Партнер рубрики Події

Втрати 2021 року: життя видатних людей Тернопільщини відібрав COVID

Втрати 2021 року: життя видатних людей Тернопільщини відібрав COVID

Згадуємо тих, хто відійшов у засвіти та помолімось за спокій їхніх душ

2021-ий став сумним роком у житті багатьох людей. Сьогодні ми згадуємо видатних тернополян, життя яких обірвалось цього року. Несподівано, зарано, залишивши біль і смуток у житті дорогих їм людей. 

Ми не можемо в цій публікації пригадати всіх, проте згадуємо тих тернополян, який залишили помітний слід в історії краю. На жаль, життя більшості з них відібрав COVID. А нам залишається подякувати цим людям та ще раз мовити молитву за спокій їхніх душ. 

 

Відео дня

Пішов у засвіти голова суду Роман Грицак

«Він не просто був нашим керівником – він був ГОЛОВОЮ», — кажуть співробітники.

Як розповіли колеги, Роман Грицак був госпіталізований до Лікарні швидкої допомоги. Його стан почав погіршуватися 5 березня, внаслідок COVID в нього було уражено 70% легень. 13 березня суддю під'єднали до ШВЛ, а 16 березня його не стало.

— Роман Михайлович — людина прекрасної душі, — згадує спікер-суддя міськрайонного суду Анна Мостецька. — Для мене він був наставником та взірцем керівника. Весь колектив суду його дуже любить, ми горюємо разом з його родиною.  Він був більше, ніж керівник… 

У пам’яті колег та працівників Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області Роман Михайлович назавжди залишиться прекрасним керівником та взірцем для наслідування, чуйним, добрим, привітним. Його уміння працювати з людьми назавжди збережеться в пам’яті всіх, хто його знав.

Не стало директора 11 школи Павла Літинського

3 квітня відійшов у засвіти директор школи №11 Павло Літинський. Педагог серйозно хворів, перебував під апаратом ШВЛ. 

Павло Літинський був пенсійного віку, але працював. Колеги кажуть, не пригадують, коли востаннє був на лікарняному. Проте завжди зігрівав усіх своєю теплотою і посмішкою.

Він завжди знаходив потрібні слова, ніколи не відмовляв у проханні. І директор хороший, але передусім це була дуже добра людина. Колеги згадують Павла Літинського лишень з теплотою.  

— Пішли у засвіти Ваша доброта й людяність, мудрість наставника й велич педагога, — кажуть колеги.— Скорботи — без міри. Таких завжди береже пам'ять. Спочинку з Богом і Царства Небесного.

Пішов у засвіти народний полковник Василь Облещук

Його любили і поважали навіть опоненти та ті, хто опинявся по інший бік барикад. Саме він виходив до людей, коли градус негативу зашкалював. 

Він завжди був Людиною з великої букви. Завжди попереду, як би гаряче не було б, згадують колеги. Ніколи не ховався за спини підлеглих, а йшов попереду. 

Василь Облещук, нагадаємо, помер вночі на 30 квітня. Його життя забрали ускладнення після перенесеного COVID. Два тижні тому йому виповнилось лише 63 роки...

Він працював у найважчі часи – у 2014-му. Найважчі і для міліції, і для людей, і для країни. Прислухався до людей і завжди був на передовій.  

Не раз вигравав двобій зі смертю... Не стало Романа Романіва 

Серце головного інженера КП «Тернопільводоканал» Романа Івановича Романіва зупинилось 3 вересня.

Після перенесеного короновірусу здоров’я фахівця суттєво похитнулось. Майже два місяці Роман Романів перебував на лікарняному.

На роботу до КП «Тернопільводоканал» Роман Романів прийшов у грудні 1998 року з управління ЖКГ міськради. Одразу на посаду головного інженера, на якій працював до останнього часу . Колеги кажуть, не було у місті іншого фахівця такого ж рівня у цій галузі.

Відходять на небо корифеї… Не стало Марії Гонти

Ще до останнього пані Марія виходила на сцену. Оваціями зустрічали глядачі її Терпелиху у «Наталці Полтавці». На жаль, ковід виявився сильнішим за цю геніальну артистку, яка до того ж ще й була президентським стипендіатом.

— Відходять в небо Корифеї... Світла і вічна пам'ять, велика вдячність, співчуття рідним, — написала Влада Собуцька.

Марія Гонта, на жаль, не змогла впоратись з коронавірусом. Колеги припускають, вона пізно вакцинувалась, проти неї ще й грав вік. Актриса вагалась довго, проте сидіти вдома, склавши руки, просто не могла. І «згоріла» буквально за тиждень-два.

— Ця талановита, працьовита актриса з хорошими зовнішніми і голосовими даними полонила серця глядачів і ось уже стільки літ не переставала дивувати їх широкою палітрою створених нею образів, — говорить керівник літературно-драматургічної частини драмтеатру Ірина Папуша. — Режисери залюбки використовували її щедрий талант, доручали головні ролі, ставили «під неї» вистави.

Вона була дуже вимогливою до себе передусім. Марія Гонта сповна розкрилася як актриса, чиї роботи стали окрасою тернопільської сцени. 

Пішов у засвіти головний «надзвичайник» Іван Коваль

2 жовтня перестало битися серце начальника управління надзвичайних ситуацій Тернопільської міської ради Івана Коваля. Йому було 64 роки. 

Важко передати словами всю біль від втрати, адже сім’я залишилася без чоловіка, батька та дідуся, а колектив міської ради – без людини, яка своєю щоденною працею примножувала добрі справи. Іван Васильович працював на посаді начальника управління надзвичайних ситуацій 18 років.

