Будинок залізничників у Тернополі шукає нового власника – за 67 млн: ми дізналися деталі

Будинок залізничників у Тернополі шукає нового власника – за 67 млн: ми дізналися деталі
  • У Тернополі вдруге виставили на продаж Будинок залізничників, що на проспекті Бандери. Об’єкт пропонують купити за вдвічі більшу суму, ніж у 2021-му, – за понад 67 мільйонів гривень.
  • «20 хвилин» перевірили, у якому стані зараз приміщення.

Ще у 2019 році у цій будівлі влаштовували пишні святкування, а з нагоди професійної дати сюди з’їжджалися залізничники з усіх районів Тернопільщини. Ідеться про Будинок культури залізничників (інша назва – Будинок науки і техніки), що розташований біля міського стадіону на проспекті Степана Бандери.

У радянські часи тут була масштабна сцена, зала для репетицій, гостинна зала, гримувальні кімнати для артистів, місця для 350 глядачів, окрема дитяча кімната тощо. Вже після здобуття незалежності приміщення активно використовували у День залізничника та інші свята, пов'язані із залізницею. Також у Будинку займався камерний хор залізничників і проводили заняття з різних гуртків для учнів шкіл. У 2020 році, коли проходили місцеві вибори, у «Залізничнику» облаштували виборчу дільницю.

Відео дня

Два роки тому продали за 32 мільйони

До жовтня 2021 року Будинок залізничників належав акціонерному товариству «Укрзалізниця». У якийсь момент підприємству забракло коштів, тому воно почало продавати нерухомість. Серед понад 400 об’єктів, які виставили на аукціон, опинилась і будівля на проспекті Бандери у Тернополі.

«Укрзалізниця» оголосила про початок торгів 20 жовтня 2021 року. А провели аукціон 19 листопада, і відразу визначили переможця. За будівлю боролись вісім місцевих і не тільки фірм: ТОВ «Буковель», ТОВ «Дім», ТОВ «Поділля-Тер», ТДВ «Шляхове ремонтно-будівельне управління №88», ТОВ «Окфест», ТОВ «Вйо», ТОВ «Україна Ресторан» і ТОВ «АДР-Транс-Груп». Найбільше грошей заплатила остання. У результаті за будівлю вторгували вдвічі більше, ніж просили – 32 001 777 грн замість 14 919 759 грн.

Згідно з YouControl, переможець аукціону – ТОВ «АДР-Транс-Груп», з 2020 року зареєстроване у Львові. Основний вид діяльності — вантажний автомобільний транспорт. Серед додаткових видів — ремонт авто, торгівля пальним і надання послуг з перевезення речей. У 2021 році коментарів від інвестора фірми щодо того, що планують зробити у Будинку залізничників, ми так і не отримали.

У 2023-му – ціна вже удвічі більша

У 2023 році новий власник знову вирішив продати Будинок культури залізничників. Вперше на цей факт у травні звернув увагу активіст Олег Синовець і опублікував допис на фейсбук-сторінці.

– Будинок культури залізничників (1 848 м. кв.) продали у Тернополі перед війною за 32 млн. грн. Тепер продають за 67 млн. грн. Цікаво, яка зараз ситуація з продажем такої нерухомості, – пише він.

На платформі dom.ria дійсно є оголошення під назвою «Продаж комерційного приміщення на просп. Степана Бандери, площа 1848 кв. м». На фотографіях зображений Будинок залізничників. Вочевидь, цей допис постійно оновлюють, бо остання редакція з’явилась 14 вересня 2023 року.

– Пропонується на продаж будинок культури залізничників. Культове приміщення у місті Тернопіль. Заведено усі комунікації: електроенергія, вода, газ. Приміщення побудоване так, що всередині багато кабінетів, великий хол та актовий зал зі сценою. Його можна використовувати для будь-якого виду діяльності: бізнес-центр, торговий центр, конференц-зал, на цокольному поверсі можливо розмістити заклад харчування. Велика площа дозволить втілити будь-що у життя, – вказує ріелтор Володимир.

Загальна площа будівлі становить 1848 м². Вона налічує 25 приміщень. В оголошенні є світлини, як Будинок залізничників наразі виглядає всередині. Об’єкт продають за 1 800 000 $ (або 67 415 724 гривень – прим. авт.), що у понад два рази більше за суму, яку за нього заплатили у 2021 році. За даними сайту, 1 м² нерухомості коштує 974 $ (тобто 35 918 грн по курсу валют станом на 18 вересня).

Чому об’єкт продають вдруге?

Нагадаємо, що власником Будинку культури залізничників є львівське підприємство ТОВ «АДР-ТРАНС-ГРУП». Станом на 17 вересня 2023 року, організація не перебуває у процесі припинення. Розмір статутного капіталу складає 8 098 131,28 гривень. Засновник і власник компанії – Норайр Аветисян.

Його адреса: місто Тернопіль, вулиця Мазепи. З цим чоловіком пов'язані ще три компанії: «Благодійний фонд «Норайра Аветисяна», зареєстрований у 2021 році (основний вид діяльності – надання соціальної допомоги без забезпечення проживання), ТОВ «Пломінь» ЛТД – зареєстроване з 1992 року (надає в оренду й експлуатацію власне чи орендоване нерухоме майно), а також «Хенд Фармінг Смарт Платформ» – діє у Тернополі з 2020 року і займається обробкою даних, розміщенням інформації на веб-вузлах тощо. Пан Аветисян є засновником усіх компаній і керівником двох перших.

