Партнер рубрики Події

У якому одязі ходити до церкви та як не нагрішити під час Служби: відповідає о. Олексій Філюк

У якому одязі ходити до церкви та як не нагрішити під час Служби: відповідає о. Олексій Філюк
  • Чи потрібно покривати голову хусткою жінкам у храмі, чи можна відвідувати церкву під час критичних днів, хто може прислуговувати священнику та як не нагрішити під час Служби Божої. 
  • Питання від читачів про церкву та Богослужіння ми адресували відомому на Тернопільщині священнику Олексію Філюку. Він роз'яснює усе. 

Питання о. Олексію ми просили залишати на нашому сайті. Крім того, чимало читачів писали нам у приватні повідомлення та просили зберегти анонімність. Обрали найцікавіше із того. Якщо ви маєте, що запитати, пишіть на адресу редакції або у коментарях у Фейсбуці на сторінці Новини Тернополя на 20 хвилин 

— У які  свята пропустити Службу Божу є гріхом? Ті всі, що в календарі червоним виділені?  

— Питання цікаве, дякую. Гріх — це не виконувати Божі Заповіді. І одна із них: Шість днів працюй, а сьомий день — Богу. Тобто кожна неділя має бути для Бога, і якщо ми це ігноруємо — ми вже чинимо гріх. Церква впродовж року має визначені Дванадцятидесяті свята. Звичайно, що у свята ми маємо бути з Богом. І не святкуючи, звісно, ми чинимо гріх.

Відео дня

— А як бути медикам, пожежникам, поліцейським чи іншим працівникам, у яких неділя робочий день? 

— Навіть священники неділю присвячують служінню. Це теж праця. Так само є медики, поліцейські та інші працівники, які змушені в силу своєї професії працювати. Тут є винятки. І звісно, це не вважається гріхом пропустити Службу через роботу. 

— Навіщо мені, як християнину, ходити до церкви, якщо я і так можу вдома помолитися?

— Розмова з Богом вдома — це добре. Але Ісус Христос дав заповідь в Новому Заповіті: долучатись людям до Таїнства Євхаристії. Коли людина молиться вдома — це непогано, але вона не є учасником  Вечері Господньої, вона не споживає Таїнства Євхаристії, це є погано. Так само, спільна молитва — велика сила. Якщо в церкві стоїть сто людей. 80 із них думками "літає", але є одна бабуся, яка уважно слухає та щиро молиться, Бог допомагає усім тим ста людям, які знаходяться в храмі. 

— Чому у багатьох церквах осуджується одяг вірян? У мене була така ситуація: прийшовши до церкви у чорному одязі (жодних декольте і жодних міні-спідниць, просто чорні джинси, чорний гольф і яскраві гетри на руках, а на голові обруч з прикріпленими котячими вушками з чорного бархату) і портфель зі значками різних героїв мультиків та акторів (нічого соромітського, малюнки на значках були пристойні). Проблема у тому, що на мене все одно всі "скоса" дивились. Я досі не розумію, чому це так важливо, у чому ти приходиш до церкви, якщо сюди ходять молитись і єднатись з Богом, а не досліджувати зовнішній вигляд інших?

— Людина іде до Бога з щирістю. А про те, у чому вона прийшла, тільки Бог може судити. Не інші люди, які є в церкві. Вони мають стереотипи. Ми бачимо, що молодь зараз самовиражається різними способами, і це є нормально. Якщо людина зайшла в храм в буденному одязі — це не є гріхом. Так є в усьому світі, але існують і рекомендації церкви. Їх потрібно дотримуватись. 

— Шановний о. Олексію, чому у наших церквах  дозволено ходити на богослужіння у джинсах, з відкритими декольте, з непокритою головою, з нафарбованими губами. Я, звичайно, знаю і розумію, що ми, християни, не маємо в церкві на це звертати увагу, бо не за цим сюди прийшли, але чому священик помирує і дасть Причастя такій людині? 

— Є рекомендації Церкви, а є Слово Боже. І воно нас не засуджує, але щоб не спокушати ближнього, у Церкві люди мають дотримуватись скромності в одязі. Бо як сказав Ісус Христос: "Хто приносить іншому — тому камінь на шию — і кинути в море". Звісно, людину з церкви ні я, ні інший священник не вижене, але ми сам на сам можемо дати таке зауваження щодо одягу. Засуджувати ніхто нікого не в праві.

— А як щодо покритої голови? Раніше це було обов`язково. Зараз мало хто дотримується цього правила. Чому? І чи мають з покритою головою ходити лише заміжні жінки, або це стосується усіх жінок та дівчат? 

—  Церква рекомендує жінкам покривати голову та ходити до церкви у спідницях. Це було давно, це є і зараз. Знову ж таки для того, аби не бути спокусою для інших.

— Чи можна заходити в церкву жінкам під час критичних днів? Чи можна приймати Причастя та бути в цей період за хресну маму?

