Тернополяни відключають стаціонарні телефони, а в держустановах "мобілок" ще немає

Тернополяни відключають стаціонарні телефони, а в держустановах "мобілок" ще немає
  • Щороку від стаціонарного телефону відмовляється в середньому 15% користувачів.
  • У Тернополі протягом 2018-ого кількість абонентів зменшилася на 5 тисяч.
  • І все частіше люди запитують, чому у державних установах немає мобільних телефонів, оскільки на стаціонарні складно додзвонитися.

 

Чи маєте вдома стаціонарний телефон та чи користуєтесь ним, чи телефонуєте в держустанови та чи з першого разу вдається додзвонитися - про це запитувала журналіст тернополян віком від 24 до 61 року. З 30 опитаних людей домашній телефон був у 19. І лиш частина користується ним.

- Вдома уже давно всі на мобільному, - розповідає 49-річна Ольга Стасюк. - І бабусі в село купили мобілку. А стаціонарний телефон вдома ще є. Ми ним взагалі не користуємось, лиш платіжки за абонплату приходять. Ніяк не можемо його відключити офіційно, все часу немає. Але от ви нагадали і на днях таки займусь цим.

У 61-річного тернополянина Олександра (прізвище чоловік відмовився називати - прим. ред) стаціонарний телефон вдома працює. Чоловік каже, що має мобільний, але він домашнього відмовлятися поки не збирається.

Відео дня

- Розумієте, я часто телефоную у різні служби. То воду відключать, то світла немає,  то сміття не вивезли. Буває і в міську раду подзвонити треба, - каже чоловік. - І в них в усіх стаціонарні телефони, а на них дзвонити з мобільного дорого. Але додзвонитися туди, я вас скажу, то треба мати терпіння. Мене інколи аж підкидає, чесно кажу. Але сказати, що я тримаю вдома стаціонарний телефон лиш заради таких установ теж не можу. Дружина часто до коліжанок дзвонить по ньому.

Тернополяни часто скаржаться, що не можуть додзвонитися в ту чи іншу установу на стаціонарний номер. То трубку ніхто не піднімає, то “зайнято”. Буває, що гудки взагалі не йдуть.

- Чи не задумувалися в державних установах про те, щоб дублювати стаціонарні номери мобільними? - каже тернополянка Наталія. - Це було б зручніше для тих людей, в яких немає стаціонарних телефонів. Адже зараз він них багато хто відмовляється. І, можливо, було б легше додзвонитися в ті установи.

Чи задумуються, наприклад, тернопільській в міській раді чи ОДА переходити на мобільний зв’язок цікавилися журналісти “RIA плюс”.

Є інші способи зв’язку

У всіх виконавчих органах міськради стаціонарні телефони: в управліннях, комунальних підприємствах міста, лікарнях та інших комунальних медичних закладах. Переходити на мобільний зв’язок чи дублювати стаціонарні номери мобільними - наразі не планують, кажуть в прес-службі міської ради. І додають, що є дуже багато інших засобів зв’язку через які вони комунікують з людьми: facebook, онлайн форма звернень та запитів на сайті міської ради, електронна пошта.

- У нас є цілодобова гаряча лінія 1580. Це стаціонарний номер, але є і для мобільних - 067-351-57-10, - коментує начальник відділу зв'язків з громадськістю та засобами масової інформації Мар’яна Зварич. - Також, на сайті міської ради є контактні номери прес-службі: є стаціонарний та мобільний - мій особистий. Муніципальна інспекція крім стаціонарного ще має viber для звернень громадян - 073-015-14-81.

У грудні 2018-ого в Тернополі відкрили Open Space. Це РАЦС нового формату. Розміщений він на першому поверсі адміністративної будівлі ОДА і облради на вул. Грушевського, 8. Там практично усе автоматизоване і люди тепер не мають стояти в довжелезних чергах, щоб отримати потрібний документ. Здавалося б, новий формат роботи, а от телефон провели стаціонарний. На який додзвонитися вдається не відразу.

Запроваджують IP-телефонію

Про стаціонарні та мобільні телефони в Тернопільській ОДА коментував

начальник відділу Управління Держспецзв'язку в Тернопільській області Віктор Бабій. Чоловік каже, що зараз розпочинають запроваджувати IP-телефонію.

- Це стаціонарний телефон, який працюватиме по цифровій мережі, - пояснює чоловік. - По ньому ще можна відеозв’язок вмикати, якщо сам апарат матиме таку функцію. Думаю, що протягом двох років IP-телефонію запровадять. А стаціонарні телефони не зникнуть, їх можуть модернізувати. Можливо, на них буде безкоштовний дозвін з мобільного.

Пан Бабій каже, що зараз, як правило, всі державні органи дають мобільні номери до якогось чергового чи секретаря. Якщо установа має кошти, то дає три мобільних на різні оператори.

- І друге питання, якщо в державних органах є стаціонарні телефони і хтось хоче до них додзвонитися, то в Україні мобільні оператори в принципі не обмежують дзвінки на стаціонарні, - каже Віктор Бабій. - Якщо населення не має стаціонарного телефону і вважає, що з мобільного їм дорого дзвонити на стаціонарний, то це проблеми того, хто дзвонить.  

Також чоловік додає, що за мобільний телефон додатково потрібно платити, включати в розетку і заряджати. А про це часто забувають. Стаціонарний ж не потребує підзарядки і завжди працює.

Така ситуація не лише в Тернополі. У державних установах та комунальних закладах більшості міст країни лише стаціонарні телефони.

Щороку на 15% менше абонентів

У Тернополі близько 34 тис абонентів мають підключений стаціонарний телефон. Такі показники подають в прес-службі “Укртелекому” станом на 17 січня 2019-ого. Активна база України становить майже 3 млн телефонних ліній. Для порівняння: користувачів мобільного зв'язку — понад 55 млн. Загалом в Україні кількість користувачів стаціонарного телефону щороку зменшується в середньому на 15%. У Тернополі за минулий рік кількість абонентів зменшилася на 5 тис., водночас підключилися до послуг фіксованого зв’язку понад шість сотень абонентів. Незважаючи на скорочення абонентської бази, в “Укртелекомі” стаціонарний телефон вважають найнадійнішим видом зв’язку у будь-якому населеному пункті і за будь-яких обставин і розробляють різні спеціальні пропозиції, які допоможуть абонентам домашніх телефонів при користуванні кількома послугами заощаджувати на послугах зв'язку.

Щодо тарифів, то вартість щомісячної абонплати для бюджетних організацій з 2019 року складають 199 грн (без урахування ПДВ), повідомляють в прес-службі. Згідно із рішенням Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації, спершу у листопаді 2018 на 17% зріс тариф для населення в місті, а в селах – на 18,8%. З 1 січня 2019 вартість місячної абонентської плати за стаціонарний телефон для населення виросла: у містах на 9% – з 49,8 грн до 54,28 грн, а у селах на 19% – з 45,6 грн до 54,28 грн.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Лілія Майка

    "Якщо населення не має стаціонарного телефону і вважає, що з мобільного їм дорого дзвонити на стаціонарний, то це проблеми того, хто дзвонить." Ось у цих словах зосереджене все ставлення чиновників до людей ...

    Новини Тернополя - 20 хвилин reply Лілія Майка

    Ви дуже уважні до деталей. Дякуємо Вам за це :)
  • Ольга Сидорук

    Давно позбулась його.Вже навіть нема до кого дзвонити по домашньому.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up