Партнер рубрики Події

Усі троє тепер Тернопільські: як назвали крихіток, яких у квітні покинули у "Вікні життя"

Усі троє тепер Тернопільські: як назвали крихіток, яких у квітні покинули у "Вікні життя"
  • Руденького хлопчика та чорнявих двійнят у "Вікні життя" мами залишили 27 та 29 квітня.
  • 20 травня міський виконавчий комітет прийняв рішення про реєстрацію новонароджених. Як їх назвали та як почуваються малюки, читайте у матеріалі.

Рішенням виконкому усіх трьох малюків зареєстрували жителями Тернполя, і прізвище усім трьом дали Тернопільські. Нагадаємо, хлопчика, якого знайшли першим, у лікарні кликали Володею Великоднім, бо знайшли у передвеликодній тиждень.

Які імена дали діткам, наразі в службі не уточнюють.

Мами до малюків не приходили

Ми поспілкувалась із лікарем-неонатологом обласної дитячої лікарні Зоряною Король. Жінка каже, що малюки здоровенькі і добре почуваються.

Відео дня

— Загалом усе добре: їдять, п'ють, нічого особливого. Усі необхідні обстеження малюкам провели. Дітки спокійні, за ними доглядають медсестрички, — каже Зоряна Король. 

У обласній лікарні дітки пробудуть приблизно місяць. Далі їх переведуть у дитячий будинок "Малятко". 

За словами пані Король, наразі дітки не потребують допомоги. Небайдужі принесли їм усе необхідне.

 — Нас засипали сумішами, підгузками, одягом. Зараз є усе необхідне. Напевно, за місяць ми не встигнемо усе це використати, і ці речі поїдуть за дітками далі. До нас малюків привезли з пакункам, і сюди теж багато хто приносить речі. Наразі нічого не потрібно, — говорить лікарка.

За словами Зоряни Король, мами до малюків у лікарню не приходили. Чи були звернення у службу в справах дітей наразі уточнюємо.

Дітей знайшли перед Великоднем

Нагадаємо, дзвінок у "Вікні життя", яке розташоване в Тернопільській міській лікарні №2, пролунав 27 квітня близько 10.30 ранку. Чергова медсестра знайшла там згорточок із малюком. Дитинка здорова, чистенька та доношена. Поруч була сумка із необхідними речами... 

Більше про це читайте у матеріалі: Називають Володя Великодній: що відомо про хлопчика, якого залишили у тернопільському Вікні життя

Уже через два дні дзвінок пролунав знову. Двійнят залишили у «Вікні життя» 29 квітня близько 17 год 29 квітня. Як завжди спрацював сигнал. Коли відчинили вікно, побачили двох малюків. Речей чи всього, що потрібно немовлятам, біля них не було.

Понад тиждень дітки пробули у Тернопільській міській лікарні №2. Далі їх перевели у Тернопільську обласну дитячу лікарю.

Читайте також: Мами їх не скривдили, дітки здорові. Репортаж із лікарні, куди за два дні підкинули трьох малят

Куди звертатись, якщо ви вирішили всиновити дитину

Існує міська черга охочих усиновити малюка. У ній стоять вже роками.

— Громадяни України, які бажають усиновити дитину, звертаються з письмовою заявою до служби у справах дітей за місцем реєстрації. Надають пакет документів, відповідно до законодавства. Служба у справах дітей протягом 10 робочих днів після отримання від громадян України заяви перевіряє документи на відповідність вимогам законодавства, складає акт обстеження їх житлово-побутових умов, розглядає питання про можливість заявників бути усиновлювачами і готує відповідний висновок. У разі прийняття позитивного рішення ставить заявників на облік як кандидатів в усиновлювачі,  — коментують редакції “20 хвилин” у міській службі у справах дітей.

Служба у справах дітей має отримати акт органу внутрішніх справ України та закладу охорони здоров'я про підкинуту чи знайдену дитину. Після того орган опіки має 15 днів для того, щоб зареєструвати малечу.

 — Прізвище та ім'я даємо на власний розсуд. Після реєстрації дитини, згідно із законодавством, є два місяці для того, щоб юридично визначити її соціальний статус. На цей момент діти перебуватимуть в обласній дитячій лікарні, після того їх переведуть у будинок дитини. Потім ми їх вносимо в нашу базу даних на усиновлення. Протягом першого місяця ті кандидати, які стоять на обліку у нашій службі, зможуть усиновити малечу. Якщо вони відмовляються, ми вносимо дитину в обласну базу даних, і там вже кандидати з районів можуть претендувати на те, щоб її усиновити. Якщо охочі не знайдуться, ще через місяць дітей вносимо у всеукраїнську базу даних. Відповідно, усиновити їх можуть кандидати з різних куточків України, додають у службі. Двійнят розділяти не будуть.

