Карантинний відпочинок за кордоном. Скільки коштує і які ризики – досвід тернополян і експертів (ГРАФІКА)

Карантинний відпочинок за кордоном.  Скільки коштує і які ризики – досвід тернополян і експертів (ГРАФІКА)

Як не втратити гроші, заплачені за тур, що покриває страховка від невиїзду і кому її вигідно придбати. До яких країн можна літати без тесту ПЛР, а де вимагають і перед вильотом, і після прильоту – читайте.

Через COVID зірвалась поїздка до Домінікани у тернополянки Олесі Красновської та її родини. Ні турагент, ні агенція, через яких мали летіти на відпочинок, не погодились перенести тур на місяць потому. Через це тернополяни втратили чималу суму, а також, як каже жінка, зробили свої висновки.

Тернополянка Вікторія Ушакова повернулась з Єгипту наступного дня після запровадження в Україні обов’язкової самоізоляції або ПЛР. Жінка розповіла всі плюси і мінуси відпочинку в Єгипті та розкрила схему обов’язковості ПЛР «для галочки».

Ми поцікавились у тернопільських туроператорів, куди зараз на відпочинок летять тернополяни, у скільки обійдеться тур для родини, до яких країн не впустять без негативного ПЛР, а де його взагалі не запитують. Та чи врятує страховка від невиїзду витрати, якби раптом перед відльотом захворіли на коронавірус.

Відео дня

Історії тернополян

— Ми, троє дорослих і дитина два рочки, планували летіти у Домінікану у лютому, — пригадала тернополянка Олеся Красновська. — Але за тиждень я погано почувалась і вирішила для себе здати тест ПЛР. Він виявився позитивним. Здав мій чоловік і всі, хто мали летіти – у всіх плюс. Врешті і на відпочинок не полетіли, і гроші чималі втратили.

Переліт довгий, з Києва приблизно 12 год, окрім того, маленька дитина, тому родина вирішила замовити бізнес-клас. Ще й розраховували, що саме такі квитки без проблем завжди міняли чи переносили на іншу дату. Однак це, як виявилось, не стосувалось чартерних рейсів.

— Ми пояснювали і туроператору, і турагенту, що не хочемо відміняти тур, просто просили перенести на місяць. Нам відповіли – ні, це неможливо, — пригадує пані Олеся. — З готелем ще можна було домовитись, а з перельотом — ні. Ще й заплатили за те, що не поїхали, майже третину суми як штраф.

Зараз родина теж планує відпочинок, але, враховуючи лютневі події та чималі втрачені кошти, зрозуміли одне: куди б не летіли – варто бути готовими до будь-яких ситуацій. Тому замовлятимуть тур безпосередньо перед вильотом. Також ретельніше вивчатимуть договір: за що платять гроші, кому і хто нестиме відповідальність.

— Страховка від невиїзду нам не підходила: ми порахували, сума туру чимала, в разі невильоту повернення не покривало навіть третини, — розповіла Олеся Красновська. —  Тому зробили висновки: вона спрацьовує при подорожах до Єгипту, Туреччини. Тоді її справді варто брати. Дальні напрямки – ні.

То обов’язковість «Дії» чи фікція?

Вікторія Ушакова днями повернулась з Єгипту. Відпочивала там з родиною минулого тижня і поверталась до України через день після запровадження обов’язкової самоізоляції чи тесту ПЛР і при поверненні.

— Як на мене, в Єгипті безпечно, принаймні, ми потрапили до готелю «антиковідного»: проживали в окремих бунгало, весь персонал в рукавичках і масках. З іншими туристами практично не пересікались, хіба на вечері, — поділилась Вікторія Ушакова. — Єгиптяни спокійніше ставляться до коронавірусу – вважають, що завдяки клімату він там не приживається. Рідко хто, якщо виходиш за межі готелю, ходить у масках. А от коли сідаєш в маршрутку – просять її одягнути.

Температурний скринінг туристам проводили як двічі на день у готелі, так і в аеропорту. А відпочивальників менше в рази.

— Коли прилетіли 25 березня в Україну, а аеропорту Львова було дуже багато прикордонників, вони підходили до туристів, пояснювали, що потрібно встановити додаток «Дія», — пригадала Вікторія Ушакова. — Розповідали, що потрібно провести 14 днів на самоізоляції, або протягом доби зробити ПЛР-тест.

Лабораторія на колесах і тест в Єгипті не 30, а 60 $

Тернополяни прихопили із собою з готелю документ, де було зазначено, що в них хворих на COVID не було – однак, це не спрацювало.

— І я, і мама встановили додаток і робили тести, — каже Вікторія. — Я ще спішила до Тернополя, адже в мене був якийсь збій, і тест мала зробити за 8 годин. А от знайомі з нашого рейсу, які хоч і залишали свої номери телефонів прикордонникам, але додаток не встановлювали, обійшлись і без ізоляції, і без ПЛР – їх ніхто не контролював і навіть не цікавився, де вони і чи здорові.  

