Партнер рубрики Події

ТОП-10 змін, які чекають тернополян у 2019 році

ТОП-10 змін, які чекають тернополян у 2019 році

З 1 січня нового року тернополяни отримуватимуть більшу мінімальну зарплату - аж на 473 гривні. А також усіх чекає ще ряд "покращень" - монетизація субсидій, до аптеки можна повертати неякісні ліки, будемо сортувати сміття. А родини, які відмовляються від декрету, отримають муніципальну няню. Займатись сексом потрібно теж по-новому - за письмовою згодою. Наскільки корисними будуть ці зміни, покаже час. 

Пропонуємо підбірку змін, які чекають тернополян з 1 січня 2019 року. 

Мінімальна зарплата зросла до 4173 грн (на 12%)

Держбюджет-2019 встановив мінімальний розмір зарплати з 1 січня – 4173 гривні. Це на 473 гривні більше, ніж було раніше.

Відео дня

Тарифи на водопостачання зросли на 11%

За централізоване водопостачання тернополяни з 1 січня платитимуть - 16 грн 42 коп за один кубометр води. Мешканці приватного сектора будуть платити 15 грн 84 коп. Основна причина подорожчання - зміна ціни на електропостачання.

Монетизація субсидій

Уряд прийняв відповідну постанову, якою прописав алгоритм монетизації. Вона відбуватиметься у три етапи.З 1 січня 2019 року участь у монетизації пільг і субсидій братимуть сім’ї, які звернуться по допомогу вперше. З 1 травня 2019 року монетизація торкнеться тих, хто отримує субсидію чи пільгу вже багато років, у тому числі користується допомогою в літній період. З 1 жовтня 2019 року запрацює повномасштабна монетизація, коли кожен, хто є одержувачем житлової субсидії, отримуватиме за результатами опалювального сезону готівкою все, що було заощаджено.

До аптек можна повертати неякісні ліки

Повернути медикаменти можна лише в тому випадку, коли ви доведете, що ці ліки неякісні. Для цього потрібно мати висновки лабораторії і чек про придбання медикаментів.

Акциз на цигарки зріс на 20%

За прогнозами учасників ринку, якщо виробники перекладуть підвищення акцизів на курців, пачка цигарок може подорожчати на 5 грн у січні і ще на 2-3 гривні у липні 2019 року.

Будемо сортувати сміття

Сортувати сміття Україна зобов’язалася ще з 1 січня минулого року. Проте за цей час у Тернополі не змінилося практично нічого. Відтак, рішення про обов’язкове сортування побутових відходів прийняли на сесії міськради у грудні 2018 року. У 2019 тернополяни мають окремо сортувати скло, полімер та змішані відходи. Для цього в будинках заварюють сміттєпроводи, біля будинків облаштовують майданчики, де має бути по три контейнери.

Зміни у кримінальному кодексі про секс

З 11 січня за інтим без взаємної згоди можуть навіть арештувати. Законодавчі зміни стосуються і подружніх пар. Новий закон змінює визначення поняття “зґвалтування” та розширює коло потенційних обвинувачуваних у примусі до сексу.

Новації медреформи

Медзаклади переходять на нову модель фінансування – оплати за медичні послуги від Національної служби здоров’я за принципом "гроші йдуть за пацієнтом".УЗД та аналізи проводитимуть безкоштовно, якщо є скерування сімейного лікаря. 

 Уряд затвердив порядок надання згоди про донорство

Кожен повнолітній українець може письмово затвердити своє бажання стати донором органів після смерті

Має запрацювати програма “Муніципальна няня”

Уряд компенсує витрати на няню для сімей, які відмовляються від декрету. З 1 січня відшкодування у сумі 1626 грн/міс. повинні виплачувати батькам для компенсації витрат на няню. Як повідомили журналістам "20 хвилин" в Тернопільській обладміністрації, документи про порядок надання послуг на місця з Міністерства ще не надійшли.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити 09:00 У лікарні помер 21-річний воїн Денис Каразія з Кременецької громади 08:01 Безоплатне житло, виплати та субсидія: як переселенцям отримати допомогу на Тернопільщині 22:00 На Тернопільщині цього тижня дощитиме Від читача 10:03 На Тернопільщині шукають роботу 554 переселенці 21:00 Тютюн, алкоголь, нездорове харчування і гіподинамія: Ляшко назвав загрози для розвитку хвороб 20:00 Жителька Хмельниччини намагалася відкупитися від поліції за п'яну їзду 19:03 Скільки коштує зібрати великодній кошик: як змінилися ціни за рік у Тернополі photo_camera 18:30 Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку - Сергій Надал ( пресслужба Тернопільської міської ради) 18:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ, особливо серед дітей 17:15 Мріяв обійняти доньку, яку не бачив понад рік: історія відновлення тернопільського захисника 16:35 Чоловіку, який у Тернополі вивіз тіло померлої матері у валізі в парк, загрожує до трьох років тюрми 16:10 Смерть чоловіка в Настасові: працівнику агропідприємства оголосили підозру у вчиненні наруги над тілом 15:20 Жителів Тернопільської області підозрюють у незаконному видобутку піску на понад 40 млн грн play_circle_filled photo_camera 14:30 Нові катальпи біля парку «Сопільче»: як виглядають і скільки коштували? photo_camera 13:55 Підозрюваним у нападі на поліцейських оголосили нове обвинувачення і взяли під варту 13:06 У селі біля Тернополя була стрілянина — 60-річний тернополянин отримав три вогнепальні поранення 12:35 На Тернопільщині не вистачає медиків 11:45 У поліції повідомили про стан дітей, яких забрала швидка з Кутківецького лісу 10:50 В аварії на Тернопільщині загинув мотоцикліст
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up