Уже відомо, чому горіла школа на Тернопільщині і скільки грошей треба на відновлення

Уже відомо, чому горіла школа на Тернопільщині і скільки грошей треба на відновлення

Пожежа, що трапилась у ніч в селі Манаїв Зборівського району, сколихнула не тільки жителів села, а і людей далеко за його межами. Пожежа у школі трапилась за тиждень до 1 вересня. Добре, що хоч дітей та вчителів не було, кажуть ті, з ким вже вдалося поспілкуватися при підготовці публікації. Ще вчора поліція розглядала кілька версій трагедії, а тепер є основна, хоча й попередня.

Коротке замикання – саме це могло стати причиною виникнення пожежі, кажуть у поліції.

Що буде із учнями та вчителями

- Наразі попередня версія – це саме коротке замикання. Але розслідування триває. Тривають експертизи. Наші спеціалісти мають встановити, чи дотримувалися в закладі вимог протипожежної безпеки, що могло стати причиною замикання тощо. Це справа не одного дня, і навіть не одного тижня, ми взяли всі пояснення, працюємо, - розповів зступник начальника відділу комінкації Головного управління нацполіії в області Андрій Василик.

Поспілкуватися з директором закладу Інною Сеньків наразі не вдалося. У день, коли трапилась пожежа, вона давала пояснення слідчим, тож говорити не могла. А тепер її телефон – поза зоною досягнення.

Відео дня

Нагадаємо, що виконуюча обов’язки старости Гарбузівської сільської ради Марія Ясній, у підпорядкуванні якої є і село Манаїв, розповіла, що пожежа стала для них несподіванкою. Жителі села кинулися до палаючого приміщення та викликали рятувальників. Усі разом молилися, аби школа вціліла.

Що тепер буде із закладом? Чи будуть їх відновлювати? Та куди підуть 35 учнів, які мали переступити поріг цього навчального закладу?

На відновлення – більше 10 млн грн

На жаль, отримати коментар голови Зборівської громади Руслана Максиміва не вдалося. Ми зателефонували йому, але він сказав, що не має можливості говорити.

У тому, що всі діти вчасно розпочнуть навчальний рік, запевнила керівник обласного управління освіти Ольга Хома.

- Збиралася комісія. Вирішили, що учні початкової ланки відвідуватимуть Гарбузівську школу. Туди перейдуть і всі вчителі початкової школи. Щодо старших дітей, питання обговорюється. Рішення - за місцевими органами самоврядування. Батьки мають власні пропозиції, тож наразі триває обговорення, - каже вона.

Пані Ольга зауважила, що будуть змінені маршрути довозу школярів до найближчих сіл. А от чи будуть відновлювати школу, вона сказати не може. Адже це – прерогатива територіальної громади.

- Проектанти оцінили приблизну вартість робіт, аби заклад функціонував, - це понад 10 мільйонів гривень. Чи має місцева влада такі кошти – не знаю, - зауважує вона.

Є великі сумніви у доцільності таких витрат, додає головна освітянка краю. Адже, додає, у школі навчається 35 дітей. 9 із них цього року є випускниками. Наступного року до першого класу у Манаєві не піде жодної дитини, наголошує вона.

Чи безпечно у Тернополі?

- Лише через п’ять років тут буде один першокласник, - продовжує Ольга Хома. – Місцеве управління освіти має вирішити питання працевлаштування вчителів. Наразі мова йде про п’ять педагогів, для яких ця школа була основним місцем роботи. Інші ж працювали за сумісництвом.

Перед початком навчального року у всіх навчальних закладах області має бути об’їзд. До складу комісії входять і працівники управління ДСНС в області. Вони мають перевірити дотримання пожежних вимог.

«20 хвилин» також поцікавилися, чи безпечно у тернопільських школах. Начальник міського управління освіти Ольг Похиляк розповіла, що об’їзд закладів освіти триває. Наразі перевірили 75% із загальної кількості.

- У складі комісії є працівники управління ДСНС. Вони виносять свої приписи. Ідеалу ніде немає. Є певні дрібні зауваження, але серйозних проблем немає, - запевнила начальник управління.

За словами пані Похиляк, школи не мають пожежної сигналізації, на жаль. Адже це – великі кошти. Мова йде про 500 тис. грн і більше. Коштів у міському бюджеті, аби облаштувати всі навчальні заклади, немає.

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Анонім

    Це все брехня ніякого замикання не було. Пожежні сказали що це підпал на 90%. А поліція просто хоче закрити цю справу поскоріше
  • Експерт Независимый

    Малоймовірно, що сталося коротке замикання, так як усі електроприлади в школі були відключенні і ніякі струми не проходили відповідно проводка і струтки не грілися і оплавитися і замкнути не могли.  

