’ятника. Адже, на їхню думку, літак є однією з візитівок міста. Саме те, що все робили без залучення тернополян, обурило громаду та спонукало її до дій.
  — Має право літак на існування чи ні — окрема розмова, але приймати такі рішення без участі громади — неправильно, — каже автор проекту ГО “Німецька молодь” Максим Черкашин. — Нехай люди самі визначать, чи потрібен їм цей пам’ятник. Міськрада все вирішила, не спитавши думки громади. Саме тому ми долучимося до акції зі збереження цього пам’ятника, якщо тернополяни вважатимуть, що він їм потрібен.
  Відстояти думку громади хоче і громадська організація “Асоціація захисту прав і свобод “Дружба”.
  — За майже два десятиліття незалежності пора вже щось створювати, а не знищувати, — каже голова організації Ігор Сцібайло. — А наші депутати вирішили віддати літак киянам. Є інформація, що його демонтують, оскільки немає за що ремонтувати. Тоді за які кошти вони планують на його місці спорудити щось нове, як обіцяють?
  Пан Сцібайло запевнив, що невдовзі активісти його організації почнуть збирати підписи тернополян на захист пам’ятника. Спочатку це питання піднімуть у молодіжній міськраді.
  — Якщо ми зберемо більше тисячі підписів, а у мерії не відреагують, — каже він, — то ми як громадська організація ініціюємо проведення громадських слухань.
  Не можна знімати літак, вважає знавець військової історії краю, автор і модератор військово-історичного сайту history.te.ua Олександр Семенів. Чоловік переконаний, що Тернопіль — місто, яке чи не найбільше постраждало у Другу світову війну. Тож його військову історію потрібно лише розвивати.
   — У мене є дані з архіву, що на місці, де тепер стоїть літак, був останній рубіж оборони міста від фашистів, — розповідає пан Семенів. — Тому там має бути пам’ятник, а ще краще — цілий комплекс. Там гинули українці, захищаючи свою землю. Майже всі вони були безпартійними. Ці люди полягли за правду і народ, а не за партію. Відвертатися від минулого, демонтуючи такі пам’ятники, — не можна.
  Чоловік уже домовився про інтерв’ю на каналі ТВ-4. Він спробує пояснити і громаді, і владі важливість збереження монумента на честь льотчиків. А спільно з журналістами однієї зі всеукраїнських газет готує публікацію на захист пам’ятника.
  Він готовий через сайт запросити жителів міста на громадські слухання, якщо такі будуть. Якщо тернополяни долучаться до збереження пам’яток історії, підписи доправлять у міськраду з вимогою врахувати думку людей.
  Нагадаємо, модель МІГ-15 встановлювали як пам’ятник радянським льотчикам-визволителям. Хоча у Другій світовій війні така бойова машина, за даними  “Вікіпедії”, участі не брала, оскільки МІГи почали випускати лише в 1947 р. Нашу модель створили у 1949 р. Такі МІГи на озброєнні деяких країн залишалися до 2005 р.  Цікаво, що таку саму модель літака встановили на площі в Броварах Київської обл.
Всі, хто хоче долучитися до акції з захисту пам’ятника, можуть звертатися за адресою: вул. Юності, 7, оф. 208, або за тел. 40-01-07.
Наш кореспондент вранці 9 лютого подала запит меру міста Роману Заставному, де просила надати інформацію про поіменне голосування депутатів з питання про передачу моделі літака МІГ-15 Київському музею авіації.
У мерії повідомили, що до часу передачі газети у друк мер на наш запит відповісти не зможе. Коли ми отримаємо необхідні дані, точно ніхто вказати не зміг.

