Партнер рубрики Події

З підвалу на БАМі жеківці винесли причіп непотребу

З підвалу на БАМі жеківці винесли причіп непотребу
  • "Якось соромно стало за свинство сусідів. Навіщо те все там складати? Для чого? А як горітиме?", обурюються мешканці
  • "Іноді буває таке, що ми прибираємо, а мешканці відразу після цього сміття заносять назад у підвал", кажуть в жеку.
  • Відповідальність за порушення несуть балансоутримувачі. Штраф смішний – 37-150 грн.

Чоловік, каже, розпитав – хто це і що роблять. Йому відповіли – працівники жеку розгрібають завали у підвалі житлового будинку. Вивозитимуть на сміттярки те, чим люди захаращують свої підвали.

  • Я був шокований, - каже пан Андрій. – В тому підвалі коридорчик маленький. Там толком розвернутись ніде. А жеківці вже накидали мало не пів великого причіпу. Якось соромно стало за свинство сусідів. Навіщо те все там складати? Для чого?

Старі рами від вікон, непотрібні трухляві двері, мотлох, папір, обгортки – чого тільки нам не було. Биті банки, скло, дерев’яні палиці та покручені залізяки. За хвилин 40 роботи двірники назбирали причеп непотребу. Навіщо це все тримати ще й в загальному проході підвалу? А як якась пожежа? Через цей непотріб вогонь може  моментально перекинутися на квартири, нарікає чоловік.    

Відео дня

Комунальники, кажуть, - прибирають підвальні приміщення. Зазвичай санітарне очищення підвалів здійснюють двічі на рік, повідомили в управлінні ЖКГ міськради.

Директор підприємства «Східний масив» Михайло Дереворіз розповідає, що у підвалах мотлох накопичується постійно, бо людям просто шкода викидати те, що згодом може знадобитися. Та зараз не час шкодувати за непотрібними речами, а варто задуматися над власною безпекою.

- Іноді буває таке, що ми прибираємо, а мешканці відразу після цього сміття заносять назад у підвал. Тим не менше, двічі на рік кожне підприємство, яке обслуговує житловий фонд, береться за прибирання підвальних приміщень. Безпека не буває зайвою. Відтак, просимо тернополян не перешкоджати роботі комунальників, а при можливості – допомагати їм звільняти підвали від великогабаритних та побутових відходів, – каже Михайло Дереворіз.

Протягом дня працівники очищають два-три підвали, з яких вивозять на звалище декілька вантажівок відходів. Зазвичай прибиранням у підвальних приміщеннях займаються комунальники, та не зайвим буде і мешканцям багатоповерхівок оглянути їх на предмет можливості знайти там захист від небезпеки.

  • Є чимало проблем і з «нічийними» підвалами, які часто стають звалищами, - нарікають в обслуговуючих підприємствах. - Люди мають нести відповідальність і розуміти, що це спільне майно. Хтось котів підгодовує – ті блохи скакатимуть по всіх. Хтось мішок гнилої картоплі викинув – смердітиме усім. Не чекати прибирання жеком, а винести непотріб на смітник.

Коментар

Сергій ДАНІЛІН, 33 р., керівник прес-служби управління держслужби з надзвичайних ситуацій в області:

- У підвальних та цокольних поверхах, згідно з чинним законодавством, не допускається влаштування вибухонебезпечних приміщень. А також зберігання легкозаймистих, вибухових речовин, балонів з газами, карбіду кальцію та інших речовин і матеріалів, що мають підвищену вибухопожежну небезпеку.

Заборонено використовувати горища, технічні поверхи й приміщення (у тому числі вентиляційні камери, електрощитові) не за призначенням, розміщувати в них виробничі і складські дільниці, засмічувати та захаращувати їх сторонніми предметами. Двері горищ, технічних поверхів, вентиляційних камер, електрощитових, підвалів повинні утримуватися зачиненими. На дверях слід вказувати місце зберігання ключів. Вікна таких приміщень повинні бути засклені.

Відповідальність за порушення несуть власники або орендарі будівель – це балансоутримувачі. Штраф за порушення – мінімальний 37 грн. Максимальний – 170 грн, згідно з Кодексом про адмінпорушення.  

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Марія Романюк

    Чи передбачено  перевірки держслужбою з надзвичайних ситуацій

    підвальних приміщень багатоповерхових житлових будинків? І хто є відповідальним за захаращення підвалів: мешканці? А хто КОНКРЕТНО, адеж мешканців є багато...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up