    На мій погляд варіанти наступні:

    1. Школу треба було закрити, щоб  зменшити витрати на неї. Можливий підпал  по замовленню управління освіти.

    2. Конкуренція. В навколишніх селах зменшується кількість дітей і  вчителі щоб не втратити роботу замовили, ой випросили в Перуна пожежу.

    3. Не виключено що перед перевіркою  не сходиться бухгалтерія і матеріальні цінності. Наприклад згоріли старі поламані компютери замість недавно отриманих нових. Згорів сейф з грошми:)

    Андрій reply Експерт Независимый

    конкуренція, а всі решта дописів "проводка, погода" - недоречні

    Анонім reply Експерт Независимый

    Будівля 60 -х років ,як ви думаєте в якому стані проводка ,яка проходить не в штукатурці ,а по деревяному перекритю де можуть лазити гризуни ,ну і врахувати те ,що проводка не під штукатуркою , то ізоляція висихає і сипеться дуже швидко ,а якщо ще вапно попаде то ще швидше знищить проводку  .Ще хто його знає ,що то за проводка :кабель ,провід в одинарній ізоляції ,чи було виконано проводка в трубах по перекритю , чим була зроблена проводка на даху . Ви пишете ,що не було включено жодного навантаження ,а ви не подумали ,що компютерний клас ,який вщент вигорів міг бути причиною оскільки компютери ніби виключені ,але їхні блоки живлення знаходяться в черговому режимі ,а при скачках мережі в сільській місцевості такі блоки могли вспихнути як сірник  , а блоки живлення роутерів теж могли стати причиною враховуючи ,що вони постійно знаходяться під напругою ну і плюс спека ,а вентиляції у них 0. Відкрийте любу розподільчу коробку 60-х років і ви будете шоковані в якому стані ізоляція проводів ну і ізолента в якому стані . Ви взагалі розумієте ,що таке розподільча коробка 60-х років. В ті часи були тільки металеві розподільчі коробки ,а не пластмасові як зараз то там закоротити могло в любому місці .

    Ігор Яворівський reply Анонім

    Ви все вірно пишите. Тільки хто буде лишати включені в мережу компюиери на ціле літо? Роутири і все решта теж мало б бути відключине.  В ті часи всі проводка робилася по всіх нормах, в металічних трубах, або металічних коробах. Те що під час експлуатації могли бути додаткові підключеня вже нависних проводів то інше. Але знову ж таки за тим мали б слідкувати пожежники. Що скоріш за все і робили, бо наголошується що дах був оброблений протипожежною хімією. Оскільки всі електроприлади вимкнені і немає навантаження на електропроводку, то замкнути фізично нічого не може. Єдине, якщо таке зе є, то в хімічному кабінеті могли зберігатися якісь хімікати в холодильнику. Це єдине, що могло бути під напругою. І то як правило, все виключається. Візьмемо ще той факт, що й сторожа не було. Якраз мала бути перевірка. Так просто саме легше списати на замикання. І нікого шукати не потрібно. Як на мене все дуже схоже на підпал. З якою митою, то вже інше питання. Чи були значні розкрадання, чи щоб зменшити витрати, версії можна будувати будь які.
  • Анонім

    Всі ці перевірки це все поверхнево у нас проводяться . Треба під час канікул робити глибокий аналіз проводки . Згідно норм проводку треба міняти кожні 15 років ,а її взагалі не міняють . Раз в рік треба міряти опір ізоляції ,проводити профілактичні заходи в щитових , затягувати всі зєднання , відкривати всі розподільчі коробки ,розетки ,вимикачі , переглядати проводку в кабінетах фізики ,хімії . Я впевнений ,що всі ці ДСНС не будуть лізти в розподільчі коробки у кожному класі де є порушення ,а саме звичайні скрутки ,які згідно вимог правил влаштування електропроводки заборонені ,і де чітко написано ,що всі скрутки мають або опаюватись або обжиматися гільзами . Я впевнений ,що в цій школі ,що згоріла просто відбулося те ,що через спеку в розподільчій коробці за роки експлуатації висохла ізоляція ,що і привело до загоряння , плюс треба врахувати , що система захисту в сільських школах типу автоматичні вимикачі взагалі відсутні ,а на їх місці стоять класичні запобіжники з некаліброваними саморобними вставками .
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:00 Військовослужбовцю Тернопільського військкомату, якого затримали на корупції, обрали запобіжний захід 14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up