Як інспектори раптово уцінили коропа, якого виловили браконьєри

Як інспектори раптово уцінили коропа, якого виловили браконьєри
Короп, якого бракон’єри виловили на Тернопільському ставі, дивним чином «подешевшав». Замість порахованої суми збитків, яку оцінили в 35 тисяч гривень, екоінспекція (вона має захищати природу від нищення – прим. ред.) тепер афішує лише 19 тисяч, і то неповних.

Нагадаємо, що вночі з 2 на 3 вересня на головній пристані поблизу "Дального пляжу" представники „Тернопільрибоохорони” та рибалки упіймали правопорушників, які виловлювали запущених у Став коропів та червонокнижну рибу. Загалом у браконьєрські сітки потрапило 32 кг риби. Сума збитків, яку тоді нарахували представники рибохорони, – 35 тисяч гривень. За фактом злочину проти порушників відкрили кримінальне провадження за ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 249 Кримінального кодексу України.

Неоднорозово ходять браконьєри

 – Неодноразово на цьому ж місці серед білого дня активісти знімали сітки, – розповів тоді начальник відділу охорони водних біоресурсів „Тернопільрибоохорони” та громадський активіст Андрій Об’єщик. – Одного разу ми знімали, іншого – «Правий сектор». Спочатку ми "вчепились" до людей, які мешкають поруч із пристанню. Тому що сітки були поруч із ними. Почали "копати". З'ясували, що на пристань часто виходять браконьєри із сітками.
Уранці 3 вересня активісти почали шукати незаконно закинуті у Став сітки. Андрій Об'єщик разом з іншими рибалками знайшли три порядки змотаної до купи сітки, у яких було 32 кг риби.

Відео дня

За словами пана Андрія, слідчий відділ звернувся до Державної екологічної інспекції з проханням нарахувати збитки, завдані браконьєрами. Свідомо чи ні, але екологи замість раніше озвученої суми 35 тисяч гривень у документах задекларували лише 19, додає активіст.

 – Екологи чомусь зарахували коропа до інших, дешевших видів риби, – пояснює він. – Насправді є Постанова Кабміну від 21 листопада 2011 року №1209 «Про затвердження такс для обчислення розміру відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок незаконого добування, збирання або знищення цінних видів риби водних біоресурсів». Виходячи з цього, розраховують суму збитків, завданих порушниками.

Короп, або сазан – це риба родини коропових, роду сазани. В експертному висновку щодо застосування назви аборигенного представника іхтіофауни України, який дають науковці, чітко описані зовнішні характеристики цього різновиду риби. За словами пана Андрія, цей опис збігається з тим, який стосується незаконного улову вночі з 2 на 3 вересня.

 – У середньому сума збитків від ловлі одного такого коропа мала б становити 600 гривень. Натомість екоінспекція чомусь порахувала лише по 30 грн за кожну особину, – додає він. – Тож і сума збитків вийшла меншою.

Справу передали до суду

Тернопільські активісти звернулись до слідчого управління Головного управління поліції в Тернопільській області щодо неправильного проведення Державною екологічною інспекцією розрахунку завданих громаді Тернополя збитків унаслідок незаконного вилову риби.
У відповідь слідче управління зазначило, що 5 січня поточного року у даному кримінальному провадженні склало обвинувальний акт, який затвердив прокурор Тернопільської міської прокуратури, та відповідно до ст. 291 КПК України, спрямований на розгляд до Тернопільського міськрайонного суду.

Журналіст «RIA плюс» звернулась до Державної екологічної інспекції в області за роз'ясненнями. Заступник начальника установи – заступник головного державного інспектора з охорони навколишнього природного середовища Едуард Ференц  розповів, що працівники слідчого відділу звернулись до екоінспекції 25 вересня з проханням провести розрахунки завданих збитків унаслідок незаконного вилову риби вночі з 2 на 3 вересня.

– Ми попросили слідчих надати докладну характеристику та вказати точну назву риби, аби ми могли нарахувати розмір заподіяної шкоди, – говорить пан Ференц. – У листі від 6 жовтня слідчі скерували нам ще один лист, де було точно зазначено, скільки особин і якого виду риб спіймали браконьєри. Загалом провели розрахунки щодо 113 рибин. Ми порахували, і сума збитків склала 18909 гривень.

Пан Ференц, за його словами, не розуміє, чому активісти мають претензії. Адже вони самі викликали працівників поліції. І саме активісти мали простежити, аби види риб були вказані точно, щоб правильно нарахувати розмір заподіяної громаді міста шкоди.

Прокурор Тернопільської міської прокуратури Роман Березовський розповів, що матеріали справи передали до міськрайонного суду. Усі докази, у тому числі надані активістами, долучили до кримінального провадження. Решту інформації, у тому числі точну суму нарахованих збитків, пан Березовський відмовився називати, мотивуючи це таємницею слідства.

Вочевидь, більше дізнатися про те, чим закінчилась справа з браконьєрами та незаконним уловом, зможемо після засідання суду.

ДОВІДКА

Ст. 249 КК України «Незаконне зайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом», якщо воно заподіяло істотну шкоду, карається штрафом до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років, з конфіскацією знарядь і засобів промислу та всього добутого. Ті самі діяння, якщо вони вчинені способом масового знищення риби, звірів чи інших видів тваринного світу або особою, раніше судимою за злочин, передбачений цією статтею, караються штрафом від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк, з конфіскацією знарядь і засобів промислу та всього добутого.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Діонісій

    от таке запитання, оцінили, то одне, а хтось плате ці штрафи ?  знаю, що хлопці багато браків затримали минулого року, нараховано було купа збитків, а потім що ? суд, виконавча служба, а по факту хтось заплатив штраф ? маєте таку інформацію ?

    Дякую !

    Анонім reply Діонісій

    Як правило, такі справи перекладаються з шухляди у шухляду лише "рідкісний птах долетить до середини Дніпра" тобто до суду.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up