Партнер рубрики Події

У Тернополі відкрили виставку копій унікальних старовинних карт

У Тернополі відкрили виставку копій унікальних старовинних карт

Знайти Тернопіль на старовинних картах, відшукати усі оборонні замки України, відкрити для себе невідому історію нашої країни, побачивши, якою її зображали на старовинних картах європейські дослідники, можна упродовж трьох тижнів в ТРЦ «Подоляни»

Виставку копій старовинних карт України, виданих до 18 століття, урочисто відкрили сьогодні, 12 квітня, в холі ТРЦ «Подоляни». Захід відбувається за підтримки Міністерства закордонних справ України, Вінницької міської ради, музею української марки ім. Якова Балабана.

Виставка є унікальною, підкреслють її організатори. Тут представлено 15 карт із колекції першого у світі музею української марки ім. Якова Балабана, який знаходиться у Вінниці. Це роботи географів, військових картографів з Німеччини, Голландії. До кожної карти додана інформація, де вказана її назва, автор, розмір, який регіон України зображений. 

Одна карта на виставці особлива – вона складається з восьми частин. На одній з них можна побачити Тернопіль. Його спеціально позначили гербом міста.

Відео дня

- Ми хочемо показати ту історію України, яку від нас приховували, зараз є можливість розібратися в багатьох речах, і показати, наприклад, історію Європейської Сарматії, Скіфії, як поєднані ми і Скандинавський світ, - зазначив власник колекції, директор музею української марки у Вінниці Олександр Білецький. – Карти – це факти, які показують українську історію зовсім в іншому форматі. На цих картах дуже цікаво читати географічні назви, наприклад, що називали Руссю, і це дуже чітко видно на картах 16 століття, де знаходиться Велике Князівство Московське. Це дуже важливо в час, коли нам ззовні кажуть, що ми ніхто і ні звідки.

Олександр Білецький розповідає, що зібрав колекцію досить швидко. Окремі експонати уже були в його колекції, а деякі роботи, про існування яких йому було відомо, відшукав спеціально для виставки, щоб показати цілісну картину – те уявлення про Україну, яке існувало в Європі до 18 століття.

- Представлені роботи – від перших карт Птоломея ІІ ст. н. е. – це роботи Абрагама Ортеліуса, дуже цікаві, унікальні, які показують Античний світ, - розповідає дослідник. - Це майже всі відомі карти Гійома ле Вассер де Боплана, і зокрема основна його картографічна праця, яка складається з восьми частин. Це одна з перших в Європі середньорозмірних карт. Вона унікальна з точки зору сучасності, бо там позначені усі замки. Бо навіть енциклопедичних даних про наявність багатьох замків немає, і люди навіть не знають, що колись в їхніх селах були великі оборонні сторуди. Це дуже цікава робота і для науковців, і для школярів, для усіх, хто цікавиться історію. Усі карти цікаві тим, хто вивчає історію, бо у підручниках згадують про карти Боплана, але фізично їх ніхто ніколи не бачив.

А крім того, усі карти – це гравюри. Вони мають і величезну мистецьку цінність. Їх можна розглядати довго і знаходити для себе цікаве – читати географічні назви, роздивлятися одяг, зброю, які зображені на них.

- Це титанічна праця художника, щоб перенести малюнок спочатку в зворотньому вигляді на мідну пластину, а потім надрукувати те, що ми можемо бачити, - зазначає пан Білецький. 

Виставка у «Подолянах» триватиме упродовж трьох тижнів. Її уже показували у Вінниці, Києві, після Тернополя її відкриють в Івано-Франківську, а далі – представлять в Харкові і Одесі. Так її організатори хочуть об'эднати Україну.

Слідкуйте за новинами Тернополя у: Facebook, TelegramInstagramViber та YouTube.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up