З дворів роблять стоянки для авто

З дворів роблять стоянки для авто
Ряд машин, припаркованих на тротуарах, у Тернополі можна побачити чи не під кожним будинком. Людям через це доводиться виходити на проїжджу частину, адже на тротуарі місця, щоб пройти, немає
У місті бракує майданчиків для паркування автомобілів. Тож у кожного – своя правда. Мешканці хочуть, щоб машину з клумби забрали, а водіям нікуди поставити авто


Із дворів своїх будинків тернопільські водії часто роблять стоянки для автомобілів. Мешканці будинків нарікають, що машини паркують на тротуарах, клумбах, газонах і дитмайданчиках. Люди пропонують водіям не шкодувати грошей і залишати авто на платних стоянках. Так і автомобіль буде у безпеці, і можна буде розвантажити двори від транспорту. 
Проблема зі стоянками у дворах набула широкого обговорення на сайті 20minut.ua. Там ми писали про те, що нещодавно на «Сонячному» невідомі пройшлись дворами і побили автомобілі. Дехто з читачів припускає, що це помста за паркування у дворах і наука для водіїв. Були й версії, що побитий транспорт – результат намовляння власників стоянок. 
«Вже просто дістала та стоянка на кожному свобідному місці: під під’їздом, на бордюрах, на дитячих майданчиках. Скрізь машини. Вся зелена зона знищена. І цікаво, що ставлять їх навіть з сусідніх будинків. Пройти неможливо!!!», – пише читач на 20minut.ua.

Що роблять водії
Транспорту у місті справді багато. Пощастило тим, у кого є місця для стоянок у дворах, хоч і їх недостатньо. На сайті міськради навіть можна побачити петицію про будівництво багаторівневої парковки між будинками на вул. Будного, 34 і бульвару Просвіти, 11. Це будівництво дозволить вирішити проблему мешканців багатьох довколишніх будинків.
Мешканець вул. Коновальця, 15 Віталій розповідає, що у його дворі є місця для стоянки авто, тому свою машину залишає там.
– На тротуарах у нашому дворі ніхто не паркується, тому що бордюри високі і навіть якби хтось хотів, на тротуар не заїхав би, – каже чоловік. – До речі, це хороший варінт боротьби з недобросовісними водіями.
Ще один водій, Андрій Стецина, залишав свою машину у дворі будинку на просп. Злуки, 1 доти, поки в автомобіль не проникли невідомі.
– З машини нічого не вкрали, але зламали замок на задніх дверцятах, – каже водій. – Тепер я ставлю машину на ніч на стоянці, що неподалік. За ніч сплачую 6 гривень.
Чоловік каже, що біля його будинку справді немає місця для машин. На це постійно скаржаться водії. З іншого боку, є нарікання мешканців, що через автомобілі неможливо пройти двором. Тож можна зрозуміти і тих, і тих, додає пан Андрій.
– У нас навіть на дитмайданчику ставлять машини, – каже він.
А от тернополянин Олексій Козак залишає машину на платній стоянці, що на просп. Злуки. За це сплачує 150 грн на місяць.
– Стоянка розташована за 600 метрів від мого дому, – каже чоловік. – Пройтися туди за машиною мені нескладно. Проте я завжди впевнений, що моє авто у безпеці.

Візьметься нова поліція 
Проблема паркування на клумбах та газонах у Тернополі – ненова. Проте механізм реагування на скарги досі чітко не врегульований. Раніше у ДАІ пояснювали, що через прогалини у законодавстві вони не можуть взяти на себе повноважень оштрафувати такого водія. Адже для цього потрібно, щоб він був на місці. А щоб пильнувати його, наряд ДАІ біля машини не поставиш. У такій ситуації мешканцям радили звертатися у жек та міськраду, які мають забезпечити місце стоянки для машин у дворі. А на клумбу варто поставити бордюр, щоб машина туди просто не могла заїхати. У попередні роки адмінпротоколи на водіїв, які паркувалися на клумбах, складала муніципальна поліція. Адже це є порушенням правил благоустрою міста. Та через зміни до правил дорожнього руху і муніципальна поліція не має права штрафувати. Вона може хіба що зробити зауваження, але чи це дієво?
Як пояснюють у секторі комунікації Головного управління Національної поліції в області, наразі у цій сфері нічого не змінилося. Та вже днями нова поліція у Тернополі візьметься до роботи і, можливо, вона зможе вирішити проблему.
– У деяких містах національній поліції дозволено вивозити евакуатором неправильно припарковані автомобілі, що заважають проїзду швидкої чи пожежної машини, – каже начальник сектору комунікації Головного управління Національної поліції в області Сергій Крета. – Можливо, у Тернополі теж приймуть таке рішення і дозволять поліції евакуйовувати машини на штрафмайданчик. До речі, у місті відкрили новий штрафмайданчик - на вул. Бережанській.
Також у країні діє ряд сайтів, на яких тернополяни можуть залишати фото неправильних паркувань. Таким чином намагаються присоромити винуватців. Це, зокрема, ресурс badparking.in.ua, спільноти "СтопХам", Stupid parking Ternopil тощо.

