Бракує сітки, вирваний засув та потріскані лавки: як виглядає понівечений спортмайданчик на Бережанській

Бракує сітки, вирваний засув та потріскані лавки: як виглядає понівечений спортмайданчик на Бережанській
  • Тернополяни обурювались станом дитячого спортивного майданчика на Бережанській – неподалік колишнього магазину «Карпати».
  • До слова, його облаштували у 2020 році за 1,5 млн гривень.
  • Ми перевірили, у якому стані ця спортивна локація зараз. Також дізнались у міській раді, хто за неї відповідає та має обслуговувати.

Після матеріалу на сайті «20 хвилин» про новий універсальний спортивний майданчик, який відкрили у Міжнародний день захисту дітей на вулиці Новий Світ, 95, у коментарях наші читачі скаржились на стан інших майданчиків, облаштованих за різними адресами у минулі роки. Зокрема, люди писали про понівечену спортивну локацію на Бережанській, 51 – біля колишнього магазину «Карпати».

– Ті майданчики потрібно ще й обслуговувати. На «Дружбі» біля колишнього магазину «Карпати» теж такий колись зробили. І все було дуже гарно. Але зараз сітка навколо футбольного поля вся знищена м’ячами. І що далі? Сітка не розрахована на це… Списали кошти і все – скаржилась Ольга Білинська.  

На думку тернополян, матеріал, якою обгороджений спортивний майданчик, мав би бути набагато міцнішим. А ще краще – аби по периметру натягнули додаткову сітку, яка б не дозволяла товкти м'ячем по металевій та її нищити. І взагалі, як пишуть читачі, майданчик зараз у жахливому стані і за ним не доглядають. Ми вирішили перевірити правдивість цих слів та самі глянули на локацію.

Відео дня

Майданчик зробили за 1,5 млн гривень

Універсальний спортивний майданчик для ігрових видів спорту за адресою: вулиця Бережанська, 51, зробили у 2020 році, йдеться на сайті міської ради. Роботи тут тривали упродовж декількох місяців, а урочисто відкрили оновлену ділянку для дитячого відпочинку 5 грудня 2020-го.

Так виглядав майданчик у 2020 році, під час відкриття. Фото з сайту міської ради

– Дана відпочинкова зона влаштована на прохання мешканців будинків. На цій локації зроблений цілий спортивний комплекс – це і дитяча ігрова зона, і багатофункціональний спортивний майданчик, – тоді зазначали у новині від Тернопільської міської ради. – Ми враховували усі пропозиції мешканців при облаштуванні майданчика. Середня його вартість складає близько 1, 5 мільйони гривень.

До слова, за аналогічну суму у 2023 році відремонтували й універсальний спортивний майданчик на Новому Світі, 95. Ба більше, виглядають обидві локації цілком однаково, виконані в єдиному стилі й мають ідентичне наповнення. Однак, якщо перший майданчик, як писали «20 хвилин», в ідеальному стані, то той, що на Бережанській через три роки виглядає як після бомбардування.

Про це говорять і мешканці прилеглих будинків. Під час відвідин локації 12 червня наша журналістка зустріла на місці пенсіонерку Ганну. Жінка живе у багатоповерхівці, з якої відкривається вигляд на спортмайданчик. Вона чудово пам’ятає, як його зробили за два роки до початку війни. Новенький майданчик дуже всім сподобався, а особливо – малечі. Сюди приходять гратися з м’ячем дітки з дитсадків, які неподалік на «Дружбі». Раніше локація виглядала гарно.

– Тут висіли навіть гачки на одяг, а тепер все вирване… Я вам скажу так – поки на майданчик ходили лише діти, все було нормально. Потім його стали відвідувати старші чоловіки. Вони з такою силою били м’ячем, що вибивали всю сітку зверху. Пошкодили майданчик не діти, а дорослі! Тут люди боялись паркувати автомобілі, коли хтось тренується, бо ще машину поб’ють… – говорить вона.

На локації немає нічого вцілілого

За словами жінки, і сьогодні майданчик користується популярністю серед місцевих дітлахів. Однак, локація для них небезпечна – з усіх сторін стирчить зламана металева сітка й можна поранитись.

– Потрібно, аби сюди приїхав хтось, відремонтував все це. Вночі також різні вандали ходять… Було би добре, якби майданчик закривали на замок і відчиняли вранці. Та ніхто цього давно не робить. Я розумію, що триває війна, всім не до того, але ж безпека дітей – понад усе! – зауважує пані Ганна.

Дійсно, перше, що кидається у вічі на цій ділянці – це обірвана металева сітка. Вражає, наскільки вона погнута й покручена. Часто дроти просто відірвані від основи і валяються на траві поблизу. Зі сторони продуктових магазинів металевих стовпчиків не залишилось аж до верху. 

Біля обох входів на спортивний майданчик є доріжки, викладені бруківкою. Стоїть дві лавочки – пофарбовані у жовтий колір, з синім низом. Фарба на них злущилась, потьмяніла, а дерево сильно потріскалось. На металі і на дошках надписи. Помітно, що лавочки давно не оновлювали. Біля них встановлені смітники, розписані коректором. Крім них на сміття поставили ще 2 пластикові відра. На огорожі зроблені надписи коректором – не завжди цензурні.

Сітка у баскетбольних кільцях порвана. Як ми помітили, на дошці з гачками, на які можна було чіпляти одяг, декількох бракує. З правого і лівого боку майданчика є «двері», через які можна потрапити всередину. Вони мали би зачинятись на засув, але він вирваний. На дверцятах також не вистачає металевих дротів. Де-не-де лежить сміття.

Футбольні ворота вкриті іржею, сітка на них розірвана. Уздовж покриття з імітацією штучної трави росте справжня трава. Взагалі, майданчик по периметру заріс рослинами і навіть маленькими кущами, які ніхто не скошує і не зрізає. Штучне покриття стерлось, розшарувалось, в окремих місцях бракує навіть цілих клаптиків і видніється грунт. Біла розмітка залишилась, але вона брудна. Саме покриття теж брудне, лежать гілки, опале листя, невеликі камінці, які ніхто не прибирає.

Хто відповідальний за майданчик?

Ми звернулись за коментарем у Тернопільську міську раду, аби дізнатись, хто обслуговує спортивний майданчик на Бережанській, а також інші майданчики, встановлені у місті цьогоріч й у минулі роки.

– Майданчик на Бережанській, 51 знаходиться на балансі управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології міської ради. У 2020 було проведено його капітальний ремонт, – каже речниця Мар’яна Зварич.

На запитання, куди звертатись тернополянам, якщо майданчик поблизу них у поганому стані і його слід відремонтувати, вона відповіла, що на сайті міської ради працює інтерактивна карта спортивних майданчиків. До кожного вказаний балансоутримувач, який і відповідає за ділянку. Переглянути карту можна за лінком.

Однак, як помітили ми, спортивний майданчик на Бережанській на карті не розміщений.

 

Читайте також:

В укриттях влаштовують застілля та туалети: ми перевірили захисні споруди біля зупинок

Як тернопільські пляжі підготували до купального сезону? Ми перевірили

На ремонт бюветів та колонок-качалок виділили мільйон: ми перевірили їх стан

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Nin Ja

    Та сама історія чекає й на дальній пляж за 1200000 євро
  • Читач12

    Самі дивіться, бережіть інаводіть порядок. Привикли. Дайте, зробіть.......

    Nin Ja reply Читач12

    А податки тоді можна не платити? Бо держава привикла лише збирати бабки, а потім такі додіки як ти пишуть: робіть самі...

keyboard_arrow_up