  Нагадаємо, модель літака МІГ-15 депутати передали в Київський музей авіації. Голосували двічі (див. матеріал справа — прим. ред.). На сесії найактивніше на цьому наполягали порист Григорій Бурбеза та свободівець Михайло Головко. Жоден з них не народився у Тернополі — вони родом із районів Тернопільської області.
  — Він не має історичної цінності. Це — символ тоталітаризму, — переконував пан Бурбеза. — На ньому намальовані червоні зірки і серп із молотом...
  Чому люди мовчали раніше, не розуміє мер Роман Заставний. Рішення про демонтаж моделі літака і постаменту, що перебуває в аварійному стані, прийняли ще у 90-х роках ХХ ст. На сесії 5 лютого, каже він, літак просто передали в музей авіації.
  — Літак давно мали переплавити на метал, а так ми його збережемо — він буде в музеї. Там зазначать, що він — із Тернополя, — пояснює пан Заставний. — І пам’ятку збережемо, і назва нашого міста фігуруватиме. Порожнім те місце не буде. Ми вирішуємо, що там встановити. Навіщо піднімати шум? Краще дочекатися, коли з’явиться щось нове, а тоді робити висновки.
  Підтримали ідею забрати літак і депутати Богдан Дригуш, Петро Тимочко та Микола Смаровайло. Вони повторювали, що сесія 5 лютого — “остання нагода зняти літак”. Але і в міськраді демонтаж підтримують не всі.
— Ми не можемо робити такого, не порадившись із громадою, — казав колегам начальник Тернопільського гарнізону, командир 11-ї гвардійської артбригади полковник Сергій Корнійчук. — Літак ставили наші батьки.
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (120)
  • Anonymous

    я за те щоб літак залишився! на його місці нічого нормального не збудують, тому що на щось нормальне і цікаве для туристів треба силенну купу грошей.

    Anonymous reply Anonymous

    може якусь 9 поверзівку забамбулять
  • Anonymous

    Слухай Родіон, ти краще перероби свій фейс. бо нам точно він не подобається, і з висоти твоїх років не тобі судити які памятники лишати, а які знімати. Тут люди набагато старші і які мають з чим порівняти яке місто було колись і яке стало при всяких селюках, типу тебе.

    Anonymous reply Anonymous

    По твоєму в 31 рік я не памятаю яким Тернопіль був до 91-го. І я не селюк, і Тебе не ображав
  • Anonymous

    Ну-ну. Сміття з місту вже вивозиться, сніг порозгортали, в школах купа безкоштовних підручників на рідній мові, на дорогах можна грати гольф... УРА! Настав час боротися з радянським минулим! З такими вуйкуватими "патрійотами" і ворогів нації не треба.
  • Anonymous

    про який музей йде мова? таких літаків по старих авваполках повно можна знайти, і ближче до києва. реально хочуть здати декілька тон кольорових металів, та щей "пам"ятник тоталітаризму" знищити, який так мозолить очі місцевим нацистам. ПАМ"ЯТНИКИ від слова ПАМ"ЯТЬ, їх ніколи не можна нищити, бо це ВСЕ історія, подобається це комусь, чи - ні

    Anonymous reply Anonymous

    Там збоку,біля цієї бляшанки,МОГИЛА ПОВТАНЦЯМ!!!! наші діди в могилаг перевартаються від такого антуражу!!! Нехай цю бляшанку депортують в Старий парк-там йому місце!!!

    Anonymous reply Anonymous

    Пасажир про яку МОГИЛА ПОВТАНЦЯМ!!!! ти говориш??? Оту символічну ? ...так якщо мене память не зраджує її насипали біля літака , а не літак поставили біля неї.)))

    Anonymous reply Anonymous

    Могила УПА-це істинний монумент Героям,які боролися за Україну!!!!!! А так-два вороги один коло одного)))) Тим більше,цей літак до ДСВ ніякого відношення не має,оскільки був випущений вже після війни! Так як ОБСЄ прирівняла Сталінізм до Гітлеризму,то відповідно елементів тоталітаризму(принаймі те,що б нагадувало людям про ті страшні часи)бути не має!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Anonymous reply Anonymous

    Правильнийти наш що ж ти такого курнув??? При чім тут літак?????

    Anonymous reply Anonymous

    Зло не повинно відродитися,і все,що нагадує зло,не повинно існувати!!!!!! Це аксіома!!!!!! Зірку червону на літаку бачив???? Чи засліпило тебе ???????????

    Anonymous reply Anonymous

    а в мене на будинку теж є червона зірка, бо в нас колись жив герой війни, то шо нам тепер знести 9-типоверховий будинок?

    Anonymous reply Anonymous

    Є тільки дві нескінченні речі: Всесвіт і дурість. Хоча щодо Всесвіту я не цілком упевнений. (А.Ейнштейн)...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up