Партнер рубрики Події

Чи пустять людину з вулиці в туалет у кафе і ресторани Тернополя: ми перевірили

Чи пустять людину з вулиці в туалет у кафе і ресторани Тернополя: ми перевірили
  • У Тернополі не вистачає громадських вбиралень, тому люди змушені проситися в заклади харчування або бігти додому.
  • Журналісти «20 хвилин» провели експеримент і дізналися, чи реально потрапити до вбиральні кафе чи ресторану. Також ми оцінили стан чистоти в туалетах. 
  • Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» у рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.

 

У рамках експерименту журналісти відвідали 11 закладів харчування різних мереж. Для цього ми об’їздили п’ять житлових масивів Тернополя, зокрема: Центр, Сонячний, Аляска, Дружба та Східний.

До закладів журналісти заходили як пересічні містяни. Ми не повідомляли працівникам кафе чи ресторану про наш експеримент. Адже хотіли побачити, чи реально попасти в туалет громадського закладу звичайній людині — не гостю закладу. Також ми не робили замовлення у цих закладах на період експерименту. Про ситуацію в кожному закладі та як виглядають там вбиральні розповідаємо окремо.

Відео дня
v class="video-block">

Центр міста

У центральній частині Тернополя чимало різних закладів харчування. Є маленькі кав’ярні, кафе, піцерії, ресторани.

Журналісти завітали в шаурма-бар «ЗОШ» за адресою: вулиця Листопадова, 9. Працівниця послухала нашу журналістку і одразу показала рукою, куди можна пройти.

Вбиральня у закладі для чоловіків та жінок спільна. Кімната маленька. Чисто, є унітаз, раковина та дзеркало. У вільному користуванні туалетний папір, рідке мило та вода. Злив працює.

Не відмовили нашій журналістці й у сімейному ресторані «56 кабінет», що на вулиці Грушевського, 1. Працівник показав рукою направо від нього, бо там знаходилася вбиральня.

Туалет спільний для жінок та чоловіків. Приміщення чисте, з основного є унітаз, дзеркала, рукомийник, відро та йоржик. Також можна скористатися паперовими рушниками, рідким милом, серветками та освіжувачем повітря. Унітаз та рукомийник справні.

У закладі мережі пекарень Lviv Croissants (вулиця Валова, 18), щоб потрапити до вбиральні, спочатку треба ввести спеціальний код і тільки після цього отримаєте доступ до туалету. Працівники кафе без зайвих питань назвали нашій журналістці ці цифри.

Тут вже приміщення трохи більше, воно спільне для жінок та чоловіків. Проте черги ми не помітили. У вбиральні закладу більш-менш чисто, трохи бруду помітили на унітазі. Є йоржик, великий рулон туалетного паперу, рідке мило, автоматична сушка для рук та навіть біде. Умивальник працює і на момент нашого візиту був чистий. Аби вийти з туалету, треба натиснути на спеціальну кнопку, бо двері заблоковані.

Житловий мікрорайон «Аляска»

На Алясці журналістам «20 хвилин» здебільшого траплялися маленькі кондитерські, кав’ярні та піцерії. Там тернополяни можуть лише замовити їжу, вбиральня для відвідувачів у закладах відсутня. 

Не вдалося сходити до туалету і в мережі закладів «Нова піцерія», що на вулиці Мирона Тарнавського, 38. Зі слів працівниці, вбиральні у них немає, тому допомогти нашій журналістці не може. Проте порадила, куди краще нам звернутися.

Поряд за тією ж адресою ми помітили кав’ярню Flowering coffee gallery. Заклад просторий – складається з кількох кімнат і є одна вбиральня. Знайти її без підказки працівників трохи складно, але нам вони допомогти.

У кімнаті вбиральні традиційний набір з рукомийника, унітазу, дзеркала та відра для сміття. Відвідувачі можуть скористатися туалетним папером, рідким милом та йоржиком. Під час нашого візиту все було в наявності, а обладнання справне. Крім того ми помітили автоматичну сушку для рук та пеленальний столик. Поблизу пеленального столика розмістили авоську з антисептиками. А якщо ви зайшли до вбиральні з сумками, то їх можна повісити на гачок, який є в приміщенні.

На вулиці Мирона Тарнавського, 36 є заклад Pizza Celentano. Заходимо, питаємо, чи можна зайти до вбиральні і нам показують, як пройти. Для вбиральні в закладі виділили цілий відділ: просторий коридор із дзеркалами для очікування та три окремих приміщення, де безпосередньо встановлені унітази. Тут зробили три туалети: для жінок, для чоловіків, спільний для людей з інвалідністю та матусь з дітьми.

