Партнер рубрики Події

Землю давали одним, а працюють інші. Нові деталі у справі заводу з виробництва пластику на Микулинецькій

Землю давали одним, а працюють інші. Нові деталі у справі заводу з виробництва пластику на Микулинецькій
  • Після другої пожежі на заводі PENOBOARD у Тернополі є багато запитань.
  • Чому попри рішення судів про заборону здійснення діяльності підприємство працює?  Як отримали земельну ділянку та чому мовчать власники – відповіді шукали журналісти «20 хвилин».

10 вересня на території підприємства спалахнула перша масштабна пожежа, яку рятувальники ліквідовували понад 12 годин. Тернопіль тоді накрив чорний дим та сморід горілого пластику, а медичні фахівці зафіксували збільшення вмісту фенолу та формальдегіду в пробах атмосферного повітря у центральній частині міста та на «Дружбі». Хоча й показники Тернопільського центру контролю та профілактики хвороб неодноразово змінювались.

Ранок 20 вересня у Тернополі знову почався із пожежі на заводі, виклику рятувальників та стовпів диму. Натомість ні після першої, ні після другої пожежі власник PENOBOARD не поспішає коментувати ситуацію.

Працювали попри заборону судів

За матеріалами справи в Реєстрі судових рішень, журналістам «20 хвилин» вдалося дізнатися, що у грудні 2021 року Головне управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Тернопільській області звернулось до суду першої інстанції з позовом, у якому просило зобов’язати Товариство з обмеженою відповідальністю «ВКФ «Еліт Пласт» зупинити експлуатацію будівлі, що розташована за адресою: 46000, м. Тернопіль, вул. Микулинецька, 46, до повного усунення порушень вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки, зазначених у даній заяві.

Відео дня

— В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що виявлені у відповідача порушення є особливо небезпечними та створюють загрозу життю та здоров'ю людей, а тому експлуатація такого об'єкта підлягає зупиненню до усунення виявлених порушень, — йдеться у матеріалах справи.

Рішенням Одеського окружного адміністративного суду від 3 листопада 2022 року позов рятувальників задовольнили.

Не погодившись із судовим рішенням, ТОВ «ВКФ «Еліт Пласт» подали апеляційну скаргу, в якій, посилаючись на порушення судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, просить скасувати його та прийняти нове, яким відмовити в задоволенні позову.

Апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю «ВКФ «Еліт Пласт» колегія суддів залишила без задоволення, а рішення Одеського окружного адміністративного суду — без змін.

Хто дав в оренду земельну ділянку?

За даними порталу YouControl, власником ТОВ «ВКФ «Еліт Пласт» є Юксел Ділавер. Аби дізнатися, ТОВ «ВКФ «Еліт Пласт» — власник чи орендатор земельної ділянки на вулиці Микулинецька, 46, журналісти «20 хвилин» з інформаційним запитом звернулися до Тернопільської міської ради.

У відповіді заступниця міського голови з питань діяльності виконавчих органів влади Вікторія Остапчук повідомила, що рішення про передачу у власність або надання в користування земельної ділянки на Микулинецькій для ТОВ «ВКФ «Еліт пласт» міська рада не приймала.

Ми з’ясували, що земельна ділянка на вулиці Микулинецька, 46 має кадастровий номер 6110100000:11:001:0066. З відкритих даних земельного кадастру України, дізналися, що ця ділянка знаходиться у комунальній власності міста та займає площу 16.8541га.

ЇЇ цільове призначення: для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості. Надаємо відповідний скрін з сайту.

За даними державного земельно-кадастрового бюро, 19 листопада 2011 року Тернопільська міська рада надає право постійного користування земельною ділянкою Товариству з обмеженою відповідальністю «Корпорація Ватра». А ось як вдалося дізнатися нашим журналістам, будівництво заводу PENOBOARD від ТОВ «ВКФ «Еліт пласт» розпочали на вулиці Микулинецькій восени 2019 року. За даними «Головного будівельного порталу України», працювати він почав з грудня.

Зі слів ексголови земельної комісії Тернопільської міської ради Андрія Шкули, є кілька варіантів розвитку подій.

— Вочевидь, якщо говорити простою мовою, керівники «пінопластового підприємства» взяли в оренду чи викупили одне з приміщень на тих 17 га. Також вони могли укласти договір на частину землі з «Корпорація Ватра» або й взагалі обійшлось без нього. Поділу самої землі через рішення сесії та подальшого перезакріплення виокремленої ділянки під «Еліт Пласт» через сесію міської ради не було. Тому й офіційні рішення міськради щодо надання землі конкретно тому підприємству відсутні, — каже пан Шкула.