Як бачимо, усиновити малюків буде не так вже й просто. Зараз у міській черзі на усиновлення малюків - 10 сімей.

Довідка

«Вікно життя» для новонароджених у Тернополі врятувало три дитячі життя.

У приймальній пологового відділення міської лікарні №2 з 2010 року облаштоване «Вікно життя». Працює пункт цілодобово. За цей час матері, які опинилися у складних життєвих умовах, залишили там трьох дітей.

«Вікно життя» працює наступним чином: матір відчиняє знадвору спеціальне пластикове вікно і кладе дитину на стіл-нішу, далі автоматично спрацьовує сигналізація, яка повідомляє про це медперсонал. Після чого, працівники закладу одразу забирають немовля. Матір ніхто при цьому побачити не може. Біля вікна встановлений спеціальний пристрій для підтримки стабільної температури та вентиляція.

Впродовж одного тижня дитина перебуватиме у пологовому відділені, потім її направлять в обласну дитячу лікарню у відділ патології для новонароджених.

Згідно із чинним законодавством, матір, яка залишила новонародженого, може забрати своє дитя впродовж двох місяців. Якщо цього не відбудеться, немовля передають у будинок маляти. Там оформлять усі документи та через рішення виконкому дадуть дитині ім’я та прізвище. З будинку маляти дитину можуть віддати на усиновлення.

Лише за останні два роки батьки відмовились від трьох новонароджених немовлят: двох дівчаток залишили у "Вікні життя", ще одну дитину мама народила на вулиці, а потім залишила в пологовому.

 

Читайте також:

Мама покинула, а комусь буде щастя: хто може всиновити малюків, яких залишили у "Вікні життя"

Великоднє диво для знайди Володі: мама повернулась? "20 хвилин" готові допомогти їй
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (26)
  • Оксана Погребняк

    Де справедливість одніпари
  • Оличка Вербецкая

    Главное,чтоб трое деток всегда были Вместе,добрые люди заберите этих янголят в семью ❤️
  • Євгенія Юзич

    Писали що мама Володі приходила забирати,а тепер нічого про це не пишуть.
  • Алла Иващенко

    Ніколи і нізащо не буду шукати виправдань цим недо-матерям!!! От хоч камінням мене закидайте, не буду і все! Читаю і сльози душать... підкинули, як кошенят(( Хоча ні, мати-кішка ніколи не покине своїх дітей. Цим порівнянням я ображаю тварин..

    Наташа Ярошик reply Алла Иващенко

    Неля Трофімова за те що дитина жива

    Неля Трофімова reply Алла Иващенко

    Наташа Ярошик за що дякувати? За те, що хто заслуговує, були б хорошими батьками, в тих не має діток, а ось таким нелюдям на?

    Татьяна Артюх reply Алла Иващенко

    Ну насчёт кошки вы не правы,много кошек бросают своих котят

    Наташа Ярошик reply Алла Иващенко

    Алла Иващенко дякувати богу,що вона невтопила чи щось інше хоч так,вони будуть жити і це головне .Знайдеться сім,я яка іх забере.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:01 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 20:01 Борсук «життєрадісний»: у лісі на Тернопільщині фотопастка зафіксувала рідкісну тварину photo_camera 19:03 Відео у TikTok від тернополян та про Тернопіль: дивіться підбірку! play_circle_filled 18:01 Благодатний вогонь вже привезли у тернопільські церкви photo_camera Від читача 17:08 Кіберполіція запустила проєкт "Чатові онлайн" 17:02 Великдень на передовій: українські воїни розповіли як не забувають про традиції 16:01 Очікуємо грози: на Тернопільщині — штормове попередження photo_camera 15:01 Невипита кава рятує життя: танкіст-депутат зі Збаража відкрив збір на ремонт військового авто 14:03 Біля Катедри діти влаштували Великодні гаївки: як усе відбувалось photo_camera 13:02 Капелани 105 окремої бригади тероборони ЗСУ вітають військових з Великоднем play_circle_filled 12:03 Як тернополяни йшли на Великодню службу до храмів photo_camera 11:02 «Паски були скромні, без родзинок, але смачні... спечені мамою на засланні»: тернополянка про сумний Великдень play_circle_filled 10:03 Маленькі тернополяни вітають захисників з Великоднем play_circle_filled 09:01 Частуйте дітей Великодніми стравами розумно. Поради батькам від медиків
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up