Керівником організації ТОВ «АДР-ТРАНС-ГРУП» є Корж Оксана Дмитрівна. Її контакти ми знайшли на сторінці YouControl, спробували зв’язатись із жінкою та дізнатись, чому Будинок залізничників повторно продають та чи знайшлися охочі придбати цю нерухомість за понад чотири місяці. 18 вересня слухавку підняла жінка, яка представилась секретарем пані Корж. Вона повідомила, що керівниці немає на робочому місці, тому наше прохання їй передасть. 19 та 20 вересня від журналістки просто не відповідали на дзвінки. Отже, на момент виходу матеріалу коментарів від власників Будинку залізничників ми не отримали. 

У якому стані зараз будівля?

Журналістка «20 хвилин» 18 вересня побувала на проспекті Степана Бандери, аби поглянути, як зараз виглядає культовий БК «Залізничник». Перше, що кидається у вічі – це великий рекламний банер із контактами агенції нерухомості White Estate на передній стороні. Саме ця компанія займається продажем приміщення, вказано на сайті dom.ria. А ось з лівого боку реклама приватного медзакладу. 

Сходи будівлі заросли високими бур’янами. Де-не-де ростуть навіть невеличкі дерева. На даху також помітно рослинність. Металеві деталі будівлі поржавіли, а ось натомість ліпнина на фасаді збереглась добре. Як і напис зверху «МШС Будинок культури залізничників». Вікна та двері – також цілі і охайні.

Нагадаємо, раніше фасад цієї будівлі «прикрашав» радянський герб залізничників. Деякі тернополяни помилково вважали, що це був герб СРСР. Однак, насправді на барельєфі зобразили не серп і молот, а молот та французький ключ – емблему залізничників з 1932 року. Інші елементи чимось нагадували герб Союзу, але були кілька відмінностей – наприклад, відсутня земна куля у центрі, колоски огортала стрічка по одному разу зліва та справа (на гербі союзу вона огортала колоски по сім разів з кожного боку – прим. авт.) тощо.

Тим не менше, герб за допомогою підйомника демонтували у жовтні 2022 року. Наразі залишився лише круглий «цегляний» слід на тому місці, де була символіка залізничників. Залишки радянщини досі є на перилах сходів – це п’ятикутні червоні зірки в обрамленні колосків.

Під сходами, де колись були дошки з оголошеннями, синя металева решітка облупилась. З основи будівлі сиплеться каміння, а стіни – потемніли, вочевидь, від вологи. З одного боку Будинку культури залізничників влаштували парковку, на момент відвідин локації там стояло авто. А на клумбах перед будівлею, де колись працівники комунальних служб висаджували квіти, буяє трава.

Будинок залізничників – пам’ятка чи ні

Ще у 2021 році журналістка «20 хвилин» отримала коментарі від фахівців щодо того, чи є дана будівля у центральній частині міста пам'яткою мистецтва. За словами головного спеціаліста відділу культури, охорони культурної спадщини ОДА Ярослава Пелехатого, Будинок культури залізничників не є пам'яткою ані культури, ані архітектури! Він був побудований наприкінці 50-их років ХХ ст.

– Ця будівля виконана у стилі соціального реалізму. Її збудували для залізничників, оскільки штат працівників на той час був величезним. Залізничники мали також свою поліклініку і лікарню. Звели цей Будинок, головним чином, для концертів, загальних зборів тощо, — тоді пояснював нам фахівець.

На думку головного архітектора Тернополя у 1994-1998 роках Василя Будзика, будівлю побудували орієнтовно у 1954-1957 роках, швидше всього, у період Хрущовської відлиги. Чоловік додав, що за стилістикою Будинок залізничників такий же, як і Драмтеатр. Але він не є пам'яткою архітектури! А на запитання, чи добре те, що «Укрзалізниця» продала будівлю, архітектор відповів, мовляв, розумного менеджменту стосовно подальшої її експлуатації залізничники не мали. Тому продаж приміщень — це закономірно. А зносити об’єкт не планують, додав пан Будзик, оскільки на це треба багато грошей і часу.

 

Читайте також: 

У парку Сопільче вздовж алеї викопали траншею: що роблять та чи не пошкодили дерева? Ми дізналися

Реконструкція Дальнього пляжу за 42 мільйони: що змінилося та чи встигнуть все доробити до кінця року

Нехай риють десь, але не в нашому дворі. Мешканці Білогірської посварилися із забудовником

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (11)
  • Виталий Кравченко

    Кому що, а вам шановный кабак. Там повынэн буты храм МЭЛЬПОМЭНЫ!!!
  • Виталий Кравченко

    В,якому роци? А, памьятаетэ вы чы ни, з цього будынку культуры ВИА, якый аккомпонував дивчыни з Бэрэжан вЧэрнивцях, на пэрэдачи ;Ало, мы шукаемо таланты; дэ пэрэмогу здобула, малэсэнька, худэсэнька, на той час наша зирочка София Ротару, з писнэю Ивасюка, ;Чэрвона рута; и ансамблэм ;Смэричкы; Вси воны тоди навчалысь в учылыщи мыстэцтв, м. Выжныця. Найкращи рокы моеи юносьти.
  • Yuriy Mytnyk

    Там хороший кабак би вийшов, біля магістральної дороги, є парковка)

    Yuriy Mytnyk reply Yuriy Mytnyk

    Володимир Клочанюк ну хай би був якісний заклад, там в тій стороні нічого гарного немає, а молодь має десь знайомитись, проводити якісний час)

    Володимир Клочанюк reply Yuriy Mytnyk

    Yuriy Mytnyk  так і буде ...
  • Maria Harmash

    НІ на ЩО НЕ здатне ТЕ ЗЕбезВЛАДДЯ...УСЕ тільки СПРОДУЮТЬ, УСЕ🤕 !

keyboard_arrow_up