Як навчатися під час карантину школярам та студентам. Які переваги та недоліки дистанційного навчання

Як навчатися під час карантину школярам та студентам. Які переваги та недоліки дистанційного навчання
  • Через карантин навчальні заклади тепер працюють у дистанційному режимі. Школярі та студенти отримують завдання онлайн.
  • Які переваги та недоліки навчання вдома – дізнався журналіст «20 хвилин».

Оскільки наразі невідомо, скільки ще триватиме карантин, учні та студенти продовжують навчатися з дому. Кожен заклад, відповідно до постанови МОН, може сам вирішувати, як організувати навчання під час карантину.  

Як проходять шкільні заняття

Через тривалий карантин Міністерство освіти і науки надало чіткі роз’яснення, як саме повинен проходити навчальний процес. Однак багато завдань покладено на керівництво школи. Також все залежить від матеріально-технічної бази навчальних закладів. Уроки можуть проводити онлайн. Також вчителі можуть просто давати учням завдання для самоопрацювання.

Однак коли навчання закінчиться – наразі невідомо.  Частиною третьою статті 10 Закону України «Про повну загальну середню освіту» встановлено, що освітній процес у закладах загальної середньої освіти завершується не пізніше 1 липня. Якщо у зв'язку з епідеміологічною ситуацією в Україні термін дії карантину буде змінено, фактична тривалість навчального року може бути продовжена. Тому ніхто не виключає варіант, що дітям доведеться йти до школи влітку.

Відео дня

Уроки онлайн для школярів

Для того, щоб отримувати знання прямо біля телевізора, для учнів усіх класів транслюють відеоуроки. Кращі вчителі країни навчають дітей по телебаченню. Є розклад для усіх класів. Однак в такій системі є і недоліки, адже деякі діти поглиблено вивчають іноземну мову, точні або природничі науки, тому та, що транслюють на різних телеканалах могли вже проходити в школі. Тому лише на прослуховування уроків розраховувати не варто, особливо, якщо діти вивчають окремі предмети поглиблено. Однак такі уроки допоможуть засвоїти матеріал, який не вдалося опрацювати в класі.

Відео уроки також можна знайти в записі на YouTube, тому такі можна проглядати додатково до шкільних занять, якщо у вашій школі проводять онлайн-заняття.

Опитування

Чи потрібне дистанційне навчання у школах?

Окрім того, в інтернеті можна знайти чимало хороших відеоуроків та пояснень різних тем. Найпростіше знайти пояснення тем з фізики, математики та іноземних мов. Безкоштовні ролики можна знайти на YouTube. У багатьох школах вчителі демонстрували такі відео під час уроків, щоб діти краще засвоювали матеріал, адже багато роликів мають хорошу візуалізацію та прості пояснення, які легше зрозуміти.

Як навчаються студенти

Студенти, як і школярі, також не відпочивають. У ВНЗ запровадили систему дистанційного навчання. Студенти, в залежності від можливостей університету, можуть не лише отримувати завдання та виконувати їх вдома, а і відвідувати пари дистанційно. Однак це для багатьох університетів далеко не новинка.

У Тернопільському національному університеті ім. Івана Пулюя система дистанційного навчання працювала ще задовго до початку карантину. Як пояснює завідувач кафедри фізики ТНТУ, доцент Юрій Скоренький, система дистанційного навчання має свої переваги та недоліки, однак багато чого залежить від самих студентів.

- Дистанційне навчання – це цілий комплекс методів і зрозуміло, що його винайшли та впровадили навіть не в нашому столітті і не для того, щоб реагувати на такі кризові ситуації, - пояснює Юрій Скоренький. – Дистанційне навчання включає навіть навчання по переписці. Колись замовляли підручники та відправляли виконані письмові роботи. Це ще практика минулого століття. Зараз у нас уже використовують інтернет.

Як пояснює Юрій Скоренький, Закон України «Про вищу освіту» однією з форм навчання передбачає заочно-дистанційне.

- В будь-якому навчанні є три компоненти: хто навчає, чого навчає та кого навчає, - пояснює завідувач кафедри фізики ТНТУ. - Якщо студент чітко бачить себе фахівцем своєї спеціальності, то для такого суттєвої різниці між очною та заочною формою навчання немає. Однак певні практичні навички потрібно набувати на зразках та автоматиці, яку пізніше потрібно буде використовувати у своїй професії. Під час лабораторних робіт студенти навчаються працювати з цими засобами. Отримати цей досвід виключно дистанційними методами неможливо.

Під час дистанційного навчання відсутній візуальний контакт викладача та студентів. Хоча за допомогою систем дистанційного навчання можна вести облік студентів, які дивляться трансляцію заняття, викладач не може контролювати, що всі студенти в цей час уважно слухають, а не займаються своїми справами. Тому все залежить в більшій мірі від самого студента.

- Ми маємо розуміти, що студенти є дорослі особи, які обдумано обрали свій фах, - пояснює Юрій Скоренький. - Університет, на відміну від школи, не є виховним закладом. Якщо студент поставив собі ціль і він прагне її самостійно досягнути, то для нього не буде труднощів у спілкуванні та відсутності цього візуального контакту.

Хоча деяким студентам через відсутність викладача «над головою», значно важче, а дехто взагалі сприймає дистанційне навчання як канікули, все ж доведеться здавати усі лабораторні роботи, проходити тестування та здавати екзамени. Як саме проходитиме сесія у університетах наразі невідомо. Якщо ситуація з коронавірусом покращиться, студенти зможуть повернутися на навчання в аудиторіях ще в цьому семестрі і складати іспити в присутності викладачів. Якщо ж карантин продовжать – керівництво університету буде вирішувати, як саме складатимуть іспити студенти. Про це ми зможемо дізнатися згодом.   

А як ви ставитеся до дистанційного навчання? Чи ефективне воно на вашу думку? Пишіть у коментарях! 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Юрій Панасюк

    Так якого ти беня тутечки? Вези подарки-"туди"! Тама тнбя заждались.
  • Фея

    Сегодня День Рождения человека, которого буржуи, декоммунизаторы и националисты во всём мире боятся до смерти.
    С Днём Рождения нашего товарища ЛЕНИНА !!!

    Коля reply Фея

    Ти певно хворенька?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби Від читача 21:33 Сольний концерт YAGODY 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників 19:00 У Тернополі відкриють виставку вишитих картин-стацій 18:00 Понад 1,2 млн грн збитків завдали під час ремонту доріг у Заліщиках 17:03 Погроза вбивством, крадіжка та угон авто: просив не відправляти до тюрми, аби повернутись на службу 16:35 Сиротами залишились двоє синів... Родина Руслана Біленького просить підтримати петицію 16:20 Тернопіль підготував для наших захисників та захисниць нові індивідуальні сезонні аптечки - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 16:01 У Тернополі загорівся будинок: подробиці пожежі 15:35 Волейбольний майданчик на Циганці планують ремонтувати: у якому він стані та що мають робити play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up