Наша журналістка побувала у жіночому туалеті. Там є дві дорослі кабінки і одна для дітей. Всередині оржик трохи брудний, злив унітазу працює. Є великий смітник та туалетний папір. У дитячій кабінці набір аналогічний. У коридорі можна скористатися паперовими рушниками, рідким милом, двома антисептиками. Також є дзеркало, великий смітник для відходів та рукомийники. Крани працюють.

Східний масив

На Східному журналісти обійшли вулицю Лесі Українки, проспект Степана Бандери та вулицю Клінічну. Дорогою нам траплялися супермаркети та маленькі магазини, кав’ярні та піцерії.

Зокрема на вулиці Клінічній цілий ряд маленьких закладів харчування. Проте туалети для відвідувачів там відсутні.

На проспекті Степана Бандери ми помітили заклад мережі «Добра піца». Працівниця закладу вислухала нашу журналістку, але повідомила, що нічим допомогти не може, бо вбиральні для відвідувачів у них немає. Жінка навіть не могла підказати, де найближчий громадський заклад з вбиральнею.

Також на проспекті нам траплялися зачинені заклади. Тобто на гугл карті їх відображає, а в реальності на тому місці лише напис – оренда.

Мікрорайон «Дружба»

У мікрорайоні Дружба на вулиці Миру, 3а під час нашого експерименту ми натрапили на кав’ярню Skver Coffee. Заклад невеликий, проте є вбиральня, і вона доступна як для відвідувачів, так і просто перехожих.

Приміщення вбиральні маленьке і спільне для чоловіків та жінок. Є стандартний набір засобів: унітаз, рукомийник, йоржик та відро для сміття. Відвідувачі вбиральні можуть скористатися туалетним папером, паперовими рушниками, освіжувачем, рідким милом. Щодо чистоти, то на момент нашого перебування підлога була мокрою та брудною. Дозатор для рідкого мила не працював, а кран потік. Смітник був забитий туалетним папером. Натомість злив в унітазі працює добре.

За адресою: вулиця Максима Кривоноса, 6в розташований заклад «Фабрика піци». У розділі WC закладу ми помітили одразу двоє дверей, а отже є окрема вбиральня для чоловіків та жінок.

У кімнатах є унітази – вони чисті, злив працює. Поряд стоїть йоржик, він також чистий. Безкоштовно можна скористатися туалетним папером, рідким милом. Але дозатор для мила працює дуже туго. Також є невеликий столик і дзеркало. Рукомийник скляний, проте чистий і без плям, під час користування ним несправності не виявили.

Команда ресторану Navi на вулиці Мазепи, 3 також дозволяє відвідувати вбиральню «людям з вулиці». На наше прохання сходити до вбиральні, нам відповіли позитивно і розказали, як швидко пройти.

Вбиральні окремо для чоловіків та жінок. У жіночій вбиральні наявний запах хлору, а на рукомийнику ми помітили потертості та волосся. Унітаз чистий і працює, та йоржик потребує оновлення або дезінфекції. У туалеті ви можете скористатися рідким милом та туалетним папером. Також на дверях вбиральні ми помітили чек-лист прибирання, проте він виявився неактуальним – останні дати за березень.

Житловий масив «Сонячний»

У житловому масиві ми помітили pizza pub «Дача», що розташована за адресою: вулиця Мирона Тарнавського, 26.

Без зайвих розпитувань журналістку пустили і до вбиральні цього закладу. Знайти туалет просто, адже він знаходиться близько біля вхідних дверей. Туалет «Дачі» — це невелика кімната, всередині чисто та охайно, все працює. Є унітаз, рукомийник, дзеркало та йоржик. Ви можете скористатися паперовими рушниками та рідким милом.

Тож, як показав наш експеримент, потрапити до вбиральні закладу харчування людині з вулиці цілком реально. Нагадуємо, працівники піцерій, кафе та ресторанів не знали, що ми журналісти і завітали до них заради експерименту. Платити кошти чи робити замовлення за похід до вбиральні нас не змушували.

Опитування

А Вас пускали до вбиральні закладу без замовлень?

Читайте також: 

Аж очі виїдає: ми перевірили стан громадських туалетів Тернополя

Ми перевірили, як під час тривоги відкривають і закривають укриття на зупинках

Як зберігають препарати й кого щеплюють у вакцинальних автобусах: ми перевірили

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (17)
  • Читач32

    Дійсно,у Тернополі мало громадських туалетів,ніхто не думає про людей,тим більш про дітей!!!
  • Nadiia Vovk

    Тільки  в МІСЬКУ раду  і обласну адміністрацію...І навіть дозволу  не потрібно питати
  • Nazarii Babii

    Я би не пустив
  • А в міську раду можна попроситися, журналісти не цікавиоися?

keyboard_arrow_up