Партнер рубрики Події

“Вісла” привела до етноциду лемків

“Вісла” привела до етноциду лемків
Повернутися на рідну лемківську землю зараз практично неможливо, каже голова Івано-Франківської організації “Лемківщина”, заступник голови Всеукраїнського Товариства “Лемківщина” та голова контрольної комісії світової федерації лемків Степан Криницький.

У положенні про карту поляка зазначено, що подаватися на неї не можуть ті, хто був виселений з Польщі в 1945-1946 роках. Втім, навіть фінансових можливостей для повернення на рідну землю у лемків практично немає.
– Коли я приходжу на поріг своєї хати у Криниці, мене питають що я шукаю, – розповідає пан Криницький. – Кажу, мовляв, прийшов подивитись на свою колишню оселю. Дехто запрошує подивитись. Там було вісім квартир. Але хату розібрали і тепер та ділянка, що була під хатою, а то є 9 сотих – виставлена на продаж, бо там будується будинок. Коли я написав листа, що хочу повернути батьківське майно, мені відписали, що оскільки я не маю документів, то можу купити ці землі, які коштують близько мільйона злотих.
Степан Криницький народився я у селищі Криниця, на Лемківщині. Йому було 9 років, коли родина виїхала з Криниці.
– Я прекрасно знаю ці місця. Наш будинок стояв над рікою Солотвинянкою і тому будинок також називався Солотвинянка, – розповідає Степан Криницький. – Тато побудував його як пансіонат для жильців. У воєнні роки, оскільки відпочиваючих не було, в нашому домі жили семінаристи, бо через річку була українська вчительська семінарія. Там вчилося багато лемків і коли вони переїхали на Україну, то були вчителями. Переважно в Україні вони навчали французької, німецької мов.
Пан Криницький пам'ятає Никофора Дровняка – маляра-примітивіста. Казали, що він був глухонімий. Але насправді він був недорозвинений, бо батька у нього не було, а його матір була глухонімою.
– Матір не спілкувалася з ним і тому його мова не розвивалася. Він міг говорити без відмінків: “Буде їв і буде малював”, – розповідає чоловік. – Никифор носив з собою чемодан художника і там мав акварелі. Водою він не користувався, а слиною з язика розмочував пензлик і так малював.
Пригадує  голова Івано-Франківської організації “Лемківщина” воєнні роки, коли була велика міграція і радянські війська вже почали ганяти німців. У Польщі тоді було багато емігрантів з Галичини. Тоді там з'явилися українські дитячі садки та школи. Але коли в 1944 році фронт наблизився, всі емігрували на Словаччину і далі на захід.
– Тут пройшли мої дитячі роки. Це моя земля і я щодня тут ходжу по росі і жодні простуди чи болі не чіпляються. Купаюсь я в тутешньому потоці, – каже пан Криницький. – Ще трохи маю здоров'я, хоч мені вже за 70 років. Думаю, це через те, що я пив тутешню джерельну воду, яка називається “щава”. Це газована природня мінеральна вода. У Криниці є багато її джерел.
На “Ватру” Степан Криницький їздить з 1992 року. Це його 16-те відвідування фестивалю. Кожен приїзд для чоловіка – це щось нове.
– Це зустріч з цими горами, з цими людьми. Але щороку все менше є нас, переселенців, людей старшого покоління, але з'являється більше молоді, – каже він. – Це ті діти, батьки яких були виселені під час акції “Вісла”. Вони приїжджають, але говорять польською, а не лемківською мовами. Це засмучує і вказує на те, що акція “Вісла” привела до етноциду лемків. Адже етноцид – не лише фізичне знищення, а й створення таких умов, при яких народ не може розвиватися.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up