Життя семи людей вже забрала вода цьогоріч. Що робити і чого категорично не можна, рятуючи потопельника?

Життя семи людей вже забрала вода цьогоріч.  Що робити і чого категорично не можна, рятуючи потопельника?
  • Часто шанси на спасіння потопельника без тренувань і сторонньої допомоги дуже малі. Більше того, рятуючи когось, можете самі піти під воду.   
  • Одна з причин загибелі на воді: спочатку самовпевненість, а потім страх. Коли у воді судома зводить м'язи, це лякає людину. На якусь мить розладнується дихання, втрачається координація рухів, горло зводить спазм. Цього часом буває цілком достатньо, аби захлинутися.

Семеро людей вже загинули цьогоріч на водоймах Тернопільщини. Минулого року їх було 36, з них п’ятеро – діти.  

Порушення елементарних правил залишається головною причиною загибелі людей на воді, каже речниця управління ДСНС в області Ірина Крупа.

— Друга головна причина загибелі на воді: спочатку самовпевненість, а потім страх, — каже речниця. — Коли у воді судома зводить м'язи, це лякає людину. На якусь мить розладнується дихання, втрачається координація рухів, горло зводить спазм. Цього часом буває цілком достатньо, аби захлинутися.

Відео дня

Судоми самі по собі не можуть утопити, кажуть рятувальники. Треба лише уміло їм протидіяти.

— Коли зсудомило литку, а це, до речі, буває найчастіше, — слід захопити рукою пальці ноги, сильно притягти їх до себе і тримати так, незважаючи на біль, — радить Ірина Крупа. — Допомагає й енергійний масаж у воді напружених м'язів. Як правило, через 3-5 хвилин судоми минають без стороннього впливу. Отже, треба просто протриматися цей час на плаву, не панікувати.

З’ясувати, чи ця людина справді тоне

Що робити і чого категорично не можна, рятуючи потопельника, радить завідувач кафедри медицини катастроф і військової медицини, професор Арсен Гудима.

— Що стосується потопельника, то, передусім, потрібно розглянути послідовність надання допомоги – з моменту того, коли ми побачили людину, яка у воді і поводиться нетипово, – розповідає Арсен Гудима. — Тому потрібно з’ясувати, чи ця людина справді тоне.

Є три види утоплень, зазначає медик. Перше – класичне, коли людина розгубилась, бовтається у воді, втрачає сили і незвично поводиться. Тобто, ви переконались, що вона не відпочиває на воді і не робить розмірних рухів, які нагадують плавання.

— Класичне утоплення – коли людина йде на дно, надихається водою, яка потрапляє в  легені, — каже Арсен Гудима. – Такий постраждалий буде синього кольору. Оскільки дихання немає, кисень не надходить в організм, а серце ще деякий час скорочуватиметься, розганяючи темну, збіднену киснем кров.

Можливі ще два варіанта втоплення, каже медик. Перший – асфектичний. Коли людина в силу тих чи інших обставин може хлипнути води, вона потрапить на голосові зв’язки, які зімкнуться. Така людина у свідомості, але вдихнути-видихнути не може, як і видати якийсь звук.

Паніка? Процес може тривати до 10-15 секунд

Такий потерпілий буде «німим» і може робити рухи, благаючи про допомогу. Піднімати їх догори, махати і привертати до себе увагу. Це триватиме доти, доки в такого потерпілого вистачить внутрішнього кисню до повної втрати свідомості. Якщо це відбувається за умов паніки, процес може тривати до 10-15 секунд.

— Третій варіант – людина помирає у воді, — каже Арсен Гудима. — В неї виникає рефлекторна зупинка серцевої діяльності. Це часто буває, коли під час купання верхній шар води теплий, а людина вирішила пірнути на глибину 2 м — там вода холодніша на 10 градусів і більше. Тоді рефлекторно виникає зупинка серця. Це фактично клінічна смерть.

Треба пам’ятати, що людина легша за воду, і вона спливе. Якщо ми виявили людину на воді, яка тоне, маємо надати їй допомогу.

ЩО РОБИТИ І ЧОГО НЕ МОЖНА, рятуючи потопельника

  • Рятувати людину, яка тоне, потрібно так, щоб не стати самим заручниками потопельника і не піти під воду.

  • Якщо ви не вмієте добре плавати, у вас немає фізичних можливостей та плавзасобів – у воду краще не лізти, а кликати на допомогу тих людей, хто може це робити, або відповідні служби, які зобов’язані це робити. Скажімо, за кордоном кожне місце для купання атестується і сертифікується, і там є можливість викликати рятувальні служби в режимі реального часу. Якщо такого немає – у водоймі не дозволяється купатись.

