Партнер рубрики Події

У Тернополі безкоштовний спорт – доступний, але не всім

У Тернополі безкоштовний спорт – доступний, але не всім

У місті працює багато спортшкіл, де безкоштовно займаються з дітьми. Дорослі за заняття у спортивних секціях мусять платити гроші. А от потренуватися на вуличних тренажерах у парках чи здійснити ранкову пробіжку можуть всі охочі.

Займатися спортом – безумовно, корисно і необхідно для здоров’я. Але як правильно почати, де знайти тренера, і в яку спортивну секцію записатися? Відповіді на ці питання отримали під час прямого ефіру в понеділок, 9 жовтня.

Акцент онлайн-чату базувався на безкоштовних спортивних програмах для тернополян. Гості ефіру також розповіли про те, які нові проекти нещодавно стартували чи будуть втілені найближчим часом, а також порекомендували прості вправи, які допоможуть вже зранку зарядити організм енергією на цілий день.

Сімейний тренер та громадський діяч Лілія Проць відзначила, що є поняття «спорт» і «фізкультура», які не варто плутати. Якщо в першому випадку йде боротьба за голи, секунди, метри, кілометри, бали, які допоможуть здобути титули та чергові знання. То фізкультура – це заняття, які допомагають підтримувати здоров’я у гарному стані. За кордоном є чіткі розмежування цих термінів, фізкультуру там недаремно називають активностями, що логічно означає «активна поведінка, рух».

Відео дня

- Я працюю із сім’ями і помітила, що в нас немає культури здоров’я, - наголошує фахівець. – Причина банальна: батьки нас не навчили. Якби я свого часу не закінчувала університет і не здобувала знання в цьому напрямку, то також би не орієнтувалась у таких елементарних речах, як правильно зробити ранкову гімнастику, як виконувати вправи на гнучкість, як правильно харчуватись.

Щоб розірвати «порочне» коло, прививати спортивну культуру потрібно і старшому, і меншому поколінню.

- Тому, власне, я і працюю із сім’ями, ми разом складаємо розпорядок дня, вивчаємо кожну похибку. До речі, дуже часто порушення здоров’я пов’язані з такою, здавалося б, дрібничкою, як неправильна висота стільця, яка веде до викривлення хребта та інших проблем. Є комплекс вправ, які можуть робити і дорослі, і малі. Мені приємно, що батьки активно включаються в цей процес, і ми разом досягаємо результатів, - каже вона.

Насправді ж успіхи дітей залежать від батьків, у першу чергу, на скільки вони готові працювати зі своїми дітьми та стати прикладом для наслідування.

Що стосується дорослих, які хочуть покращити свій фізичний стан, тренер радить подумати, чого душа бажає. Нині  багато програм є в Інтернеті. Їх можна виконувати і вдома.

- Звісно, що коли людина іде в спортзал і платить гроші, це її мотивує та стимулює регулярно виконувати вправи, - додає ще один гість програми, директор Тернопільського міського центру фізичного здоров’я населення Галина Федорович. – На сайті нашого центру представлений перелік спортивних секцій для дітей.  Наразі ми працюємо над тим, аби розробити інтерактивну карту міста, де будуть позначені всі спортзали у різних мікрорайонах.

 

Найцікавіші обговорення на сайті «20 хвилин»:

 

Міла

Які спортивні секції в місті працюють для дітей? Назвіть їхні досягнення, щоб знати, чи є сенс віддавати туди дитину, чи ніхто задурно працювати не буде?
Галина Федорович

У Тернополі функціонує сім комунальних спортивних шкіл, де навчання є безкоштовним для дітей. Інформація – на нашому сайті. Плюс тернопільських дітлахів безкоштовно вчать їздити на велосипедах і займатися віндсерфінгом. У кожній спортивній школі представлені багато напрямків, на електронному ресурсі центру є розширена інформація про умови набору.

Цікаве питання про досягнення. Насправді багато тренерів мають досягнення в тій сфері, де вони працюють. Батьки вихованців спортшкіл у нас на сайті можуть навіть залишати коментарі-поради.

 

Від редакції

Чи є в Тернополі безкоштовні секції для дорослих?

Галина Федорович

Велотренажери в парках, біля будинків, універсальні спортмайданчики – там можна безкоштовно займатися. А от спортивних секцій, які б можна було відвідувати безкоштовно, нема. Спортклуби є платним. До того ж, це і на каре. Адже коли ти заплатив гроші, то підеш туди займатись. Це вчить відповідальності. На базі тернопільських шкіл можуть працювати якісь невеличкі спортивні групи для соціально вразливих категорій населення. Щоправда, їх діяльність маловідома.