Стоянки — під будову
Тернополяни дійсно мають проблеми з правильним та безпечним “паркуванням” автомобілів на ніч. З часом, судячи з моди віддавати стоянки під забудови, ситуація погіршиться. Як приклад, можна згадати стоянку біля парку Національного відродження. Там почали будувати гаражі. Після шуму у пресі міська влада почала запевняти, що на тому місці буде багатоповерховий паркінг. Проте в документах – інше. Згідно з виданими містобудівними умовами та обмеженнями, а також згідно з декларацією, зареєстрованою в Архбудконтролі, будуватимуть таки гаражі. Чи змінять документи та дійсно візьмуться за паркінг – невідомо. Якщо там будуть гаражі, то півтори сотні місцевих автовласників доведеться залишати авто на ночівлю під будинком чи шукати інше місце. Якщо ж побудують паркінг, то місце для транспорту збережуть, але платитимуть, вочевидь, більше.
Не меншу проблему для тернополян з вул. Купчинського створило будівництво торгового центру «Мандарин». До будови на цьому місці діяла стоянка, де на день чи на ніч свій транспорт могли залишати кілька десятків власників.
Чи не найгарячіша ліквідація стоянки відбувається зараз на перехресті вул. Миру-Дружби. Орендар землі під стоянкою отримав від міської влади дозвіл на будівництво там готелю, а також автомийки. Після спротиву громади виконком міськради скасував цей дозвіл на будову (містобудівні умови і обмеження – прим. авт.). Проте орендар нове рішення влади оскаржив у суді і тепер може будувати. Будівельні роботи вже розпочали на частині території стоянки. Коли стартує повномасштабна перебудова, сотні автовласників доведеться шукати новий «нічліг» для транспорту. Поряд його немає, тож авто, імовірно, переберуться у двори і на газони.

Євгенія ЦЕБРІЙ, Андрій ШКУЛА


 

 

Відео дня

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (19)
  • Анонім

    Про парковки/стоянки на клумбах статті дурні - бо немає в місті стільки стоянок щоб розміститити всі авто, а якщо стоянка буде в іншому кінці міста на відстані години добирання автобусом, то самі розумієте хто там буде ставитись. Тому поки не буде достатня кількість стоянок нічого не можна вирішити.

    Анонім reply Анонім

    Стоянки не "мана небесна", тому з небес не опустяться у Тернополі. Теперішню місцеву владу геть, адже це ж вона ліквідовує  існуючі парковки!!!
  • Анонім

    А про ліквідацію стоянки для 800 авто на (Збаразькому кільці-Підволочиське шосе) , що скажете?
  • Анонім

    Потрібно робити з клумби стоянки і розширяти дворові проізди
  • Анонім

    А те, що собак вигулюють на дитячих майданчиках нікому не заважає? Як діти мають гратися - в пісочниці з їхнім лайном? Бо біднота не може собі дозволити власний будинок з вольєром для собаки! "Бабки" зі своїми шавка мішають щасливому дитинству в пісочниці! Геть "бабок" з дворів і від під'їздів. Не дамо зруйнувати щасливе дитинство! Люди перекривайте дорогі (всі міські вулиці і міжнародні траси), щоб нас почули і повиганяли "бабок з моська" з нашого міста. Скільки можна терпіти це свавілля на дитячих майданчиках.

    Anonymous reply Анонім

    це наша культура гака, за твариною власник має приберати, але наші люди неспроможні прибрати самі за собою, то за твариною тимпаче

    Анонім reply Анонім

    Скоро не буде де повішати чи закопати москаля, бо все загаджено "шавками". Екологи - бийте на сполох, бо це приведе до екологічної катастрофи і глобального потепління!

    Anonymous reply Анонім

    ахххааа
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up