Партнер рубрики Події

"Червона зона" та війна гілок влади через COVID. У заручниках – тернополяни?

"Червона зона" та війна гілок влади через COVID. У заручниках – тернополяни?
  • Рішення сесії міськради – незаконне, вважає юрист. Постанову Кабміну потрібно було оскаржувати в суді.
  • Натомість у міськраді запевняють: депутати приймали рішення, враховуючи норми Конституції України, зокрема ст.144. І постанова Кабміну насправді порушує права громадян. Місцевий орган самоврядування каже, що готовий захищати інтереси тернополян.
  • Наразі ж у заручниках опинились підприємці: поліція має право штрафувати їх за діяльність, яку в «червоній зоні» здійснювати заборонено.

 

Нагадаємо, від 3 серпня набрали чинності нові правила адаптивного карантину. Зокрема, міста і райони розподілено на чотири зони, у залежності від епідеміологічної ситуації - зелену, червону, помаранчеву і жовту. Відповідне рішення було ухвалене на засіданні державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій в п'ятницю, 31 липня.

У червоній зоні, у яку потрапив обласний центр Тернопіль, вводяться додаткові обмеження - заборонена робота громадського транспорту; закладів освіти, діяльність ТРЦ, кафе та ресторанів.

Відео дня

Позачергову сесію міської ради скликали 3 серпня для того, аби депутати спільно прийняли рішення щодо ситуації, яка склалася довкола Тернополя. Адже перспектива утворення тут "коронавірусної блокади" ні владі, ні жителям міста нецікава. 

У підсумку засідання сесії депутати підтримали рішення визнати рішення Державної комісії ТЕБ НС та Постанови кабміну, яке включає Тернопіль до "червоної зони", такими, що не грунтуються на нормах Конституції України.  Виконавчим органам міської влади, комунальним підприємствам, установам і організаціям, місцевій комісії з ТЕБ та НС доручили забезпечити належне функціонування закладів освіти, громадського транспорту, життєдіяльності громади, відповідно до рішень місцевої комісії.  Суб'єктам господарської діяльності дозволили здійснювати свою діяльність, відповідно до місцевих рішень. 

Також депутати звернулись до органів поліції, та затвердили рішенням не вчиняти дій, щодо притягнення до відповідальності, осіб, які діятимуть відповідно до попередніх рішень.  До міністра охорони здоров'я депутати звернулись з вимогою виключити Тернопіль з "червоної зони". До міністра інфраструктури надіслали звернення щодо недопущення скасування зупинок поїздів в Тернополі.  Таким чином, міська рада пропонує обійти постанову Уряду та пропонує містянам діяти, відповідно до місцевих рішень.

Популізм чи турбота?

На засіданні оперативного штабу рішення ухвалили. Тернополян запевнили, що майже нічого для них не змінюється: транспорт працює, садочки, кафе – теж. Все ніби добре, бо більшість тернополян підтримує таке рішення місцевої влади і дякує їм за це. Але… Юристи кажуть, що такі дії є незаконними.

- Рішення Кабміну є нормативно правовим актом прямої дії і не потребує додаткового затвердження на місцевому рівні, - наголошує адвокат Ростислав Небельський. - Тобто правоохоронні органи і ті, хто уповноважений на фіксацію порушень карантинного режиму, мають обов’язки на фіксацію цих порушень. І зобов’язані направляти справи до суду.  

Усе, що зараз діється у Тернополі – можна розцінювати поняттями – від популізму і до сепаратизму, наголошує адвокат. 

- Зокрема, міськрада визнала рішення Кабміну таким, що «не грунтується на нормах Конституції України» – це нонсенс, бо міськрада не в праві давати оцінку нормативно-правовим актам. Вони мали оскаржити рішення в суді. Такі дії, як нинішні, є шкідливими і неприпустимими в правовій державі, - каже юрист.

Щодо роботи транспортної галузі, підприємств, закладів освіти – це рішення також є незаконним, бо фактично міськрада стає співучасником порушень. Хоча все зроблено грамотно – відповідальність одноосібна, скажімо – міського голови, - перейшла у колективну – всіх, хто приймав це рішення. І з цієї колективної форми неможливо когось притягнути до відповідальності, а така передбачена за порушення протикарантинних норм, каже адвокат.  

Що робити підприємцям, коли до них прийде поліція?

- Хіба давати пояснення, що ми порушуємо закон у зв’язку з діями чи розпорядженням міської влади. Далі, як воно дійде до суду, сподіватись, що для судді це буде аргументом, - каже він.

Натомість у міськраді кажуть, що готові надати правову допомогу.

У міській раді вже діє центр правової підтримки підприємців, яких оштрафували чи оштрафують за порушення карантину. - Спільно із громадською організацією підприємців, з юристами, адвокатами, ми кожен складений протокол поліції, ми забезпечимо юридичний супровід і скасування його в судах. Я закликаю всіх підприємців, у випадку, якщо на вас склали протокол, звертатись до Тернопільської міської ради. На першому поверсі в нас діє постійний пункт прийому - ми допоможемо написати позов на скасування цих протоколів, - зазначив Сергій Надал. 
 