— Звичайно, можна. Перешкод для відвідування храму жінками під час "критичних днів" немає. Вона храм не оскверняє. У давнину, коли не було сучасних засобів гігієни, це було заборонено. Зараз ні. Це питання досліджували Патріархи православнної церкви. І жодних заборон ні щодо Хрещення, ні щодо Причастя з цього приводу немає. 

— Чому у церкві хочеться плакати? Чи є недоброю прикметою позіхати в церкві? Що робити, якщо дуже хочеться спати в церкві.

— Гріха ні в тому, ні в іншому немає. Щодо сонливого стану під час Служби, то це може бути або через втому, або через інші потреби організму. Реакція позіхання підсвідома. І нічого гріховного тут немає. 

Щодо сліз — це навпаки добре. Людина виливає душу перед Богом та очистилась. Поганого немає нічого в тому. Можливо, так виходить негатив, і людина насичується благодаттю. 

— Чи гріх заходити у храм з телефоном? Наприклад, якщо жінка залишає вдома малюка і хвилюється за нього, або може бути терміновий дзвінок по роботі? Чи можна телефон брати в такому випадку? 

— Гріха в носінні телефона в храм немає, але коли телефон дзвонить під час того, як іде Богослужіння, це може відволікати інших людей. І підводити їх до осуду або інших гріхів. На дверях до храмів пише: "Просимо вимкнути звук". І справді, так буде найкраще. Якщо є щось важливе — ви можете тихенько вийти з храму, аби не відволікати інших. 

 Наскільки скромний і багатий повинен бути священник? Багато людей звинувачують їх, бо ті мають дорогі телефони і їздять на шикарних авто. 

— Хочу сказати, що не судіть і не судимі будете. Засуджувати по тому, що має священник, не можна. Є різні випадки, і кожен з них особливий. Є люди, які вважають, що це нормально, є ті, хто так не думає, але якщо бути багатим і не порушувати Божі заповіді — то на це люди мають право.

Людина не йде в храм до священника. Людина йде до Бога, а чим займається отець додатково, це вже його справа. Стереотипи бідного сільського "батюшки" вже дещо в минулому. Сучасний світ має нове: хто щось робить — той має. 

— Я прислуговую в церкві, і якщо я вкоїв тяжкий гріх, чи маю право знаходитись в Святилищі та допомагати священнику в Службі?

— Бог є Богом тих, що каються. Якщо цей хлопець кається щиро — Бог прийме його з любов'ю. Раджу приступити до таїнства Сповіді. 

Хто такий о. Олексій Філюк? 

Отця Олексія Філюка знають у всій Україні. Він об'єднав десятки тисяч користувачів соцмереж у своєму блозі, де розповідає про себе, молиться та готує різні смаколики.

Зображення може містити: 3 людини, люди стоять

Історію священника з Лановеччини ми розповідали у матеріалі "Любіть людей і сипте цукор до кави": отець Олексій Філюк про церкву, кухню і прийомного сина". Тоді матеріал зібрав сотні позитивних коментарів, а історія чоловіка, який взяв під опіку хлопчика зворушила читачів. Зараз він батько двох прийомних синів та найулюбленіший священослужитель багатьох тернополян.

Кількість  онлайн-парафіян у священника десятки тисяч, а сам він охоче ділиться щирістю та Словом Божим з людьми через соцмережі.  

Людина з відкритим серцем

Отець Олексію Філюк  — людина з відкритим серцем, безмежною вірою та сотнями друзів у рідному селі, всій Україні та в соцмережах.

Парафіяни у церквах сіл Білозірка та Шушківці, що у Лановецькому районі, священника бачать не лише на службах у церкві. Олексій Філюк приходить до них часто, щоб  просто поспілкуватись, поспівати та допомогти у буденних справах.

Зараз священик є ще й соціальним менеджером села від одного із підприємств, що обслуговують пайовиків, та адміністратором спільноти у соцмережі Facebook “Моя Лановеччина”, яку щоденно переглядають майже 100 тисяч людей.

Залишайте своє питання у коментарях. Ми на власний розсуд оберемо найцікавіші питання та передамо священнику. Отець Олексій вже погодився на них відповісти. І навіть більше відтепер ми спілкуватимемось з ним щотижня. Стежте за публікаціями на нашому сайті.

 

Читайте також: 

Запитай священника: о. Олексій Філюк відповість на питання, яке ви залишите в коментарях

Про блуд, зради і церковний шлюб. Отець Олексій Філюк відповідає на гострі питання про сім'ю

Чому сняться померлі і чи потрібно вдягати чорне у траур: о. Олексій Філюк відповідає на питання про смерть

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (48)
  • Костя М.

    Мужики мають приходити в довгих чорних платтях.
  • David Starr

    А як почати читати Біблію, то взагалі відпаде потреба ходити до церкви.
  • Лидия Денисовна

    Біблію читати потрібно
  • Nazarii Babii

    Секта

    Ala nine reply Nazarii Babii

    Нет

keyboard_arrow_up