Тобто ніхто нічого не контролює, продовжила пані Вікторія. Більше того, коли приїхали здавати ПЛР, ті, хто проводили забір біоматеріалу, поцікавились, мовляв, ви додаток встановлювали? І годинник тікає? Тоді треба робити ПЛР. Іншу туристку, яка не встановила додаток, питали, мовляв, вам нема куди подіти 700 грн?

— При виїзді з Львівського аеропорту є також лабораторія на колесах, яка робить тести, однак, я її ліцензії не бачила, тому не можу говорити ні про її репутацію, ні про правдивість результатів, — поділилась Вікторія. — Тест можна зробити і в Єгипті.

Коштує такий 30 доларів США. Але це офіційно. Обійдеться він удвічі дорожче, бо ще 30 доведеться заплатити за трансфер: за те, що лікар приїде до тебе, візьме біоматеріал і доправить його до лабораторії. В сумі вийде 60 доларів.

Куди їдуть тернополяни

Хоча значна частина країн зараз закриті для туристів, є достатньо варіантів для цікавих подорожей, каже менеджер туристичної агенції BEST TRAVELS Христина Шкула.

— Найпопулярнішим напрямком для відпочинку наразі є Єгипет. Українці можуть летіти туди із негативним результатом ПЛР-тесту, зробленим не більше, ніж за 72 год до подорожі, — пояснила менеджер. — Для поціновувачів підводного світу Червоного моря запустили прямий чартер зі Львова в Марса Алам.

Ще одним масовим напрямком, який буде актуальним на травневі свята, є відпочинок на узбережжі Туреччини. Погода вже буде комфортна, і ціни на відпочинок в готелях з хорошим сервісом теж досить прийнятні.

— Від 1 квітня для туристів відкривається Кіпр, — каже Христина Шкула. — Умовою в'їзду є наявність негативного ПЛР-тесту, а також по прильоту потрібно здати його ще раз — вже на Кіпрі.

Любителів активного екскурсійного відпочинку може зацікавити Грузія. Красива  колоритна країна із багатою історією і смачною кухнею. На травневі свята, якщо дозволить гаманець, можна обрати "Винний тур до Грузії" у супроводі сомельє. Це буде поєднання насиченої екскурсійної програми та дегустацій місцевих вин та страв. Летіти до Грузії також потрібно із негативним результатом ПЛР-тесту, проведеного за 72 год.

— Нагадую, що усім туристам по поверненню в Україну потрібно мати негативний результат ПЛР тесту, проведений за 48 год, — каже Христина Шкула. — Як альтернатива – ви можете встановити в аеропорту додаток «Дія» і зробити тест вже в Україні. Якщо ні – потрібно бути на самоізоляції 14 днів.

У скільки обійдеться відпочинок 

Ми порахували, скільки весною 2021 р. коштуватиме відпочинок на закордонному морі. 

Рахували за одного туриста в двомісному номері, чотиризірковий готель, на 7 днів, авіапереліт, страховка, трансфер. Чим вища зірковість та кращі умови проживання і харчування, тим більшою буде ціна. 

Врахуйте, що ціни, за даними агенції EDEM tour, зазначені станом на 18.00 30 березня. Ціни динамічні і щогодини змінюються. 

При поверненні до України ПЛР або самоізоляція не потрібна лише дітям до 12 років, наголошує власниця турагенства EDEM tour Аліна Назарик.

Не купуйте дешеві тури і підробки ПЛР!

— Хочу також наголосити на перевагах за умовами раннього бронювання туру, — каже Аліна Назарик. — Це зазвичай гарний готель за лояльною ціною. Можна обрати зручну дату, години вильоту, місто вильоту. Усі туроператори від 1 січня 2021 р. вказують ціну в гривнях. Тому туристові комфортно бронювати. Існують тільки курсові коливання.

Не ведіться на заманливі пропозиції у соцмережах щодо купівлі дешевих турів. Майте справу лише з перевіреними агенціями чи операторами та зважайте на їхній досвід на ринку туризму.

— Нам відомо про випадки, коли людей ошукували і «кидали» на значні суми, — розповіла Аліна Назарик. — Приміром, хтось у соцмережах викидає пропозицію «гарячий тур» за смішну ціну і одразу просить перерахувати частину коштів на картку. А потім — ні туру, ні грошей, ні так званого турагента. Це шахрайські схеми – будьте уважні і не довіряйте таким.

Свідомим туристам варто прийти в агенцію, заключити договір, який стане гарантією. Навіть якщо є відмовні чи дешевші тури – купуйте їх лише в перевірених точках продажу, радить турагент.

— Не купуйте підробки документів про ПЛР-тести – так, нам вже відомі такі випадки, і це мало того що неприємно, а за це ще й існує кримінальна відповідальність, — наголошує Аліна Назарик. — Передусім, ви наражаєте на небезпеку всіх, хто поруч з вами — у літаку, під час трансферу, на відпочинку. У вас є гарантія, що ви не інфіковані? Вірно, немає. Як і немає гарантії, що ви приїдете на відпочинок, натомість проведете всю відпустку на самоізоляції в чужій країні чи ще гірше – у лікарні.

