Андрій Грицишин: «Антикорупційний суд потрібен країні! Це питання не можна далі відкладати»

Андрій Грицишин: «Антикорупційний суд потрібен країні! Це питання не можна далі відкладати»

В Україні знову актуалізувалися розмови на рівні Президента про Антикорупційний суд. Минулого тижня Петро Порошенко висловив упевненість, що процес створення Антикорупційного суду буде завершено найближчим часом. Однак, це не перша подібна заява Президента, а віз і далі там.

Партія «Об’єднання «Самопоміч», є послідовними прихильниками створення Антикорупційного суду в Україні, стверджує Андрій Грицишин, голова міської «Самопомочі». «Минулого тижня, делегація народних депутатів від нашої партії відвідала з робочим візитом Вашингтон, – розповідає він, – Провівши зустрічі із представниками Міжнародного валютного фонду та представниками американського уряду делегати прийшли до висновку, що міжнародні партнери України одностайні, у питанні необхідності незалежного антикорупційного суду для нашої країни і ця позиція є незмінною. Адже на Заході, так само як і в середні країни, бачать, що в сьогоднішньої парламентської більшості не вистачає політичної волі, прийняти необхідні рішення».

У партії «Об’єднання «Самопоміч» вважають, що складні рішення українському парламенту вдавалося ухвалювати лише тоді, коли те ядро незалежних депутатів, які є в парламенті, мало підтримку суспільства, і у співпраці із міжнародними організаціями одночасно всі зусилля сфокусовували на необхідних змінах.

Суспільний запит на створення Антикорупційного суду однаково високий по всій країні: як в столиці так і на місцевому рівні, тому влада неповинна його й далі ігнорувати. «Антикорупційний суд потрібен країні! – подовжує Андрій Грицишин, – І це питання не можна далі відкладати. За результатами минулого року, Україна посіла 130 місце зі 180 країн за «Індексом Сприйняття Корупції», за версією Transparency International. Це достатньо поганий результат. Окрім того, ми бачимо фактичне падіння динаміки зростання вдвічі порівняно з 2016 роком. Це пояснюється такими обставинами, як брак політичної волі керівництва країни до рішучої боротьби з корупцією та низький рівень довіри до українських судів та прокуратури. До того ж, ми пам’ятаємо деякі законодавчі ініціативи парламенту, які взагалі загрожують, вже існуючій антикорупційній інфраструктурі. Як результат – корупція залишається для бізнесу та звичайних громадян однією з головних проблем».

Відео дня

Як стверджує віце-спікер парламенту Оксана Сироїд, зараз в процесі прийняття закону є два основних каменя протирічь: по-перше – це остаточне право ухвалювати рішення щодо суддів номінаційною комісією, яка буде складатися із міжнародних експертів. Тобто, це означає не допустити до роботи недоброчесних суддів, базуючись на висновках саме міжнародних експертів. По-друге – це юрисдикція суду: не дозволити, щоби маленькими справами «завалили» роботу антикорупційного суду. Представники Об’єднання «Самопоміч» у Верховній Раді впевнені, що після прийняття цих важливих доповнень, процес прийняття закону зрушиться з мертвої точки.

«Якщо парламентський більшості, бракує мотивації і їм знову необхідна «підтримка вулиці», то я впевнений, що і в Києві і в Тернополі, і в інших містах є достатньо людей з чіткою громадянською позицією. І ці люди вийдуть на мирні протести з вимогами до влади. І ми як депутати, обов’язково їх підтримаємо. Але я, все ж таки, сподіваюсь, що парламент візьметься за голову та дослухається до міжнародних партнерів і власного народу. В будь-якому разі, Антикорупційний суд в Україні буде! Це лише питання часу» – стверджує Грицишин.

Нагадуємо, що на початку року МВФ розкритикувала президентський проект закону про Антикорупційний суд. Зокрема у заяві МВФ відзначалося, що у законопроекті відсутні положення, які б дозволили оперативно запустити роботу суду. Навпаки, окремі його норми штучно затягують цей процес та відкладають початок роботи суду на кілька років. У своїх вимогах МВФ висловив необхідність прийняти переглянутий законопроект, що був би приведений у відповідність до міжнародних зобов’язань України та рекомендацій Венеціанської комісії. Вочевидь, що цей закон є вирішальним у перемовинах про майбутню співпрацю з МВФ.

Підготував Василь Шевчук

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 «На щиті» повертається захисник з Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up