  • Якщо ви вирішили таки рятувати людину, наближатись до потопельника треба з якимось плавзасобом. Це може бути те, що під руками – порожня дволітрова пляшка чи кульок, в який ми набрали повітря і закрутили його. Так, щоб одна рука була з «поплавком».
  • Транспортувати потопельника на воді надзвичайно важко. Якщо ви вирішили наблизитись до потопельника, треба зафіксувати місце, де він пішов на дно. У ставі це зробити важко, але, скажімо, на березі можна побачити якусь відмітку і означити орієнтир.
  • Після того, як витягнули людину на поверхню, ми маємо чимшвидше доправити його до берега – тримаючи за будь-що – навіть за волосся чи попід пахви. Нетренованій людині це зробити надзвичайно важко. І часто шанси на спасіння без тренувань і сторонньої допомоги наближаються до нуля.
  • Якщо маєте човен, то піднімаєте людину на плавзасіб. Потім треба очистити верхні дихальні шляхи і починати штучну вентиляцію легень – кожну 6-ту секунду робити вдих в тіло пацієнта, попередньо забезпечивши прохідність дихальних шляхів.
  • Якщо є підозра, що людина травмувалась у воді, закидати йому голову назад небезпечно, можливо, у неї травма хребта.
  • Під час транспортування по воді потопельника на берег, ми маємо робити реанімацію щонайменше вчотирьох. І ставитись до потерпілого так, ніби у нього апріорі пошкоджена голова. Одна людина, відповідно, завжди має підтримувати голову і шию.
  • Витягнувши людину, ми обов’язково маємо покласти її обличчям до води. Відкрити йому рот, очистити ротову порожнину і вимочити воду, яка стікає. Решта води, яка не стікає, найімовірніше вже всмокталась в кров і дістати її нереально.
  • Категорично не можна ставити людину на коліна, витискати чи витрясати з неї воду, робити інші рухи з перегинанням тіла. Це тільки марнування часу.
  • При очищенні верхніх дихальних шляхів ми оцінюємо, чи людина дихає. Якщо ні – це вже стан клінічної смерті. Ми викликаємо швидку і просимо прийти когось на допомогу. З цього моменту починається реанімація шляхом натискання на грудну клітку.
  • В потопельників є своя особливість реанімаційних дій. Перед тим, як ми натискаємо на грудну клітку, але констатували клінічну смерть, ми повинні зробити 5 рятівних вдихів, щоб освіжити повітря в легенях (це стосується тих, хто буде рятувати з числа цивільних громадян до приїзду «швидкої») і потім в співвідношенні 30 натискань до двох вдихів. В такому форматі працюємо до приїзду швидкої.
  • Коли людина почне дихати, її потрібно перевернути у стабільне положення «на боці». Вона може отямитись і сказати, що з нею все добре. Але вона обов’язково підлягає госпіталізації, бо з водою до організму потрапляє дуже багато мікроорганізмів, які можуть до 3 годин дати невиліковну пневмонію. Мозок через гіпоксію може дати мозкові розлади.
  • Коли постраждалий отямився, його обов’язково потрібно висушити і чимось накрити, бо він буде втрачати тепло.

Правила, які врятують життя

Коли вирушаєте на відпочинок до води, пам’ятайте обов’язкові правила, які допоможуть вберегти ваше життя, наголошують рятувальники.

• Купатися краще вранці або ввечері, коли сонце гріє, але немає небезпеки перегрівання. Температура води повинна бути не нижче 17-19 градусів за Цельсієм, у більш холодній - перебувати небезпечно.

  • Плавати у воді не більше 20 хвилин, причому цей час повинен збільшуватись поступово, починаючи з 3-5 хвилин. Не слід доводити себе до ознобу. При переохолодженні можуть виникнути судоми, припинення дихання, втрата свідомості. Краще купатися декілька разів по 15-20 хвилин. Не можна входити та пірнати у воду після тривалого перебування на сонці. Периферичні судини сильно розширені для тепловіддачі. При охолодженні у воді настає різке рефлекторне скорочення м'язів, що веде за собою припинення дихання.
    • Уникайте купання у невідомих вам та спеціально не визначених для цього місцях. Якщо поблизу немає обладнаного пляжу, безпечне місце для купання необхідно вибирати з поступовим схилом та твердим чистим дном. У воду слід заходити обережно.
    • Не влаштовуйте грубі ігри на воді, підпливаючи під тих, хто купається, хапати їх за ноги, «топити», подавати помилкові сигнали про допомогу та ін..

• Ні в якому разі не заходьте у воду в нетверезому стані.

• Уникайте купання наодинці. Адже у випадку біди – ніхто не зможе прийти вам на допомогу.