Читайте також: Чи чекати тернополянам штрафів від поліції за недотримання правил "червоної зони".

Треба було подавати в суд, поки був проєкт

- Рішення Кабміну про червону зону перебувало на стадії проєкту, тоді треба було діяти і через суд вимагати його призупинити. Можна було направити документи до суду - є можливість подання в суд позову із зупинення дії постанови Кабміну на певний час, - продовжує Ростислав Небельський. 

Водночас у поліції нагадують: у "червоній зоні", куди потрапив Тернопіль, вводяться додаткові обмеження. Тут заборонена робота громадського транспорту, закладів освіти, діяльність ТРЦ, кафе та ресторанів. До "помаранчевої зони" потрапили райцентр Бережани та Бучацький район. Там заборонена діяльність спортзалів, хостелів, туристичних баз, дитячих таборів, розважальних закладів, ресторанів у нічний час, планові госпіталізації в лікарнях та діють обмеження для масових заходів: одна людина на 20 кв. м та не більш як 100 осіб.

У "жовту зону" потрапили Бережанський, Гусятинський, Козівський, Лановецький та Чортківський райони. Тут діє заборона на відвідування установ соціального захисту, у яких перебувають люди похилого віку.

- Працівники поліції проводять заходи превентивної діяльності: спілкуються з суб’єктами господарювання щодо забезпечення дотримання встановлених обмежень, - запевнив заступник начальника управління превентивної діяльності Василь Дідух. – Ми закликаємо громадян дотримуватися обмежувальних умов адаптивного карантину.

Про штрафи наразі мовчать.

В області проситимуть «жовту зону»

У разі покращення епідситуації ініціюватимемо «жовту зону», заявив по обіді 3 серпня голова обладміністрації Володимир Труш.

- Якщо протягом наступних трьох днів в області спостерігатиметься спад захворювання на коронавірус, ми звертатимемося до державної комісії з ТЕБ та НС переглянути зонування Тернопільщини, - наголосив Володимир Труш 3 серпня на позачерговому засіданні регіональної комісії з питань ТЕБ та НС.

Загалом оцінка рівня епіднебезпеки адміністративно-територіальних одиниць формується згідно з розрахунками Міністерства охорони здоров’я. Про це наголосила в.о. директора ДУ«Тернопільський обласний лабораторний центр» Юлія Кравчук.

- За результатами проведених ПЛР-обстежень, на сьогоднішній день в області налічується понад 3100 хворих на коронавірус. 167 перебуває на стаціонарному лікуванні, з них 38 — у важкому стані, - повідомила Юлія Кравчук. - За останній тиждень відбувся ріст захворюваності. Поступлення хворих на стаціонарне лікування зумовлено погіршенням їхнього стану.

Протягом останніх трьох днів ситуація дещо покращується. Як наголосив начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Володимир Богайчук, за минулі вихідні спостерігається певне зменшення кількості захворювання на коронавірус.

- Тернопільська область живе циклічно — від 1 до 9 днів епідситуація погіршується, а потім, наступні 9 днів — покращується. Під час засідання Державної комісії ТЕБ та НС ми перебували на якраз 8-9 дні погіршення. У зв’язку з цим й могти потрапити у «червону» зону», — підсумував Володимир Труш.

Підприємці Тернополя також висловили свою позицію. Вони категорично проти посилення карантину. Адже, кажуть, бізнес і так переживає нелегкі часи. Люди не готові помирати з голоду, їм потрібна робота та зарплата, аби забезпечити свої сім'ї. 

 

Читайте також: «Люди не готові помирати з голоду»: що кажуть підприємці про посилення карантину в Тернополі.

 

Коментар

Мар’яна ЗВАРИЧ, речниця міськради:

 - Депутати приймали рішення, враховуючи норми Конституції України, зокрема ст. 144. Найвищим законодавчим актом в Україні є Конституція, статті якої є нормою прямої дії. Відповідно до ст. 144 Конституції України: «Органи місцевого самоврядування в межах повноважень, визначених законом, приймають рішення, які є обов'язковими до виконання на відповідній території». Зазначимо, що сьогодні на розгляді Конституційного Суду є подання Верховного Суду щодо конституційності «карантинних постанов» Кабінету міністрів і питання обмежень прав і свобод громадян.

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Віктор,м.Київ

    Основа Закону НАРОД,рішення депутатів і є рішенням народу ,чи юрист забула наслідки виконаня в 2013 Крилатим СС  наказу про побиття дітей до сьогодні наслідки погасити не виходить...
  • David Starr

    Міська рада не може домовитись із лікарями, щоб покращити статистику?
  • Pavlo Orestovich

    Примітивні ведуться на популістичні заяви локальної правлячої партії.
  • Світлана Тепцова

    Нехай той юрист іде у сраку.Поки будуть судитися,людям за які гроші жити.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up