Партнер рубрики Події

Влада реєструє Академічний ліцей, а батьки гімназистів – йдуть до суду: подробиці резонансного об'єднання

Влада реєструє Академічний ліцей, а батьки гімназистів – йдуть до суду: подробиці резонансного об'єднання
  • Навколо об’єднання Української гімназії імені Івана Франка та Тернопільського технічного ліцею не вщухають обговорення. І поки батьки ліцеїстів просто готуються до навчального року, батьки гімназистів збирають чергові збори та планують йти до суду.
  • Що стало причиною такого рішення і як на такі дії реагує колишній директор гімназії та управління освіти – ми дізнавалися.

9 червня 35 депутатів на сесії Тернопільської міської ради підтримали реорганізацію Української гімназії імені Івана Франка та Тернопільського технічного ліцею. Своїм рішенням створили Тернопільський академічний ліцей «Українська гімназія» імені Івана Франка.

Нагадаємо, батьки ліцеїстів та гімназистів, за нашою інформацією, обговорювали доцільність даного рішення у своїх чатах. Хвилю обурення батьки підняли після того, як управління освіти і науки Тернопільської міської ради провело конкурс на посаду директора вже Тернопільського академічного ліцею «Українська гімназія» імені Івана Франка, де переможцем став Федоруц Микола Васильович.

Відео дня

Гімназисти разом з батьками та самостійно приходили до Тернопільської міської ради, аби достукатися до міського голови Сергія Надала та начальниці управління освіти Ольги Похиляк. Один з таких мітингів закінчився для дітей відділком поліції.

Після цього інциденту було ще чимало зустрічей батьків гімназистів та ліцеїстів з очільниками освіти у Тернополі. Вони зустрічалися в актовій залі гімназії, управлінні освіти та на сесії Тернопільської міської ради.

І якщо батьки та керівництво Тернопільського технічного ліцею виступили «за» злиття закладів, то батьки гімназистів категорично не готові миритися з рішеннями.

Останньою краплею для гімназистів стала сесія міської ради 28 липня, де міський голова Сергій Надал з голосу запропонував депутатам голосувати за скасування попереднього рішення про об'єднання гімназії ім. Франка та технічного ліцею. Підтримали скасування лише 11 депутатів із 38 зареєстрованих на сесії. І це при тому, що питання про скасування рішення від 9 червня 2023 року щодо об’єднання Української гімназії імені Івана Франка та Тернопільського технічного ліцею відсутнє в порядку денному.

Звернення взяли до відома

На сайті Тернопільської міської ради вже оприлюднили рішення щодо звернення, в якому заявники просили відтермінувати процес реорганізації Української гімназії імені Івана Франка шляхом злиття з Тернопільським технічним ліцеєм.

Процес розгляду був складним, адже окрім виступів та емоцій, без дотримання процедури формування порядку денного та розгляду питань, невідомо звідки з’явився «проєкт рішення» про скасування рішення від 9 червня щодо реорганізації.

Як пояснили нам юристи під час підготовки попереднього матеріалу, «проєкт про скасування» в юридичному значенні проєктом рішення не був. Це, радше, опитування думок депутатів, яке ініціював Сергій Надал. Хоча і така практика на сесії, згідно з регламентом, не передбачена.

Тим, що депутати мали розглянути офіційно – було уже згадане звернення. Його, судячи з опублікованих на сайті даних, депутати мали розглянути в комплексі з «протокольними дорученнями» та доповненнями, озвученими депутатами.

Як результат, саме звернення на сесії взяли до відома, а доповненнями спробували розвіяти головні страхи батьків гімназистів. Зокрема, управлінню освіти та науки доручили:

  • зберегти за Тернопільським академічним ліцеєм «Українська  гімназія» ім. І.Франка рухоме, нерухоме майно, земельні ділянки та інших активи, які належать Тернопільській Українській гімназії ім. І.Франка та Тернопільському технічному ліцею;
  • зберегти за кожним педагогічним працівником обох навчальних закладів педагогічне навантаження не менше, ніж на рівні 2022-2023 навчального року;
  • забезпечити навчання кожному учневі Тернопільського академічного ліцею «Українська  гімназія» ім. І.Франка у тих корпусах, в яких вони навчалися у 2022-2023 навчальному році без переїздів в інші корпуси;
  • виділити додаткове фінансування новоутвореному закладу Тернопільський академічний ліцей «Українська  гімназія» ім. І.Франка Тернопільської міської ради для підсилення матеріально-технічної бази профілів, передбачених в Статуті закладу та  затверджених педагогічної радою;
  • внести в штатний розпис Тернопільського академічного ліцею «Українська  гімназія» ім. І.Франка Тернопільської міської ради посаду радника директора з посадовим окладом, доплатами та надбавками директора закладу.

Начальниця управління освіти і науки має доповісти про виконання даного рішення до 01.10.2023 року.

Хочуть? То буде суд

Першого серпня в актовій залі Української гімназії імені Івана Франка відбулися чергові збори за участі частини батьків, вчителів, колишнього керівника та юристів. Зі слів одного з батьків гімназиста, загалом зібралися майже 200 осіб.