Світла пам’ять про його добрі справи задля розвитку Тернополя та громади назавжди залишиться в наших серцях.

Ковід забрав життя відомого бізнес-тренера з Тернополя

8 жовтня на 51 році життя перестало битися серце відомого бізнес-тренера, експерта з персональної ефективності, рекордсмена України, засновника компанії «OVITTA» Миколи Сапсана. СOVID-19 забрав його життя.

Це велике горе і величезна втрата для компанії OVITTA, для сім'ї Миколи Сапсана, для кожного члена команди, для всіх учнів. Він був яскравою зіркою на небосхилі, лідером, другом і компаньйоном. Микола провів понад 15 000 індивідуальних консультацій. Більше 1000 живих тренінгів. Микола став людиною, який змінив тисячі життів.

Пішов у засвіти ректор Петро Ясній

Ректора ТНТУ, доктора технічних наук, професора, член-кореспондента НАН України, заслуженого діяча науки і техніки України Петра Володимировича Яснія не стало 13 листопада. За словами колег, пан Петро хворів на COVID і не зумів побороти недугу.

Прикро, коли наш світ так рано покидають найкращі, написав на власній сторінці відомий тернополянин Михайло Апостол.

— Згасла свіча життя відомого науковця, турботливого керівника, мудрого наставника, — згадував колега-ректор Західноукраїнського національного університету Андрій Крисоватий. — Поділяємо біль та горе усіх, хто працював з Петром Володимировичем, який до останнього удару серця любив студентів та поважав колег. Співпереживаємо разом з колегами, родиною та друзями. Вічна пам‘ять та спокій його душі. Схиляємо голови у спільній скорботі.

Петро Володимирович любив свій колектив, студентів, робив усе, щоб університет був сучасним і комфортним для навчання, згадують тернополяни. 

Не стало колишнього мера Тернополя Богдана Левківа

71-річний Богдан Левків відійшов у вічність 25 листопада. Помер колишній очільник міста у лікарні після повторного інсульту. 

Богдан Левків став міським головою у 2002 році — висуванець «Нашої України» тоді набрав понад 48 відсотків голосів тернополян.

До того як очолити місто, він працював головним інженером, начальником виробнично-технічного відділу обласного побутового управління, начальником відділу з якості Центру стандартизації і метрології, інструктором організаційно-інструктурського відділу, головним інспектором контролю за дотриманням цін і правил торгівлі міськвиконкому, директором однієї з фірм міста та секретарем міськради. До речі, він мало не єдинй з мерів, який не нажив за час каденції шалених статків. І донедавна їздив на старенькій «Ниві». Після роботи у міськраді вийшов на пенсію і, як сам жартував, бавив онуків.

— Він один з небагатьох, якщо згадувати ту каденцію міськради, кому із задоволенням і щиро хотілось подати руку, — каже колишній колега Богдана Левківа. — У нього була чи то феноменальна пам’ять на дати, чи дуже крутий записник, де були занотовані важливі дати, дні народження знайомих — близьких і не дуже. Навіть оці вітальні кілька слів напередодні свят – вони додавали тепла…

Відійшов у вічність директор двох шків Ярослав Вовк

Не стало багаторічного директора Тернопільських загальноосвітніх шкіл №8, 27 Ярослава Йосиповича Вовка. Сумну звістку 5 грудня повідомила в соцмережі начальниця міського управління освіти і науки Ольга Похиляк.

Перестало битися серце Людини високого духовного гарту, непересічного розуму, глибинної мудрості і всеохопної доброти. Він був Майстром творення Української Школи, її Натхненником і Будівничим. Незабутнім Життєлюбом і Людинолюбом. Умів радіти кожному дню, бачити в ньому нові сенси. Умів бачити Людину. Відчувати її своїм Великим Серцем. Багатьом талановитим учням і педагогам він дав путівку в життя. Відкрив для них обрії Творення, поставив високу професійну мету і дав змогу її досягти. На кожному етапі життя ми відчували його підтримку й розуміння, ми завжди могли покластися на нього, звернутися по допомогу. Усе Світле, Чесне, Порядне і Правдиве знаходило відгук у його душі.

Читайте також

Був не просто керівником суду, а Головою! Як тернополяни прощаються з Романом Грицаком

Від втрати таких людей пустіє світ... Пам’яті колишнього міського голови Богдана Левківа присвячується

Прикро, коли наш світ так рано покидають найкращі: помер ректор технічного університету Петро Ясній

Відходять на небо корифеї… Відійшла у вічність заслужена артистка Марія Гонта

Не раз у своєму житті він вигравав двобій зі смертю... Романа Романіва поховають у Байківцях

Він вчив нас не тільки співати, а й жити – не стало відомого музиканта і вчителя Олега Крамара

Спочивай з миром, народний полковнику. Тернопіль прощається з Василем Облещуком

Він зігрівав нас своєю теплотою і посмішкою: не стало директора 11 школи Павла Літинського

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Володимир Петрик

    А що вакцина рятує від смерті?Навіть коли люди мають невиліковні хвороби?
  • Ihor Bidovanets

    Видатні тернополяни чомусь не бажали вакцинуватись. Цим вони і видатні.
  • Наталя Гупало

    А прості люди це хто.
  • Nataliya Palanytsya

    28 листопада не стало моєї мамусіньки. для мене то є втрата найбільша зі всіх втрат. хай спочивають з богом всі померші. ми про них будемо памятати і молитися за їхнє вічне життя. боженька їх бережи і захисти в твоїм царстві небеснім. спочивай з богом раба божія Надія рідненька моя зоренька

keyboard_arrow_up