 

Оля

Чи потрібно звертатися до тренера?

Галина Федоровича

Звісно, якщо людина хоче правильно і якісно виконувати вправи, щоб досягнути результатів, то звертається за допомогою до тренера. Ми намагаємось максимально поінформувати людей, куди звертатися, самі ж тренування ми проводити не можемо. Адже для цього потрібні кваліфіковані кадри.

 

Від редакції

З постів пані Лілії у Фейсбуці зрозуміло, що доросле населення не дуже охоче долучається до спортивних ініціатив? Як часто вони приходять на руханки?

Лілія Проць

П’ять років тому, після подій на Майдані, я започаткувала руханку на Театральному майдані. Потім перенесла її на острівок «Чайка». Кожної неділі там проводила заняття. Минулого року ще створила групи скандинавської ходьби, до літа вони протрималися. Але, на жаль, я не маю великого інформаційного ресурсу. Люди, які є моєю цільовою аудиторією, старшого і похилого віку, вони не сидять у соцмережах. Приємно, що є тернополяни, які взнають мій телефон і приходять. Хоча їх небагато. Тому я вирішила не проводити руханки, натомість роблю консультативні виїзди в різні мікрорайони до велотренажерів. Спілкуємся з людьми. Колись стадіони кишіли молоддю, яка хотіла займатися спортом. Сьогодні ситуація змінилась.

Галина Федорович

Насправді велика кількість людей почали відвідувати спортивні клуби. Тому їх не так видно на вулицях.

 

Остап

Як правильно вибрати секцію для дитини, якщо їй, скажімо, 5-6 років, і малеча ще сама не розуміє, що її цікавить?

Ліля Проць

Подумати – чи батьки готові. Оздоровчі клуби чи секції працюють здебільшого в денний період. Я категорично проти занять дітей у пізній вечірній час. Адже після 20.00 дитину вже варто готувати до сну. А в нас в більшості випадків, 19.00-20.00 тільки забирають своїх синів чи доньок із секцій, а потім в 23.00 ще неможливо їх вкласти спати. Шановні батьки, усі секції, гуртки мають закінчуватися до 18.00. Це буде корисно для здоров’я ваших чад.

Галина Федорович

Батьки мусять спершу поцікавитися, які спортивні заняття є для дітей певного віку. Ідеально було б відвідати хоча б один раз кожну секцію, подивитись, чи сподобалося там дитині, чи вдалось їй знати спільну мову з дітьми. Є діти, які ходять на дві секції, поки не приходить час спортивного вибору. Деколи спрацьовують амбіції батьків, коли вони хотіли займатися якимось видом спорту, а не мали змоги, то хочуть свої нереалізовані бажання перенести на дітей.

 

Міла

Чи є в Тернополі тренери-волонтери, у яких можна консультуватися з приводу занять спортом та корекції фігури?

Ліля Проць

Таких тренерів, які будуть кілька разів на тиждень консультувати людину безкоштовно, нема. Дописувач може звернутися до мене після ефіру, я взнаю її «анамнез» (перенесені хвороби, травми і так далі), і лише після цього можу дати якісь рекомендації. Щоб контролювати результат, складати програми, стежити за харчуванням, потрібен час. У Тернополі є багато тренерів, які це роблять, і відповідно, заробляють цим собі на життя.

 

Від редакції

Що повинен робити кожен тернополянин, аби бути здоровим та підтримувати гарну фізичну форму?

Ліля Проць

По-перше, варто подумати, на скільки у вас є сильне бажання бути здоровими. Багато людей не мають ні часу, ні коштів на зали. Тому достатньо зранку хоча б 5-10 хвилин зробити зарядку. Випити води, через 20-30 хвилин обов’язково поснідати. Щодня варто багато рухатися. Кожен день п’ять кілометрів необхідно пройти. Якщо маєте сидячу роботу, через кожну годину робіть п’ятихвилинну перерву, порухайтесь, випийте води. Вихідні треба проводити активно. Два-три рази все ж таки необхідно ходити в зал. Немає змоги – в Інтернеті  купа відео із вправами, які можна самостійно виконувати. Більше посміхатися, не приносити негатив додому та не нести його на роботу. Бути оптимістом і вірити в краще. Ми багато чого не можемо змінити в тому житті, і це варто сприймати нормально.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up