Перевірте, чи працює готель, бо продають кота в мішку

Еліна Чеканова, засновниця турагенції Travel Wey, каже, що літають за кордон на відпочинок ті, що і раніше собі могли дозволити закордонне море. Бюджетні екскурсійні тури, які були найпопулярнішими в цей сезон, зараз не актуальні, адже Європа закрита.

— З бюджетних варіантів відпочинку на морі лідирує Єгипет, — каже Еліна Чеканова. — Доступнішими стали ціни на екзотику – Домінікану та Мальдіви. Якщо раніше в в Домінікану чартерна програма закінчувалась у квітні, зараз її продовжили до кінця травня. А на Мальдіви тепер летять і влітку, хоча раніше такого не було.

Ціни до Мальдів зараз від 25 тис грн. — це досить дешево для відпочинку для такої країни, адже таку ж суму доведеться викласти і за деякі готелі Єгипту.

— Зверніть увагу – чимало готелів Єгипту так і не відкрились після локдауну, хоча продаж на тури в них є в пропозиціях, — радить Еліна Чеканова. — Тому варто ретельно перевіряти при підборі туру, чи готель працює і приймає туристів. Краще звернутись до турагента, аби він все перевірив за вас.

Звичайно, туристів не залишать на вулиці, менеджер поселить їх до іншого готелю. Але несподіванка може обернутись неприємним сюрпризом і зіпсованим відпочинком.

Чи варто економити на страховці і чи таки потрібні обидві

Варто звертати увагу, як той чи інший готель пристосувався до роботи в умовах карантину. Чи там обов’язкове носіння масок і чи можна вийти за межі готелю чи поїхати на екскурсію, поки перебуваєш на відпочинку. А також бути готовим до того, що на відміну від попередніх років, туристам не дадуть самостійно набирати їжу – за них це робитиме персонал.

— За жодних обставин не економте на страховці, як на медичній, обов’язковій, так і на страховці від невиїзду, в тому числі і через COVID, — радить пані Еліна. —  Є базова страховка, яка входить у пакет і покриває компенсацію через нещасні випадки чи захворюваннями. Є й страховка від невиїзду, коли ви раптом захворіли на коронавірус перед від’їздом.

Друга страховка не є обов’язковою, але турагенції радять туристам її придбати. Якщо ви захворіли на коронавірус перед від’їздом, вам повернуть суму, витрачену на тур, за мінусом франчизи. А це 10-30%, залежно яку ви оформили. Це єдиний варіант, як себе убезпечити від повної втрати грошей.

— Якщо так сталось, і ви захворіли вже в Єгипті, вас ізолюють на 14 днів в окремому корпусі, — пояснила Еліна Чеканова. — Вашу родину можуть ізолювати чи відправити додому, коли закінчиться термін відпочинку, якщо у решти тести будуть негативними. Чимало залежить від політики готелю, у якому відпочиватимете. Деякі і родину залишають на самоізоляції до повного одужання одного з членів сім’ї.

Вартість двотижневого перебування на самоізоляції покриває базова страховка, як і лікування у разі середнього чи тяжкого перебігу хвороби.

Усі країни останнім часом запровадили електронні анкети. Туди вносять інформацію про паспортні дані, куди їде турист, чи хворів останнім часом або контактував з хворими на коронавірус. Електронні анкети потрібні, аби туристи не скупчувались в аеропортах при заповненні даних. І якщо дорогою до Єгипта вас можуть попросити заповнити таку в паперовому варіанті прямо в літаку, до Еміратів чи Домінікани, її потрібно заповнити перед вильотом. Аби в разі хвороби чи іншої прикрості знали, де шукати туриста. Такі зараз вимагають абсолютно всі країни.

Країни, де вимагають ПЛР тести до виїзду і після повернення:*

Єгипет, Туреччина, Мальдіви, Кенія, Грузія, Болгарія, Чорногорія, Хорватія.   

Країни, де вимагають ПЛР тести до виїзду, а також у країні, до якої приїхали і після повернення:  

ОАЕ (тестують за рахунок держави), Кіпр (якщо ви приїхали з країни, як а у червоній зоні)

Не потрібно ПЛР тестів:

Домініканка, Занзібар, Мексика, Танзанія, Албанія, Північна Македонія.

*інформація може змінюватись щодня

Довідка

Мапа тимчасового в’їзду до країн світу

https://tripadvisor.mfa.gov.ua/?fbclid=IwAR04WdrQcFe03nmMu_ZMnCEMvKaUJYkd0rK3_w_Q7utb20OYzSNHExCUpAE

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Читач46

    Дякую за статтю!

    Ірина Белякова reply Читач46

    Дякую і вам за відгук. Ми раді, що можемо бути корисними для наших читачів)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up