Андрій Шкула наголошує, переглянувши умови оренди, Тернопільська міська рада зможе збільшити надходження до бюджету.

— Ділянка в майже 17 га знаходиться в постійному користуванні «Корпорація Ватра». Якщо приміщення розпродані або ж у різних орендарів, то бюджет міг би отримувати значні надходження від оренди кожним таким підприємством. Сподіваюсь, що усі факти, які «повилазили» через пожежу, стануть для міської влади причиною переглянути користування як цими 17 га, так й іншими великими земельними масивами, які формально надані одному підприємству, а по факту там працює багато різних, — додав він.

На сайті Тернопільської міської ради ми віднайшли додаток №1 від 22 січня 2021 року «Повідомлення про планову діяльність ТОВ «ВКФ «Еліт пласт». В якому зазначили, що для проведення діяльності товариство з обмеженою відповідальністю розглядали дві територіальні альтернативи.

Зокрема, мова йде про вулицю Микулинецьку, 46, а також земельну ділянку між вулицями Поліська та Лук’яновича. Чому обрали саме ділянку на Микулинецькій – у документі пояснюють так.

— Частину вказаної земельної ділянки, площею 3,3228 га, за договором оренди передали ТОВ «Еліт пласт». Отож, ТОВ має право вільного доступу, пересування та користування земельною ділянкою, наданою для обслуговування будівлі головного корпусу загальною площею 15 261,7 кв.м. Санітарно-захисна зона відповідно до ДСП 173-96 становить 300 м – та є витримана. Оскільки є необхідна висота існуючих виробничих приміщень, наявні всі інженерні мережі, відповідне цільове призначення земельної ділянки та зручна логістична розв’язка, то ця ділянка є найбільш доцільною для проведення планової діяльності, — ідеться в документі.

Також відомо, що власники ТОВ «ВКФ «Еліт пласт» мали провести реконструкцію будівлі головного виробничого корпусу під цех по виробництву екструдованого пінополістиролу. Проте, хто саме надав в оренду земельну ділянку та приміщення – у документі не повідомляють.

Що кажуть власники підприємств

З моменту першої пожежі, яка сталася 10 вересня, журналісти «20 хвилин» намагалися поспілкуватися з власниками заводу PENOBOARD. У перший день охоронець підприємства повідомив, що власник знаходиться на території і допомагає ліквідовувати пожежу. Згодом ми чули, що власник готовий поспілкуватися і висловити свою позицію за кілька днів. Ми залишати власні контакти охоронцю, але з нами так ніхто і не зв’язався. Мобільні номери, що вказані на сайті та в реєстрах не відповідають. Робітники, яких ми зустріли на місці, також відмовилися спілкуватися з журналістами. Тож, єдиний вихід – звернутися з інформаційним запитом на електронну пошту. Що ми і зробили.

Чимало питань зібралося у журналістів і до керівництва ТОВ «Корпорація Ватра». Зокрема, на яких умовах заводу PENOBOARD передали в користування земельну ділянку чи приміщення? Чи знає керівництво про судові заборони, та чи можна розірвати договір з ТОВ «ВКФ «Еліт пласт»?

До «Корпорації Ватра» ми звернулися за номером, що в казаний на порталі YouControl. Загалом розмова з чоловіком вийшла не змістовною та короткою.

— Так, це «Корпорація Ватра». З якого питання ви телефонуєте і з ким бажаєте говорити? Питання щодо «Еліт пласт» не до нас. У них є своє керівництво та свої контакти. Мені зараз незручно говорити, а всі питання щодо «Еліт пласт» — то до інших керівників. До побачення, — повідомив чоловік.

З відкритих джерел журналісти дізналися, що ймовірно номер належить чинному керівнику ТОВ «Корпорація Ватра» Андрію Кіцану. Проте ми не можемо стверджувати, що вели розмову саме з ним, адже чоловік відмовився нам представлятися.

Ми намагалися зв’язатися і за іншими номерами, але слухавку так ніхто і не підняв. Тож журналісти «20 хвилин» направлять інформаційний запит на ім’я керівника. Як тільки нам вдасться отримати інформацію – повідомимо нашим читачам на сайті. Ми готові опублікувати позицію усіх сторін. 

Читайте також:

Рятувальники попереджали міську владу про загрозу роботи підприємства на Микулинецькій

Далі переводять стрілки: чому тернополян не попередили про загрозу через пожежу на Микулинецькій

То в 3 чи в 30 разів вище за норму? Чому змінювали показники якості повітря і чи безпечно у Тернополі

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Читач95

    Ніхто не надавав, ніхто не причетний тому і палять поночі щоб повернути землю, СУМНО.
  • Irusia Rykalova

    За таке треба тільки садити і крапка!

keyboard_arrow_up