Петицію про свою відставку, яка набрала понад 60 тис голосів, Зеленський назвав тролінговою

Петицію про свою відставку, яка набрала понад 60 тис голосів, Зеленський назвав тролінговою

Після перемоги Володимира Зеленського на виборах 2019 на Офіційному інтернет-представництві Президента України протягом 22-23 травня буквально одну за одною почали реєструвати петиції про його відставку. Одна із них за два дні набрала 60 189(!) голосів із потрібних 25 000. І президент відповів на неї. Є його відповідь із подякою і на петицію про скасування петиції "За відставку Президента України Володимира Зеленського", яка теж набрала більшу від необхіної кількості голосів - 27 060. 

Присягу на вірність українському народові новообраний Президент України Володимир Зеленський склав на урочистому засіданні Верховної Ради у понеділок, 20 травня. Під час промови заявив, що розпускає Верховну раду, а ввечері того ж дня підписав указ про розпуск Ради та призначив позачергові вибори на 21 липня. Вибори відбулися, тепер українці чекають на результати роботи новообраних "Слуг народу". 

Читайте також: Скасувати депутатську недоторканність та будувати дороги: що планують робити нардепи з Тернопільщини та "Десь бачив того вуйка": чи знають тернополяни, кого обрали у Верховну Раду

Рекордна кількість підписів

22 травня 2019-го на Офіційному інтернет-представництві президента України Максим Безрук реєструє петицію "За відставку Президента України Володимира Зеленського". 

Відео дня

- Вельмишановний Володимире Олександровичу, голосування за Вас у більшості своїй було голосуванням протестним, - йдеться у петиції. - Насправді Ви не маєте підтримки 73% виборців. Ваша особа зовсім не об'єднує більшість українців, що мають різні, почасти діаметрально протилежні погляди і бажання. Ви консолідували протест, не даючи конкретних обіцянок і політичних орієнтирів, однак тепер, після обрання і інавгурації, Ви не можете не мати конкретного шляху. І перші ж Ваші заяви та дії розчаровують Ваших виборців, розбивають цю тимчасову ситуативну народну консолідацію. Користуючись відсутністю змістовних обіцянок народові, Ви почали приписувати народній волі власні забаганки. Складається неприпустима ситуація, коли "слуга народу" не має моральних зобов'язань перед своїм народом, сформованих у передвиборчому процесі. Тому ми, народ України, вимагаємо Вашої негайної відставки з посади Президента України!

Нагадаємо, петицію станом на 16.30 23 травня підписало 29 291 людини. Для розгляду петиції необхідно було 25 000 голосів. Поки петиція чекала на розгляд, за неї продовжували голосувати. Загалом її підтримало 60 189 українців. До слова, це рекордна кількість голосів за петицію на сайті президента. 6 червня президент Володимир Зеленський відповів на неї. 

"Залишити посаду я не можу"

- Шановні автори та підписанти петиції про мою відставку! Згідно з чинним законодавством маю відповісти на ваше звернення та вимогу. Кожен свідомий і відповідальний громадянин знає, що Конституція України чітко визначає умови, за яких Президент країни має залишити свою посаду. Їхній перелік зазначений у статті 108 Основного Закону нашої з вами держави, - пише пан Зеленський. - Отже, повноваження Президента України припиняються достроково у
разі: 
1) відставки;
2) неспроможності виконувати свої повноваження за станом здоров'я;
3) усунення з поста в порядку імпічменту;
4) смерті.

- З об’єктивних і, сподіваюся, зрозумілих вам причин залишити свою посаду відповідно до пунктів 1, 2 та 4 я не можу, - йдеться у відповіді президента. - По-перше, я не можу знехтувати волею 73% виборців, які взяли участь у голосуванні у другому турі виборів Президента України та підтримали мою кандидатуру. По-друге, я, звісно, втомлююсь (особливо у старому офісі з привидами комунізму в шафах), але в цілому непогано почуваюся. І планую й надалі підтримувати добру фізичну форму.
З іншого боку, хочу запропонувати вам вимагати у народних депутатів України якомога швидшого голосування за проект Закону «Про особливу процедуру усунення Президента України з поста (імпічмент)», який був поданий мною до Верховної Ради 29 травня цього року. Підтримка народними обранцями цього законопроекту, яким я починаю боротьбу за зняття недоторканності з усіх без винятку посадовців та процес жорсткого очищення влади від старих корумпованих політиків, дасть змогу вам домагатися моєї відставки у законний, а головне - реальний спосіб.

"Не підтримую петицію"

Через шість днів після цієї відповіді, 12 червня, Володимир Зеленський залишає відповідь на іншу петицію: Скасувати петицію №22/053360-еп "За відставку Президента України Володимира Зеленського".  Автор - Леонід Яценко, зареєстрував петицію теж 23 травня. Її підтримало 27 060 громадян. До слова, українці тоді зареєстрували близько 10 петицій на підтримку нового президента.

У своїй петиції Леонід Яценко підтримав Володимира Зеленськоготрол, написав, що народ України з ним. 

- Ми підтримуємо обраний Вами шлях на знищення корупції. Будь ласка, сміло працюйте, робіть більш радикальні кроки, нас очікує дуже запекла боротьба, - йдеться у петиції.

У відповіді Володимир Зеленський написав, що щиро вдячний усім, хто підписав цю петицію, за громадянську позицію та підтримку і, користуючись нагодою, обіцяє виправдати високу довіру громадян.

-  Сьогодні ніхто не обмежений в праві ініціювати електронні петиції до влади, навіть певною мірою тролінгові, як-от згадана петиція про мою відставку, бо це один з механізмів демократії, - йдеться у відповіді. - Однак закон не передбачає такої процедури, як скасування петиції. Президент може лише підтримати чи не підтримати електронну петицію. Отже, повідомляю авторів, підписантів звернення та всіх зацікавлених громадян, що я не підтримую електронну петицію № 22/053988-еп щодо скасування електронної петиції № 22/053360-еп "За відставку Президента України Володимира Зеленського".

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (16)
  • Читач65

    Про Максима Безрука: https://zelebot.dreamwidth.org/430.html

  • David Starr

    О, порохоботи повилізали )

    Герасимчук Ростислав reply David Starr

    Анонім reply David Starr

    "Вы стоите на самой низкой ступени развития"

    David Starr reply Анонім

    Прийміть мої співчуття - розуму у вас вже не додасться )

    Анонім reply David Starr

  • Анонім

  • Анонім

keyboard_arrow_up