Під час зборів присутні у залі обговорили подальші дії та чи всі готові боротися й надалі за самостійне існування та функціонування Української гімназії імені Франка, навіть якщо справа дійде до суду. Батько гімназистки Богдан Задорожний наголошує, неодноразово просили міську раду та управління освіти переглянути рішення, вивчити детальніше доцільність об’єднання гімназії з техліцеєм та все ж реорганізувати заклад шляхом перейменування. Але їх не почули.

— Ми вже співпрацюємо з юристами. Щобільше, нас підтримує ціла спілка адвокатів. Першого серпня вони були присутні на зборах, ми обговорили всі важливі моменти, зокрема і той «цирк», який міський голова з Ольгою Похиляк влаштували на сесії. Вони пограли в клоунів, то нехай, їм певно подобається так працювати. Батьки розуміють, що немає сенсу оскаржувати те голосування від 28 липня 2023 року, бо воно ніяким чином ні на що не впливає. Під час сесії вони порушили цілу купу процедур. Ми з батьками думали, що наші депутати трохи розумніші, але щось пішло не так. Та нічого, ми доведемо їм через суд, що вони не праві. Ми налаштовані йти тільки вперед і до переможного кінця, — розповідає чоловік.

Не приховує Богдан Задорожній і того, що на перше вересня частина дітей може влаштувати своєрідний протест – не прийти до вже новоствореного Академічного ліцею «Українська гімназія імені Івана Франка». 

— Розумієте, ми стоїмо не за себе, а за своїх дітей. Вже не один батько та мати казали на зборах, що діти просто відмовляються йти на перше вересня, якщо об’єднають гімназію та техліцей. І ми не можемо їх через силу привести. Ви ж знаєте, що вони самостійно і на мітинг ходили до міської ради. Це ж все не просто так. І діти, і батьки не розуміють, навіщо міська рада та управління хоче зробити з хорошого щось хороше. Нехай з гіршого закладу зроблять щось краще, але не чіпають нашу гімназію, — додав він.

Що з директорами та вчителями?

Директор гімназії Анатолій Крижанівський наголошує, не всі педагоги готові до змін, адже звикли працювати у такому складі.

— Звичайно, спостерігається певний смуток серед педагогічного колективу, але вже як є. Зараз педагоги ще у відпустці, а 14 серпня мають повертатися до роботи. То десь 14 серпня ліквідаційна комісія має зустрітися з колективом і пояснити їм, які заяви треба писати для переведення на роботу в новоутворений Академічний ліцей. Щодо мене, то працювати вчителем чи радником директора я не хочу. Переконаний, що у новому закладі має бути новий директор і він повинен налагоджувати комунікацію з колективом, встановлювати свої правила. Якщо я залишуся радником чи вчителем, то це буде неправильно. Бо ви ж розумієте, що за роки роботи я маю певний авторитет, ми добре співпрацювали з викладачами. Та і зауважу, що поки мені ніхто нічого не пропонував, — каже пан Крижанівський.

Нагадаємо, раніше журналісти «20 хвилин» також цікавилися у колишньої директорки Тернопільського технічного ліцею Юлії Марусиної, чи готова вона працювати в Академічного ліцеї «Українська гімназія імені Івана Франка» як звичайний вчитель.

— Я не відмовляюся працювати в новоствореному закладі. Якщо їм треба буде вчителька англійської, і мені запропонують зайняти цю посаду, то я залишуся, — відповіла пані Марусина.

У свою чергу начальниця управління освіти та науки Тернопільської міської ради Ольга Похиляк наголошує, вчителів гімназії та техліцею "ніхто не залишатиме напризволяще". Адже в Академічному ліцеї планують збільшувати кількість учнів і завжди треба розумні голови, які дадуть дітям якісні знання.

— Неодноразово казала це під час засідань, сесії та в інтерв’ю – вчителів ніхто не залишатиме напризволяще. Їх звільнять з гімназії, техліцею ліцею та автоматично приймуть на роботу в Академічний ліцей. Вони матимуть достатню кількість годин для роботи, будуть отримувати зарплати. Щодо директорів, то питання відкрите. Якщо вони захочуть бути звичайними педагогами та проводити уроки, то чому б ні? Нехай залишаються, — зазначила Ольга Похиляк.

На якому етапі ліквідаційна комісія?

За рішенням сесії Тернопільської міської ради від 9 червня на базі гімназії та техліцею створили ліквідаційній комісії. Спочатку головами цих комісій призначили керівників навчальних закладів Юлію Марусину та Анатолія Крижанівського. Відповідно до офіційного документа, ліквідаційна комісія зобов’язана:

  • провести процедуру реорганізації (шляхом злиття) Тернопільської Української гімназії імені Івана Франка та Тернопільського технічного ліцею;
  • після закінчення процедури подати документи, необхідні для проведення державної реєстрації припинення юридичних осіб в результаті їх реорганізації шляхом злиття;
  • після опублікування оголошення про припинення юридичних осіб вжити заходів щодо виявлення кредиторів і письмово повідомити їх про реорганізацію (шляхом злиття);
  • після закінчення строку для пред’явлення вимог кредиторами забезпечити складання передавального акту та подати його на затвердження виконавчого комітету Тернопільської міської ради;
  • у встановленому порядку вжити необхідних заходів щодо стягнення дебіторської заборгованості та розрахунку з кредиторами;
  • після закінчення процедури реорганізації, але не раніше двох місяців з дати публікації повідомлення, подати органу, що здійснює державну реєстрацію, документи, перелік яких визначений Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» та, які необхідні для проведення державної реєстрації припинення юридичних осіб;
  • визнати Тернопільський академічний ліцей «Українська  гімназія» ім. І.Франка Тернопільської міської ради правонаступником усіх прав та обов’язків Тернопільської Української гімназії ім. Івана Франка та Тернопільського технічного ліцею.

Тож, на якому етапі вже працює ліквідаційна комісія? Журналісти вирішили поцікавитися в Анатолія Крижанівського.

— Ще на початку мене призначили головою ліквідаційної комісії по гімназії, але потім відбулися зміни і наразі її очолює людина з управління освіти та науки. Я не відмовлявся очолювати ліквідаційну комісію, але на останній сесії прийняли таке рішення. Другого серпня ліквідаційна комісія вже приходила в гімназію задля розв'язання питань. Зокрема, ця комісія проводить засідання щодо нового штату закладу, перевірять всі договори, чи немає заборгованості по сплаті за опалення, електроенергію, вивіз сміття тощо. Свою роботу комісія має закінчити 14 серпня, але можуть подовжити, якщо у закладах будуть якісь незакриті чи невирішені питання, — наголошує пан Крижанівський.

На сайті Тернопільської міської ради є рішення сесії від 14 липня 2023 року. Відповідно до нього, голову ліквідаційної комісії Тернопільського технічного ліцею Юлію Марусину замінили на Людмилу Більчук. Зауважимо, що Людмила Більчук – заступниця директора з навчально-виховної роботи Тернопільського технічного ліцею.

Натомість рішення про заміну голови ліквідаційної комісії в Українській гімназії імені Івана Франка станом на друге серпня ще відсутнє на сайті.

У нас все відповідно до законодавства

Саме так майже на всі питання журналістів «20 хвилин» починає відповідати Ольга Похиляк. Зокрема, і на питання: «Чому 28 липня під час сесії вона не зачитала звернення від педагогічного колективу гімназії?»

— Яке звернення від педагогічного колективу я мала зачитати? Під №28 на сесії обговорювали питання щодо скасування рішення Тернопільської міської ради від 9 червня 2023 року. Батьки та керівники були присутніми на сесії. Вони виступали, ми слухали депутатів та голосували. Я нічого не повинна була зачитувати. Я просто брала участь в обговоренні. А наші депутати голосували і своїми голосами, вони залишили рішення про реорганізацію Української гімназії імені Івана Франка та Тернопільського технічного ліцею. І на цьому ми поставили крапку, — каже пані Похиляк.

Також ми поцікавилися, коли управління та міська рада представить громадськості нового директора Академічного ліцею «Українська гімназія імені Івана Франка» і взагалі, чи підписали з ним відповідний контракт?

— Контракт з директором має підписати Сергій Надал. Але перед цим ми маємо офіційно зареєструвати нову юридичну установу Академічний ліцей «Українська гімназія імені Івана Франка». Зареєструвати заклад маємо до 16 серпня, — наголошує пані Похиляк. — Мови не йде про те, що будемо повторно проводити конкурс на посаду директора, бо немає юридичних підстав. Якби на сесії депутати підтримали скасування рішення сесії від 9 червня 2023 року про реорганізацію закладів, тоді б питання було в іншому. Та і відтермінувати рішення про реорганізацію двох закладів на рік ми теж не можемо.

А ось чому замінили голів ліквідаційних комісій – Ольга Похиляк так і не відповіла. Вона лише зазначила, що так проголосували депутати на сесії. А після просто наголосила, що говорити не може, через чергову нараду.

 

Читайте також:

Порушили регламент і не скасували об'єднання гімназії ім. Франка і техліцею. Як розіграли шоу на сесії?

В управлінні освіти обговорюють об’єднання Гімназії Франка і технічного ліцею: що кажуть учні та батьки

Батьки готові до радикальних дій: скандал за об'єднання Гімназії Франка та техліцею набирає нових обертів

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (25)
  • Валентина Шпетко

    Згуртуйтесь і обявіть бойкон на 1вересня ні один школяр не має піти до школи
  • Vitalii Talii

    А ми вчилися у звичайних радянських школах, зате працюємо професорами в провідних західних вузах Європи і США
  • Читач46

    У цих панів все тримається на скандалах, думка батьків, учнів, колективу не врахована. для чого як їхні кишенькові депутати проголосують все. що скажуть батько? ГАНЬБА.
  • Roman Ivaschuk

    Тут в одній назві закладений весь дибілізм рішення -цікаво учні цього сурогату будуть "ліцеїстами" , чи "гімназистами" ? Пані Похиляк мала б першою запротестувати ( або першою заглянути у вікіпедію).

keyboard_arrow_up