• Не залишайте поблизу водойм дітей без нагляду дорослих. Діти повинні купатися лише під наглядом батьків.

• Дуже обережно плавайте на надувних матрацах, автомобільних камерах і надувних іграшках! Вітром або течією їх може віднести дуже далеко від берега, а хвилею – захлеснути, з них може вийти повітря і вони втратять плавучість.

• Ніколи не пірнайте в незнайомих, спеціально необладнаних місцях. Навіть якщо напередодні це місце було безпечним для стрибків, то за ніч могли щось вкинути у воду або течією могло принести корчі.

• Не запливайте далеко, тому що можна не розрахувати своїх сил.

• Купання із маскою, трубкою і ластами, потребує обережності. Не плавайте з трубкою при сильному хвилюванні води.

• Плавати треба тільки уздовж берега та обов'язково під постійним наглядом, щоб вчасно могла прийти допомога при потребі.

• Не наближайтеся до суден, човнів і катерів, які пропливають поблизу.

Відпочивальникам заборонено:

  • запливати за межу купання на акваторії, яку огороджено буями;
  • підпливати до моторних суден, вітрильників, веслових човнів та інших плавзасобів;
  • залізати на технічні та попереджувальні знаки, буї та інші предмети;
  • використовувати рятувальні засоби не за призначенням;
  • стрибати у воду зі споруд, не пристосованих для цього, і в місцях, де невідомі глибина та стан дна;
  • розпивати спиртні напої і купатися в нетверезому стані;
  • використовувати моторні, вітрильні, веслові човни, інші гребні і моторні плавзасоби, водні велосипеди, швидкісні моторні плавзасоби, водні мотоцикли в зонах пляжів, у громадських місцях купання при відсутності буйкового огородження пляжної зони і в межах цієї зони;
  • приводити із собою собак та інших тварин.

Вимоги до місця для купання дітей:

  • бути не ближче ніж за 500 м від причалів, пристаней, гребель та інших гідротехнічних споруд;
  • повинно бути рівним, піщаним або дрібногальковим і очищеним від корчів, каміння, водоростей;
  • глибина води в них має бути не більш як 1,2 м;
  • швидкість течії (руху) води - не більш як 0,3 м;
  • місця купання повинні бути огороджені на суші та у воді;
  • ділянка акваторії не менше 10% загальної площі акваторії з глибиною не більше ніж 1,2 м позначається поплавковою огорожею або буями помаранчевого (червоного) кольору для купання осіб, які не мають навичок плавання;
  • огорожа за периметром акваторії виготовляється за допомогою каната із закріпленими на ньому прапорцями червоного кольору на поплавцях (пінопластові, дерев’яні, коркові пластини) з таким розрахунком, щоб вони були помітні із суден, які проходять водоймищем;
  • у місці купання не повинно бути виходу ґрунтових вод з низькою температурою, джерел забруднення води, вирів;
  • оптимальні кліматичні умови - безвітряна сонячна погода з температурою повітря 22-24°С і води не нижче 20°С.

Цифра 

В області є 886 ставків та озер, 6 066 км – протяжність річок.

Читайте також 

Що відомо про пошуки двох хлопців, які зникли під час нічної рибалки на човні

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а Тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати Від читача 09:22 У конструктивній співпраці – ефективна робота 09:30 18 квітня світло вимикати не будуть, але ситуація може змінитись 09:00 У Чорткові підняли тариф на воду 08:00 На Тернопільщину йде похолодання 22:05 На Тернопільщині 18 квітня вводять в дію графіки обмеження енергопостачання для окремої групи підприємств 22:00 Погрожував вбивством, отруїв собаку і підкинув наркотики — на Тернопільщині родичі не можуть поділити хату 21:02 Двотижневий фестиваль «Великодні мотиви» стартував у Тернополі (ФОТОРЕПОРТАЖ) photo_camera 20:00 З висоти пташиного польоту: розвідник розповів, як розквітають «Піони» і «БУКи» у вогні артилерії 19:02 Ніхто не скаржився на витік газу, а він був: скільки нарахують в третій платіжці за перевірку мереж 18:30 Біля дамби Тернопільського ставу висадили катальпи 17:50 На вісьмох вулицях «Нового Світу» 18 квітня не буде води 16:30 «На гарячому» затримали чоловіка, який за $ 12 000 обіцяв домовитися з ВЛК Тернопільського військкомату 16:05 Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:53 «Поділили на «своїх» і «чужих»? Переселенка з Харкова скаржиться, що синові не видали книги в бібліотеці 15:45 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 17 квітня 15:30 Сім’я полеглого воїна Миколи Пителя пожертвувала дзвін для храму play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up